Main menu

header

866 10 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Barna

Formă de terapie alternativă care contribuie la starea de bine, sonoterapia favorizează procesul de autovindecare. Vibrațiile bolurilor tibetane liniștesc mintea, ajută la eliminarea emoțiilor negative și la secreția de endorfine (substanțe numite și „hormonii fericirii”), stimulează imunitatea și echilibrează funcțiile corpului. Andrei Zlampareț, terapeut Reiki și sonoterapeut (e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), explică, pe larg, ce afecțiuni tratează această terapie și cum se produce vindecarea.

„Induce o stare de relaxare profundă”

- Ce presupune sonoterapia?

- Terapia prin sunet sau sonoterapia este una dintre ramurile medicinei vibraționale. Ascultând muzică de meditație cu boluri tibetane, online, am fost atras de sunetele acestor instrumente străvechi. Așa am hotărât să-mi achiziționez primele boluri tibetane, să le ascult live, chiar la mine acasă. Este o terapie neinvazivă, ce induce o stare de relaxare profundă, facilitând autovindecarea în toate cele cinci corpuri sau niveluri. Astfel, pentru a înțelege pacientul, am o abordare holistică, privind situația nu doar din punct de vedere fizic, ci și energetic, emoțional, mental și spiritual.

- Din punct de vedere fizic, care sunt beneficiile acestei forme de terapie?

- Câteva dintre efectele benefice sunt reglarea sistemului endocrin și a celui circulator, întărirea sistemului imunitar, ameliorarea durerilor de cap, durerilor musculare și a efectelor secundare ale chimioterapiei. Sonoterapia oferă ajutor și în cazul afecțiunilor aparatului respirator. De exemplu, unul dintre pacienții mei avea o tuse cronică. După două ședințe de terapie, a redus considerabil cantitatea de suspensie inhalată, pentru că tusea s-a ameliorat.

„Deblochează meridianele energetice și chakrele”

- La nivel energetic, ce reprezintă boala?

- Pentru a putea înțelege boala la nivel energetic, aș vrea să vă spun câteva cuvinte despre energie. Energia este totul, fie că este vorba despre om, plantă, obiect sau gând. Absolut tot ce ne înconjoară este energie ce oscilează cu diferite frecvențe. Sunetul este tot energie, creată de o mișcare vibratorie. Boala este un dezechilibru, o lipsă de armonie, care apare în urma acumulării unor energii de frecvență scăzută.

- Ce legătură există, mai exact, între sunet și vindecarea la nivel energetic?

- În teoria „Armonia sferelor”, Pitagora, marele filosof și matematician, afirma că „vocile” corpurilor cerești, în mișcarea lor, se unesc într-o muzică a sferelor. Edgar Cayce, celebrul medium de origine americană, sublinia că muzica naturii terestre se armonizează cu muzica sferelor. Tot ce se află în mișcare vibratorie emite un sunet. Acesta există peste tot în Creație, iar la baza Creației este sunetul AUM (sunetul sacru al Universului). Dacă sunetul este energie, înseamnă că el se „aude” prin fiecare celulă a corpului nostru. Sonoterapia, indiferent că este practicată cu tobe, fluiere, boluri tibetane, gonguri sau alte instrumente, curăță zonele aflate în dezechilibru de aceste energii de frecvență joasă, deblocând chakrele și meridianele energetice, restabilind, optimizând și păstrând fluxul de energie vitală.

„Îl poate ajuta pe pacient în cunoașterea de sine”

866 10 2- Cum se ajunge la vindecare din punct de vedere emoțional și mental?

- La nivel emoțional, boala este cauzată de tristețe, frică, invidie, vinovăție, regret, gelozie, rușine. La nivel mental, sunt blocajele cauzate de traumele, raționamentele precare, automatismele și deprinderile, care limitează gradul nostru de mișcare și de libertate, relația cu noi înșine și relația cu exteriorul. Vibrațiile bolurilor îl pot face pe pacient să conștientizeze aceste blocaje și să le elibereze. Sonoterapia este o ploaie de sunete ce inundă pacientul și îi facilitează vindecarea. Stresul, anxietatea și preocupările zilnice dispar.

- Cum ajută terapia cu boluri tibetane la nivel spiritual?

- Terapia îl poate ajuta pe pacient în cunoașterea de sine, în deschiderea către spiritualitate și Dumnezeu, în alinierea cu Sinele Divin și Universul, pentru a avea o viață armonioasă. Toate aceste niveluri sunt interconectate. Pentru o vindecare completă, este necesar să lucrăm cu fiecare dintre ele, să ne eliberăm de blocaje. Sunetul facilitează comunicarea cu toate aceste niveluri.

„Li s-a îmbunătățit calitatea somnului”

866 10 3- Cum se desfășoară o ședință de sonoterapie?

- Sunt două moduri în care fac o sesiune de sonoterapie. Pacientul se întinde pe masa de masaj sau pe jos, într-un loc amenajat pentru terapie, de preferat cu ochii închiși, cu fața în jos sau pe spate, iar bolurile tibetane se așază pe diferite zone ale corpului, în special pe cele în care sunt localizați anumiți centri energetici, dar și pe zona în care pacientul semnalează că are anumite afecțiuni. O altă abordare constă în așezarea bolurilor într-un loc amenajat, pe podea sau pe un corp de mobilier, iar pacientul se așază undeva în apropierea lor. În acest caz, terapia se desfășoară fără ca bolurile să atingă pacientul. Modul în care se desfășoară sesiunea de sonoterapie se stabilește de comun acord, în funcție de preferințele pacientului sau de afecțiunile de care suferă.

- Cine poate beneficia de această terapie?

- Sonoterapia poate fi benefică oricărei persoane, nu doar celor care suferă de diverse afecțiuni. Sunetul ne conferă o stare de bine oricum și oricând. Persoanele care au participat la sesiunile mele susțin că se simt relaxate, că li s-a îmbunătățit calitatea somnului și creativitatea. Sonoterapia contribuie la armonizarea fiecărei celule din corp, sunetele eliminând tensiunile și facilitând prezența energiilor vindecătoare. Numărul de ședințe de terapie se stabilește în funcție de necesitățile și de evoluția pacientului. Uneori, dacă pacientul este de acord, combin sesiunile de sonoterapie cu Reiki, pentru a grăbi procesul de vindecare.

„La nivel spiritual, terapia îl poate ajuta pe pacient în cunoașterea de sine, în deschiderea către spiritualitate și Dumnezeu, în alinierea cu Sinele Divin și Universul, pentru a avea o viață armonioasă“

„E contraindicată în epilepsie şi în boala Ménière“

- În ce afecțiuni nu este recomandată sonoterapia?

- Sonoterapia cu boluri tibetane este contraindicată persoanelor care au stimulatoare cardiace, deoarece vibrațiile ar putea destabiliza aceste stimulatoare. Nu este indicată femeilor însărcinate, mai ales în primul trimestru al sarcinii. Auzul este primul simț care i se dezvoltă complet fetusului, iar sunetul se propagă cu ușurință în mediul cu apă, în care se află fetusul. De aceea, este nevoie de multă delicatețe în tratarea femeilor însărcinate, după primul trimestru. Sonoterapia este contraindicată și persoanelor cu boli caracterizate de sensibilitate la sunet, cum ar fi epilepticii sau cei care suferă de boala Ménière (afecțiune a urechii interne ce provoacă vertij, tinitus și hipoacuzie progresivă). De asemenea, această terapie nu este indicată celor diagnosticați cu afecțiuni psihice grave, suferinzilor de schizofrenie și celor care au implanturi metalice, deoarece vibrațiile ar putea să creeze un disconfort la nivelul implanturilor.