Main menu

header

775 10 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă setați o intenție clară pentru a face ceva anume, apoi să faceți orice ca să vă opriți din ceea ce v-ați propus? Puțini sunt cei care știu că acesta este un prim exemplu de autosabotare. Sigur că, pe de o parte, autosabotarea, comună multor oameni, vă face să credeți că aveți mereu o situație sub control, însă nu e deloc așa. Iată câteva metode prin care vă autosabotați și mai ales ce trebuie să faceți ca să renunțați la acest obicei nociv.

Gândiți-vă la cât ați pierdut

Nu mai sunteți deloc încântați de locul de muncă și, bineînțeles, nici de politicile companiei, însă sunteți atât de familiarizați cu acest job, încât vi se pare că e prea confortabil ca să încercați să faceți o schimbare? În schimb, sunteți conștienți de faptul că oricând ați putea ajunge la o companie pe un post mult mai bun, dar pe de altă parte credeți că acesta v-ar aduce incertitudini și mai ales stres în plus? Această nehotărâre, spun oamenii de știință, poartă un nume: autosabotare. Sfatul specialistului este să uitați de cuvintele „nu știu”, care nu fac altceva decât să vă creeze un sentiment de disconfort și de ambiguitate pe care mintea încearcă să-l înțeleagă. Gândiți-vă că ați mai luat aceste decizii și cu alte ocazii. Iar ce ați pierdut în trecut poate că nu ar trebui să ratați și acum.

Nu mai negați propriul eu

În altă ordine de idei, ori de câte ori vă veți încăpățâna să faceți ceea ce nu vreți sau nu vă place, doar pentru că așa v-ați obișnuit, vă negați propriul eu. Vă veți reprima dorințele și veți ajunge să nu știți cum să vă trăiți viața. Nu aveți încredere în propriile abilități, deși nu aveți niciun motiv întemeiat? Orice obiectiv vi se pare de nerealizat? Iarăși vă autosabotați. Încetați să mai ascultați de acea voce care vă spune că totul e prea complicat și trebuie să stați departe. În viață, dacă nu veți risca, nu veți câștiga. Încetați odată pentru totdeauna să vă tot găsiți atâtea scuze și asumați-vă responsabilități. Nu vă mai învinovățiți pentru orice lucru și nici nu dați vina pe alții sau pe destinul care mereu credeți că vă e potrivnic. Doar dumneavoastră sunteți de vină pentru toate eșecurile pe care le aveți. Și tot dumneavoastră aveți puterea să schimbați lucrurile din rău în bine.

Nu vă fie teamă de succes

V-ați gândit vreodată la faptul că experiența dumneavoastră de viață sau a celorlalți vă face să vă purtați doar într-o anumită manieră? Ați observat că ceilalți v-au pus într-un con de umbră atunci când au observat că nu dumneavoastră, ci cunoscuții au ajuns în funcții înalte? Nu vă fie teamă de succes, pentru că altfel de câte ori vă veți apropia de ceea ce vă doriți să deveniți, subconștientul va simula autosabotarea, iar de aici până la eșec nu mai e decât un pas. De asemenea, teama de sine scăzută atrage convingerea că mereu veți da greș, iar eșecurile repetate, indiferent cât de tari ați vrea să fiți, vă afectează. Trebuie să vă cimentați acea convingere că sunteți cei mai buni și, în consecință, meritați să aveți succes.

Notați pe hârtie comportamentul din trecut

Specialiștii spun că o bună metodă pentru a vă da seama cât de mult v-ați autosabotat în trecut este să notați pe o hârtie cât de mult a afectat comportamentul dumneavoastră prietenii, dar și familia. Această hârtie nu o aruncați, ci e necesar să o recitiți cât veți putea de des. După ce v-ați dat seama ce fel de comportament ați avut, gândiți-vă care sunt cele mai bune metode prin care să înlăturați tot ce a fost rău și să găsiți soluții. Nu e o rușine să cereți ajutor, pentru că sunt mulți cei care vor să vă îndrume și să vă sprijine atunci când aveți cea mai mare nevoie.

Nu vă autocompătimiți

775 10 2Sunt mulți părinți sau alte figuri importante precum profesori sau membri adulți ai familiei, de care copilul este foarte atașat, care spun micuțului ori de câte ori au ocazia că este neîndemânatic sau chiar că nu e bun de nimic atunci când i se dă o sarcină, iar acestuia îi tremură mâinile de emoție. Mai mult, cu siguranță că v-ați săturat de câte ori ați auzit cuvintele: „Dacă eu mor, ce vă veți face?” La copii constrângerea funcționează de minune, întrucât sunt dependenți de îngrijirea părintească fără de care nu ar fi supraviețuit, însă asta se traduce în abuz psihologic și are efecte cumplite asupra adultului de mai târziu, care își poate „pierde coloana vertebrală” în acest fel și se poate lăsa abuzat pentru multă vreme. Atunci când copilul devine adult, va crede că nu poate demonstra nimănui că este competent, atât timp cât a fost făcut să creadă că nu e bun de nimic. Nu vă fie teamă să străluciți și să vă faceți văzuți și nu lăsați niciodată pe nimeni să hotărască în locul dumneavoastră. Nu vă autocompătimiți și nu vă victimizați. Indiferent prin ce perioade ați trece în viață, adunați-vă forțele și perseverați.

Nu trebuie să aveți niciodată o altă prioritate

Specialiștii spun că extrem de important pentru a scăpa de autosabotare este să începeți un program de lucru pe care să-l respectați cu sfințenie. Cel puțin șase luni, până când acest lucru se va transforma într-un automatism. Nu vă abateți de la lucrurile care trebuie făcute și nu spuneți niciodată că aveți o altă prioritate. Seara ați adormit târziu pentru că ați avut mult de lucru, iar dimineață vă treziți fără niciun chef? Nu aveți voie să renunțați, pentru că tot ce faceți este pentru dumneavoastră. E minunat să ajungeți la destinație, însă pentru ca acest lucru să se întâmple, nu trebuie să vă opriți din drum.

Învățați să vă fiți cel mai bun prieten, atunci când toți ceilalți s-ar putea să vă părăsească

Folosiţi metoda paşilor mărunţi

Automotivați-vă în orice moment al zilei și veți afla, în sfârșit, cum este să fiți mândri de dumneavoastră și de ceea ce ați realizat. Nu-i așa că e un sentiment pe care nu l-ați mai trăit până în acel moment? Sigur că toată lumea își dorește să ducă la bun sfârșit un lucru cât mai repede posibil, însă pentru a înlătura autosabotarea, răbdarea e primordială. Nu uitați niciodată că veți câștiga dacă veți folosi metoda pașilor mărunți. Câte puțin în fiecare zi și sunteți la un pas de reușită. Extrem de important este să evitați cât mai mult posibil anxietatea. Iar pentru asta trebuie să evitați să vă concentrați doar pe cum va arăta viitorul. Dacă veți gândi că va fi bine, totul se va materializa așa cum vă doriți. Nu în ultimul rând, nu vă identificați cu problema. Chiar dacă știți că sunteți o persoană delăsătoare, nu uitați că totul este supus controlului propriei persoane.