de Simona Soare Ghișea şi Tatiana Solomon
Ozonoterapia reprezintă o terapie complementară veche de peste 100 ani, unele dintre indicațiile moderne ale acesteia datând de aproximativ 50 de ani. Este din ce în ce mai utilizată în practica medicală, grație numeroaselor studii științifice care i-au dovedit eficiența într-o gamă largă de patologii. Metoda presupune administrarea pe diverse căi, în scop terapeutic, a unui amestec de oxigen medicinal pur și ozon în concentrații standardizate. Ce probleme de sănătate tratează cu succes ozonoterapia, aflați de la doctorul Elena Păcuraru (medalion), medic primar de medicină internă în cadrul Clinicii OHT Medical Center (www.oht.ro).
„Poate fi utilizată pentru creșterea imunității, a performanțelor fizice și intelectuale”
- Care sunt beneficiile ozonoterapiei?
- Ozonoterapia acționează asupra cauzelor bolii la nivel celular, nu doar asupra simptomelor acesteia. Metoda terapeutică poate fi utilizată atât în scop preventiv, pentru creșterea imunității, a performanțelor fizice și intelectuale, cât și în scop curativ. Aceasta este un ajutor de neprețuit, fiind asociată terapiilor clasice, alopate, pentru că ameliorează evoluția bolilor cronice și scade necesarul de trata- mente zilnice. Deoarece acționează la nivel celular asupra cauzei primare a afecțiunilor cronice, degenerative, specifice societății moderne, ozonoterapia are peste 250 de indicații medicale în care și-a dovedit eficiența, de la diabet și boli vasculare (cardiopatie ischemică, arterite, accident vascular cerebral), până la artroze, discopatii vertebrale, boli autoimune și cancer.
Insuflația rectală, benefică în afecțiuni grave și stări de convalescență
- Prin ce proceduri medicale se realizează ozonoterapia?
- Aceasta se poate realiza prin autohemoterapie majoră, insuflație rectală, injectare subcutanată și injectare intraarticulară. Autohemoterapia majoră se efectu- ează în cazul afecțiunilor mai grave și presupune colectarea unei cantități de sânge ce va fi mai apoi injectată în combinație cu un amestec gazos de oxigen și ozon. Insuflația rectală este o procedură simplă, nedureroasă, ce presupune introducerea pe cale rectală, prin intermediul unei canule fine, a unei anumite cantități, cu scop regenerator. Ea este utilă atât în afecțiunile mai grave, cu impact asupra întregului organism (boli cardiovasculare, autoimune, hepatite), cât și în stările de convalescență, mai ales după boli infecțioase pentru care s-a administrat antibiotic, în scopul regenerării și recuperării organismului și activării mecanismelor antioxidante proprii, dar și al refacerii florei intestinale. Insuflația rectală se poate folosi în scop geriatric (pentru persoanele vârstnice cu boli degenerative), precum și în lupta împotriva îmbătrânirii. Aceasta are rezultate și în cazul adulților în activitate, care se confruntă cu sindroame de suprasolicitare (oboseală cronică, burnout). Injectarea subcutanată este eficientă în tratarea afecțiunilor reumatologice ori estetice (celulită) și implică injectarea amestecului de oxigen și ozon în zonele cu probleme. Injectarea intraarticulară presupune injectarea amestecului gazos, sub ghidaj ecografic, în condiții de strictă asepsie (totalitatea măsurilor fizico-chi- mice, ce au rolul de a împiedica contaminarea plăgilor traumatice sau operatorii cu agenți microbieni) și se recomandă în cazul artrozelor incipiente (genunchi, umăr, șold). Nu se administrează ozon pe cale inhalatorie.
„Reduce spasticitatea și aciditatea tisulară”
- Ce susțin studiile științifice despre această terapie?
- Efectele ozonoterapiei asupra organismului uman sunt dovedite de numeroase studii științifice. Ozonoterapia are efect imunomodulator, dar și antiinflamator, prin inhibarea producției de citokine proinflamatorii și stimularea producției de citokine antiinflamatorii. Aceasta stimulează funcția mitocondrială, în sensul creșterii producției de energie la acest nivel și, implicit, la nivelul întregului organism, favorizând procesele de regenerare celulară. Ozonoterapia crește capacitatea antioxidantă prin stimularea producerii de molecule cu rol antioxidant și scade vâscozitatea sângelui prin reducerea capacității de aglomerare a celulelor sangvine, ameliorând fluxul de sânge la nivelul capilarelor. Această terapie reduce spasticitatea (musculatura rigidă sau înţepenită) și aciditatea tisulară (aciditatea este specifică țesuturilor aflate în deficit de oxigen și reprezintă un mecanism important în producerea bolilor cronice degenerative).
„Favorizează recuperarea și regenerarea rapidă după chimioterapie”
- Cum acționează ozonoterapia în cancere?
- Ozonoterapia are un puternic rol antitumoral, anticoagulant și antiagregat plachetar (împiedică formarea cheagurilor). Toți pacienții care suferă de cancer au o predispoziție de a forma cheaguri, acestea punându-le viața în pericol. Când este realizată în paralel cu tratamentele chimioterapice, ozonoterapia favorizează recuperarea și regenerarea rapidă după chimioterapie. Este cunoscut faptul că tratamentele chimioterapice acționează și asupra celulelor sănătoase, nu doar asupra celor canceroase, iar curele de chimioterapie sunt însoţite adesea de efecte secundare neplă- cute, care diferă foarte mult de la o persoană la alta. Din acest motiv, perioada recomandată dintre curele de chimioterapie nu poate fi respectată în multe cazuri, iar ozonoterapia ajută foarte mult în acest sens.
- Ce efecte are această terapie în caz de diabet?
- Ozonoterapia duce la scăderea glicemiei și, pe termen lung, la diminuarea dozelor de insulină sau de antidiabetice orale necesare. Totuși, în cazul pacienților diabetici, cele mai spectaculoase efecte se întâlnesc la cei care ajung la medic cu ulcerații la nivelul gambei (picior diabetic). De multe ori, ei se află la un pas de amputare. În aceste cazuri, pe lângă autohemoterapia majoră, se practică și administrarea locală de ozon. În prealabil, se curăță plaga de țesut mort, până când tot ce rămâne este țesut neafectat de infecție. Membrul inferior se introduce într-un sac special. În interiorul acestui sac, se infuzează ozon pentru a obține un efect antibacterian și antifungic. Dacă ozonul aplicat în saci are menirea de a igieniza ulcerul, cel introdus prin autohemoterapie majoră va contribui la formarea de noi vase de sânge, la îmbunătățirea oxigenării și la regenerarea țesuturilor. După cel puțin cinci ședințe, încep să fie vizibile primele rezultate. Ozonoterapia poate vindeca piciorul diabetic. Aceasta crește producția de celule stem, care ajută la regenerare.
Nu este recomandată, printre altele, în hipertiroidia necontrolată
- În ce situații este contraindicată ozonoterapia?
- Terapia are contraindicație absolută în anemia hemolitică acută prin deficit de G6PD (favismul). Aceasta nu este indicată în hipertiroidie necontrolată (tireotoxicoza), hipertensiune arterială necontrolată, stări hemoragice acute sau recente, leucemii, trombocitopenie (afecțiune hematologică caracterizată de scăderea numărului de trombocite la nivel sangvin), sarcină.
- Care sunt reacțiile adverse ale terapiei cu ozon?
- Ozonoterapia nu are reacții adverse, dacă este aplicată corect, conform protocoalelor agreate la nivel internațional, iar pacientul a fost corect evaluat anterior inițierii procedurii. Ozonul reprezintă o moleculă extrem de reactivă și instabilă. Odată introdus în corp, acesta acționează câteva secunde printr-un proces oxidativ la nivelul lipidelor și proteinelor din organism, reacție oxidativă ce generează substanțe mesager, responsabile de inițierea tuturor efectelor ulterioare.