de Cătălina Tăgârţă
Dacă suferiţi de cancer e bine să ştiţi că, potrivit medicinei indiene, remediile naturiste au eficienţă maximă dacă organismul e pur, lipsit de toxine. Angelica Mitrea (foto), specialist ayurveda, sfătuieşte pacienţii să îşi detoxifice organismul înainte de a începe tratamentul pentru cancerul situat în regiunea abdominală şi recomandă o terapie foarte strictă în acest sens, dar care trebuie urmată sub supravegherea atentă a unui personal avizat.
Consumaţi alimente lichide şi calde
Ca în orice boală, cu cât se începe tratamentul mai devreme, cu atât este mai bine. „După părerea mea, acest tratament este mult mai eficient decât cel alopat, dar şi faţă de multe tratamente naturale. Un tratament de o eficienţă similară este cel dat de Valeriu Popa (post negru timp de 49 de zile), însă mie mi se pare mult mai dificil de realizat”, ne-a declarat Angelica Mitrea. Iată, mai exact, în ce constă acest tratament.
Cu şapte-zece zile înainte de a începe regimul propriu-zis de purificare a organismului e bine să urmaţi un regim alimentar format din alimente lichide şi calde: ciorbe, supe, supe-cremă, terciuri din cereale, piureuri apoase de legume şi apă de izvor sau plată.
„Lichidele calde amplifică foarte mult focul digestiv. În timpul primei etape, când se consumă substanţe uleioase, hrana caldă ajută la o mai bună asimilare a acestora. Astfel, toxinele se „înmoaie”, iar apoi, în timpul băii fierbinţi, se lichefiază, sunt direcţionate spre colon şi eliminate prin purgaţie. Cu alte cuvinte, în acest fel, corpul consumă din corp substanţele nefolositoare”, mărturiseşte specialistul Ayurveda.
Sunt strict interzise conservele, zahărul alb, făina albă, uleiul rafinat, margarina şi alimentele ce conţin conservanţi şi aditivi alimentari! Hrana trebuie consumată imediat după preparare şi e indicat să folosiţi la fiecare masă ghimbir, piper lung, piper negru, cimbru, busuioc, turmeric şi usturoi (pentru un gust uşor picant). Mai mult, din acelaşi amestec de plante, sub formă de pulbere în cantităţi egale, administraţi câte o jumătate de linguriţă dimineaţa, la prânz şi seara, la ore fixe, iar după fiecare masă mestecaţi o linguriţă cu seminţe de fenicul. Atenţie! Respectaţi orele de masă şi nu mâncaţi până când alimentele ingerate anterior nu s-au digerat complet. Pentru a şti acest lucru, când apare senzaţia de foame se bea un pahar cu apă fierbinte. Dacă senzaţia dispare, înseamnă că hrana nu s-a digerat complet şi mai trebuie aşteptat. Dacă foamea persistă, se poate mânca.
În timpul terapiei nu aveţi voie să ieşiţi din casă
Etapa de purificare durează 11 zile. Şi aici există câteva reguli stricte: nu aveţi voie să ieşiţi deloc din casă, folosiţi doar apă caldă (indiferent că e pentru băut sau pentru spălatul pe dinţi), ţineţi frigul la distanţă (nu umblaţi nici măcar desculţi cu picioarele pe gresie), nu dormiţi ziua şi nu staţi treji noaptea, nu vă uitaţi la televizor şi nici la calculator şi nu faceţi efort. În schimb, puteţi citi sau asculta muzică relaxantă şi alternaţi, în măsură egală, statul jos cu statul în picioare.
În primele cinci zile din cele 11 trebuie să mâncaţi de câte trei ori, la aceeaşi oră, un terci de orez. Acesta se prepară din o parte de orez şi opt părţi de apă, iar după ce fierbe complet se adaugă două linguri cu unt clarifiat, numit şi ghee. Săraţi mâncarea foarte puţin. Atenţie! Nu aveţi voie să consumaţi altceva. Apoi, zilnic, după aproximativ trei-patru ore de la terminarea mesei de prânz faceţi un (auto)masaj, pe tot corpul, cu ulei călduţ de porumb (presat la rece). După ce aţi stat 15 minute faceţi o baie fierbinte în care puneţi 50 ml de ulei de porumb şi unul-doi pumni cu pulbere din condimentele amintite anterior (ghimbir, piper lung, piper negru, cimbru, busuioc, turmeric şi usturoi). Nu aveţi voie să folosiţi săpun sau gel de duş! Eventual, acestea pot fi înlocuite cu o pastă obţinută din făină integrală şi apă, cu care masaţi întregul corp, apoi clătiţi.
Înainte de masă beţi suc de portocale şi grepfrut
În zilele a şasea şi a şaptea repetaţi regimul din primele cinci zile, cu diferenţa că renunţaţi complet la untul clarifiat adăugat în terci, iar în timpul băii apa trebuie să fie mult mai fierbinte. Înainte de masa de dimineaţă şi de cea de seară beţi câte 500 ml de suc de portocale şi de grepfrut, în cantităţi egale, proaspăt stors şi uşor încălzit la bain-marie. Tot înainte de masa de prânz beţi 200 ml de iaurt acru, de preferinţă preparat în casă.
În ziua a opta se realizează procedura de purgaţie. Până la ora 8:00 beţi un pahar cu lapte călduţ (nepasteurizat şi nedegresat), între orele 8:00 şi 10:00 nu consumaţi nimic, iar la ora 10:00 beţi rapid un amestec călduţ făcut din 80 ml de ulei de ricin împreună cu sucul stors de la două portocale. Dacă apare senzaţia de greaţă beţi, cu înghiţituri mici, apă caldă în care aţi stors puţină zeamă de lămâie dulce (lime). După aproximativ două ore se va declanşa purgaţia, care va ţine în jur de trei ore, iar numărul de scaune eliminate va fi între 10 şi 30, aşa că nu vă speriaţi. Dacă apar crampe abdominale aplicaţi pe abdomen o sticlă cu apă caldă. După finalizarea terapiei trebuie să vă odihniţi, iar până seara nu aveţi voie să consumaţi nimic.
Dieta trebuie respectată până la întremare
Seara şi a doua zi dimineaţă aveţi voie să beţi zeama simplă de la orez, fără sare, obţinută astfel: fierbeţi o parte orez în 16 părţi de apă şi apoi filtraţi. În schimb, a noua zi la prânz şi seara fierbeţi o parte de orez în 12 părţi de apă şi consumaţi zeama şi orezul. A zecea zi dimineaţă şi la prânz se fierbe o parte de orez (sau fasole mung) în opt părţi de apă şi consumaţi în întregime. Din această seară introduceţi în alimentaţie şi sare, unt clarifiat şi condimente.
În ziua a 11-a, la prânz şi seara, consumaţi orez fiert (o parte la trei părţi de apă), cu sare, unt clarifiat şi condimente. În funcţie de gravitatea bolii, e necesar ca terapia de purificare să se repete integral, de două-trei ori, cu pauză de două luni între terapii.
Urmează administrarea remediilor: guggul, shilajit şi kaishore guggul, câte 0,5 g (din fiecare plantă) de trei ori pe zi, înainte de masă. Mai luaţi şi un amestec în proporţii egale din pulbere de citraka, obligeană, usturoi, ghimbir, asafoetida şi pippali, administrat în doză de 0,5 g de patru ori pe zi, de preferat din şase în şase ore. În această perioadă dieta va fi formată exclusiv din cereale fierte (sau terciuri din făină de orez, grâu, ovăz, mei, hrişcă, orz, secară), din legume fierte (cartofi, morcovi, dovlecel, păstârnac, ţelină, ceapă), leguminoase (linte roşie, fasole mung) şi suc din fructe proaspăt stoarse şi uşor încălzite (portocale, pere, prune, piersici, rodii, mango, mere dulci, fructe de pădure). Nu adăugaţi în mâncare decât sare, condimentele menţionate mai sus şi unt clarifiat! Dieta trebuie respectată până la vindecarea bolii.
Regimul de viaţă e foarte strict în timpul tratamentului. Evacuarea scaunului trebuie să aibă loc în fiecare zi dimineaţa. În caz contrar, luaţi seara un laxativ natural. Înlocuiţi cosmeticele artificiale cu substanţe naturale, evitaţi stresul, oboseala, îngrijorarea şi urmăriţi să aveţi tot timpul o stare de spirit pozitivă. Efectuaţi terapii suplimentare: masaţi câteva minute zona din dreptul tumorii în fiecare zi, apoi aplicaţi direct pe ea, timp de zece minute, un săculeţ fierbinte care să conţină fasole mung abia fiartă, filtrată şi amestecată cu două linguri dintr-un amestec de plante picante: făină de muştar, ghimbir, ardei iute.
Sfat! În timpul terapiei ayurvedice nu aveţi voie să mâncaţi nimic reîncălzit sau rece (chiar dacă e la temperatura camerei). Acest lucru e valabil şi pentru apă sau sucurile proaspăt stoarse (acestea trebuie să fie uşor încălzite).