Main menu

header

972 10 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Unii oameni sfidează trecerea timpului și îmbătrânirea. Dar longevitatea nu este doar o chestiune de genetică - opțiunile de stil de viață au o influență importantă, iar aceste persoane, multe centenare, mențin în viața de fiecare zi practici care au devenit faimoase pentru efectele lor benefice.

Alimentația pe bază de ulei de măsline

972 10 2Pe dealurile îmbibate de soare ale Greciei și Italiei, măslinul domnește suprem. În această parte de lume, locuitorii pun ulei de măsline pe (aproape) orice, de la salate până la pâine. De altfel, dieta mediteraneană, bazată pe celebrul ulei de măsline, domină topul regimurilor alimentare, fiind de peste zece ani pe locul întâi din perspectiva beneficiilor și eficienței pentru longevitate. Nu este de mirare că națiunile din sudul Europei sunt printre cele mai longevive din lume. Practic, cercetările au demonstrat de ceva vreme că uleiul de măsline este un adevărat erou pentru prelungirea vieții și a sănătății, fiind încărcat cu antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și astfel previne activ majoritatea afecțiunilor cronice grave care vin odată cu înaintarea în vârstă.

Omniprezența vinului roșu

972 10 3Supranumit „elixirul vieții”, vinul roșu este celebrat ca un secret al longevității de secole în diferite colțuri ale planetei. Francezii, de exemplu, au făcut o adevărată artă din a-și trasa drumul către o bătrânețe frumoasă și sănătoasă împreună cu acest nectar, pe care îl consideră imbatabil pentru sănătatea cardiovasculară. Iar în Italia, localnicii vorbesc despre vinul roșu ca despre un adevărat tratament preventiv, care „ține medicul departe” și sunt convinși că antioxidanții din fiecare înghițitură combat ravagiile timpului. Nici spaniolii nu sunt mai prejos, vinul roșu fiind omniprezent pe mesele acestor faimoși longevivi. De menționat că în toate aceste state, speranța de viață depășește 82 de ani…

Siesta - arta detașării

972 10 4Spaniolii au transformat un somn rapid de după-amiază într-o instituție culturală. Siesta nu este doar o pauză de la agitația zilei, ci o tradiție prețuită, care ilustrează dragostea ibericilor pentru petrecerea timpului liber în mod relaxat. În ora de siesta, ritmul vieții încetinește, localnicii se retrag la umbra răcoroasă, pentru o scurtă întâlnire cu detașarea de cotidian. Tradiția a fost confirmată de cercetări ca fiind mai mult decât o apărare în fața Soarelui arzător - este o manieră înțeleaptă de refacere a energiei. Potrivit specialiștilor de la Sleep Foundation, din SUA, această practică ajută la recuperarea somnului într-o societate care nu doarme suficient, îmbunătățește abilitățile cognitive și stimulează performanța mentală. 

Ikigai - pasiunea pentru profesie

972 10 5În calitatea lor de cei mai longevivi pământeni, cu cea mai mare proporție de centenari din lume, japonezii au ce lecții să le dea celorlalte națiuni din perspectiva îmbătrânirii sănătoase. Ikigai este acea formulă aproape filosofică ce îmbină mai multe noțiuni: pasiunea pentru profesie, misiunea socială, vocația. Mai mult decât descoperirea a ceea ce place fiecăruia, ikigai aliniază acea anume pasiune a fiecăruia cu ceea ce are nevoie lumea, mai exact să-ți placă ceea ce profesezi, să fii bine plătit pentru asta, societatea să aibă nevoie de ceea ce faci și să fii cât mai bun la acea activitate. Japonezii sunt maeștri ai împletirii pasiunii pentru profesie în structura existenței lor, iar prin ikigai, absorb fiecare picătură de bucurie din viață, întrucât, dincolo de a fi o corvoadă, așa cum este pentru atâtea alte popoare, munca, pentru care se alocă atât de mult timp, este un stil de viață, un angajament și o plăcere.

Hara Hachi Bu: controlul lăcomiei

972 10 6Una dintre practicile antice japoneze are la bază o recomandare - a rămâne subțire și a trăi suficient de mult pentru a face cunoștință cu strănepoții. Se numește Hara Hachi Bu și nu este o mișcare de arte marțiale, ci deprinderea de a mânca până la a fi sătul în proporție de 80%. Pe scurt, un om trebuie să se ridice de la masă înainte de a se simți „îndopat”. Hara Hachi Bu intervine exact în momentul în care mâncăciosul interior din fiecare este gata să termine tot ce este pe masă. Eficiența acestei practici constă în echilibrul dintre satisfacția generată de hrană și reținere, una dintre artele pe care japonezii le stăpânesc la perfecție, nu doar când vine vorba despre mâncare. În acest fel, locuitorii din Țara Soarelui-Răsare nu-și stresează stomacul, nu se comportă ca și cum nu ar exista ziua de mâine și demonstrează că a controla lăcomia este unul dintre secretele atingerii vârstei la care un om poate face într-adevăr cunoștință cu strănepoții săi.

Ayurveda - potențarea energiei interioare

972 10 7Ayurveda este acel sistem tradițional care echilibrează mintea, corpul și sufletul. Practica se concentrează pe găsirea tipului propriu de energie. Ayurveda prescrie ierburi și condimente speciale, cu efecte certificate în mare măsură de știință, cum sunt turmericul sau ashwagandha, printre altele, pentru a recupera și întări forța interioară. Pentru cei care caută secretul prelungirii vieții într-o stare cât mai bună, Ayurveda, ca tradiție atemporală, și-a demonstrat eficacitatea și cucerește lumea tot mai mult în fiecare zi.

Sauna - curăță, revigorează, întinerește

972 10 8Sesiunile de saună sunt o tradiție a nordului, din Finlanda până în Rusia, dar nu numai, și care nu are egal din perspectiva reîntineririi pentru aceste popoare greu încercate de climatul aspru. Finlandezii au transformat această practică într-o artă de a transpira cu stil, în căldură, în miros de lemn și în condiții care fac stresul să „se topească”. De altfel, în Finlanda, sesiunile de saună sunt un mod de viață și ocaziile cu care se perfectează tranzacții de afaceri și se cimentează prietenii. Din perspectiva longevității, ședințele de saună promovează circulația sangvină, curăță corpul, de la piele până la toxinele din interior, întineresc și revigorează.

Ceremonia ceaiului din China este asociată cu rezistența în fața vicisitudinilor vieții și considerată o practică a longevității

Pura Vida: eliminarea (zâmbitoare) a stresului

Costa Rica are o „armă” formidabilă împotriva îmbătrânirii și a decesului prematur: Pura Vida. Această expresie concentrează, practic, un întreg mod de viață, care a trimis această națiune în topul mondial al longevității. Concret, Pura Vida este o mantră zilnică ce pătrunde în fiecare aspect al culturii - localnicii zâmbesc radiant și rostesc oricui pe stradă „Pura Vida”, ca o invitație de a îmbrățișa simplitatea și bucuria existenței. Costaricanii sunt maeștri ai existenței fără stres, adoptând o atitudine relaxată și lipsită de griji. În acest paradis tropical, parcă și timpul practică Pura Vida, curgând mai lent într-o lume în care spiritul comunitar este adevărata atitudine și relaxarea este preferată în mod conștient stresului și nervozității.