de Dana Purgaru
Se spune că nu trăim pentru a mânca, ci mâncăm pentru a trăi. Din când în când însă e bine să uităm de această zicală și să ne răsfățăm cu preparate deosebite atât pe noi, cât și pe oaspeții care ne șed alături la masă. Iar pentru ca succesul să fie garantat, iată și un mic secret: chimia. Cum așa? Ei bine, cunoscând efectul pe care îl pot produce în corp anumite alimente putem trișa puțin și prepara bunătățuri care chiar vor aduce fericirea în corpul și în sufletul mesenilor, deoarece conțin din belșug declanșatorii hormonilor recunoscuți pentru îmbunătățirea stării de spirit. Vă prezentăm o idee de meniu realizat tocmai în acest scop.
Read more: Meniul care aduce fericireade Carmen Ciripoiu
Umplute cu gemuri sau ciocolată, cu brânză sau carne, pufoasele clătite sunt nelipsite de pe masa celor care le apreciază gustul inconfundabil. Populare încă din vremea Greciei Antice, prima rețetă despre aceste minunății a fost descoperită în secolul al XV-lea, de când datează și cea mai veche rețetă din lume.
Read more: O mâncare preferată de gurmanzii Greciei Antice: clătitelede Raluca Grințescu
Ingredientele principale ale bucătăriei japoneze tradiţionale sunt: peştele şi alte produse marine, zarzavaturile şi orezul. Condimentele principale sunt produse din soia sau din orez (sake, oţet din orez). Pentru a menţine gustul original al ingredientelor, bucătăria japoneză nu prea foloseşte condimente iuţi, ci mai mult plante aromatice sau wasabi (hrean japonez), yuzu, ghimbir, myōga (tot un fel de ghimbir), kinome (lujeri ai plantei sanshō) sau seminţe uscate şi măcinate ale aceleiaşi plante sanshō. Există trei feluri de mâncăruri japoneze tradiţionale care se servesc tot anul: honzen ryōri (servită la banchete oficiale), chakaiseki ryōri (servită une- ori înaintea ceremoniei ceaiului) şi kaiseki ryōri (servită la petreceri sau la restaurantele ryōtei - restaurante care servesc numai mâncăruri japoneze). Alte tipuri de mâncăruri sunt osechi ryōri (servită de Anul Nou) şi shōjin ryōri (mâncare budistă vegetariană).
Read more: Ceva, altceva: Japonia, la masă!de Dana Purgaru
Ce-ar fi viaţa fără flori?... Le mirosim, le admirăm în grădini şi în glastre, le oferim cu drag şi ne încântă viaţa cu parfumul şi culorile lor. Puţină lume ştie însă că unele dintre acestea se potrivesc de minune şi în farfurie. Şi nu ca decor, ci ca ingredient principal. Iată câteva idei de reţete care cu siguranţă vor transforma orice gospodină într-un veritabil chef foarte apreciat pentru imaginaţia sa.
Read more: Să gătim cu… floride Gabriela Militaru
Păstrarea sănătății necesită timp și răbdare. Pentru a vă respecta dieta obișnuită, savurând, în același timp, o băutură delicioasă, puteți încerca smoothie-uri. Vestea bună e că aceste băuturi pot fi consumate la micul dejun ca și energizante naturale, dar și ca relaxante de seară îmbogățite cu puțin alcool.
Read more: Reţete de smoothie naturalde Raluca Grințescu
Kaniwa sau canihua, cum mai este denumită, este adesea descrisă ca fiind o cereală, dar, în realitate, este, de fapt, o sămânță plină de valori nutritive, înrudită cu binecunoscuta quinoa. Aceasta este originară din Munţii Anzi din Peru şi Bolivia, iar în trecut făcea parte din alimentaţia de bază a populaţiei incaşe, datorită abilităţii sale de a creşte şi de a se dezvolta în climate mai puţin prielnice.
Read more: Proteina din farfurie: Kaniwade Gabriela Militaru
Bogată în arome, carnea de rață este nu doar delicioasă, dar și extrem de hrănitoare. Carnea de rață este prezentă în toate bucătăriile tradiționale din lume, din China până în Europa sau în America de Sud. Preparată în feluri diferite și garnisită cu soteuri de legume și chiar fructe, rața constituie o delicatesă.
Read more: Carnea de rata preparată în diferite bucătării ale lumiide Dana Purgaru
Varietatea ne condimentează viața. Pe acest adevăr se bazează și bucătăria tip fusion (numită internațional fusion cuisine) din ce în ce mai apreciată în lumea întreagă, în special de gospodinele și de bucătarii avangardiști, care adoră să experimenteze constant, dar și de curioșii mai conservatori care vor să încerce un teritoriu nou. Un lucru e cert însă: rețetele fusion fie plac, fie nu. Cale de mijloc nu există, lucru subliniat de disidenții acestui gen care îl numesc „confusion cuisine”. Și tocmai acest lucru face și mai interesant acest experiment.
Read more: Experimente din bucătăria fusionde Gabriela Militaru
În sfârșit a venit cu adevărat primăvara și, odată cu ea, se înmulțesc ocaziile de a ne simți bine în aer liber, la un picnic cu prietenii sau, de ce nu, pe terasa apartamentului, la o petrecere organizată ad-hoc. Și nimic nu poate fi mai delicios într-o zi de primăvară decât un desert dulce și răcoros. Ca să nu pierdeți timpul căutând rețete de prăjituri, iată câteva exemple de dulciuri ușor de preparat și foarte gustoase!
Read more: Dulciuri de primăvarăde Andreea Radu
Odată încheiat Postul Paştelui, mesele sunt încărcate cu delicatese care mai de care mai gustoase şi mai aspectuoase. În timp ce mesele noastre abundă de preparate din miel, la mănăstiri se mănâncă doar peşte în zilele de Paşte. Părintele Efrem Băndărică de la Mănăsti- rea Dervent a oferit pentru cititorii „Taifasuri” câteva dintre reţetele preparate de el pentru masa de Paşte.
Read more: Reţete mănăstireşti pentru masa de Învierede Carmen Ciripoiu
Dulce, aromat, cu nucă, stafide sau ciocolată, cozonacul rămâne simbolul Paștelui, una dintre sărbătorile fundamentale ale creștinismului. Dar oare când a apărut acest desert savuros?
Read more: Simbolul bogăţiei şi al transformării spirituale: Cozonacii de Paştede Silviu Ghering
Laitmotivul din titlu, atât de cunoscut nouă, românilor, are „acoperire regulamentară” 100%! Pentru că, atenție!, UNU: pe măsură ce înaintăm în vârstă și stresul este din ce în ce mai mare, memoria și concentrarea încep să ne lase... Bine-nțeles că medicii ne vor prescrie suplimente și pastile care de care mai complexe și mai scumpe ca să ne salveze, însă putem să renunțăm la îndopatul cu „buline” dacă știm câteva dintre alimentele care au darul de a ne „întări” creierul. Peștele este unul dintre acestea, în special cel gras, bogat în Omega 3, substanța care este esențială pentru buna funcționare a celulelor nervoase. O dietă bogată în Omega 3 atrage după sine un risc mai mic de a face atac cerebral sau demență senilă și încetinește procesul de îmbătrânire a creierului, îmbunătățind substanțial memoria.
Read more: Nicio masă fără peşte!de Raluca Grințescu
În bucătăria tradiţională românească se gătea, în principal, cu oloi. Oloiul - ce nume frumos şi rotund ca o picătură - era uleiul nerafinat, obţinut prin presarea manuală a seminţelor oleaginoase.
Read more: Uleiul tradiţional românesc nerafinat: oloiulde Dana Purgaru
Leurda, denumită și usturoiul primăverii, untișorul și urzicile sunt marile vedete în această perioadă. Alături de ele, spanacul, salata și loboda vin să întregească regalul culinar de pe mesele din casele gospodinelor. Iată câteva rețete care pot oferi un plus de inspirație pentru a vă bucura de minunile verzi ale naturii renăscute.
Read more: Primăvară în farfuriede Andreea Radu
Postul Paștelui, ce a început în acest an la 14 martie și durează până la 30 aprilie, este un bun prilej de a avea o atitudine diferită față de cea din restul anului. Pe lângă rugăciune și fapte bune, e recomandat și un regim alimentar diferit. Se știe deja că mâncarea în mănăstiri este delicioasă, motiv pentru care vă oferim câteva rețete ce pot fi gătite cu ușurință pentru a avea un post ușor și gustos. Mai mult decât atât, potrivit fețelor bisericești, se pare că, deși ingredientele par de multe ori aceleași, trebuie știut că rugăciunea face mâncarea mai gustoasă, starea spirituală a celui care gătește fiind foarte importantă.
Read more: Reţete mănăstireşti de postde Raluca Grințescu
Serile de film de acasă, mersul la cinema cu prietenii, jocul de cărţi sau dominoul nu ar fi la fel fără floricelele de porumb. Mai sărate, mai dulci, sunt foarte uşor de făcut şi umplu bucătăria de aromă îmbietoare. În afară de plăcerea ronţăitului, popcornul are şi efecte curative, datorită conţinutului bogat de celuloză, ce îmbunătăţeşte digestia şi scade nivelul colesterolului. Specialiştii spun că, prin consumul de celuloză, se reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, dar şi a celor digestive, precum şi a cancerului de colon. Ca să faceți impresie, ați putea încerca să preparați în casă nişte arome speciale pentru popcorn. Iată ce vă recomandăm!
Read more: Arome pentru popcornde Iulian D. Moleianu
Continuăm să vă prezentăm reţetele propuse de bucătăria Feng Shui pentru primăvară. Preparatele sunt delicioase, iar reţetele sunt, ca de obicei, pentru patru persoane. Preparatele se servesc în castroane încălzite.
Read more: Reţete Feng Shui taman bune pentru primăvară (II)de Iulian D. Moleianu
Bucătăria Feng Shui se bazează pe armonia dintre energii. Primăvara, energia Yang va fi la apogeu, iar alimentaţia se schimbă, predominând hrana Yin. Lunile de primăvară trebuie să fie o perioadă de reacomodare, deoarece cumulul de energie pe care l-am depozitat în noi în lunile de iarnă este descătuşat tocmai acum.
Read more: Reţete Feng Shui taman bune pentru primăvară (I)de Gabriela Niculescu
Aţi întâlnit adesea în reţetele de bucătărie ingredientul zahăr vanilat sau zahăr vanilinat, considerând că sunt acelaşi lucru sau că unul dintre ele este scris greşit. Ei bine, ambele variante sunt scrise corect şi nu sunt acelaşi lucru, ba mai mult, diferenţele dintre cele două sunt majore. Zahărul vanilinat este obţinut din vanilină sau etilvanilină, care este sintetică, iar zahărul vanilat este obținut din extract şi păstăi mărunţite de vanilie, fiind un produs natural. Iată prin ce se diferenţiază concret cele două ingrediente cu aromă similară.
Read more: Cum deosebiţi zahărul vanilat de cel vanilinatde Iulian D. Moleianu
Bucătăria chinezească şi mâncarea Feng Shui se bazează pe aceleaşi ingrediente. Acestea sunt folosite, în permanenţă, oferind nu doar un gust deosebit, ci, mai ales, rafinament. Să cotrobăim împreună în „cămara chinezească” şi să ne folosim imaginaţia pentru a găti gustos şi sănătos.
Read more: Paradisul mâncărurilor Feng Shui: Cămara chinezeascăde Carmen Ciripoiu
Parcă mai vechi ca istoria, provenind din perioada culegătorilor și a vânătorilor, când au apărut primii crescători de vite nomazi, gustosul iaurt, gras sau degresat, cu fructe sau cereale, rămâne alimentul de bază al unei vieți sănătoase.
Read more: Iaurtul, hrana preferată a soldaţilor lui Ginghis Han