de Carmen Ciripoiu şi Sorin Dumitrescu
Vă simțiți uneori letargici, slăbiți sau în dispoziții schimbătoare? E momentul să apelați la ajutorul fumigațiilor, un ritual de purificare din moși-strămoși, care vă pot ajuta să ieșiți din rutină sau să reîncepeți o viață nouă. Cât de mult vă ajută fumigațiile și care sunt cele mai folosite plante, aflați de la terapeutul Dumitrița Roșca.
„Lemnul de palo santo calmează sistemul nervos și crizele de astm bronșic”
- Fumigațiile par să dateze de la începutul lumii, iar în anul 1930, renumitul om de știință doctorul Clarence Hansell a spus un lucru extraordinar de frumos și anume faptul că fumigațiile sunt antidepresivul naturii. De când v-ați apropiat de acest domeniu?
- Crescută fiind într-o familie creștină, la noi în casă bunica tămâia foarte des, ca ofrandă adusă Sfintei Treimi, dar și pentru a curăța și a purifica locuința și astfel am îndrăgit acel miros. Pe de altă parte, bunica strângea și pelin și îl usca în buchețele mici, cărora le dădea foc în locurile în care dormeau păsările și animalele pentru a le curăța de insecte sau de purici.
- Care sunt plantele cel mai des folosite în fumigații?
- Cea mai des întâlnită, pe toate continentele, este salvia albă, o plantă miraculoasă, cu proprietăți antiseptice și antimicrobiene puternice. Studiile efectuate au demonstrat că salvia albă conține ingrediente active care stimulează producerea unor substanțe neurostimulatorii ce au ca efect relaxarea și destinderea. Prin arderea ei sunt produși ioni negativi, ce au o influență binefăcătoare asupra organismului uman. O altă plantă este pelinul. Dacii au avut un adevărat cult față de pelin și l-au folosit pentru a trata boli, în mănăstiri fiind folosită și acum ca plantă de leac. Strămoșii noştri i-au dedicat ziua de 1 mai, în care se spune că este bine să culegeți pelinul, să împodobiți icoanele și ferestrele, să îl puneți sub pat și în locurile în care dorm animalele și păsările. Fumigațiile cu pelin purifică aerul, având proprietăți antibacteriene foarte puternice și induce o stare de somn cu vise. Lemnul de palo santo este, de asemenea, foarte folosit în fumigații. Acesta emană un miros foarte plăcut și calmant, fiind de un real ajutor în rugăciune, dar mirosul acestui lemn ars alungă țânțarii și alte insecte. De asemenea, este foarte bun în calmarea sistemului nervos, în ameliorarea stărilor de anxietate și de stres și chiar în calmarea acce- selor de astm bronșic. Alte plante des folosite în fumigații sunt levănțica, busuiocul, sânzienele, frunzele de dafin, fiecare având nenumărate proprietăți benefice, atât pentru trup, cât și pentru suflet.
„Pentru o concentrare mai bună recomand uleiul de mosc”
- Pot ajuta fumigațiile și într-o mai bună concentrare?
- Sigur, majoritatea fumigațiilor induc o stare de liniște, de calmare a sistemului nervos, de interiorizare. Pentru o concentrare mai bună asupra unor activități de natură mentală sau fizică recomand uleiul esențial de mosc.
- Cât de importante sunt liniștea și concentrarea în timpul procedurii?
- Depinde ce anume vreți să obțineți. Dacă vă propuneți doar să aromatizați spațiul, atunci nu este necesar decât să aprindeți puțină tămâie, palo santo, un bețișor aromat sau ce vă place mai mult și să vă lăsați învăluiți de miros. Dacă vreți să purificați spațiul pentru rugăciune, meditație sau alte practici spirituale este necesar să vă liniștiți mintea, cu ajutorul tehnicilor de respirație sau a unei rugăciuni, mantre, apoi, cu intenția clară de a purifica spațiul, să aprindeți plantele pentru fumigație și să vă focusați pe ceea ce aveți de lucrat/realizat.
„Înainte de a începe procedeul, spuneți întotdeauna o rugăciune”
- Cu alte cuvinte, e important să fie spusă și o rugăciune înainte de a începe să fie făcută fumigația. Cum se efectuează aceasta, mai concret?
- Este importantă în primul rând intenția, să fie clar ceea ce vă doriți să obțineți, respectiv un spațiu purificat, o casă curățată de energiile care nu mai sunt de folos, o stare interioară mai bună. Ulterior, spuneți o rugăciune ca să îl invitați pe Dumnezeu să vă fie alături, în practica pe care o veți face. Eu aleg întotdeauna Tatăl Nostru, apoi cer voie Sfintei Treimi să mi se permită, cu ajutorul fumigației, să purific spațiul în care voi face practică sau în care locuiesc. La final, întotdeauna mulțumesc.
- Este adevărat ce se spune că fumul se „agață” de toate energiile negative și le alungă?
- Întotdeauna oamenii au făcut conexiunea între boli, insecte, animale. În anul 429 î.Hr., Hipocrate a recomandat fumigațiile în Atena pentru a scăpa de o mare epidemie. De asemenea, se recomandă ca și hainele și casele să fie purificate cu ajutorul fumigațiilor. Dacii au folosit mult aceste fumigații pentru ofrande în cinstea lui Zamolxe, dar și pentru a purifica aerul în temple, pentru a alunga spiritele din case sau chiar din oameni. În timpurile noastre, tămâia și smirna se folosesc în biserici, iar șamanii folosesc în triburi plante ca salvia, tutunul sau lemnul de palo santo pentru a alunga spiritele. După ce ardeți tămâie sau smirnă, veți avea senzația că spațiul se deschide și împrospătează cu energie nouă.
„Tămâiați casa în care v-ați mutat și faceți sfeștanie”
- Sunt fumigațiile de ajutor atunci când se face mutarea într-o casă nouă?
- Totul în Univers este energie, este știut faptul că oamenii lasă „urme energetice” acolo unde locuiesc. Este foarte benefic ca atunci când ne mutăm într-un spațiu nou să tămâiați pentru ca amprentele energetice ale celor care au locuit înaintea dumneavoastră să fie șterse și să vă bucurați de un spațiu curat. Recomand din toată inima să fie chemat un preot și să sfințească noua casă astfel ca Dumnezeu să fie invitat să binecuvânteze spațiul nostru și să „locuiască” alături de noi.
- Pot apela la fumigații și persoanele care au probleme în căsnicie sau la serviciu?
- Dacă sunteți în conflict cu partenerul de viață sau cu colegii, sigur că purificarea aerului în încăperi poate să aducă o diminuare a nivelului de stres și de frustrare. Întotdeauna însă trebuie să priviți cu sinceritate în interiorul vostru, pentru a vedea care parte provoacă reacții în ceilalți.
„Levănţica, busuiocul şi rozmarinul alungă insectele“
- Se apropie vara și va începe și sezonul țânțarilor și a altor vietăți care dau viața peste cap. Poate fi acest procedeu o armă împotriva insectelor?
- În Antichitate se ardeau cantități mari de tutun, ienupăr, tămâie sau dafin pe străzile orașelor și satelor pentru îndepărtarea insectelor și a bolilor care se credea că acestea le aduc. Cele mai eficiente plante în acest scop sunt levănțica, busuiocul, lămâița, rozmarinul, cimbrul și menta, plantate în jurul casei, la fereste, sub formă de uleiuri sau folosite uscate pentru fumigații și în diferite rețete antițânțari. Luați șapte frunze proaspete de busuioc, le puneți în 100 ml apă clocotită și le lăsați câteva ore, apoi adăugați 100 ml alcool de 90 grade sau vodcă. Se amestecă foarte bine și se păstrează în frigider. Se poate pulveriza pe haine și pe corp, evitând gura, când stați afară. Lămâița se folosește prin stoarcerea în palme a câtorva frunze. Cu sucul atingeți încheieturile mâinilor, gâtul, fruntea și gleznele pentru ca uleiurile volatile stoarse să rămână în piele.