de Claudia Stan
- Terapeut Nelu Roman: „Sarea este un element indispensabil vieţii”
Genetic, fiinţa umană a fost programată să trăiască 140 de ani, dar poluarea şi stilul de viaţă au înjumătăţit această vârstă. Zilnic ne confruntăm cu diverse probleme de sănătate din cauza alimentaţiei sau a stresului. Iată că, de ceva timp, bucureştenii se pot bucura de o terapie liniştitoare şi eficientă: salinoterapia. Se ştie desigur că sarea ajută la reglarea multor disfuncţii ale organismului, compoziţia sa chimică fiind foarte complexă. Mai multe despre această terapie ne va vorbi cel care a introdus „salinele-camere” în România, domnul Nelu Roman (foto).
„20 de tone de clorură de sodiu”
- Salinele Roman au devenit o oază de linişte şi de sănătate pentru bucureşteni. Cum v-a venit ideea de a face o salină aici, în Capitală?
- Am făcut acest lucru la cererea pacienţilor mei care vin din toată ţara la mine, la Mureş. Sarea cristalină este un element indispensabil vieţii noastre fiziologice, fiind totodată un remediu la care medicina tradiţională apelează cu încredere de sute de ani. Cel mai curat şi mai sănătos aer terestru este aerul salinelor, datorită proprietăţii lui aseptice şi bactericide. Prin inhalarea acestor aerosoli se îmbunătăţeşte activitatea căilor respiratorii începând de la cavitatea nazală şi terminând cu ultima alveolă pulmonară. Întreaga încăpere este placată cu blocuri de sare cu o grosime medie de 20 cm. Cantitatea de clorură de sodiu este de 20 de tone, iar bulgării sunt neprelucraţi, fiind extraşi din Salina Slănic - Prahova.
- Ce calităţi terapeutice are aerul din încăpere?
- Este bogat în aerosoli salini, ioni negativi şi minerale. Acesta se autopurifică, are calităţi dezinfectante, antioxidante şi detoxifiante, iar încărcătura microbiană este de zece ori mai scăzută decât cea din afara ei. Umidificarea aerului se face printr-o fântână arteziană, ce contribuie la obţinerea unei atmosfere ideale pentru salinoterapie. Prin inhalarea aerosolilor salini, căile respiratorii sunt curăţate de focarele de infecţie, iar prin depunerea şi absorbţia ionilor salini la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare se distrug bacteriile ce provoacă boli.
Întăreşte oasele
- Care este avantajul salinoterapiei faţă de alte tratamente medicale (medicamente)?
- Sarea are în componenţă formula sănătăţii: 37 de elemente chimice şi o mulţime de substanţe minerale. Iodul este necesar pentru activitatea normală a glandei tiroide şi pentru funcţionarea proceselor digestive. Magneziul previne reacţiile alergice şi ajută la asimilarea vitaminelor. Calciul formează ţesutul osos şi cel muscular, fierul ajută la eliminarea toxinelor şi la transportul oxigenului. Potasiul îmbunătăţeşte procesele metabolice. Scopul nostru principal este de a-i ajuta pe cei care suferă de boli ale aparatului respirator într-un mod 100% natural.
„Numărul de şedinţe este un concept greşit”
- În ce boli se recomandă o astfel de terapie?
- Este indicată în primul rând persoanelor cu probleme respiratorii. Dar foarte important pentru secolul în care trăim este că salinoterapia reglează somnul. Ajută la ameliorarea afecţiunilor respiratorii şi ORL, curăţă căile respiratorii de particulele din fumul de ţigară, creşte imunitatea şi detoxifică organismul. Mai mult, mineralizează şi hidratează celulele, regenerând astfel şi pielea. Totodată, terapia duce la eliminarea sforăitului şi reduce starea de stres şi de oboseală. Mai recomand salinoterapia şi pentru îmbunătăţirea aparatului digestiv.
- Cam de câte şedinţe avem nevoie pentru a simţi beneficiile salinoterapiei?
- Numărul de şedinţe este un concept greşit, ce a luat naştere din cauza concediilor ce se dau pe o anumită perioadă. O terapie nu trebuie legată niciodată de perioada de concediu, ci de cât timp avem nevoie de ea. Noi suntem propriii noştri doctori şi ne dăm seama cam de cât avem nevoie până ne simţim bine. Sunt unii pacienţi cu boli cronice care îşi petrec toată ziua pe aici. În Polonia există chiar un spital din salină, unde oamenii pot dormi.
„O terapie nu trebuie legată niciodată de perioada de concediu, ci de cât timp avem nevoie de ea”
Concentraţia de aerosoli este foarte ridicată
Concentraţia de aerosoli salini din Salinele Roman ajunge la 20 de miligrame pe metru cub, adică mult mai multă sare decât cea din salinele naturale, astfel că timpul necesar tratamentului se scurtează. În plus, condiţiile de presiune, concentraţia de oxigen şi carbon sunt cele normale, neexistând influenţe negative din salinele naturale de adâncime.
Ocnaşii trăiau până la 80 de ani
Ocnaşii din minele de sare ale Transilvaniei trăiau până la vârsta de 70-80 de ani fără să se fi îmbolnăvit vreodată. Prezenţa benefică a aerului sărat ajută oamenii care lucrează în staţiunile cu profil hidrosalin să fie mai longevivi şi mai vitali.