de Monica Beleneș şi Claudia Mîţoi
Legătura dintre o mamă și copilul său este una foarte puternică și se formează încă de când fătul este în burtică. Dar pe măsură ce bebelușul se dezvoltă, odată cu dragostea pentru acesta apare și teama de necunoscut, nesiguranța, nerăbdarea sau îngrijorarea. Iar acest mixt de sentimente și gânduri se amplifică pe masa de naștere și trebuie gestionat cu grijă imediat după ce fătul este scos din burta mamei. Sorana Mureșan (foto), președintele Asociației ProMAMA și Consultant în Alăptare IBCLC, ne-a explicat cât de importantă este prima oră după naștere, numită și Ora Magică, și cum poate întări și mai mult relația dintre proaspăta mămică și nou-născut.
Read more: Are beneficii evidente asupra sănătăţii fizice şi emoţionale a mamei şi copilului Sorana Mureşan:...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cunoscută pe scurt ca „burnout”, epuizarea profesională extremă a ajuns un fenomen global, „explodând” cu manifestări grave după o perioadă de acumulare. Acest cumul de simptome afectează deopotrivă lucrătorii și angajatorii, iar cercetătorii caută un remediu, una dintre ultimele izbânzi pe acest „câmp de luptă” fiind un instrument special, care include un chestionar, un manual și literatură de specialitate.
Read more: S-a inventat instrumentul care detectează riscul de epuizare profesională extremăde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Un regim alimentar alcătuit preponderent din legume și cereale integrale, binecunoscuta dietă vegetariană, vădește încontinuu beneficii pentru sănătate. Una dintre ultimele descoperiri ale oamenilor de știință este capacitatea acestui tip de alimentație să reducă semnificativ riscul de cancer intestinal.
Read more: Regimul vegetarian ţine la distanţă cancerul intestinalde Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) are reputația de a fi o problemă exclusivă a copiilor, dar este departe de a fi așa. Un nou studiu arată că persoanele adulte sunt la fel de predispuse de a dezvolta afecțiunea, doar că prevalența acesteia după o anumită vârstă nu a fost cercetată suficient. Din ce se cunoaște până acum, ADHD la vârsta adultă are anumite simptome, poate fi tratată și implică o disciplină a stilului de viață.
Read more: O afecţiune care are nevoie de cercetări suplimentare ADHD la vârsta adultăde Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Una dintre cele mai contagioase boli, rujeola, este cauzată de un virus despre care oamenii de știință au descoperit recent că nu doar alterează sistemul imunitar, ci îi anihilează memoria, ceea ce are potențialul de a genera efecte foarte primejdioase pe termen lung.
Read more: Virusul rujeolei anihilează memoria sistemului imunitarde Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Se estimează că până la sfârșitul anului 2030 vor exista 2,2 milioane de noi diagnostice de cancer în întreaga lume. Având în vedere că metodele mai precise de diagnosticare a teribilei maladii devin o practică standard, accentul este pus tot mai mult pe prevenție. Iar în prima linie se află aerul pe care îl respiră oamenii, deopotrivă afară și în locuințe, unde produsele de curățare eliberează constant compuși cu potențial cancerigen.
Read more: Chimicalele cancerigene, omniprezente în produsele de curăţare a caselorde Monica Beleneș și Claudia Mîțoi
În România ne apropiem de 1 milion de persoane care prezintă obezitate și diabet zaharat de tip II. Din 1975 până în 2016, prevalența obezității a crescut de trei ori astfel că în prezent din 1,9 miliarde de adulți supraponderali, 650 de milioane sunt obezi. 1,3 miliarde de adulți suferă de hipertensiune, iar 46% din ei nici nu știu că au această boală. Doctor Alice Munteanu, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Militar din București, și doctor Cornelia Bala (foto), medic diabetolog, la UMF Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, ne-au ajutat să înțelegem care este legătura dintre obezitate, bolile de inimă și diabetul zaharat de tip II.
Read more: Doctor Alice Munteanu: „Obezitatea şi diabetul zaharat de tip II sunt factori de risc pentru...de Roxana Istudor şi Adrian Barna
În ultimii ani, comunitatea medicală a înregistrat o creștere semnificativă a unei afecțiuni care a fost mult timp un mister și, deopotrivă, o provocare: esofagita eozinofilică. Această tulburare cronică, ce afectează atât copiii, cât și adulții, se află în centrul cercetărilor care urmăresc să facă lumină asupra cauzelor, simptomelor și opțiunilor de tratament.
Read more: Esofagita eozinofilică, boală cronică rară, în extinderede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Există foarte multe persoane care au obiceiul de a merge la culcare foarte târziu sau chiar de a pierde nopți întregi. Specialiștii atrag atenția că acest obicei nociv expune la o serie de boli foarte grave, unele invalidante, și în final scurtează viața.
Read more: Pierderea nopţilor expune la boli grave şi scurtează viaţade Roxana Istudor şi Flori Pintea
Numită și teleterapie sau e-terapie, psihoterapia la distanță este o reflectare a trecerii masive a lumii în lumea digitală, cu toate componentele sale, aplicabile, iată, inclusiv într-un domeniu care tradițional a implicat întotdeauna întâlniri față în față. Experții care analizează fenomenul pun în evidență avantajele, cât și cele câteva neajunsuri ale acestui tip de tratament.
Read more: Psihoterapia la distanţă. Avantaje şi neajunsuride Roxana Istudor şi Adrian Barna
Meditaţia îmbunătăţeşte starea de bine a vârstnicilor
Un nou studiu al cercetătorilor de la University College London a descoperit că un program de meditație special conceput poate îmbunătăți sănătatea mintală a adulților de peste 65 de ani. Programul a constat dintr-un modul de conștientizare de nouă luni, urmat de un modul de nouă luni despre bunătate și compasiune. De asemenea, au fost incluse sesiuni de grup săptămânale, cu durata de două ore, antrenament zilnic de 20 de minute acasă și o retragere de o zi. Participanții care au finalizat cursul au experimentat îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește bunăstarea, în special în domeniile conștientizării, conexiunii și înțelegerii.
Read more: Stiri sanatoase