de Laura Zmaranda
- Hirudoterapia ia amploare
Pe vremea când descoperirile medicinei moderne nu erau atât de avansate, oamenii găseau în natură aproape tot ce le trebuia pentru a se însănătoşi. Remediile naturiste s-au păstrat peste ani, iar eficienţa terapeutică a plantelor a făcut ca şi astăzi să fie promovate ca panaceu. Însă, nu doar ierburile s-au dovedit a fi folositoare omului, ci şi nişte vieţuitoare care, la prima vedere, stârnesc repulsie. Folosite încă din Antichitate, rolul lipitorilor în menţinerea sănătăţii omului a făcut ca acestea să fie recunoscute drept „medicamente vii” şi să capteze atât interesul specialiştilor în hirudoterapie din Occident, dar şi al medicilor umani şi veterinari. Spre deosebire de alte ţări unde lipitorile se vând în farmacii, în România, hirudoterapia este la început, însă rezultatele obţinute prin astfel de tratamente cu siguranţă vor determina o dezvoltare de amploare a acestui gen de tratament.
Cea mai mare biofabrică din ţară
La momentul actual, în ţara noastră există un număr limitat de ferme de lipitori. Societatea Bioapimed, din judeţul Vrancea, deţine cel mai mare biolaborator specializat în creşterea şi reproducerea lipitorilor medicinale (specia Hirudomedicinalis) din România. Biofabrica are o capacitate de producţie de aproximativ 800.000 de lipitori anual şi îşi desfăşoară activitatea în cele mai bune condiţii de igienă, la înalte standarde calitative şi conform normelor UE. Produce şi vinde lipitori pe tot parcursul anului, fiind apreciate atât de clienţii din ţară, cât şi de cei din UE. Iniţiatorul şi managerul acestei afaceri este Veronica Burga (foto), care susţine că ideea înfiinţării unei astfel de ferme a venit în urma unui tratament cu lipitori pe care l-a aplicat în urmă cu câţiva ani. După o amplă documentare în privinţa tehnologiei de creştere a hotărât să pună în practică acest proiect. Astfel, în anul 2009, după ce a achiziţionat primul lot de lipitori de matcă, în ţara noastră a avut loc o premieră prin inaugurarea primei biofabrici de lipitori crescute în laborator.
Spectru larg de acţiune
În saliva lipitorii se găsesc 300 de substanţe biologice active, ce asigură efecte curative. Pe lângă hirudină se mai găsesc încă 30 de substanţe active ce nu pot fi reproduse pe cale artificială. Lipitorile au acţiune reflexogenă, mecanică, biologică şi cuantică. Sunt eficiente în mai multe afecţiuni ale sistemului cardiovascular şi gastrointestinal, în boli reumatice şi metabolice, în dereglări neurologice, ORL, ginecologie, urologie şi altele. Conform unor rezultate obţinute în urma tratamentului cu lipitori s-a constatat că vindecă rănile purulente, grăbesc tratarea cicatricelor, micşorează durata reabilitării în caz de hepatită virală şi alungă paralizia vertebrală. Hirudoterapia are o eficienţă deosebită în reducerea proceselor inflamatorii din rinichi, ficat şi vezică biliară şi s-au observat rezultate pozitive în cazul unor afecţiuni precum endometritele, inflamarea ovarelor şi modificărilor degenerative ale acestora, mastită şi sterilitate.
Lipitorile medicinale sunt folosite şi în oftalmologie, în procesele inflamatoare ale sistemului circulator, pentru tratarea glaucomului, a traumelor oculare, a afecţiunilor sistemului nervos şi a artritelor. De asemenea, problemele sistemului respirator, bolile de piele, obezitatea şi afecţiunile stomatologice pot fi ameliorate prin această terapie.
Sunt ţinute în mediu controlat
În mediu de laborator, lipitorile ajung la maturitate la 6-8 luni de viaţă, când sunt capabile să se reproducă; în mediul natural le este necesar un an pentru acest lucru. Având o creştere forţată, ele trăiesc cu câţiva ani mai puţin decât în mediul natural.
Lipitorile sunt hrănite cu sânge de origine animală controlat biologic, ce provine de la abatoare avizate/controlate sanitar-veterinar şi sunt puse în vânzare după un repaus alimentar de cel puţin patru luni.
Este foarte important de ştiut că lipitoarea crescută în mediul controlat al biolaboratorului nu prezintă riscuri din punct de vedere medical, pentru că se ţine seama de trei aspecte esenţiale, şi anume calitatea apei, controlul biologic al hranei şi perioada de patru-şase luni de carantină de la ultima hrănire. Aceşti factori o deosebesc de specia sălbatică.
Se păstrează într-un borcan
Lipitorile nu sunt vieţuitoare deloc pretenţioase, aşa că cei care vor să urmeze un astfel de tratament fără supravegherea unui terapeut trebuie doar să le păstreze într-un borcan din sticlă plin cu apă şi acoperit cu o pânză. Este important ca apa să fie schimbată periodic, iar lipitorile folosite în tratamente să fie ţinute separat de cele ce nu au fost hrănite. Societatea din Vrancea vinde numai exemplare de laborator din producţie proprie, iar lipitorile livrate sunt însoţite de certificatul de conformitate şi de instrucţiunile de întreţinere şi păstrare. Preţul de vânzare este de 3,5 lei fără TVA.
Deşi folosirea lipitorilor în scopuri terapeutice este benefică, este recomandat ca tratamentul să fie făcut după un consult la un medic specialist şi conform recomandărilor sale. Terapeutul hotărăşte de câte lipitori este nevoie, unde vor fi aplicate şi stabileşte numărul şedinţelor de care este nevoie. Odată puse pe corp, acestea se orientează singure şi se adaptează fiecărui organism. În funcţie de afecţiune, o şedinţă poate dura de la 15 minute la câteva ore. În condiţiile în care se ţine cont de recomandările, regulile şi tehnicile folosirii lipitorilor, tratamentul multilateral şi complex nu determină niciun fel de complicaţii, iar efectele se resimt imediat.
- Efectul tratamentelor cu lipitori creşte atunci când sunt folosite şi tratamentele pe bază de plante
- După o şedinţă de hirudoterapie, concentraţia de toxine din sânge scade de zece ori
- Lipitorile medicinale sunt folosite şi în medicina veterinară sau în industriile farmaceutică şi cosmetică, în produse ce includ hirudina extrasă din aceste vieţuitoare
- Terapia este contraindicată pacienţilor care suferă de hemofilie şi de anemie
- În 1990 a fost înfiinţată Societatea Mondială de Hirudologie, iar în anul 1991 a avut loc primul congres mondial de specialitate