de Cătălina Tăgârţă
Clisma e folosită ca tratament al intestinului gros de secole. Însă, prin aceasta se curăţă doar zona rectală şi cea inferioară a colonului, aproximativ 8-12 cm. De aceea, colonhidroterapia, o metodă mai nouă, a fost inventată pentru a curăţa complet întreaga suprafaţă a intestinului gros. Aceasta acţionează eficient numai în combinaţie cu o dietă adecvată, o hidratare corespunzătoare şi o activitate fizică regulată. Despre toate acestea ne-a vorbit Liviu Buluş (foto), fitoterapeut şi specialist în colonhidroterapie.
Se efectuează doar în centre specializate
- Ce presupune curăţarea colonului?
- Este cunoscut faptul că, în ultima vreme, specialiştii acordă o atenţie din ce în ce mai mare patologiei gastrointestinale, cu precădere afecţiunii colonului, mai ales că în fiecare an se înregistrează aproximativ o sută de mii de decese la nivel mondial cauzate de cancerul de colon. Colonhidroterapia este o metodă mai nouă şi mai modernă decât clisma, iar curăţarea intestinului gros înseamnă începerea drumului spre recuperare.
- Ce trebuie să ştie cititorii despre acest procedeu? Poate fi efectuat şi acasă?
- Spre deosebire de clismă, colonhidroterapia se efectuează doar în centrele specializate. În prezent se face cu ajutorul unei aparaturi moderne, ce asigură confortul şi siguranţa permanentă a pacientului, care se găseşte în centre de înfrumuseţare şi clinici din întreaga lume. Eu, spre exemplu, deţin un astfel de centru, iar persoanele interesate mă pot suna la numărul de telefon 0747.604.077 pentru a le programa sau pot intra pe site-ul www.mentormacro.com.
„Cu două ore înainte, pacientul să nu mai consume absolut nimic”
- Ce trebuie să ştie pacientul înainte de a veni la şedinţă?
- Pregătirea pentru colonhidroterapie începe cu 24 de ore înainte. Astfel, alimentaţia trebuie să fie una uşoară, pacientul e sfătuit să consume doi litri de lichide neacidulate pe zi şi eventual laxative naturale. De preferat e să aibă pe cât posibil scaun înaintea şedinţei, iar cu două ore înainte de aceasta să nu mai consume absolut nimic. De asemenea, e indicat să evite alimentele care produc gaze sau fermentaţie, precum zahărul şi dulciurile. Cel mai bine ar fi ca alimentaţia să fie bazată pe plante, ceaiuri şi ulei de măsline.
- Cum se desfăşoară o şedinţă de colonhidroterapie?
- Se introduce o cantitate mică de apă filtrată şi purificată, până la un litru, în colon, prin utilizarea unui tub rectal. Rezultatul este evacuarea reziduurilor şi scăderea în greutate.
- Cât de lung este tubul rectal?
- Este de mărimea unui stilou şi se inserează în anus 4-5 cm.
- Este dureros?
- Nu. Pacientul poate simţi cel mult un disconfort sau crampe din cauza acumulării de gaze în colon, însă masajul circular abdominal înlătură aceste inconvenienţe.
- Unde se scurg apa şi reziduurile?
- Aparatul are un design special, cu fibră de sticlă, care conduce apa în sistemul de canalizare.
- Cât durează o astfel de şedinţă?
- Timpul de acţiune este de 35-40 de minute, dar în funcţie de pacient se poate prelungi şi până la una-două ore.
- Există indicaţii cu privire la perioada imediat de după procedură?
- După o astfel de şedinţă, organismul se simte relaxat şi odihnit. Trebuie să se respecte o dietă echilibrată, cu evitarea alimentelor care produc gaze, dar şi a dulciurilor. În plus, ar fi indicat să se ia acidophilus sau bifidus, pentru refacerea florei intestinale.
„Duşman de temut al celulitei”
- Care sunt beneficiile colonhidroterapiei?
- E vorba despre patru mari aspecte: detoxifică organismul şi curăţă sângele, fapt ce îmbunătăţeşte circulaţia, ajută la eliminarea toxinelor şi a materiilor fecale din colon, creşte imunitatea şi contribuie la refacerea pH-ului optim. Este important de ştiut că această procedură e obligatorie înainte de efectuarea unei metode imagistice de investigare, de exemplu endoscopie sau ecografie, dar ar trebui recomandată şi înaintea unei anestezii. Alte beneficii ale acestei tehnici mai sunt: prevenirea expansiunii bacteriilor prin vena portă spre ficat şi sistemul limfatic, dar şi prevenirea şi producerea de către bacterii a unor gaze toxice precum metanolul care, ajuns în plămâni, duce la halenă şi alergii, dureri de cap, iritabilitate, lipsa apetitului alimentar şi scăderea imunităţii. Colonhidroterapia scade presiunea intraabdominală şi, implicit, compresia exercitată asupra organelor abdominale învecinate intestinului şi ajută la perstaltismul intestinal. De asemenea, reduce descărcarea toxinelor în ficat, uşurează absorbţia substanţelor nutritive în organism, are efect de relaxare, creşte calitatea vieţii şi volumul sangvin, uşurează fizic şi mental pacientul şi permite producerea vitaminelor K şi B. Colonhidroterapia s-a dovedit utilă şi în cazul afecţiunilor dermatologice, prin detoxificarea şi hidratarea ţesuturilor, fiind un duşman de temut al celulitei.
- Aşadar, tehnica este recomandată şi în curele de slăbit? Pentru tratarea căror afecţiuni mai poate fi folosită?
- Colonhidroterapia e indicată persoanelor constipate, dar şi celor care vor să îşi cureţe organismul de impurităţi, bolnavilor cu afecţiuni hepatobiliare, respiratorii sau ORL, dar şi celor cu afecţiuni cardiace şi venoase, cum ar fi insuficienţa venoasă cronică, boală varicoasă sau tromboflebită. Mai pot recurge la această metodă persoanele care suferă de hemoroizi, cele cu afecţiuni neurologice sau reumatologice, dar şi persoanele cu afecţiuni genito-urinare sau infecţioase, de genul infecţiilor bacteriene, virale sau parazitare şi multe altele.
Constipaţia este cel mai mare duşman al omului
- Pentru tratarea cancerului de colon poate fi folosită colonhidroterapia?
- Nu. În acest caz e utilizată mai mult preventiv. Nu degeaba se spune că mai bine previi decât să tratezi. În ultimii ani a crescut numărul cazurilor de colite, ileite (n.r. - inflamaţii ale intestinului subţire), diverticulite şi colostomii, însă oamenii trebuie să înţeleagă faptul că irigările de colon nu vindecă tot. Ele trebuie să meargă în paralel cu alimentaţie compatibilă, cu mişcare, masaje şi reflexoterapie. De aceea, nu aşteptaţi până este prea târziu. Mâncaţi cât mai multă hrană crudă, beţi zilnic sucuri proaspete de fructe şi legume şi nu ezitaţi să faceţi irigări de colon de cel puţin două ori pe an, câte patru-opt şedinţe. Un corp îngrijit şi sănătos vă apără de senilitatea prematură şi vă ajută să vă bucuraţi mai mult timp de o viaţă liniştită şi confortabilă.
- Cât de des se poate efectua colonhidroterapia?
- Depinde de particularităţile individuale şi de prescripţia terapeutului.
- Pentru o simplă constipaţie, de exemplu, de câte şedinţe este nevoie?
- Constipaţia este cel mai mare duşman al omului. Am avut pacienţi care ieşeau la toaletă la cinci-şase zile, erau galbeni la faţă, cu abdomenul tare şi după zece şedinţe de colonhidroterapie au revenit la normal.
„Efectele adverse, incomparabile cu beneficiile“
- Există cumva şi efecte secundare sau adverse ale colonhidroterapiei, pe care pacientul ar trebui să le ştie?
- După procedură pot apărea mici dureri locale la nivelul rectului şi iritaţii în cazul utilizărilor frecvente. De asemenea, pacientul poate simţi un mic disconfort, oboseală progresivă şi chiar tensionarea colonului în cazul folosirii unei presiuni prea mari. Însă, aceste efecte sunt incomparabile cu beneficiile aduse de această terapie.