Main menu

header

848 10 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna

Energia luminii naturale poate fi transformată în energie mentală. Cu ajutorul terapiei cu fosfene, oricine învață să devină propriul terapeut, să-și asculte intuiția, să trăiască viața pe care și-o dorește cu adevărat. Cum funcționează și ce beneficii are această terapie, aflați de la coach-ul fosfeno-pedagog Adriana Sorina Ștefănescu (medalion), specialistul care a adus metoda și materialul fosfenic în exclusivitate pentru România (www.fosfenismul.com).

„Dezvoltă atenția, creativitatea și intuiția”

- Ce este terapia cu fosfene?

- Fosfenismul sau terapia cu fosfene este o tehnică creată de medicul de origine franceză Francis Lefebure, la mijlocul secolului trecut. Descoperirea extraordinară a doctorului constă în faptul că asocierea unui gând cu fosfena transformă energia luminii în energie mentală. Domeniul fosfenismului este foarte amplu, fosfenele determinând dezvoltarea memoriei, inteligenței, atenției, creativității și intuiției.

848 10 2- Mai exact, ce sunt fosfenele?

- O fosfenă este o lumină interioară, care poate fi văzută atât cu ochii închiși, cât și cu ochii deschiși, după ce s-a realizat o scurtă observație la o sursă de lumină naturală. Fosfenele acționează direct asupra glandei pineale, care este însărcinată cu menținerea echilibrului ciclului nostru circadian. Glanda pineală secretă atât melatonina, „hormonul somnului”, cât și serotonina, „hormonul fericirii”. Glanda pineală este un convertor neuroendocrin, strâns legat de căile neuronale și de vedere. Fibrele din straturile optice converg la baza ei, pentru a radia de acolo către creier. Prin aplicarea corectă a metodei, putem activa lumina. Astfel, o putem vedea, înțelege și exterioriza, dezvoltându-ne mintea, armonizându-ne emoțiile și trezindu-ne conștiința. Becul fosfenic (prin care pot fi create fosfene) conține în interiorul său un filtru care simulează lumina solară în proporție de 92%. Mai exact, are toate culorile curcubeului în acest procentaj, cu un CRI (indicele de redare a culorilor) de 4.500 lucși (unitatea de măsură pentru cantitatea de lumină necesară pe metru pătrat).

„Se produc extinderi ale conștiinței”

- Cum se desfășoară o ședință de lucru cu fosfene?

- Știința fosfenelor permite dedublarea simțurilor noastre, care constă în declanșarea ritmului specific ce structurează gândirea, permițând dezvoltarea și acumularea energiilor creierului și a tehnicilor iniția- tice. Datorită creșterii ritmurilor creierului și a energiilor interne, se produc extinderi ale conștiinței. Modalitatea de funcționare este simplă. Persoana respectivă va privi circa 30 de secunde în sursa de lumină fosfenică, de la aproximativ doi sau trei metri distanță. Apoi, timp de aproximativ patru minute, cu ochii închiși, ea se va gândi la ceea ce dorește să îmbunătățească sau să schimbe în viața sa. Când va închide ochii, persoana „va vedea” un cerc luminos, colorat. Ședința de observație a luminii se poate repeta la aproximativ 15 minute, de câte ori este necesar.

„S-a dovedit utilă și în controlul hiperactivității”

848 10 3- Ce efecte are această terapie asupra sănătății?

- Prima acțiune a fosfenelor este imediat evidentă asupra sistemului nervos. Aceasta aduce o relaxare profundă și un sentiment de liniște și pace, după câteva observații fixe la lampa fosfenică. Persoana respectivă va simți o îmbunătățire a tonusului vital, mai mult optimism, va deveni mai intuitivă, se va odihni mai bine. S-au observat rezultate foarte bune la cei cu afecțiuni legate de insomnie, stres și anxietate. Un elev va folosi fosfena pentru a se concentra cu ușurință, pentru a memora mai repede tema de studiu. În prezența luminii fosfenice, un părinte va simți un tonus vital ridicat și va petrece timp de calitate împreună cu cei mici.

- Ce susțin studiile referitoare la fosfenism?

- Potrivit unui studiu german, spre deosebire de persoanele expuse la lumina obișnuită, cele expuse la lumina fosfenică și-au optimizat ciclul de somn sau concentrarea asupra anumitor acțiuni specifice. Adaptarea luminozității în funcție de activitățile desfășurate implică îmbunătățiri ale performanțelor școlare. Studenții care au participat la un alt studiu, ce a fost realizat tot în Germania (SchoolVision), și-au perfecționat viteza de citire și capacitatea de a înțelege textul, într-o proporție de 35%. Lumina fosfenică s-a dovedit utilă și în controlul hiperactivității (în cazul acelor participanți la studiu diagnosticați cu ADHD). Fosfenismul a devenit o parte foarte importantă a neuropedagogiei, fiind un mod natural de a îmbunătăți performanțele academice.

„Creierul primește un stimul natural luminos”

- Cum acționează terapia asupra bolilor?

- De pildă, în cazul depresiei sezoniere (toamnă-iarnă), creierul nostru este foarte puțin stimulat de lumina solară. Astfel, ne confruntăm zile în șir cu absența luminii solare directe, iar creierul nostru produce un exces de melatonină. Această substanță ne induce sentimentul de somnolență, lipsă de voință și nostalgie. Atunci când este prezentă lumina fosfenică, creierul primește un stimul natural luminos, iar glanda pineală echilibrează nivelurile de melatonină și serotonină, ceea ce permite crearea unui tonus vital sănătos. Există exerciții specifice cu lumina, care ne pot ajuta să eliberăm rapid emoțiile dense ce s-au cristalizat în corpul nostru fizic de-a lungul timpului. Sunt și exerciții personalizate, cu ajutorul cărora putem să înlăturăm emoțiile negative.

„În cazul insomniei cronice, efectele sunt imediate”

- De câte ședințe este nevoie?

- În cazul insomniei cronice, o persoană va simți imediat o îmbunătățire, iar după aproximativ o lună de lucru intensiv, își va recupera aproape în totalitate capacitatea de a avea un somn odihnitor. Același fenomen se resimte la persoanele care suferă de depresie și stres.

- Care sunt celelalte surse luminoase cu ajutorul cărora se pot obţine fosfene?

- Fosfenele pot fi obținute și prin fixarea privirii pe o suprafață care polarizează lumina, cum ar fi reflectarea soarelui în apă, în oglindă, sau reflectarea luminii pe un perete alb, pe paginile unei cărți. Se pot obține fosfene privind luna sau lumina unei lumânări. Pentru a putea vedea clar fosfena, lumina lumânării trebuie privită aproximativ 40-50 de minute.

„Fosfenele pot fi obținute și prin fixarea privirii pe o suprafață care polarizează lumina, cum ar fi reflectarea soarelui în apă, în oglindă, sau reflectarea luminii pe un perete alb, pe paginile unei cărți“

„Nu se recomandă în glaucom, dezlipire de retină şi epilepsie“

- În ce constă latura inițiatică a fosfenismului?

- Fosfenismul explică ce se întâmplă în creierul nostru atunci când acesta este stimulat cu lumină, balansare și ritm. Gândul și balansarea ritmică sunt fundamentele tehnicilor de inițiere ale fosfenismului. În toate marile religii, rugăciunea este asociată sistematic cu o balansare, pentru a amplifica funcția ritmică a creierului. Acest lucru este realizat după observarea fixă a unei surse de lumină, precum o lumânare. Dacă nu există un ritm regulat, meditația și rugăciunea nu au nicio șansă să producă efecte bogate și profunde în creier. Puteți crea fosfene utilizând becul fosfenic. Există și o aplicație creată de Institutul de Fosfenism din Spania, pe care o puteți descărca pe telefonul mobil. Prin aceasta poate fi indus un ritm al creierului adecvat fiecărei activități pe care dorim să o realizăm de-a lungul zilei. Cartea „Neuropedagogia și Fosfenele” vă va ghida în aplicațiile fosfenismului în pedagogie, dezvoltare personală și terapie.

- Terapia cu fosfene poate afecta vederea?

- Lumina fosfenică nu este nocivă pentru ochi. Atunci când este utilizată zilnic, aceasta reprezintă o minunată gimnastică oculară. Însă, fosfenismul este contraindicat în glaucom, dezlipire de retină, operații oculare recente și epilepsie.