de Georgiana Mihalcea
Medicina integrativă consideră că traumele corespund unor tipare arhetipale ale suferinței umane, iar tratamentele specifice sunt și ele, la rândul lor, niște tipare energetice. Doctorul Ella Bradin (foto) (www.cabinet-homeopatie.ro) susține că sănătatea începe cu echilibrul emoțiilor. Sindroamele anxioase se tratează cu succes cu ajutorul homeopatiei și terapiei florare Bach. Remediile homeopate și cele care aparțin terapiei florare Bach stimulează energii acordate pe frecvența traumei fizice și psihologice, cu scopul de a stimula aceste energii, ceea ce determină ameliorarea până la vindecare a afecțiunilor.
„Frica poate evolua până la teroare sau fobie”
- Ce stări compun acest concept al „sindromului anxios”?
- Doctorul Bach și-a structurat terapia în jurul a șapte stări emoționale, care au o încărcătură negativă foarte mare și care, de fapt, sunt caracteristice sindromului anxios. Înțelegerea acestui concept este relevantă pentru orice metodă terapeutică aplicată. Aceste stări emoționale sunt: sentimentul de singurătate, frica, apatia, indecizia, hipersensibilitatea, deznădejdea și descurajarea. Terapia Florală Bach, este bazată pe 38 de esențe (remedii) florale, care tratează diverse afecțiuni, prin reechilibrarea vibrațiilor energetice ale corpului uman.
- Se spune că singurătatea doare. Cum se manifestă și cum ameliorăm acest sentiment?
- Singurătatea este un fenomen ce poate afecta sufletul uman, indiferent de vârstă, clasă socială, cultură, sex sau rasă. Sentimentul de singurătate poate deveni chiar „dureros” pentru pacienți, fiind asociat cu o stare de depresie, scăderea stimei de sine și tristețe. Pacienții pot fi tăcuți, distanți, vorbesc puțin, sau dimpotrivă, sunt incapabili de a rămâne singuri, au nevoie acută de socializare și caută compania oricui este dispus să îi asculte. În funcție de tiparul identificat, medicul prescrie o schemă individualizată de tratament, care poate conține medicamente homeopate (Lycopodium, Phosphorus) sau remedii florale Bach (vioreaua de baltă, slăbănogul, iarba neagră).
- Cum scăpăm de frică ajutându-ne de remediile medicinei integrative?
- Frica este o stare de adâncă neliniște și tulburare determinată de un pericol real sau imaginar. Poate evolua până la teroare sau fobie, cum sunt frica de întuneric, claustrofobia, atacurile de panică. Alte forme de manifestare pot fi: frica de boală, de sărăcie, frica inexplicabilă (fără motiv aparent), frica asociată cu îngrijorarea pentru cei dragi. Medicamente homeopate recomandate pot fi: Aconitum, Stramonium, Arsenicum Album. În ceea ce privește remediile florale Bach care combat sentimentul de frică cele mai eficiente sunt: trandafirul sălbatic, crețișoara, corcodușul.
„Apatia este deseori însoțită de epuizare fizică și psihică”
- Indecizia reprezintă și ea un sindrom anxios?
- Evident! Este caracterizată prin nehotărâre, incapacitatea de a alege între diferite opțiuni, fuga după doi iepuri în același timp, șovăiala, ezitarea, îndoiala, neîncrederea în propria judecată și nevoia constantă de a cere sfatul altora. Se mai poate manifesta prin frica de a greși în situații de răscruce, prin pesimism, pierderea speranței și deznădejde pronunțată, sentimentul permanent de incertitudine. Terapiile utilizate pot include: China, Pulsatilla sau genţiana, carpenul, orzul sălbatic.
- Ce este apatia și cum abordați recuperarea cu ajutorul medicinei integrative?
- Apatia se definește prin indiferență și lipsă de interes față de orice activitate și față de lumea înconjurătoare. Această stare este deseori însoțită de epuizare fizică și psihică, de episoade de tristețe profundă și neputința de a împiedica ideile, gândurile și argumentele nedorite să pătrundă în minte. Schemele de tratament frecvent recomandate de specialiștii în medicină integrativă pot include: Silicea, Platina, Anacardium, caprifoi, măceș, măslin.
„Pacienții hipersensibili pot ajunge la consum excesiv de alcool”
- Hipersensibilitatea ne caracterizează în ultima vreme. Care îi sunt caracteristicile principale?
- Este caracteristică persoanelor cu o sensibilitate exagerată, care au nevoi sporite de dragoste și de afecțiune, care suferă că sunt neglijate, chiar dacă uneori este vorba doar despre o impresie. Nu suportă critica și vor să fie mereu apreciate, mergând uneori până la a face mai mult decât ceea ce le revine, neglijând astfel propria misiune în viață. De multe ori se poate întâmpla ca acești pacienți să nu suporte disputele și cearta, fiind gata să cedeze pentru a le evita. Alteori pot suferi de sentimente de gelozie, invidie, răzbunare sau suspiciune. Pentru a îndura mai ușor încercările vieții, pot ajunge chiar la consum excesiv de alcool.
- Cum abordați tratamentul său?
- Am uitam să-i amintesc pe cei care traversează perioade de tranziție și de transformare fără a fi mulțumiți, chiar dacă este schimbarea mult visată. Pentru toți acești pacienți se recomandă o serie de remedii specifice, precum nucul, numit și floarea emigrantului sau Ignația și Capsicum. Alte remedii utile sunt Hyosciamus, Lachesis, Pulsatilla, turița mare, ţintaura.
„Descurajarea se asociază cu un dispreţ faţă de propria persoană“
- Ce înseamnă că ne confruntăm cu îngrijorări obsesive și ce ne poate ajuta în aceste cazuri?
- Îngrijorarea este un sentiment care cauzează nesiguranță, o stare emoțională în care te aștepți să ți se întâmple lucruri negative. Atunci când devine obsesivă, poate determina insomnii, lipsa poftei de mâncare, pierderea simțului umorului, enervare de la lucruri mărunte și, în final, șubrezirea sănătății. De multe ori pacienții manifestă o dragoste posesivă, principii și idei fixe, rigiditate ideologică, sunt marcați de complexe de superioritate, sunt intoleranți și au o nevoie imperioasă de a critica și de a pune la punct lucrurile sau persoanele. Scheme de tratament specifice medicinei integrative includ: Nux Vomica, Platina, Arsenicum Album sau cicoare, verbina, vița-de-vie.
- Cum ați caracteriza pacienții cuprinși de deznădejde, descurajare și ce remedii le recomandați de obicei?
- Reprezintă acea prăbușire psihică în care suntem incapabili să vedem „luminița de la capătul tunelului”, deseori cu senzația de a fi depășiți în ducerea la bun sfârșit a sarcinilor. Este însoțită de multe ori de complexul inferiorității și neîncredere în propriile capacități, dispreț față de propria persoană, rușine sau frustrare și lipsa poftei de viață. Frecvent, acești pacienți se învinovățesc chiar și când se bucură de succes și cred că ar fi putut face mai bine, fără a fi mulțumiți de eforturile și rezultatele obținute. Arsenalul terapeutic include medicamente homeopatice precum: Aurum Metalicum, China, Natrium Muriaticum sau remedii florale Bach precum: pin, ulm, castan comestibil. Vreau să precizez că indicațiile medicamentelor prezentate mai sus sunt oferite exclusiv cu scop informativ și nu constituie o recomandare de administrare. Dozarea fiecărui remediu și schema de administrare se individualizează pe baza diagnosticului de medicină integrativă. Pentru stabilirea acestuia și recomandarea tratamentului adecvat este necesară prezentarea pentru consult de specialitate.