de Mariana Borloveanu
Situată pe o parte a lacului cu acelaşi nume, staţiunea Techirghiol ne dă sentimentul că ne-am întors în timp. Pentru vizitatori, acest loc, ce are iz de briză şi de nămol în acelaşi timp, este o oază de fericire, o porţie de sănătate şi, de la copii până la vârstnici, toţi cei ajunşi aici să se odihnească sau să-şi trateze afecţiunile au sentimentul unei fericite asocieri între arhaic şi modern.
Soldaţii romani se făceau bine cu mâlul miraculos
Despre Techirghiol avem mărturii ce datează încă din perioada neolitică, pentru ca mai târziu să aflăm că soldaţii romani se tratau cu nămol din lacul situat la marginea drumului care ducea de la Tomis la Callatis. Se pare că ei cunoşteau calităţile terapeutice ale mâlului de Techirghiol, motiv pentru care îşi oblojeau rănile dobândite în lupte, şi nu numai, cu ajutorul miraculosului leac.
Alte informaţii scrise, legate de efectele terapeutice ale lacului, datează din 1854, când comandantul otoman Said Paşa, care se afla în tabăra militară de la Techirghiol, a făcut mai multe băi de nămol şi a rămas uimit de efectele miraculoase pe care acesta le are asupra organismului.
Printre figurile proeminente care au locuit o vreme în această zonă s-au numărat Mihail Kogălniceanu, care avea mai multe proprietăţi în preajmă, şi Mircea Eliade, ai cărui părinţi au construit o casă de vacanţă aici în anul 1906.
Legenda lui Techir stă la baza vindecărilor
Se spune că lumea a dat năvală la lac pentru a-şi alina durerile după ce un turc s-a vindecat în mod miraculos. Potrivit legendei, Techir, un bătrân olog şi orb, a ajuns împreună cu măgarul său la Lacul Techirghiol, adâncindu-se în nămolul mirositor împreună cu animalul, care a rămas împotmolit. Bătrânul s-a străduit mult timp să îşi scoată măgarul şi, după câteva ore de stat în apă, nu mică i-a fost mirarea când şi-a dat seama că şi-a recăpătat vederea, iar picioarele sale nu mai erau oloage. Cât despre bidiviul său, plăgile urâte de pe spate i se vindecaseră, iar corpul parcă trăia o nouă tinereţe. Vestea miracolului s-a răspândit foarte repede, iar oameni de peste tot au început să vină şi să se scalde în „lacul lui Techir” - de aici şi numele actual.
Stratul are peste o jumătate de metru
Zeci de afecţiuni îşi găsesc vindecarea datorită tratamentelor care au la bază mâlul din această zonă. „Strămoşii” nămolului sapropelic sunt alga Cladofora şi crustaceul Artemia salina, care, prin degradare, produc o substanţă neagră ca păcura şi cu proprietăţi de excepţie. Nămolul, folosit în toate bazele de tratament existente pe Litoral, este natural, extras de pe fundul lacului ce se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare. Stratul de mâl negru, a cărui grosime depăşeşte o jumătate de metru, are o consistenţă păstoasă, fiind foarte bogat în coloizi minerali şi organici, cu o mare capacitate hidro şi termopexică, adică înmagazinează uşor căldura.
Din punct de vedere al eficacităţii terapeutice şi al impactului factorilor fizici, dar şi al componentelor chimice, nămolul sapropelic de Techirghiol se situează pe primele locuri în Europa. Pentru conservarea şi refacerea pe cale naturală, acesta se scurge înapoi în lac, printr-o reţea specială, după ce este folosit în bazele de tratament.
Tratamentul afecţiunilor reumatice, atât al celor inflamatorii, cât şi degenerative, primează în serviciile de balneofizioterapie de pe Litoral. Afecţiunile reumatismale beneficiază de remedii complexe, cu efecte termice, mecanice, chimice, imunostimulatorii şi de reechilibrare neurovegetativă. Tratamentele din cadrul Sanatoriului Balnear Techirghiol sunt minuţios structurate pe cele trei scopuri principale ale terapiei - profilactic, curativ şi recuperator, adresându-se mai multor afecţiuni precum: reumatismale de tip inflamator, reumatismale degenerative, sechele posttraumatice (ale muşchilor, pielii şi osului) şi ale sistemului nervos central şi periferic (de la nevralgii la hemiplegii, hemipareze, scleroză multiplă şi Parkinson). De asemenea, pot fi ameliorate boli ginecologice (anexite, cervicite, metrite, sterilitate secundară, tulburări funcţionale), dermatologice (psoriazis, sindrom seboreic, alergodermii), vasculare periferice (ischemie, insuficienţă circulatorie), dar şi alte afecţiuni asociate.
Pe lângă efectele benefice, tratamentul balnear implică şi nebănuit de multe contraindicaţii precum: afecţiuni acute febrile şi cronice, tumori maligne, sarcină patologică în orice lună şi sarcină normală peste trei luni, epilepsie, diabet, insuficienţă cardiacă, hepatică sau renală şi poliartrită reumatoidă - forme febrile, sistemice (vascularită, hepatomegalie), maligne, lupoide sau cu amiloidoză. De asemenea, folosirea nămolului trebuie evitată şi de cei care au spondilită anchilozantă cu insuficienţă respiratorie avansată, fracturi recente, fracturi instabile ale coloanei cu potenţial lezional secundar medular, fracturi pe os patologic, polineuropatie în stadiu acut, neuropatie paraneoplazică, insuficienţă cardiacă decompensată, cardiopatie ischemică, tuberculoză pulmonară activă şi alte forme acute şi febrile ale diferitelor afecţiuni.
- Sfat! Nu cumpăraţi niciodată nămol de la comercianţii ambulanţi de pe plaje, deoarece acesta este unul fals, obţinut din gurile de scurgere şi riscaţi să contactaţi boli dermatologice