de Cătălina Tăgârţă
Bolile apar în momentul în care în organism se produce un dezechilibru între acid şi alcalin, este de părere fitoterapeutul Liviu Buluş (foto). De aceea, e important să consumaţi în egală măsură atât alimente yin (acide), care au polaritate negativă şi sunt asociate cu feminitatea, pasivitatea şi frigul, cât şi hrană yang (alcalină), de polaritate pozitivă, asociată cu masculinitatea, dinamismul, focul şi căldura.
Învăţaţi proprietăţile fiecărui element din farfurie
În general, modul de alimentaţie actual duce la o amplificare excesivă a energiilor yin, care au ca urmare creşterea incidenţei unor boli precum tumorile, diabetul sau reumatismul. Însă, partea bună este că orice persoană îşi poate amplifica anumite calităţi de tip yin sau yang consumând alimente care au proprietăţi corespunzătoare. „Spre exemplu, pentru mai multă căldură şi energie puteţi consuma alimente de tip yang, cum ar fi laptele de capră, bananele sau icrele. În caz contrar, puteţi mânca produse yin, cum ar fi polenul”, ne-a spus fitoterapeutul Liviu Buluş. Pentru asta însă e important să ştiţi, cel puţin aproximativ, în ce categorie se încadrează majoritatea alimentelor.
Yin
Iată câteva exemple de produse yin, adică acide. E vorba despre cerealele încolţite, pâinea albă şi produsele de patiserie. Din rândul legumelor amintim: fasolea, ciupercile, sfecla roşie, ardeiul gogoşar, usturoiul şi roşiile, dar şi vinetele, castraveţii sau cartofii. Există însă şi fructe yin: grepfrut, lămâi, cireşe, pepene galben şi roşu, smochine sau curmale, dar şi mango, papaya, piersici, portocale, mandarine, pere ori arahide.
Dintre lactate amintim: laptele dulce şi bătut, sana, chefirul, brânza de vaci ori de bivoliţă, caşcavalul, dar mai ales smântâna, untul şi brânza topită.
Dintre băuturi fac parte din categoria yin: apa, ceaiurile de măceşe şi cătină, cafeaua, cola, sucurile cu zahăr şi alcoolul, dar şi sucurile proaspăt stoarse din fructele yin.
Condimentele acide sunt: feniculul, seminţele de mac, vanilia şi roiniţa. De asemenea, din această categorie mai fac parte mierea, drojdia, dar şi borşul, ciocolata, frişca, zahărul şi chiar murăturile ori marmelada sau untul de arahide.
Yang
Din categoria alimentelor alcaline, adică yang, fac parte, în primul rând, hrişca şi meiul, apoi varza roşie şi cea creaţă, urzicile, conopida, broccoli, soia, ceapa roşie, rădăcina de pătrunjel şi morcovii, prazul, dar şi dovlecelul, fasolea verde sau spanacul. Apoi, dintre fructe vom aminti merele, zmeura, coacăzele roşii, fragile, murele, gutuile, dar şi migdalele, fisticul, nucile, alunele sau măslinele negre. „În categoria lactate sunt trecute laptele şi brânza de capră, iar la carne, fazanul, icrele, caviarul, creveţii, somonul şi sardinele”, a mai spus fitoterapeutul Liviu Buluş.
Printre băuturile tip yang se numără: sucul de mere şi ceaiul de busuioc, cafeaua din năut sau cicoare şi ginsengul.
Tot alcalină este şi halvaua de susan sau cea din floarea-soarelui, polenul, ouăle fecundate şi uleiurile obţinute din susan şi floarea-soarelui, presate la rece, ulei de măsline, porumb, migdale, dar şi de rapiţă, ricin sau soia. În ceea ce priveşte condimentele, vă pot încălzi pe vreme de iarnă următoarele: rozmarinul, şovârful, ghimbirul. Sarea marină nerafinată, schinduful, usturoiul, scorţişoara, salvia, şofranul, coriandrul, chimenul, cimbrul, busuiocul, dar şi ardeiul iute, foile de dafin, piperul, leurda, leuşteanul şi pătrunjelul ori tarhonul, muştarul alb ori nucşoara.
Părintele macrobioticii, medicul George Oshawa, a pus la punct o serie de regimuri alimentare bazate în mare măsură pe cereale, menite să sporească energia yang. Cel mai cunoscut dintre acestea are o durată de zece zile şi este compus doar din cereale yang: grâu integral, orez integral, mei şi hrişcă. Acestea se consumă coapte sau fierte, caz în care puneţi o parte de cereale la trei părţi cu apă. De reţinut este însă faptul că cerealele se sărează cu sare de mare şi nu pot conţine nimic altceva, eventual doar plante medicinale. Acest regim e indicat persoanelor care au exces de grăsime şi de ţesut adipos, celor supraponderale, bolnavilor cronici, în special celor diagnosticaţi cu cancer sau diabet. Dacă sunteţi alergici la gluten puteţi înlocui grâul cu orz sau ovăz, iar la sfârşitul celor zece zile consumaţi alimente precum varza albă, praz, seminţe de dovleac, floarea-soarelui ori susan, mere, nuci, năut, pătrunjel, morcovi, alge marine, soia, polen, mentă, muşeţel, rozmarin sau ginseng. Regimul este terapeutic şi, pe lângă pronunţatul caracter de detoxificare, are şi virtuţi de regenerare şi de echilibrare.
- O alimentaţie bogată în produse de tip yin poate duce la apariţia tumorilor, a diabetului şi a reumatismului.