de Georgiana Mihalcea
Colectarea și îngrijirea plantelor de apartament au crescut în popularitate în timpul pandemiei, în special în rândul adulților mai tineri. Americanii, de exemplu, au cheltuit cu 8,5 miliarde de dolari mai mult pe articole de grădinărit în 2020 comparativ cu 2019. Comunități puternice au înflorit pe rețelele de socializare, cum ar fi mișcarea #PlantTok pe TikTok, unind iubitorii de plante și facilitând schimbul de sfaturi și trimiterea prin curier a butașilor. Numitorul comun al acestor entuziaști? Designul spațiului de locuit are de câștigat, dar și sănătatea și starea de bine.
Reduc anxietatea și stresul
Plantele sunt liniștitoare. Într-un studiu, cercetătorii le-au cerut oamenilor să repoteze (să schimbe ghiveciul) o plantă de apartament sau să finalizeze o scurtă sarcină pe computer și, ulterior, au verificat ritmul cardiac și tensiunea arterială ale participanților. Apoi grupurile și-au schimbat sarcinile. După ce au lucrat cu plante, oamenii au raportat că se simt confortabil și liniștiți, iar tensiunea arterială le-a scăzut. Sarcina realizată la calculator, pe de altă parte, i-a făcut să se simtă inconfortabil și „artificial” și a fost asociată cu o creștere a tensiunii arteriale și a activității sistemului nervos simpatic. Descoperirile sugerează că „plantele de interior pot reduce stresul fiziologic și psihologic”, au concluzionat autorii studiului. „Vedem o legătură clară cu faptul că, fiind în preajma plantelor ni se îmbunătățește nivelul de cortizol din corpul nostru”, spune Melinda Knuth, profesor asistent de științe horticole la Universitatea de Stat din Carolina de Nord. „Ne menținem hormonul de stres, cortizolul, în salivă și știm că acesta scade atunci când suntem în preajma plantelor”, a mai completat Melinda Knuth. Chiar și privirea la fotografiile cu plante s-a dovedit că are un impact pozitiv asupra nivelului de stres. Atunci când pacienții dintr-o sală de așteptare a spitalului au fost expuși fie la o plantă reală, fie la un afiș al unei plante, cercetătorii au descoperit că aceştia au avut un nivel mai scăzut de stres.
Sporesc atenția
Cercetările sugerează că verdeața vizibilă este reparatoare și crește capacitatea de concentrare, inclusiv în rândul copiilor. Într-un studiu, elevii dintr-o școală primară au fost repartizați într-o sală de clasă cu o plantă falsă, o plantă adevărată, o fotografie a unei plante sau nicio plantă. Scanările creierului au arătat că numai cei care au petrecut timp în compania unei plante reale au experimentat îmbunătățiri ale atenției și concentrării. Cercetări suplimentare au descoperit că elevii din sălile de clasă cu un zid de plante verzi au obținut un scor mai bun la testele de atenție selectivă, ceea ce înseamnă concentrarea pe un anumit lucru în timp ce elimină informațiile irelevante sau care distrag atenția. Knuth spune că are 50 până la 60 de plante acasă și 45 în biroul ei universitar, inclusiv o varietate de filodendroni (plante arbustive).
Ajută pacienții să se vindece mai repede
Plantele pot juca un rol esențial în accelerarea recuperării după o boală, o rănire sau o intervenție chirurgicală. Potrivit unei analize a cercetării, persoanele internate care au admirat plante sau copaci au fost mai calme și au avut rezultate clinice mai bune, inclusiv o nevoie redusă de medicamente pentru durere și o spitalizare mai scurtă, în comparație cu cei care nu au avut. „Am descoperit că simpla privire la plante a avut unele beneficii”, spune Derrick Stowell, fost președinte al Asociației Americane de Terapie Horticolă. În calitate de terapeut horticol, a folosit plante pentru a ajuta o mulțime de oameni, inclusiv pe cei cu afecțiuni de sănătate mintală și pe cei care se recuperează după un accident vascular cerebral. De exemplu, cineva cu o leziune cerebrală severă s-ar putea lupta cu impulsivitatea; terapia horticolă este o modalitate care o ajută să facă alegeri, cum ar fi ce să planteze în grădina sa. Sau un pacient care se recuperează după tulburarea de consum de substanțe și care încearcă să-și îmbunătățească nutriția ar putea începe să crească microverzi/„microgreens” (plante mici, aromatice).
Îi fac pe oameni mai fericiți
Motto-ul neoficial al comunității iubitoare de plante este „plantele îi fac pe oameni fericiți”. Este adevărat! într-un experiment, oamenii care au petrecut cinci până la zece minute într-o cameră cu câteva plante de apartament s-au simțit mai fericiți decât cei dintr-o cameră fără plante. Nivelurile de confort și emoțiile pozitive cresc odată cu durata expunerii la plante, potrivit unei analize de cercetare. Autorii au remarcat că plantele violet și verzi au fost deosebit de eficiente în reducerea sentimentelor negative. Petrecerea timpului în jurul plantelor este, de asemenea, legată de o mai mare stimă de sine. Plantele „ne oferă un pic de predictibilitate atunci când lucrurile sunt incerte”, spune Gary L. Altman, director asociat al programului de terapie horticolă la Rutgers. „Există un răspuns evolutiv când vezi verde - este aproape ca și cum ai fi creat un sanctuar. Reduce sentimentele de frică și anxietate și, chiar dacă sunteţi supărat, vă va calma”, a mai adăugat Gary L. Altman.
Cresc productivitatea
Cercetările arată că plantele de interior măresc productivitatea. Un studiu mai vechi a constatat că, după ce plantele au fost aduse într-un laborator de calculatoare fără ferestre, studenții au lucrat cu 12% mai repede. Alte cercetări s-au concentrat pe angajații unui centru de apeluri telefonice (call center) și au descoperit că cei care au văzut plante au făcut cu până la 7% mai multe apeluri pe oră decât cei care nu au putut vedea nicio plantă. Un alt studiu a constatat că angajații de birou au fost cu 15% mai productivi după ce plantele au fost introduse în spațiul lor de lucru.
Cele mai bune alegeri
Dacă nu sunteți siguri ce plante să aduceți mai întâi acasă, luați în considerare una dintre aceste opțiuni:
Sansevieria
Această plantă suculentă cu frunze groase - denumită în mod obișnuit limba soacrei - este deosebit de rezistentă. Este ușor de întreținut și este foarte versatilă, potrivindu-se atât într-un decor clasic, cât și în unul modern.
Microverzi
Stowell și familia sa au început să cultive microverzi precum broccoli și varza de Bruxelles în timpul pandemiei. „Durează puțin timp pentru a le recolta”, spune el.
Orhidee
Orhideele pot fi puțin dificil de îngrijit, dar merită. Majoritatea au un miros impresionant, „și pentru oameni, parfumul este un lucru cu adevărat înălțător”, spune Jane Perrone, proprietara a aproximativ 140 de plante de apartament și autoarea viitoarei cărți „Secretele plantelor”. În plus, o astfel de plantă poate fi „un spectacol uimitor și îți oferă ceva deosebit pe care să te concentrezi și să observi”.
Plante păianjen
Aceste plante, care au frunze înguste, în cascadă, sunt „subestimate”, spune Perrone. Sunt foarte ușor de înmulțit, ceea ce înseamnă că mulți oameni se bucură să le ofere prietenilor și familiei lor lăstari. „Este o experiență cu adevărat semnificativă și încurajează legătura cu alți oameni”, adaugă ea.
Peperomia
Prezintă, în general, frunze ovale, cărnoase, cu margini netede sau texturate. În funcție de specie, acestea pot fi divers colorate: verde, roșu, violet, gri și pot fi variegate, marmorate sau simple, de dimensiuni mari sau mici. Florile sunt grupate în formă de spic, sunt lungi și înguste.
Arborele de jad
Reputația bună a arborelui de jad l-au transformat într-una dintre cele mai iubite plante. Crassula este una dintre cele mai răspândite specii decorative, iar asta, din motive incontestabile. Nu necesită o îngrijire complicată și este foarte aspectuoasă. În anumite culturi, care se inspiră din filosofia feng shui, se consideră că este aducătoare de prosperitate, fiind numită și „planta banilor”.