de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea
Argila este folosită, din cele mai vechi timpuri, pentru tratarea diferitelor afecţiuni, îndeosebi cele ale pielii, însă puţini ştiu cum acţionează şi cum trebuie consumată. Aşa a luat naştere argiloterapia, prin intermediul căreia, bolnavul este sfătuit, îndrumat şi urmărit în procesul de vindecare. Ioan Covaciu a experimentat pe propria piele minunile pe care le face argila şi de aici până la a dezvolta un proiect prin care să îi ajute pe cei care au nevoie, a fost doar un pas. Ne-a vorbit despre proprietăţile pe care le conţine argila, ce tratează şi cum arată un tratament.
„Reface necesarul de minerale al organismului”
- Ce este argiloterapia?
- Cu siguranță, este una dintre cele mai apreciate terapii naturiste, dacă nu cea mai bună, ținând cont de multitudinea afecțiunilor pe care le tratează sau le ameliorează. Baza terapiei este argila, bogată în minerale și oligoelemente, fie că e de culoare albastră, verde, roșie, galbenă, gri, albă sau neagră.
- Cum funcționează?
- Proprietățile argilei o fac foarte utilă în afecțiuni cum sunt furunculoza, tenul acneic sau în ulcerul varicos. Conținutul în minerale antivirale sau bactericide, cum sunt sulful, argintul, calciul sau cuprul, o fac indispensabilă în tratamentul herpesului bucal sau genital, psoriazisului, pitiriazisului sau ciupercilor scalpului, ale unghiilor, dermatitei atopice, reumatismului sau durerilor articulare, prin aplicații externe (împachetări cu cataplasmă din argilă curată sau în combinații cu extracte din plante). Conținutul bogat în minerale, fier, sulf, calciul, iod, seleniu, argint, magneziu, sodiu, zinc sau siliciu, fac din argilă cel mai bun remediu pentru refacerea necesarului de minerale ale organismului, fie că ne gândim la osteoporoză, anemie, noduli tiroidieni, refacerea echilibrului emoțional sau secreția de insulină a pancreasului, cea care ține departe diabetul.
„Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în eliminarea nodulilor tiroidieni”
- În ce constă această terapie?
- Argiloterapia valorifică veleitățile terapeutice ale diferitelor tipuri de argile: ilit, montmorilonit, zeolit etc. Fără un îndrumător, un remediu nu aduce rezultatul așteptat, de cele mai multe ori. De aceea, este bine să se ţină cont de cantitatea de minerale esențiale pentru afecțiunea ce trebuie tratată, de bazicitatea argilei şi durata tratamentului până la obținerea vindecării sau unei ameliorări de durată (în cazul diabetului juvenil, de exemplu). În funcție de scopul urmărit, argiloterapia poate fi valorificată în multiple moduri: prin aplicații externe, când se urmărește absorbția impurităților din țesutul cutanat, se pune sub formă de mască cosmetică pură sau în combinații, în funcție de sensibilitatea tenului și bazicitatea argilei folosite. Tot extern, sub formă de pulbere, se foloseşte şi în cazul infecțiilor cutanate, al reumatismelor sau al bolilor de piele. Intern, argila, diluată în apă de izvor sau apă minerală, asigură necesarul de minerale și oligoelemente esențiale pentru metabolismul uman, în special pentru întărirea sistemului imunitar.
- Ce tratează argila?
- Cele mai bune rezultate s-au înregistrat în tratarea nodulilor tiroidieni, afecțiunilor tranzitului digestiv, al osteoporozei, anemiei, afecțiunilor cutanate, ale prostatei, în cazurile de infertilitate, al herpesului bucal şi genital etc. De asemenea, consumul de argilă menține glicemia bolnavilor de diabet, stabilizează tensiunea arterială, durerile articulare, infecțiile rinichilor, cistita sau reumatismul articular. Efecte pozitive s-au înregistrat şi în afecțiunile ficatului, al chisturilor hepatice şi al cancerului bucal. Trebuie reținut că rezultatele, cel puțin în cazul argilei albastre untoase Azzurra, au fost confirmate prin investigații medicale de specialitate ce s-au comparat cu cele de dinaintea argiloterapiei.
„În infertilitate, schema de tratament cuprinde o cură internă și una externă”
- Pentru infertilitate ce rețetă se folosește?
- Ei bine, în acest caz, rezultatul nu poate fi contestat. O asistentă medicală din Timișoara, care nu putea rămâne însărcinată, a născut o fetiță perfect sănătoasă. Schema de tratament cuprinde o cură internă și una externă ce constă în introducerea unui supozitor pe bază de argilă, un număr de zile, în mucoasa genitală, pe durata nopții. Odată ce ovarele s-au „însănătoșit”, sarcina s-a produs în mai puțin de două luni.
- În cât timp se văd rezultatele?
- Fiecare afecțiune are un timp în care se înregistrează primele semne de ameliorare și apoi de vindecare, în funcție de câţiva factori principali: cantitatea de mineral sau de oligoelement esențial necesară în vindecarea afecțiunii pe care îl are argila utilizată, respectarea schemei de tratament şi tabloul clinic al bolnavului, stadiul în care se află afecțiunea și mai ales vârsta. Dacă în cazul afecțiunilor cutanate, rezultatele se văd în trei-cinci zile, în situaţia nodulilor tiroidieni, investigațiile de specialitate arată o evoluție bună la două-trei luni, prin măsurarea dimensiunilor acestora. La osteoporoză, tratamentul este de durată şi poate ajunge la şase luni şi chiar un an.
- Ce trebuie să se ştie înainte de începerea unui tratament cu argilă?
- Înainte de a fi aplicată argiloterapia, este necesar să se cunoască tratamentul medicamentos pe care îl urmează clientul şi dacă prezintă alergii la anumite minerale sau oligoelemente. Argila, fiind un bun absorbant, nu trebuie consumată intern la un interval mai scurt de una-două ore după administrarea medicației, deoarece, altfel, poate absorbi substanțele active din medicament, anulând efectul acestuia. Regula este ca argila să se consume pe un teren curat, înainte de masă, cu aproximativ 30 de minute. Doar aşa drenarea tranzitului digestiv şi absorbția mineralelor se va face optim. Astfel, o cură internă de trei-şase luni a fost completată cu cataplasme din argilă sau argilă cu extract natural de salcie, mai ales pentru situații în care clienții au dureri mari.
„Efectul terapeutic se realizează prin transferul ionilor din argilă prin porii pielii spre hipoderm“
- De unde se extrage argila terapeutică?
- Argila se află la adâncimi de 3, 4 metri și, rareori, se poate găsi în râpe sau alunecări de teren. În principiu, sunt trei straturi unde, de regulă, primul strat este cel mai puţin pur, deoarece, în vremuri de secetă, el filtrează apa pluvială ce intră prin crăpături. Al doilea strat este cel mai valoros, fiind cel mai pur, dar şi acesta trebuie bine selectat. Cel de-al treilea, încă mai păstrează miros de nămol specific bălților înainte de secare. Odată selectată, argila trebuie pusă la uscat, la soare, și apoi diluată în apă de izvor atât cât primește consistența unei paste. Aceasta trebuie lăsată la maturat vreo patru ore, timp în care se formează hidrații. Efectul terapeutic al cataplasmei cu argilă se realizează prin transferul ionilor din argilă prin porii pielii spre hipoderm, iar în cazul țesutului afectat de stafilococi sau viruși, efectul terapeutic este discutabil, atât prin izolarea ouălor, cât şi prin erodarea membranei stafilococului/virusului datorat sulfului.