Main menu

header

Un vechi ingredient din industria parfumurilor, potenţial tratament anti-Parkinson

850 13 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

O cercetare recentă, considerată revoluționară, pune în evidență faptul că un ingredient natural din plante, care este folosit pe scară largă în industria parfumurilor, poate deține cheia vindecării teribilei boli Parkinson.

Read more: Un vechi ingredient din industria parfumurilor, potenţial tratament anti-Parkinson

Cea mai frecventă boală de sânge ereditară duce la complicaţii grave Siclemia, o afecţiune potenţial fatală

850 14 1de Simona Soare Ghișea şi Sorin Dumitrescu

Bolnavii de siclemie (anemie falciformă sau drepanocitoză) se confruntă cu unele dintre cele mai severe complicații, cum ar fi leziunile organelor, deteriorarea oaselor, durerile foarte mari, hipertensiunea pulmonară, infecțiile și atacul vascular cerebral. În fiecare an, la nivel mondial, circa 500.000 de copii se nasc cu această boală invalidantă, iar 50% dintre ei mor înainte de a împlini vârsta de 5 ani.

Read more: Cea mai frecventă boală de sânge ereditară duce la complicaţii grave Siclemia, o afecţiune...

Un trio de succes împotriva bolilor Vitamina C, vitamina D şi zincul previn infectarea cu noul coronavirus

849 12 1de Dana Buzăianu şi Florica Pintea

Un subiect foarte dezbătut, atât în media, cât și pe rețelele de socializare încă de la începutul pandemiei, a fost tratamentul împotriva coronavirusului. Pe lângă medicamentele prescrise în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte, a fost vehiculată și o serie de suplimente. Cel mai des au fost recomandate vitamina C, vitamina D și zincul. Mulți medici consideră importante suplimentele de vitamine și minerale în cazul infecțiilor virale respiratorii, în contextul în care dieta omului modern nu mai poate acoperi tot necesarul de nutrienți de care corpul nostru are nevoie.

Read more: Un trio de succes împotriva bolilor Vitamina C, vitamina D şi zincul previn infectarea cu noul...

Cauza principală o reprezintă infecţiile virale Pitiriazisul este o erupţie cutanată care debutează în zona pieptului

849 14 1de Ştefania Băcanu şi Daniel Alexandrescu

Pitiriazisul este o afecţiune care se caracterizează printr-o erupţie cutanată, de aproximativ 5-10 centimetri, ce debutează, de regulă, în zona pieptului, şi se extinde spre coaste şi zona şoldului, într-un interval de şase-şapte săptămâni. Sunt situaţii în care boala se vindecă de la sine, dar, de cele mai multe ori, este nevoie de un tratament adecvat. Pacientul se confruntă cu mâncărimi severe şi pete ce rămân la nivelul pielii şi după vindecare.

Read more: Cauza principală o reprezintă infecţiile virale Pitiriazisul este o erupţie cutanată care...

Stiri sanatoase

de Călin Popa şi Adrian Barna

Somnul insuficient poate genera dificultăţi de respiraţie

O echipă de experți de la Universitatea din Florida de Sud evidențiază, după un studiu extins, că a nu dormi suficient în timpul săptămânii, chiar dacă se compensează în week-end, este sinonim cu creșterea riscului de a înregistra dificultăți de respirație. Autorii cercetării afirmă că lipsa somnului antrenează o „mare deteriorare” a sănătății fizice, mai pronunțată după doar trei nopți consecutive de odihnă insuficientă. De asemenea, orele de somn împuținate generează stări nervoase, iritabilitate și frustrare.

Read more: Stiri sanatoase

Metodă terapeutică revoluţionară pentru tratarea bolilor intestinale, ce constă în „infuzie de scaun“ Doctor Mihaela Laszlo: „În România, numărul de cazuri de transplant fecal este în creştere“

849 15 1de Simona Soare Ghișea şi Daniel Şuta

Deși o astfel de procedură medicală ar putea părea de-a dreptul oripilantă pentru mulți dintre noi, transplantul de materii fecale (bacterioterapie fecală) se folosește de 17 ani în spitalele din întreaga lume. Acesta constă în transferul materiilor fecale de la un donator sănătos în interiorul tractului gastrointestinal al pacienţilor care suferă de colită recurentă cu bacteria Clostridium difficile. Cum funcționează terapia și ce alte afecțiuni pot fi tratate prin intermediul acesteia, aflați de la doctorul Mihaela Laszlo, medic specialist de medicină internă și gastroenterologie în cadrul Spitalului Regina Maria din Cluj.

Read more: Metodă terapeutică revoluţionară pentru tratarea bolilor intestinale, ce constă în „infuzie de...

Inflamarea şi crăparea pielii de la nivelul comisurilor bucale pot trăda o problemă de sănătate frecventă Cheilita angulară sau leziunile care apar la colţurile gurii

848 12 1de Simona Soare Ghișea şi Adrian Pătrăuceanu

Boală inflamatorie a colțurilor gurii, cheilita angulară face parte din categoria afecțiunilor inestetice și dureroase. Cunoscută și sub numele de stomatită angulară, aceasta afectează în special persoanele care poartă proteze, aparate dentare, gutiere sau orice alt element aplicat la nivelul gurii. Toate acestea schimbă anatomia gurii, saliva ajungând în colțurile exterioare. Chiar și cei care au piercinguri se pot confrunta cu această problemă de sănătate. Cauzele apariției afecțiunii sunt variate, cele mai frecvente fiind cele infecțioase.

Read more: Inflamarea şi crăparea pielii de la nivelul comisurilor bucale pot trăda o problemă de sănătate...

Armata SUA începe testarea pilulei antiîmbătrânire!

848 14 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Pentagonul a anunțat testarea unei noi pilule care ar putea inhiba sau reduce efectele îmbătrânirii, în cadrul politicii instituției de a „îmbunătăți performanța umană”. Descoperirea experților americani poate fi succesul mult așteptat după decenii de încercări pe aceeași direcție.

Read more: Armata SUA începe testarea pilulei antiîmbătrânire!

Prognosticul afecţiunii este bun, dacă nu există comorbidităţi sau anomalii anatomice Medic Adina Zamfir: „Otita externă reprezintă leziuni inflamatorii ale tegumentului pavilionului urechii sau al conductului auditiv extern“

848 15 1de Ştefania Băcanu şi Daniel Şuta

Dacă vă „mănâncă” urechea sau vă curge o secreţie ciudată din ea, înseamnă că vă confruntaţi cu o infecţie dezvoltată pe un tegument al conductului auditiv extern deja lezat. Vorbim despre otita externă care, de cele mai multe ori, apare după contactul cu apa din piscine, din râuri, sau după contactul cu anumiţi detergenţi care distrug stratul protector al urechii. Adina Zamfir (medalion), medic ORL specialist, ne-a vorbit despre otita externă şi formele ei, despre cum se manifestă, ce complicaţii creează, dar şi cum se tratează.

Read more: Prognosticul afecţiunii este bun, dacă nu există comorbidităţi sau anomalii anatomice Medic Adina...

Schimbarea stilului de viaţă este esenţială pentru persoanele care se confruntă cu dereglări hormonale Dieta femeii diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice

847 12 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) reprezintă o tulburare hormonală des întâlnită în rândul femeilor de vârstă fertilă. Denumirea acestui sindrom vine de la prezența la nivelul ovarului a multiplelor chisturi (mici săculeți plini cu lichid) cu dimensiuni cuprinse între 2 și 9 mm. De regulă, femeile cu SOP au menstre neregulate, prelungite, un nivel crescut de hormoni masculini (hiperandrogenism), precum și dureri pelviene. Ele se confruntă adesea cu acnee, fertilitate redusă și predispoziție spre îngrășare. Una din zece femei, cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani, suferă de acest sindrom. Potrivit specialiștilor, dieta bazată pe limitarea produselor ce conțin carbohidrați reprezintă un factor important în controlul acestei tulburări hormonale.

Read more: Schimbarea stilului de viaţă este esenţială pentru persoanele care se confruntă cu dereglări...

Virusul SARS-CoV-2 afectează şi celulele din gură

847 13 1de Simona Lazăr

Potrivit unui nou studiu american, SARS-CoV-2 afectează celulele din gură. Această constatare ar putea explica pierderea gustului observată la unele persoane cu COVID-19. Cercetătorii de la American Dental Association Science and Research Institute și de la Universitatea din Carolina de Nord dezvăluie că gura noastră ar putea fi calea principală de infecție cu COVID-19.

Read more: Virusul SARS-CoV-2 afectează şi celulele din gură