Main menu

header

823 12 1de Ștefania Băcanu şi Florica Pintea

Terapia cu boluri tibetane sau, mai bine spus, masajul sono vibrațional cu boluri cântătoare, este o metodă complementară care a luat amploare și în România, în ultimii ani. Asta pentru că, masajul vibrațional are un impact benefic asupra sistemului nervos și a întregului organism. Eliza Maria Vergitsis face astfel de terapii holistice de mai bine de șase ani, după lungi căutări, cursuri și alte practici de vindecare. Ne-a împărtășit și nouă din secretele bolurilor tibetane, ce înseamnă fiecare sunet, ce beneficii aduce și cum se realizează.

„Au în compoziție șapte metale în concordanță cu cele șapte planete”

- Ce sunt bolurilor tibetane?

- Bolurile tibetane sau cântătoare sunt instrumente muzicale folosite de secole în Orient ca fundal sonor în timpul meditațiilor și a ceremoniilor, dar și ca instrumente terapeutice. În prezent, sunt folosite în medicina holistică, în meditații, cursuri sau tehnici de dezvoltare personală. Bolurile autentice au în compoziție șapte metale care sunt în corespondență cu șapte planete ale sistemului nostru solar: Aur-Soare, Argint-Lună, Mercur-Mercur, Cupru-Venus, Fier-Marte, Staniu-Jupiter și Plumb-Saturn. Bolurile generează o armonie de note muzicale, fiind toate variații ale sunetului primordial OHM, pe diferite octave.

- În ce constă această terapie?

- Terapia cu boluri tibetane folosește vibrațiile bolurilor pentru a crea o baie de sunet prin care frecvențele specifice ajung până în profunzimea celulei, sunetul atingând, astfel, zone care, în mod normal, nu pot fi abordate prin tehnici convenționale. Fiecare celulă primește un masaj sonor, eliberând tensiuni, energia reziduală sau blocată, și deschizând meridianele energetice care o hrănesc. În plus, armonia sunetului exterior vine să readucă întregul sistem în armonie interioară.

„Sunetele vin să echilibreze emisferele cerebrale”

823 12 2- Care este rolul sunetelor?

- Sunetele vin să echilibreze emisferele cerebrale și, în același timp, să aducă în corp detensionare și dezinflamare, astfel încât, energia generată să poată hrăni și vindeca sistemul fizic. Terapia cu boluri tibetane face parte din medicina vibrațională, acționând pe blocajele energetice la nivelul chakrelor, nadisurilor, arterelor, venelor, organelor și oaselor. Când apare un blocaj, organul afectat nu mai vibrează în armonie cu restul sistemului bioenergetic și, drept urmare, se instalează boala sau dezechilibrul. Durerile și afecțiunile corpului ne oglindesc acea lipsă a armoniei la nivel energetic, ce a somatizat apoi pe planul fizic, ducând, poate, spre un diagnostic specific.

- Cum se activează bolurile tibetane?

- Activarea bolului tibetan se face cu bețe specifice, de lemn sau îmbrăcate în piele, având diferite mărimi, în funcție de sunetul care se dorește a fi generat. Folosirea bățului nu este o simplă lovitură, deoarece ea generează un val de sunet puternic sau o ciclicitate constantă prin răsu- cirea bățului cu grijă, pe marginea bolului. Astfel, se creează un vortex de vibrație care poate curăța în profunzime, poate sparge baraje sau poate hrăni energetic o anumită zonă. Dar, o lovitură prea puternică poate crea un disconfort pentru că nu este respectat acel potențial de sunet, motiv pentru care tehnica trebuie exersată.

„Reglează ciclul somn-veghe și secreția de melatonină”

823 12 3- În ce constă o şedinţă de terapie şi cât durează?

- O ședință de terapie prin sunet constă în relaxarea totală a corpului și a gândurilor, a emoțiilor și intrarea în rezonanță cu unul sau mai multe boluri ce creează o armonie specifică. În funcție de instruirea și experiența terapeutului, dar și raportat la instrumentele utilizate, pot fi folosite tehnici universale sau procedee specifice corelate cu intenția și nevoile clientului.

- Ce beneficii aduce?

- Reduce stresul, relaxează, detensionează, echilibrează ritmul cardiac, reface câmpul energetic din jurul corpului, deschide fluxul energetic prin meridiane și înlătură blocajele. De asemenea, curăță centrii energetici care devin armonizați, coliniari și bine sincronizați, diminuează tensiunea mentală, reglează ciclul somn-veghe și secreția de melatonină, echilibrează metabolismul, susține procesele de purificare și de detoxifiere, calmează emoțiile și multe altele. Un flux energetic armonios înseamnă un sistem imunitar fără breșe și vulnerabilități, înseamnă o protecție naturală față de factorii de mediu perturbatori care au o frecvență joasă.

„Clienții simt o stare de plutire”

- Ce simte clientul?

- Persoana care primește terapia se întinde și se lasă purtată pe valul de sunet sau poate fi ghidată în meditație, transformând conștient zonele problematice. Bolurile pot fi așezate pe corp în zona chakrelor, durerilor sau pe punctelor-cheie, unde este nevoie ca sunetul și vibrația să readucă fluxul energetic benefic și vindecător. Bolurile pot fi plimbate în timp ce cântă, de-a lungul coloanei vertebrale, a umerilor sau a picioarelor. Personal, combin în ședința privată de terapie prin sunet, bolurile tibetane și de cristal cu diapazoane acordate pe anumite frecvențe, care sunt folosite pe meridiane de acupunctură, dar în mod noninvaziv pentru piele și corp.

- Experiența este diferită de la un client la altul?

- Clienții simt o stare de plutire, de eliberare a pietrelor de moară purtate în structuri cu atâta greutate, o detașare de probleme și stres, relaxare profundă și reconecta- rea cu adevăratul Eu și cu sursele de viață. Unii dintre ei specifică faptul că nu au mai simțit o relaxare atât de profundă de mulți ani sau că au uitat ce înseamnă să le fie liniște în interior. Alții observă oprirea durerilor și rezolvarea problemelor fizice sau găsirea soluțiilor pentru ceea ce căutau să rezolve.

„Terapia prin sunet este benefică și în cazul copiilor care reușesc, ulterior, să doarmă singuri fără a se mai trezi cu coșmar, eliberând frici și frustrări, traume sau supărări“

Sunetul eliberează blocajele şi tensiunile mental-emoţionale care au creat acea stagnare a energiei, rezolvând cauza de la bază

„Simpla lovitură începe procesul terapeutic prin propria rezonanţă“

- Oricine poate folosi aceste boluri magice?

- Da, oricine poate folosi aceste boluri, simpla lovitură începând procesul terapeutic prin propria rezonanță. Dar, pentru a putea înțelege și eficientiza și mai mult procesul terapeutic, este nevoie de instruire specifică, astfel încât fiecare articol din lada de zestre a sunetului să poată fi folosit înțelept la justa lui valoare. Intenția stabilită de client și terapeut poate fi importantă, creându-se, astfel, un șablon, o matrice pe care energia generată se așază tot așa cum culoarea este pusă pe un model desenat alb-negru pentru a fi colorat.