Main menu

header

782 10 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Dezvoltarea personală și starea de bine sunt deosebit de importante, mai ales în această perioadă dificilă de neliniște, teamă de îmbolnăvire, neîncredere, anxietate și chiar boală, pentru unii dintre noi. Tocmai de aceea, tehnicile de programare neurolingvistică sunt necesare pentru un psihic mai bun, o stare de pozitivitate și o gândire înclinată spre performanță. Psihologul Ioana Lepădatu, coach specialist în NLP, oferă consultații gratuite în cadrul unor ședințe online de grup, pe platforma Zoom, în urma înscrierilor care se fac pe www.aliantapacientilor.ro. Timp de două ore pe săptămână, pacienții pot discuta despre toate problemele emoționale cu care se confruntă.

„Există o relație de reciprocitate între fizic-psihic-social-cultural”

- Ce este NLP-ul?

- Este vorba despre un set de tehnici, care înseamnă Programare neurolingvistică, fiind abrevierea de la Neuro-Linguistic Programming. N - vine de la Neurologie și înseamnă modul în care funcționează mintea și cum gândim. L - Lingvistică - vine de la limbaj. N și L sunt deosebit de importante pentru că, gândirea se sprijină pe limbaj. Un mare pedagog francez spunea, făcând referire la copiii mici, că: „Nu pot gândi fără a vorbi”. O sarcină importantă a limbajului este de a regla și de a autoregla acțiunea, influențând conduitele, deciziile, comportamentele și procesele psihice. Spre exemplu, când copilul învață să vorbească, nu o face cu oricine. O carență afectivă va duce la întârzieri în vorbire. Vorbirea însoțește întreaga activitate a copilului până la cel puțin 3 ani. P - Programare - se referă efectiv la programare, la cum ordonăm acțiunile noastre pentru a ne atinge scopurile.

- Ne ajută să ne stăpânim propria minte?

- Omul este o ființă bio-psiho-socio-culturală, ceea ce înseamnă că există o relație de reciprocitate între fizic-psihic-social-cultural. Când unul dintre cele patru elemente nu funcționează în parametrii optimi, un alt element poate prelua disconfortul. Pe scurt, există o relație între ce gândim și ce facem, între ce spunem și ce facem, între ce spunem și ce gândim. Există o teorie conform căreia, există o relaţie de reciprocitate între procesele cognitive (ceea ce gândim), emoţii (ceea ce simţim) şi comportamente.

„Mintea conștientă reprezintă 5%, cea subconștientă 95%”

782 10 2- Când apelăm la NLP?

- În general, oamenii apelează la Programarea Neuro-Lingvistică când doresc să-și îmbunătățească performanțele în orice domeniu. Eu, personal, am făcut gimnastică ritmică la nivel de performanță și am folosit tehnici NLP, tehnici de selftalking (vorbirea cu tine însuți). Ulterior, ca antrenor, am folosit aceste tehnici și am avut rezultate rapide și foarte bune. Dar se apelează la NLP și atunci când oamenii doresc performanță psihică, doresc ca performanța lor să se îmbunătățească la școală, la locul de muncă, să se dezvolte în carieră, sunt blocați într-o rutină, situație sau relație și nu știu cum să-i facă față, nu au încredere în ei.

- Care sunt procedurile care stau la baza acestei tehnici?

- Sunt foarte multe tehnici, raport, tehnici VAKOG (vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv, gustativ), modelare. De exemplu, în prima ședință am făcut „Jocul Polarităților”. În multe culturi se spune că numai după ce conflictele interioare s-au rezolvat, te poți întoarce acasă. Polaritățile pot fi de genul minte-inimă, minte corp, intuiție-logică, vreau-trebuie, obișnuit-nou, încredere-neîncredere. Am găsit împreună o polaritate, am adus împreună acești poli și i-am făcut să se înțeleagă. În tehnică, se întâmplă cu ajutorul simbolurilor, metaforelor, care au un impact deosebit la nivel subconștient. Subconștientul lucrează cu 11.000.000 de biți, conștientul, cu 40 de biți, Este exact metafora cu Aisbergul. Mintea conștientă reprezintă 5%, cea subconștientă 95%. Alte tehnici sunt „transpunerea beliefs-urilor prin suprapunerea de imagini”, „transformarea obstacolelor în prieteni”.

„Terapia acționează în trecut, consilierea, în prezent și coaching-ul, spre viitor”

- Ce presupune terapia online?

- Nu fac terapie. În terapie vindeci ceva din trecut, care poate fi foarte intim. Online, clienții, pacienții nu se simt în siguranță să vorbească despre ei cu ceilalți. Terapia vindecării presupune existența unui mediu foarte sigur pentru ei. În plus, ar trebui să avem un contract de confidențialitate între noi toți. Acest lucru nu l-am realizat. Am hotărât, atunci când am intrat în acest proiect, să facem tehnici și exerciții bazate pe NLP care să ne pozitiveze, să ne aducă stări de mai bine, să lucrăm pentru dezvoltarea personală, mai degrabă. Terapia acționează în trecut, consilierea, în present, iar coaching-ul se orientează mai ales spre viitor. Așadar, vom face consiliere și coaching prin tehnici NLP.

- Se lucrează mai greu în online?

- Un minus ar fi că nu se crează acel raport nonverbal care este deosebit de important în NLP. Un plus ar fi că, multe persoane se deschid cu mai mare ușurință când sunt „ascunse” în spatele unui ecran, nu simt presiunea celorlalți. Un alt minus al terapiei online ar fi nevoia unui spațiu personal, în care să nu vină copiii peste tine, să sune la ușă, să intre cineva peste tine sau lucruri de acest gen. Chiar mi-ar plăcea să cer un feedback la final în acest sens. Și pentru mine este un început. Voi descoperi pe parcurs și mă voi plia pe ce se întâmplă. Sper să învățăm cu toții, pentru că, se pare că, acesta este viitorul.

- Și în grup?

- Nu neapărat. În funcție de personalități, dacă sunt mai vorbăreți, mai tăcuți, mai analiști, colerici sau mai flegmatici, ține de tipurile de probleme abordate, de proces, de mai multe. În terapiile de grup există plusul acela de idei, exemple, cazuri de la care se poate învăța.

„Oamenii nu adorm, sau adorm greu, au vise ciudate”

- Puneți în practică cu ei tehnicile NLP?

- Da. După prima ședință am stabilit împreună câteva obiective, în funcție de nevoi și de priorități. Așadar, pentru data viitoare vom face tehnici de ameliorare a anxietății, de relaxare și de încredere în sine. Data viitoare stabilim alte obiective.

- Cu ce probleme se confruntă în această perioadă?

- S-au luptat mult cu izolarea. Acest lucru ne îmbolnăvește, pentru că este împotriva sistemului psihic uman. Un mare psiholog spunea că „omul este om doar printre oameni”, că la naștere suntem posibili candidați la umanitate. Somnul este o altă problemă. Oamenii nu adorm, sau adorm greu, au vise ciudate.

- Ce le recomandaţi să facă?

- Exerciții simple de respirație. Dar la cerere o să fac o tehnică de relaxare. Ideea este că avem nevoie, ca la această tehnică, pacientul să fie 100% prezent, adică „aici și acum”. Da, poate fi un alt minus al terapiei online. Pentru o stare bună, este necesar să se vadă partea pozitivă a lucrurilor, oricât de mică ar fi ea.

„Mintea noastră controlează propriile trăiri“

- Cât de mult ajută psihicul în boală?

- Psihic 50%, fizic 50%. Sistemul Psihic Uman SPU este un sistem hipercomplex ce face schimb de energie, inclusiv energie informațională. Orice se întâmplă în sistemul biofiziologic este influențat de sistemul psihic, care relaționează diferențiat la persoane în funcție de componentele acestui sistem. Mintea noastră controlează propriile trăiri. În prima ședință, am făcut cu ei tehnici de imagerie (n.r. - ansamblu de imagini reprezentând fapte, personaje etc. având aceeași origine sau sursă), și vom face și tehnici de ideomotricitate. Tehnicile de antrenament ideomotor reprezintă un antrenament la fel ca unul real, doar că se întâmplă doar la nivel mental. Trucul este că subconștientul nu face diferența între real și imaginar.

- Se pot ameliora bolile prin terapie?

- Printre afecţiunile cu care se confruntă pacienții, se află și hemofilia, care este o boală congenitală ce se transmite ereditar, dar dezvoltarea umană este determinată de trei factori, nu doar de ereditate, ci și de mediu și educație. Așadar cred că prin coaching poți schimba traiectoria inițială a bolii.