de Călin Popa şi Daniel Alexandrescu
Chiar și o perioadă mică de timp petrecut în natură poate avea un impact major asupra sănătății. Oamenii de știință punctează, în context, efectele terapeutice certe ale așa-numitelor „băi de pădure”, care deconectează de la stresul cotidian, detensionează și relaxează, printre multe alte efecte pozitive asupra stării fizice și psihice.
Restaurează starea generală de bine
Numeroase studii atestă faptul că „shinrin-yoku”, așa cum se numesc „băile de pădure” în țara care le-a dat acest nume, Japonia, are beneficii reale pentru sănătatea oamenilor. Unul dintre cele mai recente studii, derulat de specialiștii de la Universitatea din York, Marea Britanie, a dat la iveală faptul că acest tip de activitate în aer liber îmbunătățește sănătatea mintală a adulților, chiar și în cazul celor care se luptă deja cu o afecțiune de acest tip. Concret, potrivit experților britanici, „băile de pădure” care durează până la 90 de minute, menținute regulat timp de opt până la 12 săptămâni, au cel mai mare impact asupra îmbunătățirii dispoziției, scăderii anxietății și restaurează starea generală de bine. „Știm de ceva timp că a fi în natură este o adevărată terapie pentru sănătate și bunăstare, iar studiul nostru întărește dovezile că «băile de pădure» generează efecte pozitive remarcabile asupra sănătății mintale”, arată specialistul Peter Coventry, autorul studiului.
Eco-antidot pentru burnout
Ce sunt, concret, „băile de pădure”? Termenul a apărut în Japonia, în anii 1980, pentru a exprima un exercițiu fiziologic și psihologic numit shinrin-yoku („scăldat în pădure”). Scopul era dublu: să ofere un eco-antidot pentru burnout-ul provocat de tehnologie și să inspire reconectarea cu pădurile țării. În anii 1990, cercetătorii au început să studieze beneficiile fiziologice ale „băilor de pădure”, oferind o bază științifică, prin rezultatele unor studii extinse, unui adevăr pe care oamenii îl simt din naștere: timpul petrecut în natură are efecte benefice remarcabile. „Deși desfășurarea acestor activități pe cont propriu este eficientă, din studiile pe care le-am analizat a rezultat faptul că a face «băi de pădure» în grup generează beneficii mai mari pentru sănătatea mintală”, argumentează Coventry.
„Ascultați păsările, inhalați aromoterapia naturală”
Cum se face, concret, o „baie de pădure”? Înainte de toate, orice persoană care dorește să facă o „baie de pădure” trebuie să identifice un loc. Apoi, dispozitivele electronice se lasă în urmă și se pătrunde încet, pe jos, fără direcție dată, în mijlocul pădurii. Potrivit specialiștilor, nu contează dacă nu ajungeți nicăieri - savurați sunetele, mirosurile și priveliștile naturii prin toate simțurile, prin urechi, ochi, nas, gură, mâini și picioare. „Ascultați păsările cântând și briza foșnind în frunzele copacilor, priviți la nuanțele de verde ale copacilor, inhalați parfumul pădurii și inspirați aromoterapia naturală, gustați prospețimea aerului, în timp ce respirați adânc, scufundați-vă degetele într-un izvor, stați întinși pe pământ și lăsați libere bucuria și calmul. Aceasta este starea de spirit care anunță conectarea cu natura”, arată specialiștii britanici.
Personalizare pentru efect maxim
Când vine vorba despre găsirea calmului și relaxării, nu există o soluție universal valabilă, fiecare persoană reacționând la stimuli diferiți. Experții subliniază importanța personalizării acestei experiențe - de pildă, dacă iubiți mirosul de sol umed, veți fi mai relaxați acolo unde peisajul natural îl oferă, iar efectele „băii de pădure” vor fi mai puternice. De asemenea, amintirile copilăriei, vremurile fericite legate de un anume peisaj sau senzații familiare, toate contribuie la personalizarea „băilor de pădure” și implicit la amplificarea „terapiei” naturii. Dacă spațiul vă este necunoscut, poate fi necesar un ghid instruit pentru acest tip de terapie. De exemplu, în pădurea Iinan Furusato-no-Mori, programul include plimbări cu ghid, medici care fac evaluări generale ale urmărilor „băii de pădure” asupra stării de sănătate, un control și un chestionar la final, iar un terapeut elaborează pentru fiecare cel mai bun plan de a continua „băile de pădure”.
Drumeții, yoga, olărit, meditație
„Băile de pădure” pot avea programe complexe și activități diverse. Grupurile care fac astfel de terapie, pe lângă drumețiile agale, fac yoga, gătesc în aer liber, se tratează la izvoare fierbinți, practică T’ai chi, meditație, exerciții de respirație, cursuri de artă și olărit sau observarea plantelor. În ceea ce privește îmbunătățirea sănătății fizice prin intermediul „băilor de pădure”, cercetătorii britanici subliniază că societatea încă nu are măsura deplină a impactului activităților bazate pe reconectarea cu natura asupra sănătății fizice. „Ar trebui să fie direcționate mai multe resurse pentru campaniile care încurajează și promovează beneficiile petrecerii timpului în natură, pentru că acestea depășesc cu siguranță simpla vizualizare pasivă a naturii”, detaliază Coventry.
Destinaţii faimoase
Munții Adirondack, din statul New York, sunt celebri pentru posibilitățile pe care le oferă celor care vor să facă „băi de pădure”, întrucât se pun la dispoziția doritorilor peste 3.200 de kilometri de trasee de drumeție în cea mai mare zonă protejată din Statele Unite ale Americii. Fructele care se găsesc în aceste păduri sunt extrem de aromate, iar arborii, în special molidul și pinul, sunt celebri în toată lumea pentru concentrația ridicată de uleiuri esențiale pe care le emit în aer și care asigură o creștere naturală a imunității, timp de mai multe săptămâni. Și Costa Rica este un paradis pentru „băile de pădure” - plimbarea printr-o pădure din Monteverde include poduri suspendate pe lângă vulcanul Arenal, un traseu unicat de-a lungul râului Sarapiqui sau oportunități remarcabile de a observa viața sălbatică. Noua Zeelandă este o altă destinație pentru cei care caută deconectarea prin „băile de pădure” - în Waipoua se găsesc cei mai vechi și mai mari copaci kauri din lume, considerați sacri. Și Kenya se remarcă prin experiențele din pădurile antice ale lanțului Matthews, care găzduiesc plante aproape dispărute în restul lumii, cedri, orhidee sălbatice și peste 350 de specii de păsări. Nu în ultimul rând, în Hawaii, pădurile sunt venerate în mod tradițional ca dătătoare de viață, pentru materialele naturale pe care le furnizează și pentru nevoile spirituale pe care le satisfac. Abundența florilor aromate, a plantelor medicinale și cele 175 de tipuri de arbori nativi - majoritatea care se găsesc doar în acest lanț insular - îi inspiră pe vizitatori.