Main menu

header

Una dintre primele scrieri ale literaturii române străvechi „Pătimirea martirilor Epictet şi Astion“

941 22 1de Simona Lazăr

Poporul român „s-a născut” creștin, iar trecea Sfântului Apostol Andrei, prin teritoriile locuite azi de români și atunci de strămoșii acestora - cu mărturiile și tradiția acestei treceri - este argumentul primordial al celor afirmate mai înainte. Poezia religioasă „străromână” - spunea Dan Horia Mazilu (1943-2008 - apreciat istoric al literaturii române vechi) - „demonstrează că spațiul unde s-a petrecut geneza poporului român a fost un spațiu creștin”. Iar existența, între daco-romanii din secolele III-IV d.Hr., a unor „mânuitori ai condeiului” ne așază, pe noi, ca români, printre popoarele cu o tradiție cărturărească. Sfinții Epictet și Astion din Halmirys - prăznuiţi în calendarul ortodox la data de 8 iulie și ale căror moaște au fost descoperite în 2001 - sunt cei care pun în valoare spiritul creștin și vocația martirică, precum și vocația cărții și a creației.

Read more: Una dintre primele scrieri ale literaturii române străvechi „Pătimirea martirilor Epictet şi Astion“

Redeschisă la 236 de ani de la închiderea ei de Imperiul Habsburgic Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Solca

940 22 1de Simona Lazăr 

Nu puține sunt, în țară, mănăstirile cu un istoric tulburător, așa cum dificile au fost și vremurile pe care le-au avut de traversat. Între acestea, Mănăstirea Solca din Bucovina, veche de 401 ani și având hramul Sfinților Apostoli „Petru și Pavel”, are câteva elemente deosebite de toate celelalte. Ultimul dintre acestea, din punct de vedere cronologic, s-a petrecut în 2021, când, după 236 de ani de la închiderea mănăstirii de către habsburgi, este numit un nou stareț și se redeschide oficial Ce s-a întâmplat cu acest sfânt lăcaș în aceste largi intervale de timp în care a fost mănăstire și în care... n-a mai fost?

Read more: Redeschisă la 236 de ani de la închiderea ei de Imperiul Habsburgic Mănăstirea „Sfinţii Apostoli...

Semnifică respectarea unor obiceiuri vechi transmise de la o generaţie la alta Femeile creştin-ortodoxe trebuie să aibă capul acoperit în Biserică

939 22 1de Georgiana Mihalcea

Timp de secole, femeile creștine și-au acoperit capul în timpul slujbelor din biserică. În zilele noastre feminismul consideră că această practică ar fi opresivă, chiar discriminatorie, insistând că femeile trebuie să arate și să se comporte exact ca bărbații. Cu toate astea, acest obicei le ajută pe femei să-și hrănească natura feminină dată de Dumnezeu prin cultivarea smereniei și ascultării. În zilele noastre multe dintre ele nu mai respectă această tradiție, fie că nu îi cunosc semnificația, fie că se lasă influențate în mod eronat de curentul modernist.

Read more: Semnifică respectarea unor obiceiuri vechi transmise de la o generaţie la alta Femeile...

Pictată de trei meşteri zugravi din secolul al XVIII-lea La Runcu Salvei se află una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din Bistriţa-Năsăud

938 22 1de Valentin Țigău

Nu mai puțin valoroasă decât cele opt biserici de lemn din Maramureșul istoric intrate în patrimoniul UNESCO, cea din Runcu Salvei (Bistrița), cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril are și ceva în plus: se numără printre cele câteva sute de „biserici călătoare” de pe cuprinsul țării, cu o fascinantă istorie.

Read more: Pictată de trei meşteri zugravi din secolul al XVIII-lea La Runcu Salvei se află una dintre cele...

Temelia vieţii duhovniceşti este smerenia Preot Cristian Zamfir: „Ispitele sunt probe la care este supus cineva spre verificarea credinţei, dragostei şi răbdării“

937 22 1de Georgiana Mihalcea

În viața noastră de zi cu zi, întâlnim ispitele la tot pasul și, depinde de fiecare dintre noi cum ne raportăm la ele. Dumnezeu ne-a înzestrat cu liberul arbitru și avem ocazia să facem alegeri în fiecare clipă. Am stat de vorbă cu preotul Cristian Zamfir (medalion), slujitor la Mănăstirea Sfântul Alexandru - Catedrala Episcopală din Alexandria, despre sursele și rolul acestora în devenirea noastră ca buni creștini, despre lupta constantă cu tentațiile și, mai ales, despre puterea sufletească pe care o putem dobândi la capătul acestui drum.

Read more: Temelia vieţii duhovniceşti este smerenia Preot Cristian Zamfir: „Ispitele sunt probe la care este...

Cum să vă creaţi acasă un colţ de rugăciune

936 22 1de Georgiana Mihalcea

Mulți credincioşi caută să-și dezvolte o viață spirituală mai profundă, mai personală, deoarece rugăciunea este o parte integrantă a credinței-ortodoxe și a relației noastre cu Dumnezeu. O modalitate care vă poate ajuta să vă întăriți latura evlavioasă și să o susțineți pe termen lung este să aveți în casă un loc special pentru rugăciune. Va fi, cu siguranță, un mic „colț de Rai”, de liniște, de aprofundare a relației cu Divinitatea.

Read more: Cum să vă creaţi acasă un colţ de rugăciune

Destinul unor victime ale regimului comunist, între Periprava şi Mănăstirea Dervent Părintele stareţ Andrei Tudor: „Am făcut un osuar pentru rămăşiţele foştilor deţinuţi politic“

935 22 1de Valentin Țigău

Osemintele a 70 de deținuți politic de la Periprava, ambalate în cutii de carton cu eticheta: „deșeuri biologice” și aflate în custodia temporară a Institutului Național de Medicină Legală din București, și-au găsit, după 8 ani, adăpost creștinesc la Mănăstirea Dervent. Ele au făcut obiectul unei cercetări începute în 2015 de IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), când a fost deschis și un dosar în această cauză. Osemintele fuseseră înhumate de personalul coloniei de muncă forțată la marginea cimitirului localității Periprava, fără cruce, fapt care a îngreunat identificarea defuncților. În acest moment, chiar dacă dosarul a fost clasat, continuă căutarea de date pe baza ADN-ului. Starețul Mănăstirii Dervent, arhimandritul Andrei Tudor, a primit pe 10 mai cutiile cu osemintele, care își vor afla loc de veci într-un osuar al noii biserici cu hramul Sfântului Iachint de Vicina (primul mitropolit la Țării Românești). Astfel că, așa cum spune istoricul Marius Oprea, promotor al acțiunii de recuperare de la Periprava: „În sfârșit, au și ei o lumânare aprinsă!”.

Read more: Destinul unor victime ale regimului comunist, între Periprava şi Mănăstirea Dervent Părintele...

Şapte sfinte împărătese, în calendarul creştin-ortodox

934 22 1de Simona Lazăr

În ziua de 21 mai se prăznuiesc, în calendarul ortodox, doi sfinți importanți pentru „intrarea în legalitate”, pentru pasul uriaș pe care Europa avea să-l facă de la credințele păgâne la creștinism. Iar asta s-a întâmplat sub oblăduirea și din voința unui împărat roman, Constantin - care avea să capete supranumele de „cel Mare” - și al maicii sale, Împărăteasa Elena. În timpul împărăției lui Constantin, creștinismul capătă statutul de cult special. Pe de altă parte, o temă interesantă este aceasta a împărăteselor care intră în rândul sfintelor calendarului creștin. De aceea, alături de Sfânta Împărăteasă Elena, care este sărbătorită o dată cu fiul său, Constantin, ne vom opri în cele ce urmează și asupra altor șase împărătese cu dragoste de Dumnezeu.

Read more: Şapte sfinte împărătese, în calendarul creştin-ortodox

S-a îngrijit mereu ca oamenii de rând să aibă o viaţă mai bună Sfântul Ierarh Iacob Putneanu, darul făcut de Dumnezeu românilor

933 22 1de Georgiana Mihalcea

Întreaga sa viață, Sfântul Iacob Putneanu s-a îngrijit prin rugăciune și jertfă de neamul său, fiind preocupat de unitatea familiei, de educație, de sprijinul celor nevoiași ori a bolnavilor. Încă din copilărie a îmbrățișat viața monahală și a slujit cu smerenie Biserica și a ajuns mitropolit al Moldovei la o vârstă foarte fragedă. O viață ca o icoană, un exemplu de spiritualitate pentru creștinismul ortodox, un simbol al binelui făcut cu inima curată.

Read more: S-a îngrijit mereu ca oamenii de rând să aibă o viaţă mai bună Sfântul Ierarh Iacob Putneanu,...

Teologul care a scris una dintre cele patru evanghelii Sfântul Apostol Ioan, ucenicul iubit al Domnului

932 22 1de Simona Lazăr

Pentru aceia care au călătorit la Efes și au avut privilegiul de a călca pe urmele Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan rămân vii în amintire imaginile ruinatei biserici bizantine zisă „a Sfântului Ioan Teologul”, ca și istoria vieții celui care a fost creditat drept autorul textelor din cuprinsul primei evanghelii. Evanghelie despre care se spune că este și singura care a fost scrisă de cineva care a fost martor nemijlocit la trecerea/petrecerea prin viața pământeană a Mântuitorului. În iconografie, sfântul este reprezentat scriind și având un vultur alături.

Read more: Teologul care a scris una dintre cele patru evanghelii Sfântul Apostol Ioan, ucenicul iubit al...

În vremea noastră, acest gest a căpătat o nouă semnificaţie Preot Constantin Dina: „A nu îngenunchea la slujbe, între Paşte şi Rusalii, este un lucru potrivit cu atmosfera de bucurie pe care o degajă sărbătoarea Învierii“

931 22 1de Georgiana Mihalcea

Perioada Pascală, cele 50 de zile după Înviere, este plină de semnificații spirituale și religioase. Pe lângă canoanele bisericești, există multe obiceiuri pe care oamenii din anumite regiuni ale țării le practică fie că sunt sau nu cuprinse în rânduiala ortodoxă. Mulți oameni se întreabă, de exemplu, dacă trebuie să îngenunchem sau nu zilele acestea în Biserică. Preotul Constantin Dina (medalion), protoiereu la Protoieria Videle, județul Teleorman, ne-a oferit un răspuns argumentat la această nelămurire.

Read more: În vremea noastră, acest gest a căpătat o nouă semnificaţie Preot Constantin Dina: „A nu...