de Daniela Anton
Terapia acvatică (hidroterapia) ajută la ameliorarea durerilor şi poate trata depresia, insomniile şi stresul, dar este indicată şi în multe alte afecţiuni. Iată care sunt beneficiile hidroterapiei.
Nu este costisitoare
Terapia acvatică foloseşte proprietăţile fizice ale apei, cum ar fi temperatura şi presiunea, în scopuri terapeutice: pentru a stimula circulaţia sângelui, pentru a favoriza eliminarea toxinelor şi a trata anumite boli. Este o terapie simplă şi deloc costisitoare, care poate fi realizată la un centru de specialitate, dar şi în propria baie de acasă, fără riscul unor reacţii adverse.
Indicată în special în afecţiunile coloanei, artrozelor şi coxartrozei
Terapia pe bază de apă este eficientă în tratarea stresului, a depresiei, a tulburărilor de somn, precum şi în ameliorarea durerilor. Această terapie este indicată în mod special în afecţiunile coloanei dorsolombare, artrozelor - gonartroză, coxartroză, dar şi în multe afecţiuni de ţesut moale - tendinite, tensiovite, bursite. Efectele hidroterapiei sunt relaxarea musculară şi a ţesuturilor moi, creşterea randamentului muscular şi a metabolismului celular.
Băile terapeutice sunt una dintre formele de hidroterapie ce rezolvă aceste probleme ale oaselor. Acestea se fac numai la recomandarea medicului, care va stabili durata tratamentului sau combinarea acestei terapii cu altele, cum ar fi termoterapia, cromoterapia sau exerciţiile fizice focalizate pe zonele cu probleme. Mişcarea în apă este realizată cu mai multă uşurinţă decât pe uscat, de aceea, eventualele senzaţii dureroase care ar putea apărea în timpul exerciţiilor sunt diminuate.
Recomandată după operaţii
Cu scop terapeutic, gimnastica acvatică este recomandată persoanelor cu probleme circulatorii, deoarece îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, astfel fiind prevenite şi varicele. Bolnavii care beneficiază cel mai mult însă de pe urma exerciţiilor realizate în apă sunt şi cei care au suferit operaţii sau cei care au rămas cu sechele după diverse traumatisme.
Exerciţii fizice fără febră musculară
Şi cei care doresc să facă mişcare pentru întreţinere pot apela la acest gen de terapie. Beneficiile sunt cu atât mai mari, cu cât nu mai există riscul accidentărilor. În plus, apa face masaj la nivelul muşchilor. Cum rezistenţa apei este mai mare de aproximativ zece ori decât cea a aerului, exerciţiile în apă antrenează mult mai mulţi muşchi decât cele realizate în sala de fitness sau în aer liber. Mai mult, apa ajută la eliminarea acidului lactic din ţesuturile musculare, vinovat de apariţia febrei de după exerciţii.
Diminuează disconfortul în sarcină
Gimnastica acvatică este de ajutor şi viitoarelor mămici, deoarece reduce durerile şi senzaţia de disconfort din timpul sarcinii. În România, mămicile au şi posibilitatea de a naşte în apă la spitale private. Pentru mamă, naşterea în apă este mai puţin dureroasă, în sensul că i se relaxează musculatura şi articulaţiile, iar pentru făt, trecerea la mediul extern este mai puţin traumatizantă.
De ajutor pentru copiii cu sindrom Down
Terapia acvatică este o metodă de stimulare psihomotorie, care îi poate ajuta pe copiii cu sindrom Down să se dezvolte aproape normal. Prin această terapie, copiii reuşesc să meargă şi să stea în şezut mult mai devreme. De asemenea, exerciţiile sunt gândite pentru a tonifia musculatura spatelui, musculatura membrelor inferioare şi superioare, dar şi abdomenul.
Relaxare în propria baie
Hidroterapia este folosită şi în scopuri estetice, pentru tratarea acneei sau a celulitei, dar şi ca metodă preventivă, pentru relaxare şi menţinerea stării bune de sănătate. Dacă vreţi să vă relaxaţi după o zi obositoare puteţi pune în cada cu apă caldă un săculeţ de pânză cu un amestec de muşeţel, hamei, valeriană şi lavandă. Timp de 30 de minute vă puteţi relaxa în acest lichid parfumat. Băile cu diverse săruri sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra afecţiunilor sistemului nervos, cardiovascular sau ale pielii. Puteţi face o dată la două zile o baie cu diverse săruri, de exemplu, sare marină: aveţi nevoie de 100-150 g sare marină, pe care trebuie să o dizolvaţi în prealabil într-un recipient şi apoi să o turnaţi în apa din cadă, încălzită la 35 de grade Celsius. Baia trebuie să dureze între 20 şi 25 de minute, iar efectele se vor simţi după zece şedinţe.
În cadrul hidroterapiei, apa fierbinte este folosită pentru a linişti şi a relaxa corpul, dar şi pentru a încetini activitatea organelor interne, iar apa rece este folosită pentru a stimula, a revigora şi a creşte activitatea internă a corpului.
Pentru a se obţine efecte benefice există câteva reguli pe care trebuie să le respectaţi atunci când apelaţi la terapia pe bază de apă: nu este indicat să se facă hidroterapie imediat după masă, iar băile calde sau fierbinţi trebuie încheiate cu un duş mai rece.
... reci (apa are sub 20˚C). Nu trebuie să dureze mai mult de un minut, pentru că devin periculoase. Au un efect tonic asupra organismului;
... răcoroase (apa are temperatura cuprinsă între 20˚C şi 30˚C). La fel ca şi cele reci, tonifică organismul;
... calde (apa are 35˚C-38˚C). Au efecte sedativ şi îmbunătăţesc somnul, fiind recomandate persoanelor care au insomnii;
... fierbinţi (apa are peste 38˚C). Măresc temperatura corpului şi sunt recomandate persoanelor care s-au expus la frig sau celor care prezintă senzaţii specifice începutului unei răceli: ameţeli, dureri în tot corpul, senzaţie persistentă de frig.
Există mai multe forme de hidroterapie:
- Împachetările sunt folosite, în principal, ca o metodă pentru tratarea inflamaţiilor locale şi a febrei;
- Compresele reci sunt folosite pentru revigorarea, tonifierea corpului, în probleme de circulaţie şi infecţii respiratorii;
- Duşurile sunt de mai multe feluri şi se aplică pe diferite părţi ale corpului, în funcţie de problemele de sănătate care se tratează. Există duşuri pentru mâini, pentru picioare, pentru piept, pentru faţă, pentru spate şi altele;
- Băile de abur (saunele) ajută la eliminarea toxinelor din corp şi au efect relaxant.
Deşi are extrem de multe beneficii pentru sănătate, există şi anumite contraindicaţii în ceea ce priveşte hidroterapia. De exemplu, diabeticii, persoanele care suferă de scleroză multiplă, cele care au probleme cu tensiunea arterială şi cei cu boli cardiovasculare trebuie să evite băile şi saunele fierbinţi. Aceeaşi recomandare este valabilă şi în cazul copiilor. De aceea, este indicat, dacă doriţi să urmaţi astfel de terapii, să vă adresaţi mai întâi medicului.