Main menu

header

Bacteriile din microbiom pot bloca infecţia cu SARS-CoV-2

900 11 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Oamenii coexistă cu diverși microbi care trăiesc și se dezvoltă în organism; în unele cazuri, pot chiar beneficia de prezența acestor microorganisme. Potrivit unei cercetări recente a specialiștilor americani, trei metaboliți bacterieni din microbiomul uman au capacitatea de a inhiba infecția virală cu SARS-CoV-2.

Read more: Bacteriile din microbiom pot bloca infecţia cu SARS-CoV-2

Prevenirea afecţiunilor dentare trebuie să reprezinte o prioritate pentru viitoarele mame Doctor Andra Maria Călin: „Tratamentele stomatologice sunt restricţionate în timpul sarcinii“

900 12 1de Simona Soare Ghișea şi Claudia Mîţoi

Durerea de măsea în perioada sarcinii poate provoca atât disconfort, cât și teama apariției unor eventuale complicații sau nevoia unor tratamente ce ar putea afecta copilul. Sarcina este o perioadă specială în viața femeilor, iar atenția acordată sănătății în aceste luni trebuie să fie o prioritate pentru toate viitoarele mămici. Care sunt pașii de urmat pentru a evita durerea dentară în timpul sarcinii, dar și ce tratamente se pot realiza în această perioadă, aflați de la medicul stomatolog Andra Maria Călin (medalion), specialist parodontolog în cadrul Clinicilor Dentare Dr. Leahu.

Read more: Prevenirea afecţiunilor dentare trebuie să reprezinte o prioritate pentru viitoarele mame Doctor...

Survine în urma unui infarct cerebral determinat de blocarea vaselor de sânge Apoplexia aduce un prejudiciu grav creierului

900 13 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Şuta

Potrivit oamenilor de știință, apoplexiile apar frecvent la oamenii de peste 50 de ani, iar numărul bărbaților afectați este cu 50% mai mare decât al femeilor. Pe de altă parte, specialiștii spun că boala manifestă o tendință ereditară.

Read more: Survine în urma unui infarct cerebral determinat de blocarea vaselor de sânge Apoplexia aduce un...

Locul în care trăiesc oamenii are impact extins asupra sănătăţii

899 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Cartierul și localitatea în care trăiește o persoană nu au efect doar asupra relațiilor sale sociale, ci și asupra sănătății și stării de bine. În ultimele două decenii, numeroase studii au luat în calcul impactul spațiului din proximitatea locuinței din perspectiva speranței de viață și a șanselor unei existențe în condiții optime de sănătate.

Read more: Locul în care trăiesc oamenii are impact extins asupra sănătăţii

Prea puţini români se înscriu în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari Doctor Alina Tănase: „Celulele stem se prelevează din sângele periferic sau din măduva osoasă“

899 12 1de Monica Beleneş şi Flori Pintea

În fiecare an, în România, la 100.000 de locuitori sunt diagnosticaţi 3 pacienţi cu cancere de sânge. Pentru ei singura soluţie este transplantul de celule stem hematopoietice. Dar în peste 50% dintre cazuri, pe lângă faptul că donatorii înrudiţi nu sunt compatibili, nu se găsesc nici alţii potriviţi nicăieri în lume. Prof. doctor Alina Tănase (foto), șefa Secției de transplant medular și directorul medical al Institutului Clinic Fundeni din București, ne-a explicat cum putem ajuta o astfel de persoană aflată la nevoie dacă devenim donatori.

Read more: Prea puţini români se înscriu în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari Doctor Alina Tănase:...

Stiri sanatoase

de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Daunele luminii albastre se extind odată cu înaintarea în vârstă

Cercetătorii de la Universitatea din Oregon, SUA, au realizat un studiu din care a reieșit faptul că efectele dăunătoare ale expunerii zilnice la lumina albastră a dispozitivelor electronice se agravează pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă. Motivele care stau la baza constatării sunt perturbarea somnului și tulburările circadiene generate de acest tip de lumină artificială. „Există îngrijorări tot mai mari că expunerea prelungită la lumina LED îmbogățită cu albastru poate fi dăunătoare sănătății umane”, arată experții americani.

Read more: Stiri sanatoase

Afectează orice organ sau sistem, în funcţie de localizare Vasculita distruge vasele de sânge

899 14 1de Ștefania Băcanu şi Adrian Barna

Vasculita este o boală relativ rară, care inflamează vasele de sânge prin intermediul propriului sistem imunitar care le atacă, inclusiv pe cele sănătoase, ducând la umflarea și îngustarea acestora, fapt ce determină scăderea fluxului sangvin. În cele mai multe situații, vasul de sânge afectat se rupe, determină sângerare și, implicit, afectarea organelor învecinate.

Read more: Afectează orice organ sau sistem, în funcţie de localizare Vasculita distruge vasele de sânge

Aplicaţie de yoga, eficientă împotriva incontinenţei urinare

899 15 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cercetătorii de la Universitatea Rutgers, din SUA, au descoperit că persoanele care se confruntă cu o pierdere a controlului vezicii urinare își pot îmbunătăți semnificativ condiția cu ajutorul unei aplicații de… yoga!

Read more: Aplicaţie de yoga, eficientă împotriva incontinenţei urinare

Ghindele, folosite în complicaţiile diabetului

898 8 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Minunate roade ale naturii, ghindele sunt aliați plini de surprize ai organismului și tezaure de nutrienți care susțin sănătatea. De la digestie la probleme de piele, aceste nuci stau la baza unor cercetări extinse, derulate de oamenii de știință.

Read more: Ghindele, folosite în complicaţiile diabetului

Două feţe ale aceluiaşi dezastru pentru sănătate Abuzul de alcool şi alcoolismul, la un pas distanţă

898 12 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Alcoolul, mai ales atunci când este consumat în exces, poate afecta adolescenții, femeile, bărbații și persoanele în vârstă. Deși cei care consumă frecvent alcool rareori recunosc că au o problemă, granița dintre abuz și alcoolism, ambele considerate boli, este foarte fină, iar cele două se află la un pas distanță.

Read more: Două feţe ale aceluiaşi dezastru pentru sănătate Abuzul de alcool şi alcoolismul, la un pas distanţă

Cele mai eficiente mijloace de curăţare a plămânilor

898 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Tehnicile de curățare a plămânilor pot aduce beneficii persoanelor care fumează și bolnavilor cronici, dar nu numai aces- tora, întrucât oamenii, mai ales cei care trăiesc în orașe aglomerate, sunt expuși poluării, noxelor din trafic și toxinelor de toate felurile. Pentru cei care doresc să-și mențină sistemul respirator în cea mai bună stare de funcționare, specialiștii recomandă câteva metode eficiente de curățare a plămânilor.

Read more: Cele mai eficiente mijloace de curăţare a plămânilor