Main menu

header

883 10 1de Simona Soare Ghişea şi Daniel Alexandrescu

Terapia MDF face parte din categoria metodelor terapeutice de înaltă precizie, fiind utilizată pentru refacerea câmpurilor energetice. Aceasta restabilește echilibrul și starea de sănătate în organele și țesuturile afectate. În ce boli este eficientă procedura, aflați de la fiziokinetoterapeutul Teodora Voinescu (medalion) din cadrul Clinicii Physiomedica din Cluj-Napoca.

„Puterea magneților poate ajunge până la 10.000 gauss”

- Ce este terapia MDF?

- MDF (Magnetodiaflux) este un tip de magnetoterapie (terapie cu câmp magnetic) bazată pe beneficiile curenților de joasă frecvență (50 sau 100 Hz), ce creează un câmp magnetic pulsatil sau static asupra diverselor părți ale corpului. Câmpurile magnetice obținute cu ajutorul unor bobine circulare sau cubice pot fi aplicate în formă continuă, întreruptă ritmic sau întreruptă aritmic, existând, de asemenea, trei variante de frecvență în care acestea pot fi modulate. Ele sunt adaptate fiecărui pacient, în funcție de afecțiunea de care suferă, de anumite caracteristici constituționale sau de reactivitatea neurovegetativă. Principiul magnetoterapiei este acela că țesuturile și celulele afectate în diferite boli emit impulsuri electromagnetice afectate, iar echilibrul lor este refăcut prin intermediul MDF. Magneții sunt plasați pe suprafața corpului, în contact cu zonele dureroase, prin intermediul unor dispozitive speciale (curele, brățări sau agrafe), sau sunt încorporați în tampoane pentru saltele pe care se așază pacientul. Puterea magneților utilizați în acest tip de terapie este între 400 și 800 gauss (unitate de măsură a inducției magnetice), dar poate ajunge până la 10.000 gauss. Câmpul magnetic negativ este cel care are toate beneficiile precizate.

„Are rol important în prevenirea îmbătrânirii”

- Ce beneficii aduce această terapie organismului?

- MDF are capacitatea de a acționa asupra sângelui, limfei, nervilor, mușchilor, chiar și asupra hormonilor. Terapia are un rol important în prevenirea îmbătrânirii, în accelerarea proceselor de vindecare și a funcției sistemului imunitar, precum și în funcționarea sistemului nervos central și periferic sau a sistemului musculo-scheletal. De-a lungul timpului, câmpurile magnetice au fost studiate pentru probabilitatea de a avea efect terapeutic asupra celulelor canceroase, in vitro (în afara organismului viu) și in vivo (în interiorul organismului viu), dovedindu-și capacitatea antitumorală. În acest caz, se adaugă beneficii importante ce rezidă în acțiunea selectivă asupra celulelor anormale, ceea ce potențează siguranța utilizării lor. Acest lucru încă se studiază in vivo, deoarece efectul trofic asupra celulei dă rezultate controversate cu beneficiul posibil în cancer.

„Rezultate bune și în afecțiuni neurologice”

883 10 2- În ce boli este indicată?

- Țintele principale sunt reprezentate de afecțiunile caracterizate de un proces inflamator. Terapia MDF are efecte dovedite în bolile reumatologice (artrită reumatoidă, artrită psoriazică, spondilită anchilozantă, artrită Reiter). De asemenea, este indicată în durerile articulare de altă natură, în osteoartrite, dar și în durerea care survine în bolile degenerative, ce apar odată cu înaintarea în vârstă (coxartroză, gonartroză). Sunt vizate și afecțiuni musculare ca oboseala musculară, miozita sau fibromialgia, dar și diverse alte tipuri de dureri, cum ar fi durerea postoperatorie, sechele postfracturi, plăgi, contuzii, hematoame, entorse. MDF are rezultate bune și în afecțiuni neurologice precum neuropatia periferică sau migrena, dar și în cazul insomniilor, bolii Parkinson, paraplegiilor, sindromului spastic. Așa cum am menționat, terapia MDF poate fi utilă în anumite tipuri de cancer, dar și în infecții și în procesele de îmbătrânire. Efectul adjuvant se manifestă și în tulburări ginecologice (infertilitate, tulburări menstruale sau de menopauză), în boli oftalmologice (glaucom), pulmonare (astm), cardiovasculare (boli vasculare periferice), endocrine (diabet zaharat insulino-independent), afecțiuni digestive (gastrită, ulcer peptic, sindromul de intestin iritabil), terapia dove- dindu-și, astfel, beneficiile multiple în domenii variate. Aceasta este utilizată și în psihiatrie, grație efectului sedativ benefic în nevrozele anxioase sau în depresie și distonii neurovegetative. Ce este extrem de interesant la această terapie, raportând-o la alte tipuri de tratament alopat sau alternativ, este că are o capacitate terapeutică extraordinară asupra oricărui tip de țesut din organism și niciun fel de reacție adversă de natură chimică.

- Ce simte pacientul după prima ședință de terapie MDF?

- Durerea se poate ameliora semnificativ încă de la prima utilizare, asociată cu starea de relaxare. În alte afecțiuni (tulburări neurologice, psihiatrice, ginecologice, endocrine, infecții, cancer), sunt necesare mai multe ședințe pentru apariția rezultatelor.

„Accelerează capacitatea de vindecare”

- Cum acționează acest tip de magnetoterapie asupra durerii?

- MDF ameliorează funcții metabolice care provoacă edem celular, acidoză și deficit de oxigen celular. Practic, are efect analgezic și antiinflamator, dar și miorelaxant (relaxare musculară) sau de eliberare a endorfinelor (reduce natural senzația dureroasă). În cazul infecției, acționează ca un bac- tericid sau agent de neutralizare a microorganismelor, prin efectul de oxigenare crescută și de reducere a acidității. Caracteristica esențială a curenților magnetici este abi- litatea acestora de a penetra țesuturile în profunzime, acolo unde creează un câmp magnetic cu rol de alcalinizare, oxigenare și energizare a structurilor. Acest lucru accelerează capacitatea de vindecare și îmbunătățește funcționarea sistemului imun. ADN-ul încărcat negativ prin câmp electromagnetic atrage oxigenul din sânge către celulă, fără să afecteze pH-ul sau echilibrul acido-bazic, dar provoacă retenția unei cantități mai mari de oxigen în organism, cu rol în accelerarea proceselor metabolice în celulă.

Ameliorează boala Parkinson

- Se mențin rezultatele pe termen lung?

- Studiile clinice efectuate pentru acest tip de terapie au arătat menținerea rezultatelor chiar după luni de la încheierea ședințelor, prin persistența ameliorării simptomelor (dureri, amorțeli, furnicături) sau a beneficiilor obținute prin întărirea sistemului imun ori a efectelor asupra metabolismului celular de prevenire a îmbătrânirii sau degenerării.

- Ce afecțiuni poate să vindece?

- Vindecarea poate apărea în boli de natură inflamatorie sau în dureri de etiologie diversă, precum și în cazul plăgilor, contuziilor, fracturilor sau afecțiunilor musculare. Alte afecțiuni, cum ar fi cele neurologice, boala Parkinson, migrenele, bolile pulmonare, cardiovasculare sau endocrine cunosc doar o ameliorare a manifestărilor clinice.

„Tratamentul este de durată, un pacient necesitând, de obicei, peste zece ședințe de terapie MDF“

Terapia MDF are efect analgezic, antiinflamator şi miorelaxant

„Este contraindicată pacienţilor purtători de pacemaker cardiac“

- Cu ce alte terapii poate fi asociată?

- Încă din secolul al XX-lea, această formă de terapie a fost asociată cu acupunctura, ce vine cu un aport important în promovarea relaxării și a stării de bine, a rejuvenării celulare.

- Ce recomandări aveți pentru pacienții care beneficiază de terapia MDF?

- În primul rând, ei trebuie să cunoască faptul că la locul de acțiune pot apărea senzație de căldură, disconfort ușor, furnicături, dar se pot confrunta și cu senzație de amețeală. Toate acestea dispar imediat după încheierea ședinței. Este important de menționat că nu se cunosc efectele asupra sarcinii și alăptării, de aceea nu se recomandă utilizarea MDF în aceste perioade. În cazul în care se utilizează dispozitive de purtare a magneților precum coliere, brățări, curele, acestea trebuie îndepărtate înaintea efectuării investigațiilor imagistice de tip radiografie sau RMN. De asemenea, terapia este contraindicată pacienților purtători de pacemaker cardiac.