Main menu

header

3 ponturi pe săptămână (227)

- Decoctul de măceş diminuează crampele de stomac. Fierbeţi zece minute două linguriţe cu fructe zdrobite în 500 ml de apă. După răcire, ceaiul se strecoară, se îndulceşte şi se bea de-a lungul zilei; Read more: 3 ponturi pe săptămână (227)

Strugurii-ursului vs infecţiile urinare

de Ana Trifan

Botezat după fructele sale roşii, strugurii-ursului (Arctostaphylos uva-ursi) este un arbust ce creşte în zona de munte. Are o tulpină târâtoare, cu frunze alternante, ce se păstrează mereu verzi. Florile sunt albe sau roz, dispuse în ciorchine, fiind comestibile. Frunzele sunt folosite în scopuri terapeutice. Arbustul este protejat prin lege, pentru că este din ce în ce mai rar, aşa că nu aveţi voie să-i recoltaţi frunzele. Le veţi găsi însă în magazinele de produse naturiste, sub formă de ceaiuri, tincturi sau capsule. Read more: Strugurii-ursului vs infecţiile urinare

Varza luptă cu ulcerul

de Elena Şerban

„Eşti varză!”. O expresie pe care o auzim frecvent dacă vrem să ne referim la cineva care nu este foarte bun într-un domeniu sau altul! Numai că această expresie „jigneşte” biata varză, ce are atât de multe întrebuinţări şi este atât de bună în tratamentele naturiste... Da, banala varză musteşte de vitamina C, grupul de vitamine B, substanţe minerale, principii amare, dar şi de aşa- numitul factor antiulcer (cunoscut şi ca vitamina U). Toate principiile active ce se regăsesc în varză au efect pozitiv asupra pielii şi asupra membranelor mucoase. De la varză se utilizează sucul, pentru uz intern şi frunzele proaspete sau inhalaţia cu aburi, pentru uz extern. Read more: Varza luptă cu ulcerul

Sulfina scade tensiunea arterială

de Elena Şerban

Sulfina, numită şi iarba-de-piatră, molotru-galben, sulcina, trifoi-mare, creşte în locuri uscate, pe soluri aride, pietroase. Altitudinal, este întâlnită din zona de câmpie până la 1.500 m. Bunicile noastre puneau florile de sulfină între haine, în dulapuri, pentru a le da un miros plăcut şi mai ales pentru a alunga moliile. Sulfina intră în compoziţia ţigărilor antiasmatice.
De la această plantă se foloseşte întreaga plantă, inclusiv florile. Conţine glucoză şi cumarină (ce imprimă mirosul specific plantei uscate), melilotină, derivaţi ai acidului cumaric, taninuri, rezine, săruri minerale, dar şi flavonide. Acestea au un mare efect antiinflamator. Read more: Sulfina scade tensiunea arterială

Galangalul stimulează pofta de mâncare

de Elena Şerban

Cunoscut în România mai ales cu numele de rădăcină de China, galangalul se foloseşte pentru uleiurile volatile, derivatele de flavonol, dar şi pentru eugenol. Preparatele pe bază de rizom de galangal sunt indicate dacă secreţia gastrică sau biliară este insuficientă, dar şi în caz de poftă de mâncare scăzută. Read more: Galangalul stimulează pofta de mâncare

Grepfrutul nu e mereu bun!

de Elena Şerban

Am fost învăţaţi de mici că delicioasele citrice sunt bune în orice condiţii: pentru consum (crude sau suc), pentru coajă (folosită la prăjituri) sau pentru înmiresmat încăperile. Read more: Grepfrutul nu e mereu bun!

Remedii din natură pentru Zona Zoster

de Anda Postolache

Zona Zoster este o infecţie virală ce afectează rădăcinile nervoase. Se caracterizează prin durere şi prin apariţia unei benzi eruptive, ce se întinde pe o singură parte a corpului. Zona Zoster este o boală întâlnită mai ales la adulţii cu sistemul imunitar slăbit de stres, răni, anumite medicamente etc. Ei bine, şi de această dată natura ne sare în ajutor cu tratamente adjuvante. Read more: Remedii din natură pentru Zona Zoster

Chimenul calmează intestinele

de Elena Şerban

De la această plantă, cunoscută sub numele ştiinţific de Carum carvi, se utilizează seminţele atât în scop medicinal, cât şi alimentar. E foarte probabil să fi văzut pe diverse produse de patiserie acele mici seminţe lunguieţe, uşor maronii. Acelea sunt seminţele de chimen. Read more: Chimenul calmează intestinele

Peliniţa vă scapă de greaţă

de Elena Şerban

Artemisia vulgaris, cunoscută popular sub numele de peliniţă, este o plantă de la care se folosesc vârfurile de muguri. Acestea trebuie recoltate în momentul în care planta înfloreşte. Principalele ingrediente conţinute de peliniţă sunt principiile amare şi uleiurile volatile: camforul şi thujonul. Read more: Peliniţa vă scapă de greaţă

3 ponturi pe săptămână (226)

- Pentru dureri reumatismale se recomandă decoctul din rădăcini de ştevie. Peste o linguriţă de rădăcină mărunţită se toarnă un pahar şi jumătate cu apă şi se fierbe 15 minute. Se lasă apoi două ore, după care se pot lua câte două linguri de două ori pe zi, înainte de masă; Read more: 3 ponturi pe săptămână (226)

Încărunţirea prematură poate fi evitată

de Ana Trifan

Înaintarea în vârstă înseamnă şi albirea inevitabilă a podoabei capilare. Părul funcţionează ca un fel de anexă a pielii. Este compus din acelaşi tip de celule ce apar în compoziţia stratului extern al pielii. Creşte din foliculi, ce îşi au baza în epidermă. Glandele sebacee din scalp secretă o substanţă uleioasă, numită sebum, necesară hrănirii, strălucirii şi sănătăţii părului. Trebuie să ştiţi că, în ciuda reclamelor pe care le vedeţi şi le auziţi zilnic, părul nu poate fi hrănit de la exterior, ci doar prin scalp, de la rădăcină, prin sânge. Read more: Încărunţirea prematură poate fi evitată