Main menu

header

832 10 1de Simona Soarea Ghișea şi Florica Pintea

În timp ce unii specialiști susțin că laptele este foarte valoros din punct de vedere nutrițional, alții sunt de părere că poate deveni periculos, în unele situații, acesta producând chiar blocajul sistemului limfatic. Cum trebuie consumat acest aliment pentru a profita totuși de beneficiile sale, aflați de la medicul Florin Bebeșel, specialist în acupunctură și în medicină ayurvedică (0769.659.749; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; www.natura medica.ro).

„Ajută la echilibrarea energiilor vitale universale”

- Este recomandat consumul de lapte în Ayurveda?

- Potrivit unei vechi scrieri, „Charaka Samhita”, abuzul de lapte are rolul de a transforma natura acestui aliment de la „sattvic” la „tamasic”. Calitatea universală de „Sattva” este atribuită acelor alimente care ne aduc o stare de armonie înălțătoare, luminozitate, echilibru și claritate și, din punctul de vedere al alimentației, aceasta conferă întărire și hrănire. Calitatea universală „Tamas” reflectă acea caracteristică a unor alimente sau obiceiuri de comportament, ce susțin în universul nostru inerția, lentoarea în gândire și acțiune, confuzia. Astfel, prin compromiterea calităților esențiale, laptele poate provoca tulburări, congestii și alergii.

- În ce constau beneficiile consumului de lapte?

- Ayurveda recomandă laptele de vacă consumat ca pe un fel de mâncare esențial și sănătos. Când este digerat corespunzător, laptele este capabil să hrănească toate țesuturile în 24 de ore, nutrienții fiind absorbiți pas cu pas în organism. Acesta ajută la echilibrarea energiilor vitale universale (Doshas), în special Vata și Pitta. Ayurveda clasifică diferitele arhetipuri de constituții individuale, pornind de la trei factori de sănătate sau de boală, denumiți Doshas: Vata Dosha, în care domină aerul conținut în spațiul care îl cuprinde (eter), Pitta Dosha, în care accentul cade pe elementele foc și apă (focul digestiv dat de acidul clorhidric din stomac este cuprins într-un mediu lichid - mucusul protector de pe pereții organului) și Kapha Dosha, care este compusă în special din elementele apă și pământ (apa este conținută și delimitată de pământ). Aceste Doshas sunt prezente, în proporții variabile, în fiecare ființă și în întreaga Creație. Cei cu Vata Dosha predominantă au structuri mai fragile şi o aparenţă mai uscată, noduroasă, dar zveltă. Persoanele cu Pitta Dosha predominantă au constituția mai atletică, în general înălțime medie, piele delicată, ochi luminoși, privirea vie și intensă. Cele cu predominantă Kapha Dosha pot să consume lapte foarte rar sau mai bine niciodată. Aceste persoane au o constituție robustă și tendință spre digestie lentă.

„Trebuie adus la «calitatea de a fi fierbinte»”

832 10 2- Cât de sănătoase sunt înghețata, brânza și laptele rece?

- Doctorii Ayurveda subliniază faptul că multe dintre problemele referitoare la digerarea laptelui sunt legate de modul în care acesta este consumat și procesat. Laptele rece, înghețata sunt contraindicate. Și brânzeturile sunt de evitat. Potrivit studiilor, incidența cancerului de sân este extrem de scăzută la populațiile care nu consumă zilnic lapte și derivate din lapte, precum chinezii.

- Cum trebuie să fie acest aliment pregătit pentru a fi corect consumat?

- Dacă îl încălziți înainte de a fi băut (chiar dacă a fost deja pasteurizat), laptele nu doar că va fi mai mai ușor de digerat, ci nu va mai produce secreții de mucus în exces. Înainte de a fi consumat, acesta trebuie adus la „calitatea de a fi fierbinte”. Aceasta este o necesitate, chiar dacă nu faceți parte dintre cei cu dificultăți de digerare. Pot fi adăugate în lapte o linguriță cu miere, ce susține digestia, regenerează și calmează mucoasa digestivă, și condimente fierbinți, cum ar fi ghimbirul, turmericul, cuișoarele, scorțișoara și cardamomul. Laptele va acționa ca un purtător al atribuțiilor terapeutice ale mirodeniilor în toate țesuturile organismului.

„Să fie neomogenizat, integral, organic”

- Care sunt alimentele care nu se asociază cu laptele?

- Laptele va fi consumat separat de mese cu cel puțin o jumătate de oră sau combinat numai cu alimente ce au gust dulce, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, pâinea prăjită, orezul, curmalele, mango și migdalele. Nu trebuie adăugate fructe acre la cerealele pentru micul dejun sau sucuri lângă cereale. Când este combinat cu alimente incompatibile, laptele produce acumulări masive de toxine. Carnea nu va fi asociată cu lactatele. Iaurtul, brânza de vaci și laptele asociate cu fructe, inclusiv cu banane, sunt dificil de digerat și pot duce la inflamații și răceli, în special la nivelul sinusurilor și capului.

- Cât de important este ca laptele să fie integral și organic?

- În mod ideal, ar trebui să fie neomogenizat, integral, organic. Este indicat să fie neomogenizat, pentru că laptele omogenizat este mult mai greu de digerat și conduce la blocarea canalelor fine ale circulației limfatice. E bine să fie integral, întrucât grăsimile din laptele integral formează și echilibrează sistemul nervos și acționează ca purtători pentru a elibera vitaminele A, D3, E și K, solubile în calciu și grăsimi, direct în celule. Dacă nu puteți cumpăra lapte organic, este bine să-l alegeți pe cel degresat. Multe substanțe chimice folosite în creșterea vacilor sunt solubile în grăsimi și ar fi astfel transportate în organismul uman prin intermediul acestor grăsimi din lapte.

„De evitat în caz de sinuzită”

- Care sunt efectele adverse ale consumului de lapte rece?

- Dacă obișnuiți să beți lapte rece sau asociat cu mâncăruri cu gust acru, amar, sărat, astringent, este probabil să aveți o creștere a toxinelor în țesuturi. Acest lucru va produce treptat dureri articulare, constipație, oboseală, scăderea imunității, răceli frecvente și dezechilibre, ce pot conduce la tulburări cronice.

- În cazul căror afecțiuni este contraindicat?

- Depinde de tipologia constituțională. Ar trebui evitat de cei la care predomină Kapha Dosha. Nu este indicat să fie consumat în exces, în niciun caz zilnic. Laptele este foarte necesar în perioada de creștere, dar capacitatea digestivă de procesare a acestui aliment scade odată cu finalizarea procesului de dezvoltare. Este indicat să fie evitat de persoanele cu risc de cancer la sân, cu sinuzite cronice, de cei care suferă de alergii repetate și astm bronșic.

„Terapia ayurvedică este personalizată şi individualizată“

- Cum se prepară „laptele de aur”, miraculoasa băutură bogată în antioxidanți?

- Ingredientele care nu trebuie să lipsească sunt turmericul şi piperul. Ele susțin absorbția și procesarea digestivă a laptelui. Această băutură se poate prepara și cu lapte vegetal, de migdale, de orez sau de soia. Aveți nevoie de 250 ml lapte, o linguriţă cu turmeric (curcuma), o jumătate de linguriţă cu unt de cocos, un vârf de cuţit cu piper negru proaspăt măcinat, o linguriţă cu miere sau orice alt îndulcitor natural. Se pot adăuga condimente aromate, cum ar fi scorţişoara, nucşoara, anasonul, cardamomul, ghimbirul, vanilia sau cuişoarele.

- Cum poate ajuta medicina tradițională indiană la restabilirea sănătății?

- Ayurveda oferă cele mai ingenioase terapii pentru evacuarea reziduurilor aferente arderilor și procesărilor metabolice și e campioană în procedeele de reîntinerire. Orice plan de tratament pe care îl aplic este diferit, în funcție de tipul de toxină și de locul în care aceasta s-a stabilit. Pentru a pregăti mese care echilibrează (tridoshice), este indicat să combinați corect alimentele și să le preparați prin diferite procedee. Terapia ayurvedică este individualizată și personalizată. Fiecărei Doshe îi sunt recomandate anumite alimente cu rol echilibrant. În cadrul unei ședințe de Ayurveda, stabilesc pacientului cu exactitate tipul de constituție. Un aliment poate fi bun pentru o tipologie, dar este nerecomandat alteia.