Main menu

header

Scăpaţi de nevroze cu gem de valeriană

de Carmen Ciripoiu

Rădăcina de valeriană (odoleană) este planta cu cel mai puternic efect de calmare şi relaxare a sistemului nervos. Combate eficient insomniile rebele şi induce o stare de liniştire a întregului organism. Se poate prepara un ceai slab de rădăcină de valeriană, mărunţită bine, apoi infuzată cu o cană cu apă clocotită. Se lasă zece minute, apoi se îndulceşte. Ceaiul se consumă călduţ seara, înainte de culcare.

Read more: Scăpaţi de nevroze cu gem de valeriană

Remedii naturale contra crăpăturilor

de Elena Şerban

Vântul, frigul sau chiar deshidratarea pot determina crăparea buzelor. Din cauză că în acea zonă nu există glande sebacee, buzele sunt mai uscate decât restul tenului. O lipsă de vitamina B poate determina apariţia unor crăpături la colţul gurii, numite popular „zăbăluţe”. Nu sunt doar inestetice, dar se pot şi infecta. De aceea vă prezentăm mai jos câteva metode foarte eficiente de vindecare a crăpăturilor pe bază de plante. Printre vegetalele ce sunt eficiente în aceste cazuri se numără: sunătoarea, gălbenelele şi muşeţelul.

Read more: Remedii naturale contra crăpăturilor

Combateţi osteoporoza cu muguri de brad

de Anda Postolache

Considerat copacul sfânt la români, bradul (Albies Alba) furnizează pentru tratamente naturiste cetina şi mugurii. Cetina se poate recolta pe toată perioada anului, dar mugurii trebuie culeşi în timpul primăverii, în lunile martie, aprilie şi mai. Bradul are, printre altele, proprietatea de a fixa calciul în oase, de aceea este recomandat ca produsul rezultat din macerarea mugurilor să fie folosit în tratamentul rahitismului. Tot datorită proprietăţii de fixare a calciului, preparatele din muguri de brad sunt un ajutor nepreţuit în combaterea osteoporozei.

Read more: Combateţi osteoporoza cu muguri de brad

Cicoarea, bună pentru cei care mor de grija altora

de Anda Postolache

Denumită popular cicoară, cicoare de câmp, cicoare de vară, ciocare amară, cicoare sălbatică, doruleţ, dudău, mestică, sporiş sau în alte moduri, cicoarea (Cicorum inthybus L.) este o plantă medicinală întrebuinţată în mai multe afecţiuni, fiind indicată atât pentru uz extern, cât şi intern.

Read more: Cicoarea, bună pentru cei care mor de grija altora

Bozul vă scapă de dureri de dinţi

de Elena Şerban

Cunoscut şi sub numele de soc mic, bozul este o plantă perenă, cu miros neplăcut, frecvent întâlnită la câmpie şi deal, mai rar în zona montană, ce se remarcă prin proprietăţi diuretice, laxative şi purgative, sudorifice, depurative. Frunzelor li se mai adaugă însuşiri vomitive şi catarice.

Read more: Bozul vă scapă de dureri de dinţi

Baluşca previne infarctul

de Claudia Stan

Baluşca sau Ornithogalum umbellatum este o plantă ce creşte şi se dezvoltă în zonele de deal şi de munte ale Europei. Graţie puterii sale de a calma stările de nervozitate a fost numită popular steaua Bethleemului.
Zilnic, organismul uman este supus stresului, poluării şi agitaţiei. Aceste cauze aduc după sine consecinţe grave ce distrug sănătătea, cum ar fi nervozitatea, panica, isteria şi alte tulburări emoţionale şi psihologice, zdruncinând funcţionalitatea sistemului nervos. Cea mai afectată este inima, ceasul biologic al omului. Baluşca este recomandată tuturor cardiacilor, pentru a ajuta aparatul circulator să-şi menţină stabilitatea în cazul unor evenimente ce stârnesc emoţii puternice sau chiar aflării unor veşti triste.

Read more: Baluşca previne infarctul

3 ponturi pe săptămână (216)

- Când aveţi gâtul roşu luaţi o lingură cu miere şi amestecaţi-o cu zeama de la o jumătate de lămâie, 10 picături de tinctură de propolis şi 10 picături de albastru de metil (puteţi adăuga şi doi căţei de usturoi pisaţi). Se administrează câte o linguriţă din două în două ore, până se termină produsul obţinut.

Read more: 3 ponturi pe săptămână (216)

Ceaiurile… pe culori

de Claudia Stan

Ceaiul, conform definiţiei din dicţionarul explicativ al limbii române, este o băutură obţinută prin maceraţia, infuzia sau decocţia unor plante medicinale. În funcţie de gradul de oxidare a frunzelor, ceaiul capătă diferite culori, cum ar fi: alb, negru, maroniu, roşu, verde şi galben. Indiferent de nuanţă, acestea au un rol important în menţinerea organismului sănătos. Se pare că primul ceai preparat de om a fost în jurul anului 2700 î.Hr. De atunci şi până astăzi, tradiţia ceaiului s-a extins pe tot globul, devenind rapid un produs de larg consum.

Read more: Ceaiurile… pe culori

Morcovul sălbatic, o minune pentru piele

de Claudia Stan

Morcovul sălbatic sau Daucus carota este cunoscut încă din antichitate pentru proprietăţile sale medicinale. Este originar din Asia Centrală, însă aria de răspândire s-a extins în Europa şi în America. Planta este comestibilă şi poate fi folosită cu succes şi pentru uz extern.

Read more: Morcovul sălbatic, o minune pentru piele

Strugurii-ursului, în luptă cu infecţiile vaginale

de Claudia Stan

Strugurii-ursului (Arctostaphylos uva-ursi) e un arbust scund ce creşte pe stânci şi pe soluri uscate din zonele montane. Florile sunt de culoare roz, alb şi cresc în formă de clopot. Planta a scris pagini de istorie în medicina naturistă, frunzele fiind considerate cel mai bun tratament pentru infecţii.

Read more: Strugurii-ursului, în luptă cu infecţiile vaginale

Sănătate de fier cu spanac

de Anda Postolache

Primăvara este momentul să facem o cură serioasă de spanac, pentru detoxifiere. Spanacul este apreciat încă din antichitate şi tot de atunci se ştia că el trebuie consumat în anumite feluri, deoarece spanacul fiert este… dăunător!

Read more: Sănătate de fier cu spanac