de Cătălina Tăgârță
Știați că edemul nu apare doar la gravide, ci și după anumite intervenții chirurgicale? Poate fi vorba despre un edem postmastectomie (extirparea sânilor în urma unui cancer mamar) sau posthisterectomie (îndepărtarea aparatului reproducător feminin în urma cancerului uterin), însă e bine de știut că, urmând sfatul medicului, puteți preveni apariția acestuia sau cel puțin să îl tratați corespunzător. Loredana Munteanu (foto), kinetoterapeut, ne-a spus mai multe despre terapia decongestivă combinată - care constă în drenaj limfatic manual, aplicare de bandaj, gimnastică medicală și purtarea unui manșon.
„Până nu reduci circumferința membrului nu începi recuperarea”
- Te rog să ne spui ce fel de cazuri mai poți rezolva, în afară de tratarea edemului la gravide și bolnavii de cancer care au trecut printr-o operație!
- Sunt specializată pe traumatologie-ortopedie, și cel mai mult îmi place partea acută, când pacientul are o criză de lombosciatică și își târăște piciorul... sau unii chiar rămân blocați de spate sau cervical, pur și simplu nu se mai mișcă. La sfârșitul ședinței de tratament ai o satisfacție enormă să vezi că pacientul nu mai are aceeași durere și poate merge. Mai sunt și situațiile în care pacientul și-a rupt o mână/un picior, și până nu treci prin partea de drenaj limfatic manual, pentru a reduce considerabil circumferința membrului, nu poți începe recuperarea propriu-zisă.
- Și pentru a nu se mai repeta criza ce trebuie făcut?
- Aici depinde și de pacient. Cel mai bine e să facă o investigație imagistică, ideal un RMN, iar după diagnosticul pus de doctor știu ce am de făcut, dacă e nevoie doar de gimnastică sau și/doar de masaj, dacă se impune și altceva sau ce exerciții să îi dau mai departe! Spre exemplu, în cazul unui edem postmastectomie nu e suficient să se facă doar drenaj limfatic manual și exerciții, ci e necesar să apelez și la bandaj și/sau manșon, mai ales atunci când pacientul nu poate veni zi de zi la cabinet sau când e un caz mai grav - deci aici avem de-a face cu o terapie decongestivă combinată.
Ambele instrumente se fac pe comandă
- Ne spui mai multe despre purtarea manșonului?
- Unele paciente refuză manșonul, altele îl acceptă. Și în această situație sunt nevoită să aplic un bandaj special, pe care îl încep un pic mai sus de nivelul articulației pumnului, apoi mă duc pe fiecare deget în parte, ca un evantai, apoi urc pe tot membrul superior, până aproape de axilă. Și pun bandajul foarte strâns, tocmai fiindcă circulația limfatică este una de întoarcere, și atunci trebuie să fie mai strâns jos, să împingă, iar pe măsură ce mă apropii de rădăcina membrului scad din presiune. Ideea e că, dacă edemul este situat în partea superioară, bandajul îl ajută să nu coboare, iar dacă e strict la nivel distal (deci cât mai jos), să-l comprim, pentru a ajuta limfa să urce și să își reia traseul fiziologic.
- Din punct de vedere al intensității, bandajul pare a fi mai eficient decât manșonul. Ce alte deosebiri mai sunt între cele două?
- Sunt lucruri total diferite. Bandajul îl poți purta și trei zile, manșonul e bine să-l dai jos seara sau măcar o oră pe zi. De regulă și de preferat este ca manșonul să se facă pe comandă, în funcție e circumferința edemului, dar diferența este că manșonul exercită aceeași presiune de sus până jos, în timp ce la bandaj poți insista în zonele în care e necesar.
„Dacă e umflat tot brațul e vorba despre edem generalizat”
- Dar tu cum știi unde-i blocaj, unde se termină umflătura?
- Se vede. Sunt femei care au doar mâna umflată, altele, doar antebrațul, altele, doar brațul și altele care au edem generalizat. Unele doamne simt doar o tensiune în axilă. În Germania, Franţa, Belgia, spre exemplu, dacă doctorul vede că pacienta nu răspunde la aplicarea manșonului, îi aplică imediat bandaj compresiv.
- Cât trebuie ținut bandajul/manșonul?
- Depinde de la caz la caz. Sunt paciente care țin bandajul două-trei zile sau o zi, până la următoarea ședință de recuperare, și altele care poartă zilnic manșonul (timp de una-trei luni) și îl dau jos la fiecare ședință de recuperare. Ideea este că se alege una dintre cele două variante când nu pot ajunge la drenaj o perioadă (două-trei zile, o lună). Însă părerea mea este că drenajul manual, combinat cu exerciții și cu bandaj compresiv, face minuni, văd asta la pacientele cu care lucrez.
Se recomandă înotul
- Despre ce exerciții este vorba?
- Exerciții pentru umăr, pentru biceps, triceps..., iar pentru degete se poate face un pompaj al mâinii cu ajutorul unei mingiuțe antistres. Se mai pot face flexii-extensii cu greutăți de un kilogram, cu săculeți de nisip etc. Dar e foarte important să înceapă de la simplu la complex. Și asta nu doar fiindcă este mâna umflată, ci și din cauza faptului că amplitudinea în articulație este redusă. Deci, dacă o femeie sănătoasă mișcă mâna cum vrea, cea care a trecut prin mastectomie poate avea probleme în ridicarea/mișcarea brațului.
- Edemul, odată rezolvat, poate să apară din nou?
- Desigur. Dacă nu ai grijă, poate apărea. De aceea trebuie prevenit. Și înotul este foarte bun pentru femeile cu astfel de probleme. Iar cu cât se începe mai repede recuperarea, cu atât este mai bine.
„Le învăț pe paciente să-și facă drenaj singure, acasă”
- Și la cât timp de la intervenția chirurgicală se începe drenajul?
- De obicei, pacienta are o perioadă de câteva zile de spitalizare. Ideal e să se înceapă recuperarea chiar din a doua zi și să se facă zilnic, măcar în primele două-trei săptămâni. Bineînțeles că durata se poate extinde, depinde de situație. Din păcate, nu toată lumea își permite să vină la recuperare, așa că de multe ori chiar le învăț pe paciente ce trebuie să facă sau le rog să vină cu soții, să le explic și lor despre ce este vorba, tocmai pentru a scădea considerabil cheltuielile. Femeile aflate în această situație de multe ori efectiv clachează, nu mai au voință să facă nimic... Iar noi, cei din Asociația Casiopeea, unde activez și eu, încercăm să le dăm o mână de ajutor. La anul sperăm să derulăm un nou proiect, să mergem în spital în fiecare zi de luni și să învățăm doamnele proaspăt operate ce au de făcut.
- Tu de obicei colaborezi cu medici din alte specializări?
- Recunosc că mi-a fost foarte greu să-i fac pe cei din lumea medicală să conștientizeze beneficiile drenajului, pentru că la noi nu prea este promovat, iar dacă se face e vorba de cel mecanic, deci făcut cu ajutorul aparatelor, care nu are aceleași beneficii. În străinătate, chiar medicii recomandă începerea recuperării de a doua zi!
Stilul de viaţă sănătos ţine boala la distanţă
- Cam la cât timp după operație se umflă mâna/piciorul?
- Edemul secundar mastectomiei/histerectomiei se poate instala imediat, deci să plece cu el din spital, poate să apară peste doi-cinci-zece ani sau niciodată. Totul ține de stilul de viață și de respectarea indicațiilor medicale postoperator. Dacă medicul îți spune să nu cari greutăți, iar tu o faci, e clar că mai devreme sau mai târziu trebuie să te aștepți și la consecințe.