Main menu

header

Afecţiunile stânjenitoare ale bărbaţilor

780 12 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Chiar dacă resimt durerea mai puternic decât bărbații, pentru că au mai mulți receptori nervoși, doamnele, deși gingașe la prima vedere, sunt și cele mai puternice. Mai mult, specialiștii sunt de părere că femeile au grijă de sănătatea lor mult mai mult decât bărbaţii și, în plus, nu le este rușine să recunoască atunci când se îmbolnăvesc, căutând soluții pentru a se pune pe picioare. La polul opus, domnii se sperie când simt că ceva nu este în regulă cu ei și amână tot mai mult momentul în care să ajungă la un consult de specialitate. Iată care sunt bolile cu care se poate confrunta orice bărbat la un moment dat în viață.

Read more: Afecţiunile stânjenitoare ale bărbaţilor

Transfuzie de plasmă convalescentă pentru pacienţii critici infectaţi cu COVID-19 Florin Hozoc: „Un donator român ar putea salva nouă vieţi“

780 13 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Persoanele infectate cu noul coronavirus au o șansă de salvare în plus, cu ajutorul plasmei colectate de la bolnavii deja vindecați, care au în sânge o cantitate mare de anticorpi, în special anti-SARS-Cov2. Donatorii se pot înregistra și programa în cel mai apropiat centru de transfuzie, cu ajutorul unui registru pus la dispoziție de Besmax Pharma Distribution, firma care a pus bazele acestui proiect unic în România, prin portalul covidplasma.ro. Directorul general, Florin Hozoc (foto), ne-a oferit toate datele necesare cu privire la această inițiativă.

Read more: Transfuzie de plasmă convalescentă pentru pacienţii critici infectaţi cu COVID-19 Florin Hozoc:...

Simptomele bolii Kawasaki, alertă medicală pediatrică

780 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

O nouă alertă medicală se extinde pe zi ce trece în Europa - numărul tot mai mare de copii de vârstă până în 9 ani care manifestă simptomele grave ale sindronului Kawasaki, a cărei incidență este urmărită din perspectiva unei potențiale legături cu pandemia de COVID-19.

Read more: Simptomele bolii Kawasaki, alertă medicală pediatrică

Stiri sanatoase

de Călin Popa şi Ştefania Băcanu

Mişcarea uşoară scade colesterolul vârstnicilor

Două studii paralele, care au avut loc în cadrul Universității Oakland, din SUA, au pus în evidență faptul că cele mai simple mijloace de a face mișcare, cum sunt plimbările sau mișcările ușoare de înviorare, pot duce la scăderea colesterolului la o vârstă la care acesta poate pune viața în pericol. Mai precis, potrivit experților americani, 150 de minute de mișcare lejeră pe săptămână reduc cu 67% riscul de moarte prematură din majoritatea cauzelor frecvent întâlnite după 65 de ani, în comparație cu sedentarismul.

Read more: Stiri sanatoase

Nu provoacă mâncărime, durere şi nu aduce disconfort Nevul albastru poate fi semnul unui cancer de piele

780 15 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Mai frecvent în rândul femeilor decât al bărbaților, nevul alastru poate apărea la persoanele de orice vârstă și se instalează de obicei în timpul pubertății. Acesta se caracterizează printr-o creștere lentă și, chiar dacă simptomatologia poate trece neobservată o lungă perioadă de timp, poate fi semnul unui cancer de piele.

Read more: Nu provoacă mâncărime, durere şi nu aduce disconfort Nevul albastru poate fi semnul unui cancer de...

Lucrurile banale care ne expun la radiaţii

779 12 1de Sorin Dumitrescu şi Matei Udrea

Radiaţiile ionizante pot fi periculoase pentru om. La fel cum soarele poate arde pielea, aşa şi radiaţiile ionizante pot cauza daune corpului. Cum se întâmplă acest lucru? În drumul lor, radiaţiile ionizante eliberează o cantitate suficientă de energie pentru a putea îndepărta unul sau mai mulţi electroni din atomii ţesuturilor iradiate, dereglând în consecinţă activitatea lor chimică normală în ţesuturile vii. La un anumit grad de dereglare a acestor procese chimice, celulele vii nu se mai pot regenera pe cale naturală şi rămân permanent dereglate sau mor (în cazul distrugerii ADN-ului).

Read more: Lucrurile banale care ne expun la radiaţii

„Transplant“ de bacterii şi cocteil de antiobiotice pentru remisia bolii Crohn

779 13 3de Călin Popa şi Eduard Popa

Tratamentul oral cu o pilulă specială, combinat cu un „transplant” de bacterii de intestin reprezintă ultima tendință în tratarea bolii Crohn, experții australieni anunțând metoda ca pe un mare succes.

Read more: „Transplant“ de bacterii şi cocteil de antiobiotice pentru remisia bolii Crohn

Telemedicina, serviciu electronic de consultaţii, diagnostic şi tratament Doctor Sorin Nistor: „Pacienţii pot obţine recomandarea medicului fără să iasă din casă“

779 13 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

În plină criză provocată de pandemia de noul coronavirus, clinica medicală Arcadia vine în întâmpinarea pacienților cu un sistem nou care monitorizează afecțiunile pacienților, îi diagnostichează și le oferă chiar și un plan de tratament. Totul se întâmplă prin telefon. Medicul pneumolog Sorin Nistor (medalion), director medical Arcadia, ne-a explicat cum funcționează acest serviciu și care sunt beneficiile utilizării lui.

Read more: Telemedicina, serviciu electronic de consultaţii, diagnostic şi tratament Doctor Sorin Nistor:...

Toaleta inteligentă face analiza urinei

779 14 2de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Specialiștii americani au lansat recent prototipul unei toalete inteligente, care are și o funcție de analiză a urinei și implicit a stării de sănătate.

Read more: Toaleta inteligentă face analiza urinei

Microcomputer pentru pacienţii care au suferit un infarct

779 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Specialiștii de la Imperial College Healthcare NHS Trust, din Londra, au testat în premieră un microcomputer care îmbunătățește foarte mult viața persoanelor care au suferit un infarct.

Read more: Microcomputer pentru pacienţii care au suferit un infarct

Stiri sanatoase

de Călin Popa şi Florica Pintea

Copiii sunt mai fericiţi în aer liber

O cercetare a experților de la Institutul de Tehnologie Sonora, din Mexic, a pus în evidență faptul că, în ciuda aparenței că tabletele și telefoanele inteligente au preluat controlul stării de bine a copiilor, în realitate aceștia sunt nu doar mai sănătoși, ci și mai fericiți în mijlocul naturii. „Atunci când copiii petrec timp în aer liber, nu doar învață să fie conectați cu natura și s-o respecte, dar se simt mai veseli, mai energici, pentru că oamenii sunt parte a naturii”, explică specialistul Laura Berrera-Hernández, care a realizat studiul.

Read more: Stiri sanatoase