de Cătălina Tăgârță şi Claudia Mîţoi
Termenul meditație are mai multe înțelesuri, conform DEX. E vorba despre reflectare, cugetare adâncă, precum și concentrare mentală sau spirituală care are ca scop, după atingerea unor niveluri succesive, obținerea eliberării spirituale. Întrebat cum ar explica termenul chiar mai clar de atât, exact ca pe înțelesul unui copil, Marius Vornicescu (foto), instructor de yoga, terapeut și autor de carte declară că oamenii s-au îndepărtat de esența lor și de misiunea pentru care au fost creați, iar meditația este metoda care îi ajută să descopere adevărul despre propria persoană și să trăiască o viață cu semnificație. Meditația activează în noi acel zâmbet care rămâne funcțional chiar și atunci când nu avem motive reale. Și cum am putea fi altfel când, după atâtea rătăciri, aflăm în sfârșit cine suntem?!
„Am primit învățături de la maeștrii din India, Tibet, Japonia, Nepal, Himalaya”
- Marius, ai lansat de curând noua ta carte: „Scapă de stres, anxietate și depresie cu ajutorul meditației”. Ne povestești, te rog, puțin despre ea?
- Cartea vine cu o abordare științifică, medicală și terapeutică a beneficiilor meditațiilor. Este un pic scoasă din contextul mistic și axată mai mult pe partea practică, astfel încât să poată fi abordată și de cei care sunt non religioși. Are parte de nutriție și medicină specializată pe creier și minte, pentru ajutor în meditație, rubrică în care sunt prezentate vedete internaționale și sportivi care au reușit în carieră datorită meditației, precum și 170 de studii științifice privind beneficiile meditațiilor făcute de cele mai mari universități și centre de cercetare din lume, precum Harvard sau Oxford. Mai cuprinde 100 de tehnici de meditație și foarte multe răspunsuri la cum să reușești în meditație... parte scrisă din experiența mea de 22 de ani de practică și din învățăturile primite de la maeștrii din India, Tibet, Japonia, Nepal, Himalaya. Cartea vine, practic, cu o abordare holistică, aducând mari plusuri în sănătatea omului modern, având în vedere că în pandemie cele mai căutate cuvinte pe Google au fost stres, depresie și anxietate.
- Care studiu științific din cele menționate în carte ți se pare că ar trebui să ajungă mai repede la urechile tuturor?
- Greu să aleg doar un singur studiu, dar aș vorbi despre stres, care e denumit și boala secolului. Se spune că „Meditaţia practicată zilnic timp de trei luni reduce activitatea amigdalei cerebrale cu 50%, ceea ce arată o temperare a reacţiei creierului la stresul provocat de viaţa cotidiană”.
„Am devenit mai calm, mai controlat în emoții, mai empatic și am ajuns să mă cunosc la alt nivel”
- Și totuși… sunt curioasă: tu de ce meditezi? Cum te ajută pe tine personal și cam cât timp aloci zilnic acestei activități?
- Eu meditez pentru o reconectare mai profundă cu mine. Personal nu aș vedea viața fără meditație, iar acum nu am un timp special alocat meditației pentru că am învățat să o integrez în viața cotidiană. Meditația este integrată în toate activitățile mele și nu mai reprezintă o practică separată. De exemplu meditez și când gătesc, pentru că ador să fac asta.
- Desigur că nu ai meditat atât încă de la început… și sunt sigură că e foarte mult de lucru cu tine până când faci din asta un obicei. Cât meditai zilnic în urmă cu 20 și ceva de ani, când ai început procesul?
- Acum 22 de ani, când am dat de gustul meditației, practicam diferite metode, din diferite culturi, undeva între cinci și șapte ore și tot mi se părea puțin. Aveam sentimentul că pierd timpul. În anul 2000 am început serios cu practicile meditative și de atunci m-am tot îmbunătățit, învățând și practicând cu diferiți maeștri din India, Tibet și Nepal.
- Cum s-a schimbat viața ta în tot acest timp?
- Am devenit mai calm, mai controlat în emoții, mai empatic și am ajuns să mă cunosc la alt nivel. Meditația m-a ajutat să trezesc anumite capacități de a vedea lumea și oamenii, în profunzimi de care nu credeam că sunt în stare. Tot ce îndrăgesc în viața asta a devenit artă în urma practicii meditative.
„Totul este rezonanță: atragem ceea ce suntem, iar dacă nu ne place ce vedem în jur, atunci să schimbăm ceva la noi”
- Poți spune că trăiești mai împăcat datorită meditației, că meditația atrage abundența în viața ta sau alte lucruri de acest gen? Fiindcă dacă faci o căutare pe YouTube găsești multe filmulețe cu: atrage abundența, adu prosperitatea în viața ta…
- Da, așa este. În starea de liniște mentală și sufletească poți aduce orice în viața ta. O spun toți marii oameni care au schimbat lumea și istoria. Nu se pot înșela chiar toți și, mai nou, chiar știința medicală. Într-o stare de calm atragi, conform legii rezonanței, tot ce e bun, iar din punct de vedere fizic sistemul nervos împreună cu creierul au de câștigat direct din practica meditației, implicit tot organismul.
- Deci înțeleg că poți spune că trăiești în echilibru… Ai parte de asta, da?
- Am parte din plin de echilibru. Ca să citez o prietenă dragă, medic de profesie: „Marius este cel mai calm om văzut de mine în viața asta”. Meditația a adus un echilibru nu doar în interior, ci și în exterior. Până la urmă totul este rezonanță: atragem ceea ce suntem, iar dacă nu ne place ce vedem în jur, atunci să schimbăm ceva la noi.
„Este un panaceu. La început e nevoie de măcar 10-20 de minute zilnic”
- Am vorbit despre faptul că meditația ajută în caz de boală. Te rog să detaliezi puțin și, dacă poți, să dai câteva exemple: ce fel de meditație, cât timp se face, în ce fel și pentru ce tip de boală...
- Meditația modernă promovată mult în Occident exact cu asta a venit: abordarea medicală. Putem spune că meditația este un panaceu și e bună, direct sau indirect, cam în majoritatea cazurilor dacă este abordată corect. Studiile arată că e nevoie de măcar 10-20 de minute zilnic la început, pentru a vedea rezultate remarcabile. Este chiar puțin după mine, dar pentru început este ideal. A nu mai depinde de medicamente și a scăpa de diverse boli prin această metodă neinvazivă și fără contraindicații este ideal. Printre cele mai comune boli rezolvate de meditație amintesc hipertensiunea, reglarea sistemului hormonal, dar și anxietatea, depresia, ADHD.
- Hai să abordăm puțin și partea de mindset! Persoanele care nu cred în meditație pot avea parte de efectele ei miraculoase?
- Da. Partea bună la aceste studii științifice despre beneficiile meditației este că arată negru pe alb acest fapt: că poți beneficia de meditație indiferent dacă tu crezi în ceva sau ești ateu. Este adevărat că nu toate tehnicile de meditație ajută în acest caz, dar jumătate dintre ele o fac, așa că oricine poate practica.
- În carte sunt 100 de tehnici de meditație, pe care le-ai testat personal în experiența ta de 22 de ani. Care ți se pare cel mai ușor de abordat de către un începător?
- E mult de spus. Cele mai ușoare și practice tehnici de meditaţie sunt cele de tip Mindfulness, mai ales când ești la început.
- Ne poți împărtăși primele trei cele mai eficiente meditații din punctul tău de vedere, ca practicant și specialist în domeniu?
- Grea alegere, dar am câteva preferate și le voi da numele. „So Ham” pe respirație ar fi una dintre preferatele mele. Meditația asupra timpului dintre respirații este genială și extrem de profundă... Iar meditația „Cine sunt eu?” încununează triada de metode preferate…
„Trebuie să practici pe muzică, astfel încât apoi să ai la ce renunța și să poți contempla liniștea”
- Pe ce fel de muzică faci meditație? De unde îți procuri materialele sau ce le recomanzi cititorilor să facă în acest sens? Poate vor să înceapă și ei după ce citesc interviul. O pot face în confortul propriei case? E nevoie să meargă undeva la început, să învețe cum se face?
- Recomand orice muzică de meditație la început. Pe mine acest gen de muzică m-a făcut să iubesc meditația, care de fapt se face în liniște totală… dar ca să ajungi acolo ai ceva de practicat. Trebuie să practici pe muzică, astfel încât apoi să ai la ce renunța și să poți contempla liniștea... Când am început eu erau casete, apoi CD-uri cu muzică, dar acum găsim pe internet din plin. Recomand muzica orchestrală, fără versuri, pentru a nu se agăța mintea de simbolistică. Este de ajuns să cauți muzică de relaxare sau de meditație pe YouTube și apar milioane de piese. Restul e doar o chestiune de gust ce alegem.
Practicată și în cadrul ședințelor de yoga
- Recomanzi meditația ghidată?
- Cu siguranță. Când ești la început, e dificil să ții minte atâtea detalii noi și chiar este indicat să faci cu un profesor. Sau dacă este de pe internet, să fie una ghidată. Cu timpul, căpătăm experiență și nu mai avem nevoie de ghidaj.
- Pentru a rezolva diverse probleme de sănătate e necesar să se combine meditația cu yoga, cu un anumit tip de alimentație sau altceva?
- Nu este necesar, dar ajută considerabil. În general, practicanții de meditație sunt vegetarieni, iar asta vine natural, nu impus de cineva. Meditația poate fi practicată și separat, dar și în cadrul ședințelor de yoga. În Antichitate cele două erau inseparabile.
„Avem mentori foarte buni și profesori de excepție și în spațiul european”
- Aminteai tu de maeștri din India, Tibet, Japonia, Nepal, Himalaya… Cine și în ce fel te-a influențat pe tine cel mai mult? Care te-a mentorat, dacă pot spune așa, și te-a ajutat să avansezi cu pași rapizi în drumul către obiectivele tale?
- La început am învățat la noi în țară, apoi și cu maeștri străini. Voi spune câteva nume mai sonore, de la fiecare am avut de învățat mai mult sau mai puțin. Dalai Lama cred că este cel mai cunoscut, am mai vorbit noi despre el cu altă ocazie, Karmapa, Swami Nityananda Giri, Rinpoche - Choe-Khor Tsang, Gheshe La, aceștia sunt doar câțiva de la care am învățat. Dintre cei care nu mai sunt printre noi și care mi-au transformat radical modul de gândire și de viață menționez pe Paramahansa Yogadanda, Milarepa, Sri Yukteswar, Sivananda și Ramana Maharshi.
- Oamenii vor zice probabil… „dar eu nu am cum să ajung acolo… deci nu voi avea parte de asta”. Ce îi sfătuiești în acest caz? De unde să înceapă ei, ca să le fie mai bine?
- Pe vremuri informația autentică se căuta la sursă, adică în India și Tibet, acum meditația este accesibilă și occidentalilor. Din fericire, avem mentori foarte buni și profesori de excepție și în spațiul european. În altă ordine de idei, am scris și în carte, pentru a practica meditația nu mai este nevoie să te retragi în peșteră sau în mănăstire... știi că eu am fost și pe Muntele Athos... ci poate fi făcută foarte ușor și la oraș sau chiar mai comod, la tine acasă. Dar recomand, mai ales la început, să ai un profesor care să te învețe corect bazele!
„Întăreşte sistemul imunitar şi ajută în cazul multor boli“
- Care sunt cele mai importante beneficii ale meditației? În carte ai amintit mai multe studii științifice și mi se pare important ca oamenii să afle de ce e bine să mediteze, până la urmă?
- Voi enumera doar câteva, care sunt regăsite în cam toate studiile de prestigiu ale marilor universități cum ar fi Oxford, Harvard, Cambridge... Practica meditației ajută în caz de psoriazis, ulcer, depresie, anxietate, gestionarea stresului și a durerii, hipertensiune, migrene, accident vascular cerebral (AVC), oboseală cronică, echilibrarea greutăţii corporale, alergii. De asemenea, meditația sporeşte flexibilitatea cognitivă, scade secreţia hormonilor de stres, creşte secreţia hormonilor sexuali, diminuează impulsivitatea, îngrijorarea, sentimentul de singurătate. Mai mult, stopează mâncatul pe fond emoţional și fumatul excesiv pe fond de stres, dezvoltă inteligenţa emoţională, ajută în gestionarea ADHD și întăreşte sistemul imunitar. Îmbunătăţeşte atenţia și oferă o mai bună luare de decizii importante, ajută la procesarea informaţiilor, ameliorează sindromul premenstrual și reduce disconfortul provocat de menopauză, creşte nivelul de seretonină, a cărei scădere duce la depresie, amplifică frecvenţa undelor cerebrale alfa - care susţin procesul de învăţare şi de memorare. În plus, amplifică empatia, creşte secreţia de oxitocină (hormonul iubirii) și oferă o senzaţie de linişte interioară, de calm.
„Fluctuaţiile minţii pot fi foarte uşor influenţate de felul în care respirăm“
- Te rog să ne descrii cea mai răspândită și practicată tehnică în acest domeniu, care se regăsește și în carte!
- Mindfulness este o metodă simplă, dar foarte eficientă, care vine din spaţiul budhist. Ne putem muta atenţia pe o mulţime de senzaţii sau simţuri, dar cred că niciuna nu este atât de eficientă ca observarea respiraţiei. Budha punea mare accent pe acestă metodă. Există o legătură directă şi de interdependenţă între sistemul nervos şi respiraţie, între stările emoţionale şi respiraţie. Fluctuaţiile minţii pot fi foarte uşor influenţate de felul în care respirăm. În momentul în care devenim conştienţi de actul respirator sau în cazul tehnicilor yoghine de respiraţie controlată, mintea şi creierul se comportă total diferit faţă de o respiraţie clasică, pe care nu o observăm. Medicina modernă arată clar legături strânse creier-minte-emoţie-respiraţie. Din fericire, trăim vremuri în care ştiinţa poate cuantifica uşor aspecte pe care înainte doar câţiva iniţiaţi în tainele meditaţiei le ştiau.
- Haide să vedem exact cum se execută, atunci!
- Pentru execuție, pașii sunt următorii: 1. Ne aşezăm confortabil într-o postură de meditaţie sau pe scaun. 2. Închidem ochii şi respirăm amplu de câteva ori, apoi revenim la respiraţia normală. 3. Mutăm atenţia la baza nasului şi observăm respiraţia. Nu intervenim asupra actului respirator, dar suntem conștienți, observăm ce trezeşte în noi. Doar observăm și facem o conştientizare a posturii în care suntem. Ne îndreptăm atenţia asupra respiraţiei. Observăm ridicarea cutiei toracice sau a abdomenului, a picioarelor care ating solul, a spatelui… Revenim asupra respiraţiei, iar dacă apar gânduri care ne distrag atenția, nu este nimic, revenim. Observarea respiraţiei ne umple de calm şi este o altă metodă de a linişti mintea. Atenţia asupra respiraţiei este o altă metodă de introspecţie rapidă, de liniştire, de echilibrare, de calm. Făcută la începutul unei sesiuni de meditaţie, aceasta ajută mintea să intre în profunzimi şi mai mari, pregătindu-ne pentru stări profunde de supraconştiinţă. Mie îmi place să spun așa: „Când simţi că trece viaţa, petrece timp cu tine, iar dacă nu îl ai, pândeşte timpul dintre respiraţii”.