de Simona Soare şi Claudia Mîţoi
Arta Ebru are o istorie bogată, care se întinde de-a lungul mai multor secole. A fost inițial dezvoltată în Asia Centrală, iar apoi a fost preluată în Imperiul Otoman, în special în cadrul culturii turcești. Ce presupune și ce beneficii are această tehnică artistică tradițională aflați de la Mustafa Oz (foto), președintele Asociației Pentru Dialog și Valori Universale (www.advu.ro).
A fost asociată cu numeroase culturi și civilizații
- Ce reprezintă tehnica Ebru?
- Arta Ebru, cunoscută și sub denumirea de „marmorație pe apă”, este o tehnică tradițională, care implică crearea de modele sau desene pe hârtie ori alte materiale, prin aplicarea culorilor pe apă. Culorile sau vopselele sunt picurate pe o soluție apoasă special pregătită, iar apoi se creează modele prin mișcarea acestora pe suprafața apei cu diferite instrumente, cum ar fi bețișoarele sau pensulele. Apoi, hârtia sau alte materiale sunt așezate pe suprafața apei, pentru a transfera desenul.
- Când și unde a luat naștere această artă?
- Originea exactă a artei Ebru rămâne neclară. În prezent, Ebru este o artă decorativă tradițională turcească, realizată prin transferul de pe o apă gelatinoasă a modelelor create cu vopsele de pământ special preparate pe hârtie. Înainte de a fi adusă în Turcia, se crede că a apărut în regiunile Persiei sau Chinei. De-a lungul timpului, arta Ebru a fost asociată cu numeroase civilizații și culturi, inclusiv cu cele din Iran, India, Egipt și Japonia. A fost adoptată și adaptată de diferite comunități artistice din întreaga lume. În perioada otomană, arta Ebru a devenit foarte populară și a fost folosită pentru decorarea cărților, a hârtiei de scris și chiar a interioarelor palatelor. Meșterii Ebru au fost apreciați pentru frumusețea creațiilor lor. Au fost fondate ateliere speciale, pentru a promova și conserva această artă. În prezent, Ebru continuă să fie practicată și apreciată în întreaga lume. Este considerată o formă unică de artă, ce combină tehnica și creativitatea, pentru a crea desene unice și captivante. Ebru continuă să fie o sursă de inspirație pentru artiști și un mijloc de expresie culturală deosebită.
Fiecare creator are propriile abordări
- În ce constă întregul procedeu de obținere a modelelor din culori?
- Această artă necesită tehnici specifice, concentrare intensă și răbdare, deoarece modelele se formează lent, fiind nevoie de multă meticulozitate. Se începe prin pregătirea soluției apoase, adăugând gumă arabică, pentru a crește vâscozitatea apei și a permite culorilor să plutească. Vopselele de pământ trec printr-un proces de pregătire pe o durată destul de mare. După obținerea materialelor de bază, urmează aplicarea culorilor pe suprafața apei. Astfel, sunt realizate modele de diferite dimensiuni și forme. Se pot configura diverse desene, cu ajutorul unor instrumente precum bețișoare, pensule subțiri sau piepteni speciali, pe suprafața apei. Așa cum am mai spus, la final are loc transferul desenului pe hârtia sau materialele așezate cu grijă pe suprafața apei. Acestea sunt lăsate la uscat. Fiecare creator de Ebru are propriile tehnici și abordări, ceea ce face ca fiecare lucrare să fie diferită. Procesul de realizare a artei Ebru presupune multă dexteritate și experiență, pentru a obține rezultate impresionante și autentice.
„Poate fi învățată de persoane de toate vârstele”
- Când au loc cursurile de Ebru pe care le organizați?
- Cursurile au loc pe tot parcursul anului. Asociația Pentru Dialog și Valori Universale organizează cursuri pentru începători. Acestea au o durată de cinci săptămâni (cinci sesiuni). Fiecare sesiune se desfășoară o dată pe săptămână și durează aproximativ două ore. Din când în când, sunt organizate și ateliere de o zi pentru promovarea acestei arte. Postăm anunțurile privitoare la organizarea cursurilor pe pagina de Facebook a asociației.
- Cine poate participa la aceste cursuri?
- Nu există o vârstă specifică pentru a începe practicarea Ebru. Această artă poate fi explorată și învățată de persoane de toate vârstele, de la copii la adulți. În cazul copiilor mici, este posibil să fie nevoie de supravegherea unui adult și de adaptarea tehnicilor la nivelul lor de dezvoltare. Ebru este o artă plină de creativitate și exprimare personală, iar oricine este interesat poate începe să o practice. Dacă vă simțiți atrași de Ebru și aveți dorința de a învăța, puteți începe să explorați frumusețea acestei arte în orice moment.
„Sunt folosite șapte materiale și instrumente principale”
- Ce materiale și instrumente sunt necesare pentru a realiza această tehnică artistică?
- În arta Ebru sunt folosite șapte materiale și instrumente principale. Acestea sunt: vopsea de pământ special pregătită, un vas de zinc sau plastic, tragacanth (gumă arabică), extract de fiere de bou, pensulă din păr de cal, pieptene şi bețișoare din sârmă.
- În cât timp poate fi învățată această tehnică?
- Timpul necesar pentru a învăța tehnica Ebru variază în funcție de abilitățile și dedicarea cursantului. Poate fi necesar un timp considerabil, de ordinul lunilor, pentru a înțelege pe deplin tehnicile și pentru a obține rezultate satisfăcătoare. Așa cum am menționat, oricine poate învăța să practice această artă, deoarece nu necesită cunoștințe artistice avansate sau abilități speciale. Aplicarea culorilor și obținerea apei se învaţă rapid, în cadrul cursurilor pentru începători. Însă, un curs pentru avansați durează mai mult, deoarece este nevoie să învățăm să ne procurăm singuri culorile.
„Poate fi un mijloc valoros de vindecare”
- Ce efecte terapeutice are această tehnică?
- Arta Ebru poate avea numeroase efecte terapeutice pentru practicanți. În zilele noastre, este utilizată în psihologie, în mai multe țări. Ebru contribuie la reducerea stresului. Prin procesul creativ, presupune concentrare și relaxare, permițând practicanților să-și elibereze tensiunea și să reducă nivelul de stres. Aceasta contribuie la creșterea stimei de sine și la îmbunătățirea stării de spirit. Ebru poate ajuta la integrarea experiențelor într-o formă de artă, punându-le la dispoziție celor care o practică o modalitate de a reflecta asupra propriei vieți. Arta contribuie la eliberarea emoțională, oferind un mediu sigur și liber pentru exprimarea trăirilor interioare. Efectele terapeutice pot varia de la persoană la persoană, această artă putând fi un mijloc valoros de vindecare pentru unii practicanți.
„Ajută şi la îmbunătăţirea coordonării mână-ochi“
- Ce abilități pot fi dezvoltate prin intermediul artei Ebru?
- Abilitățile artistice se dezvoltă prin implicarea practicantului în utilizarea unor tehnici complexe, pentru a crea modele unice. Astfel, cel care practică Ebru își dezvoltă creativitatea și talentul. Pe lângă abilitățile artistice, Ebru dezvoltă abilități motorii fine, prin manipularea instrumentelor, pentru a crea modele delicate și detaliate. Această artă ajută și la îmbunătățirea coordonării mână-ochi, prin implicarea transferului rapid și precis al modelelor de pe apă pe hârtie sau alte materiale. Dacă o persoană se simte atrasă de această artă și dorește să experimenteze beneficiile terapeutice, ar putea să participe la cursuri sau să practice Ebru pe cont propriu.