de Camelia Onciu
Panta lină începe din Moieciu de Jos, pe o cărare numită Strada Valea Lungă. La 1.240 de metri altitudine, pădurea se dă la o parte, făcând loc unui platou neted ca-n palmă, doar cu iarbă și fân. Aici e Amfiteatrul „Transilvania”, un loc aproape neștiut, dar despre care vom auzi tot mai mult în următorii ani. Fiindcă peisajul care îți taie răsuflarea, împreună cu aerul tare și puternic oxigenat, apa vie de izvor, ierburile de leac și energia binefăcătoare a soarelui, toate fac parte dintr-o terapie străveche, care vindecă sufletul și trupul.
A cumpărat 17 dealuri
Amfiteatrul „Transilvania” este, de fapt, un platou în fața Bucegilor, pe care Constantin Robu l-a descoperit acum 17 ani, când a venit din Republica Moldova. A dat o raită prin aceste locuri și s-a îndrăgostit pe loc de culmile verzi. Bătrânelul care păștea vaca s-a mirat când a aflat că străinul vrea să-i cumpere dealul. După primul, a urmat al doilea, al treilea, și tot așa, până la al 17-lea deal pe care Robu le-a cumpărat la Moieciu de Jos. De-atunci, a reușit să amenajeze amfiteatrul celor 17 scaune, un restaurant și câteva căsuțe vechi de 200 de ani pe care le-a urcat pe munte, le-a reparat și le-a decorat cu mâna lui, ca să ofere turiștilor loc de odihnă. Astăzi, complexul montan e parte din natură, o adevărată bază de terapie prin puterea muntelui.
Un loc pe care l-a visat în copilărie
Dar cine este Constantin Robu, stăpânul celor 17 dealuri, omul care umblă desculț prin iarbă până dă zăpada? Are 60 de ani, dar nu-i dai mult peste jumătate. S-a născut într-o familie de oameni credincioși din Căpriana, un sat înconjurat de pădure, la 36 de kilometri de Chișinău. E profesor de biologie și de chimie, dar a făcut de toate în viață: a exportat mobilă, e artist emerit în sculptură și pictură, cosește fânul, pregătește leacuri din plante, restaurează case vechi și, mai nou, mânuiește excavatorul, fiindcă și-a pus în cap să amenajeze de unul singur drumul care leagă Amfiteatrul de lumea civilizată. Deocamdată a făcut 12 poduri. E convins că nu a ajuns la Moieciu din întâmplare. „Pe la 8-9 ani, am visat cum am zburat peste dealurile acestea, iar când am venit prima oară și am recunoscut locul din vis, mi-au dat lacrimile. Mi-am zis că aici e Raiul”, își amintește el acel deja-vu care avea să-i schimbe viața.
Bolile dispar în fața naturii
Curând, a observat că apa de izvor, aerul ionizat al pădurii și peisajele care clătesc ochii și bucură sufletul induc o stare de bine și pace interioară. Energia binefăcătoare a acestui loc nu e doar o părere sau un concept ezoteric, ci un fapt trăit de mulți și despre care au început să vorbească toți cei care vizitează complexul. Turiștii au observat că durerile se estompează și organismul începe să lupte singur cu suferințele. Iar în cele din urmă, bolile dispar în fața naturii care se dovedește un doctor iscusit. Nu trebuie decât să petreci un timp în amfiteatru, atâta cât simți că ai nevoie, gândindu-te la ale tale și încercând să te lași pătruns de energia locului. „Dacă vin 100 de oameni într-o zi, la 99 li se schimbă vibrația. Acel unul care nu reușește e un om prea stresat și, de obicei, pleacă repede sau nici nu ajunge sus, se întoarce pe la jumătatea drumului. Ceilalți sunt fericiți și chiar plâng. Funcționăm ca niște baterii, iar aici ne încărcăm cu energie la polul pozitiv”, spune Robu.
„Habar n-ai că știi să te vindeci”
„Explicații științifice există pentru această încărcare energetică, dar important e ceea ce simți. Creierul elimină serotonină, care e un hormon reparatoriu. Și tu habar n-ai că știi să te vindeci”, explică Robu mecanismul prin care reușești să învingi boala cu ajutorul energiei muntelui. Practic, are loc o resetare a organismului, care învinge stresul, stilul de viață nesănătos și negativismul de până atunci. În completarea curățirii trupului și minții, Robu mai recomandă și postul cu apă de izvor, pentru că „prin spălături la nivel celular, infrastructura se curăță atât de bine încât încep să se declanșeze mecanisme de reparație pe care nu le știai”.
Dorințele se împlinesc la întoarcerea acasă
Chiar dacă nu aveți o problemă de sănătate, dacă ajungeți în acest complex ecologic, încercați să simțiți vibrațiile energetice din Amfiteatrul Dorințelor, cum i se mai spune cercului de buturugi. „Descălțați-vă, stați câteva minute, puneți-vă dorințe, scrieți pe hârtie un proiect. Uitați această experiență pentru o perioadă de timp. Veți vedea cum, curând, dorinţa pusă la Amfiteatru se materializează”, spune el, amintindu-și că mulți s-au întors să-i aducă vestea că au reușit să scape de boli sau să aibă copii sau să reușească acolo unde nu credeau că e posibil. Răspunsul lui e mereu același: „Voi ați pus în funcțiune mecanismele”. El povestește cum a venit în acest loc o tânără, înainte de a pleca la Viena pentru o operație pe creier. Avea o tumoare de 8 cm. „A ajuns cu un grup de motocicliști, credea că-i pentru ultim oară în viața ei. Peste două săptămâni a aflat că nu mai e bolnavă”.
La un pahar cu sevă de mesteacăn
Cei care înnoptează pe platou și vor să facă mai multe zile de cură în mijlocul naturii, pot completa terapia cu apă de izvor, ceaiuri din plante medicinale și produse naturiste, preparate după rețetele lui Robu, fie că e vorba despre mâncare sănătoasă, fie despre băuturi cu putere tămăduitoare, cum e seva de mesteacăn, colectată de el și ținută la fermentat câțiva ani, în pivniță. Are un gust plăcut, înțepător, și dulce și acru, și se știe că are puternic efect detoxifiant, tonic, pentru că este bogată în minerale şi vitamine.
Refacerea puterilor pentru 50 de ani
Hrana e importantă pentru purificarea organismului și pregătirea pentru autovindecare. Dar rezultatele uimitoare de la Amfiteatrul „Transilvania” se obțin prin combinarea mai multor elemente: aer curat, apă nepoluată, eliminarea gândurilor negre și energie din natură. Ingrediente care se găsesc din belșug în locul unde Robu garantează că îți refaci puterile pentru 50 de ani. Poate de aceea, oamenii vorbesc atât de mult despre platoul din Carpați unde dorințele curate devin realitate. Sunt 100 de hectare de natură sub cerul liber, iar terapia energetică funcționează indiferent de anotimp. Smiley și Simona Halep sunt doar câteva dintre numele celebre care tot vin pe aici. Și totuși, acest colț de Rai a rămas aproape necunoscut agențiilor de turism. Un motiv în plus să vizitați această oază de natură pură, care vindecă fără medicamente și dăruiește fără să ceară nimic în schimb.
Mâncaţi flori galbene!
Robu are și alte sfaturi de sănătate: „Coada-șoricelului e o minune a lui Dumnezeu. Mâncați o zi această plantă, sau mestecați-o crudă, așa cum e culeasă, și scuipați partea solidă sau opăriți-o și beți infuzia. Apoi mâncați flori de podbal, dacă le culegi înaintea caprelor. Apoi păpădie. 99% dintre florile galbene se mănâncă. Clorofila e o benzină fără reziduuri, care dă energie. După păpădie iese ciuboțica-cucului, bună pentru cei cu imunitate scăzută. La plantele astea, eu recomand să se consume o floare la două frunze”. Sau: „Înlocuiți pasta de dinți cu sare sau bicarbonat de sodiu. Nici nu știți ce toxic e fluorul!”. Sau: „Nu recomand mai mult de 10% carne în alimentația zilnică”.