de Ştefania Băcanu şi Flori Pintea
Sofrologia este o tehnică de relaxare ce însumează un ansamblu de metode menite să fortifice confortul fizic şi psihic, să ajute la înţelegerea şi gestionarea emoţiilor, să elimine stresul, anxietatea, fobiile de orice natură şi, în special, să restabilească echilibrul interior şi pe cel al relaţiei cu exteriori- tatea. Este o terapie nu foarte cunoscută, cel puţin la noi, dar extrem de eficientă, spun specialiştii. Lorena Luchian, psiholog şi sofrolog, ne-a vorbit despre beneficiile sofrologiei, în ce constă, şi cum reuşeşte această metodă să ne îmbunătăţească viaţa.
„Sentimentele negative se manifestă prin senzații la nivel fizic”
- În primul rând, ce este sofrologia?
- Sofrologia a fost creată în 1960 de Alfonso Caycedo, neuropsihiatru și neurolog, în Spania. La acea vreme, existau deja mai multe concepte terapeutice și diverse tehnici de relaxare, dar practica medicală l-a făcut pe doctorul Caycedo să-și îndrepte atenția către latura psihosomatică a medicinei și către studiul conștiinței umane. Exista în limbajul medical cuvântul schizofrenie, care înseamnă o ruptură a conștiinței, însă nu exista o metodă de investigare a conștiinței în armonie. Astfel, a luat naștere sofrologia, termen care provine din limba greacă și înseamnă studiul conștiinței în armonie, o metodă care să ajute pacienții să se însănătoșească mai repede, ținând cont de faptul că o boală dezechilibrează corpul, mintea și spiritul, iar acestea trebuie vindecate simultan.
- Ce cuprinde sofrologia?
- Sofrologia este o metodă ce combină respirația, relaxarea, meditația și vizualizarea și are ca scop obținerea unui echilibru între corp, emoții și minte. Exercițiile ne ajută să devenim mai conștienți, să trăim în prezent, să fim mai calmi și mai lucizi. Sofrologia ne reconectează cu corpul nostru. Toate sentimentele negative, neliniștile și stresul se manifestă prin senzații și chiar simptome la nivel fizic. Corpul este expresia lumii noastre interioare, prin care se manifestă bucuria, tristețea, pasiunea, voioșia, plânsul și tensiunile.
„Îmbunătăţeşte concentrarea”
- Cum se practică această metodă de relaxare?
- Fiecare exercițiu începe cu o scanare a corpului, prin care devenim conștienți de părțile corpului și de senzațiile fizice care apar. Este procedeul prin care sofrologul îl ghidează pe client să-și descopere corpul și să schimbe cursul atenției de la viața exterioară și de la tumultul minții, în interior. În general, când observăm ceea ce este acolo, corpul se relaxează automat. Dar scopul nu este neapărat să relaxăm corpul, ci să devenim conștienți de el și să-l acceptăm așa cum este, în fiecare moment. Inițial, tehnicile se practică prin ghidare, împreună cu sofrologul, până ce clientul învață ce are de făcut. Apoi, este rugat să practice exercițiile zilnic, fie din memorie, fie ascultând un exercițiu înregistrat.
- Punctual, care sunt beneficiile sofrologiei?
- Primele lucruri pe care oamenii le observă atunci când practică sofrologia sunt: un somn mai odihnitor, îmbunătățirea concentrării, mai puține griji și temeri, mai multă încredere în sine și sentimentul de fericire interioară. Conștientizarea de sine ne poate schimba viața, datorită faptului că nu vom începe să vedem lucrurile diferit, nu vom mai trăi conform tiparelor mentale prestabilite, vom fi mai deschiși, mai prezenți și mai autentici.
„Oamenii sunt încântați să-și conștientizeze sunetele interioare”
- De exemplu, pentru un somn liniștitor, ce exerciții trebuie să facem?
- Pentru un somn liniștitor, putem să facem următorul exercițiu: șezând sau întinși, aducem atenția în corp, la respirație și urmărim cu multă curiozitate senzațiile fizice și fenomenele care apar în timp ce inspirăm și expirăm, fără să forțăm nimic. Lăsăm toate gândurile acelei zile deoparte și ne contopim cu senzațiile pe care ni le oferă corpul nostru. Savurăm această toropeală plăcută și liniștitoare, ca și cum ar fi o reașezare în sine. Această „reașezare” ne deconectează de mintea noastră și ne oferă un spațiu de comunicare intimă cu corpul nostru, efectul fiind relaxarea fizică și calmarea minții.
- Cum eliminăm tensiunile acumulate pe parcursul zilei?
- Pentru a fi relaxați și plini de energie, ne putem începe ziua respirând. Câteva minute de respirație dimineața pot schimba tonusul întregii zile. Un exemplu de exercițiu pentru eliminarea tensiunilor acumulate este acesta: expirați, golind plămânii și stomacul de aer, apoi inspirați adânc pe nas, țineți-vă respirația, ridicați în același timp brațele deasupra capului și încordați tot corpul: brațele, mușchii feței, gâtul, pieptul, abdomenul, fesierii, picioarele și, în același timp, observați senzațiile oferite de tensiunile acumulate. Mai țineți puțin corpul tensionat conștientizând tot ce se petrece cu voi și abia acum expirați și relaxați... lăsați brațele jos, inspirați și expirați de mai multe ori ușor și, cu fiecare expirație, eliberați toate tensiunile fizice, emoționale și mentale. Repetați de mai multe ori, fără să vă grăbiți. Observați cum vă simțiți și dacă sesizați vreo diferență.
„Respiraţia este ca o ancoră pentru minte“
- Care este importanța respirației și cum o putem controla?
- Respirația este ca o ancoră pentru minte. Oamenii cred că respiră corect, dar, de fapt, ei își iau doar cantitatea suficientă de oxigen pentru a trăi. Iar acesta nu este nici cel mai bun, nici cel mai sănătos mod de a respira. Respirația corectă este cea diafragmatică (abdominală), cea în care burta se umflă și se dezumflă în timp ce inspirăm și expirăm. Respirația diafragmatică scade tensiunea nervoasă și anxietatea și oxigenează amplu organismul. Atunci când respirăm corect, nu putem fi stresați sau, în cazul în care suntem, stresul se diminuează semnificativ, pentru că aerul pătrunde adânc în organism, liniștește sistemul nervos și face un „masaj” organelor interne. Puteți începe să experimentați, să vedeți cum reacționează corpul vostru și cum vă simțiți dacă includeți câteva minute de respirații profunde în fiecare zi. O putem controla devenind conștienți de felul în care respirăm. Dacă, de exemplu, sunteți la birou, păstrați mereu o parte a atenției în corp. De multe ori, veți constata că respirația este superficială și că sunteți încordați. Cu timpul, vă veți obișnui să respirați abdominal, iar acest lucru vă va aduce beneficii enorme.