Main menu

header

847 10 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Cunoscut și sub numele de „călcătura oaselor” sau Terapia Elefterie, masajul monahal presupune o serie de proceduri care, în esență, aparțin chiropracticii. Prin intermediul acestei terapii se restabilește mobilitatea articulaţiilor. Tehnica de masaj implică peste 200 de manevre terapeutice, efectuate atât cu mâinile, cât și cu picioarele. Cum funcționează masajul monahal și ce beneficii aduce organismului, aflați de la kinetoterapeutul Teodor Guță (www.chiropractica-osteopatie.ro).

„Spatele acumulează cea mai mare tensiune”

- Ce reprezintă masajul monahal?

- Masajul monahal are la bază tehnici milenare, preluate din Asia. El a fost practicat în mănăstirile din Europa ca o formă de terapie. Călugării obișnuiau să se trateze singuri, prin aceste „călcături” efectuate cu un întreg arsenal anatomic: palme, degete, coate, antebrațe, genunchi, laba piciorului, călcâie sau combinații între acestea. În țara noastră, părintele Mihail Elefterie, care a fost stareț la Mănăstirea Dervent, a integrat aceste tehnici de masaj într-un sistem propriu, învățându-i și pe alții tainele terapiei străvechi.

- Cum decurge o ședință de masaj monahal?

- Pacientul este așezat îmbrăcat, pe o saltea. Atât în Asia, cât și la noi s-a dezvoltat cultul că trupul nostru este o cetate sacră, care nu trebuie pângărită. Inițial, este masat spatele pacientului, deoarece acolo se acumulează cea mai mare tensiune. Se începe cu centura scapulară, acea parte a scheletului formată din cele două clavicule și scapule (omoplați), care unește membrele superioare de trunchi. Masajul se efectuează apoi în zona umeri-gât și mai jos. În regiunea lombară, este masat sacralul cu toată musculatura din zonă, apoi terapia este aplicată la picioare. Concret, se coboară pe traiectul nervului sciatic și se ajunge la tălpi. Cu degetul mare (de la mână sau picior) și călcâiul, se masează centrul tălpii pacientului. Genunchiul, cotul și călcâiul sunt utilizate mai ales când terapeutul vrea să „trosnească” oasele. Pentru masajul brațelor pacientului, terapeutul se folosește de mâini. Acesta va aplica o serie de acţiuni de împingere şi tragere a membrelor.

„Contractura musculară se remediază prin presiune”

847 10 2- Cum acționează această terapie asupra afecțiunilor osteo-articulare?

- Prin intermediul acestui masaj, pot fi tratate probleme de sănătate, cum ar fi hernia de disc, scolioza, cifoza, spondiloza, lordoza, lombosciatica, torticolisul, luxațiile. Aceste probleme sunt cauzate de obicei de inflamații apărute în urma unei traume. De pildă, „se deranjează” un disc la coloană, iar reacția de apărare a organismului constă în contractarea musculaturii. În momentul în care este eliminată cauza mecanică, dispare și inflamația. Spre exemplu, masajul monahal poate vindeca discopatia lombară pe loc. În această afecțiune, un disc dintre vertebrele din zona lombosacrală se deplasează și apasă pe nervi. Atunci apare durerea fizică și o contractură musculară în zona respectivă. Această contractură musculară se remediază prin presiune. Mai exact, terapeutul așază inelul fibros la locul său. Aceste tehnici de masaj conduc la ameliorarea sau chiar la dispariţia durerilor după prima ședință. Practic, o criză de lombosciatică poate să dispară într-o secundă.

- Cum pot fi evitate bolile prin adoptarea unei posturi corecte?

- Deosebit de important este ca oamenii să învețe să aibă spatele cât mai drept atunci când merg. Abdomenul trebuie să fie ușor încordat, umerii în extensie, iar creștetul „să împingă cerul”. De asemenea, atunci când doriți să ridicați ceva greu, trebuie să țineți spatele drept, să folosiți flexia genunchilor. Corpul nostru este setat să consume cât mai puțină energie. Din acest motiv, ne place să stăm tolăniți, într-o poziție incorectă. Însă, coloana vertebrală se deformează în timp. Deformările coloanei pot conduce și la alte probleme de sănătate. Orice modificare apărută la nivelul vertebrelor sau discurilor intervertebrale poate cauza iritaţii ale sistemului, cu efect direct asupra organelor şi funcţiilor din zona respectivă. Practic, sângele nu mai circulă corect, nu se mai irigă bine creierul și pot să apară amețelile, durerile de cap și chiar atacul cerebral.

„După circa 10 ședințe, e eliminată anxietatea”

- În ce afecțiuni, altele decât cele ale sistemului osteo-articular, este recomandată terapia?

- Acest masaj este indicat chiar și celor care se confruntă cu boli cardiace. Mai exact, când trosnești spatele în zona vertebrelor, în vârful piramidei toracale, masezi inclusiv zona inimii și reașezi lucrurile în circuitul energetic. În zona capului, se află centrii nervoși (la nivelul trigemenilor, lobului urechii), pe care îi masezi și apare o stare de bine. După circa zece ședințe, anxietatea este de regulă eliminată. Chinezii susțin că atunci când apar blocaje energetice, mai devreme sau mai târziu, se declanșează boala. Ei se axează pe curgerea fluentă a energiei vitale în organism. Prin masajul monahal, boala respectivă este ameliorată sau vindecată, fără a fi nevoie de medicamente.

- Ce contraindicații are masajul monahal?

- Acesta va fi evitat în zona rinichilor. În acest loc sensibil, se vor face treceri ușoare cu mâinile, pentru că rinichiul e amplasat imediat sub coaste. În cazul persoanelor care suferă de varice sau de tromboză venoasă, trebuie evitat orice tip de masaj la picioare, pentru că un cheag de sânge poate pleca către zone vitale din organism. În plus, masajul nu va fi aplicat celor care suferă de afecțiuni dermatologice, cum ar fi psoriazisul. În cazul persoanelor vârstnice, există riscuri dacă este masată zona cefei, întrucât fluxul de sânge care vine cu putere în creier le poate provoca un accident vascular cerebral. Deci, ceafa va fi masată cu mare atenție. Recomand pacienților mei cel puțin cinci ședințe de masaj monahval. Setarea forței în aplicarea masajului monahal depinde de răspunsul pacientului. Comunic în permanență cu omul, pentru ca masajul să fie efectuat în funcție de ceea ce el simte.

„Le recomand pacienţilor să evite produsele lactate“

- Cum putem preveni agravarea durerilor articulare?

- Pe măsură ce îmbătrânim, durerea articulară de vine tot mai frecventă și mai puternică. Totuși, persoanele tinere pot fi și ele afectate, din cauza unor leziuni sau a deteriorării premature a articulațiilor. Dieta joacă un rol esențial în ceea ce privește sănătatea articulațiilor. Le recomand pacienților mei să evite laptele și produsele lactate, întrucât sunt asociate cu durerile articulare. Motivul constă în faptul că acest tip de alimente prezintă un nivel ridicat de cazeină, o proteină care crește nivelul inflamațiilor din corp, iritând țesuturile ce protejează articulațiile. În plus, alimentele fast-food și prăjelile disponibile în comerț sunt bogate în grăsimi saturate și făină rafinată, care conduc la inflamarea țesuturilor adipoase. Aceste alimente pot cauza în timp nu doar dureri articulare, ci și probleme cardiovasculare, deci ar trebui consumate foarte rar sau chiar eliminate din alimentație.