de Ștefania Băcanu şi Flori Pintea
Într-o perioadă plină de dificultăți, îndoieli și conflicte ce, parcă, nu se mai termină, abordarea unei atitudini pozitive pare a fi cea mai bună strategie. Mai mult decât atât, râsul, umorul sunt un ajutor valoros pentru a face față situațiilor dificile. Cel puțin asta susțin specialiștii. Psihologul Laura-Maria Cojocaru (medalion), președinte și fondator al Institutului de Neuro-Progra- mare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), ne-a vorbit dspre terapia prin râs, la ce ajută și cum ne poate schimba viața, complet gratuit.
„Umorul ne ușurează poverile şi ne inspiră speranță”
- Cât de important este râsul în viața unui om?
- Nimic nu funcționează mai rapid sau mai sigur pentru a ne aduce mintea și corpul înapoi în echilibru decât un râs bun. Umorul ne ușurează poverile psihice, ne inspiră speranță, ne conectează cu ceilalți și ne menține ancorați în realitate, concentrați și alerți. Cu atât de multă putere de vindecare și reînnoire, abilitatea de a râde ușor și frecvent este o resursă extraordinară pentru a depăși problemele, a îmbunătăți relațiile și a susține sănătatea atât fizică, cât și emoțională. Și mai mult, acest medicament neprețuit este distractiv, gratuit și ușor de utilizat. Studiile de până acum au arătat că râsul poate ajuta la ameliorarea durerii, aduce o fericire mai mare și chiar crește imunitatea. Psihologia pozitivă numește tendința pentru râs și simțul umorului drept unul dintre punctele forte principale pe care le poate poseda. Din păcate, însă, mulți oameni nu râd suficient în viața lor. De fapt, un studiu sugerează că micuții sănătoși pot râde de până la 400 de ori pe zi, în timp ce adulții doar de 15 ori pe zi.
- Poate fi considerat cel mai bun medicament? Am tot auzit această exprimare…
- Da, cu toții am auzit axioma „râsul este cel mai bun medicament”. În multe situații de sănătate mintală, acesta este cheia vindecării problemelor emoționale și psihologice. De asemenea, poate ameliora afecțiunile și durerile fizice, poate îmbunătăți rezultatele și simptomele unor boli și îi poate ajuta pe oameni, în special pe cei în vârstă, să rămână în stare mintală bună. Terapia prin râs folosește umorul pentru a contribui la îmbunătățirea sentimentului de sănătate și bunăstare al unei persoane. Râsul îi ajută pe pacienți să elibereze anxietatea, furia și plictiseala și să se înțeleagă mai bine cu ceilalți. Astfel, când este folosit adecvat, râsul poate permite pacienților să își rezolve rapid problemele.
„Folosește atât varianta spontană, cât și cea simulată”
- La fel de important este și umorul?
- Umorul și râsul sunt, adesea, folosite în mod interschimbabil, dar au definiții ușor diferite. Primul se referă la stimulul, cum ar fi o glumă, care stârnește râsul, iar acesta din urmă este o reacție fizică caracterizată prin expresii faciale, un sunet și contracția grupelor musculare. Râsul este de cinci tipuri: autentic sau spontan, autoindus sau simulat, stimulat, indus și patologic. Ultima variantă este legată de o tulburare și nu este un instrument terapeutic. Organismul nu știe să facă diferența între cel simulat și cel spontan, iar beneficiile par a fi aceleași. Totuși, unele studii spun că râsul simulat poate fi, de fapt, mai benefic pentru sănătatea generală decât varianta spontană.
- Cum știm care este ea mai bună variantă pentru o terapie de succes?
- Dovezile sugerează că medicii de asistență medicală primară ar putea îmbunătăți starea de bine a pacienților, având o scurtă conversație pentru a determina ce îi face să râdă și apoi să scrie o rețetă de râs adaptată pacientului. De exemplu, ar putea prescrie pacientului să urmărească un show tv de comedie preferat o dată pe săptămână, cu scopul ca pacientul să râdă. O rețetă pentru sesiunile de râs de grup, care ar putea include orice, de la participarea la un spectacol la un club de comedie, până la o sesiune de yoga de râs, ar putea ajuta, de asemenea, la promovarea sănătății fizice și mentale generale a pacientului. Terapia prin râs folosește atât râsul spontan, cât și râsul simulat. Din perspectiva beneficiilor fizice, râsul provoacă eliberarea mai multor hormoni și substanțe chimice în organism care îmbunătățesc sănătatea, iar acestea includ eliberarea endorfinelor, stimularea neuropeptidelor bune, modificarea comunicatorilor chimici, creșterea numărului de limfocite T și creșterea flexiei musculare. Din perspectiva sănătății mentale și intelectuale, terapiile care induc râsul sunt aplicate mai regulat în ultimii 10 până la 15 ani pentru a trata multe boli și tulburări mintale. Unele dintre beneficiile semnificative pe care râsul le oferă sănătății mentale și intelectuale sunt combaterea depresiei, eliberarea stresului, reducerea sentimentelor neplăcute, creșterea rezilienței, îmbunătățirea funcției cognitive, promovarea unui comportament inovator, recomandarea muncii în echipă și mărirea conexiunilor unu-la-unu și a legăturilor.
„Bătăile din palme, dansul, jocurile de copii şi vocalizarea sunetelor, modalităţi de a obţine beneficii“
- Există mai multe tipuri de terapie prin râs?
- Da, umorul, terapia cu declanșare, yoga și meditația. Terapia cu umor implică sesiuni de grup care folosesc cărți amuzante, programe TV, povești, filme sau desene animate pentru a stimula râsul. O provocare a acestui tip de terapie este găsirea de materiale pe care toți cei din grup le consideră amuzante, deoarece gustul pentru umor este personal și poate fi, de asemenea, cultural. O altă formă de terapie este cea în care terapeutul va găsi „declanșatorii de râs” specifici pacienților. Acesta își construiește apoi un profil de umor și îi învață exerciții de bază care ajută la accentuarea importanței relațiilor și a sprijinului social, folosind râsul ca instrument pentru a-i încuraja să facă față stresului emoțional. Me- ditația râsului este similară cu meditația tradițională, dar scopul este de a obține râsul și de a se concentra asupra momentului. Exercițiile durează, de obicei, între 30 și 45 de minute. Unul dintre acestea este un salut în care participanții se îndreaptă spre ceilalți din cameră cu mâinile apăsate în Namaste și râd, uitându-se în ochii celuilalt. Un altul este râsul leului. Practicanții scot limba, fac ochii mari și întind mâinile ca ghearele în timp ce râd, deschid gura larg și râd fără să scoată niciun sunet. Apoi se uită în ochii altora și fac gesturi amuzante. Bătăile din palme, dansul, jocurile de copii și vocalizarea sunetelor asemănătoare râsului, cum ar fi „hoho-hahaha”, sunt alte modalități de a obține beneficiile râsului fără a folosi umorul. Apoi, este improvizația. Cercetările sugerează că participarea la comedii sau scenete jucate fără un scenariu este, de asemenea, terapeutic.