de Alina Anghel
Bucătăria marocană este cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune, fiind echivalentul nord-african al preparatelor din bucătăria franțuzească. Specialitățile și rețetele marocane sunt numeroase, necesitând o multitudine de condimente, ce obligă la o bună pregătire teoretică a celui care le prepară pentru ca aromele să fie unice, și niciun condiment să nu prevaleze asupra celuilalt. Preparatele sunt realizate în general pentru a fi servite cu mâinile: ingredientele pentru salate sunt tăiate în bucăți mici, carnea este fiartă timp îndelungat, până se ia de pe os, ca să poate fi desprinsă cu ușurință și servită cu o bucată de pâine, iar plăcintele și deserturile sunt astfel împărțite și modelate încât să fie servite dintr-o singură îmbucătură.
Read more: Delicii marocanede Raluca Grințescu
Unturile compozite (sau unturi compuse) conţin unt, rece sau cald, la care sunt adăugaţi diferiţi asezonatori: mirodenii şi amestecuri de mirodenii, ierburi aromate, condimente, coajă rasă şi sucuri de citrice sau de la alte fructe, uleiuri aromate, lichioruri, rom, miere, siropuri, oţeturi aromate, sosuri, legume condimentare, sare, anşoa, creveţi uscaţi etc. Dacă ingredientele aromatice au fost gătite, sunt lăsate întotdeauna să se răcească înainte de a le încorpora în untul rece.
Read more: Unturi aromate de casăde Dana Purgaru
Pentru a fi siguri că achiziționați alimente sigure și că veți fi feriți de intoxicații alimentare este bine să cumpărați numai produse proaspete, comercializate în locurile special amenajate. Iată ce vă mai recomandă specialiștii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Read more: Fiţi atenţi la cumpărăturile pentru Paşte!de Raluca Grințescu
V-ați plictisit de aceleaşi preparate pe care le făcea şi bunica dumneavoastră acum 20 de ani? V-ați plictisit să stați în bucătărie şi să faceți aceleaşi lucruri? Ați nimerit numai bine, pentru că vă vom prezenta câteva deserturi mai altfel.
Read more: Deserturi ciudate, dar... savuroasede Raluca Grințescu
Halvaua este un desert binecunoscut mai ales în ţările orientale şi adesea însoţeşte cafeaua sau ceaiul. Dar la fel de bine poate fi mâncată şi la finalul unei mese. De fapt, halvaua a fost una dintre găselniţele gurmanzilor indieni, transmisă mai departe în Asia de Vest, în Peninsula Balcanică, dar şi în zona mediteraneană. Pentru diferite culturi, nume diferite. Astfel, era numită „halava” (în limba sanscrită), „halvah” (în limba iudaică), „halawi” (în limba arabă), „helva” (în limba turcă) sau „halwa” (în limba indiană). Creativitatea şi-a spus cuvântul, fiecare popor adaptând reţeta pe gustul său. Totuşi, ca elemente comune s-au păstrat: grișul, zahărul şi nucşoara. Iată câteva rețete simple și savuroase pe care le puteți prepara chiar acasă!
Read more: Desertul extrem de dulce:halvauade Dana Purgaru
Toată lumea știe cum arată găluștele clasice, din griș și din ou, și mulți se pricep să le și prepare. Însă puțină lume cunoaște faptul că acestea pot fi gătite și altfel, din mălai, din brânză și chiar și din carne. De aceea vă prezentăm câteva idei care, cu siguranță, vi se vor părea interesante și apetisante.
Read more: Varietăţi de găluştede Raluca Grințescu
Când vine vorba despre Turcia, toată lumea se gândește la plaje superbe, istorie tumultuoasă, obiceiuri vechi și atracții minunate. Trebuie însă amintită și arta culinară, deoarece multe preparate turcești sunt renumite. Kebabul este una dintre mâncărurile populare și apreciate pe întregul mapamond. Astăzi vă prezentăm diverse tipuri de kebaburi.
Read more: Poftiţi la Kebab!de Raluca Grințescu şi Silviu Dobrescu
Trufa este corpul cărnos al unor tipuri de ciupercă ce cresc sub pământ sau sub stratul de frunze moarte din păduri și aparțin încrengăturii Ascomyta, una dintre cele mai mari grupe din regnul Fungi. Trufele sunt rezultatul unui proces de simbioză, numit micoriză, care se întâmplă natural, între rădăcinile unor copaci și miceliul anumitor ciuperci. Ele apar primăvara și pot fi găsite de-a lungul anului în strânsă legătură cu anumite specii de arbori: fag, plop, stejar, mesteacăn, carpen, alun și pin. Preferă solurile argiloase sau calcaroase, bine drenate, alcaline sau neutre. Trufele cresc și pe teritoriul României, unde se găsesc, în principal, șase specii.
Read more: Pe urmele trufelor româneşti...de Raluca Grințescu
Muştarul este unul dintre condimentele cel mai cunoscute şi mai populare. Oferta de sortimente de muştar este nelimitată, el însoţind preparate devenite simboluri culinare pentru diverse ţări. Se pare că, iniţial, el a fost cultivat în China, după care s-a răspândit în întreaga lume.
Read more: Preparaţi-vă singuri muştarul preferatde Cătălina Tăgârță
V-ați întrebat vreodată ce ați face dacă micuțul dumneavoastră ar fi diagnosticat cu alergie la proteinele din lapte animal sau din ou? Pentru Alina Constantinescu, provocarea nu a constat doar în adoptarea unui nou stil de viață, ci și în găsirea unei grădinițe unde nevoile copilului său să fie înțelese și unde să poată fi îngrijit pe măsură. Iar cum acest lucru nu a fost posibil, mămica s-a văzut nevoită să fondeze propria instituție (Grădinița Club Nuki), unde i-a ajutat și pe alți copii cu diverse alergii. Așa a întâlnit-o pe Oana Popescu, iar cele două mămici s-au gândit să vină în ajutorul tuturor părinților, astfel că, de curând, au lansat cartea: „Bucate delicioase pentru copii cu alergii alimentare”.
Read more: Bucate delicioase pentru copii cu alergii alimentarede Dana Purgaru
Vă numărați printre amatorii de ardei iute și adorați preparatele care „pișcă” papilele gustative? Aveți în familie sau printre oaspeți persoane care se dau în vânt după senzațiile tari în gastronomie? Ei bine, iată câteva idei numai bune de gustat de cei mai viteji.
Read more: Picanterii în bucătăriede Dana Purgaru
Doriți să faceți o surpriză culinară familiei sau aveți musafiri și vreți să le serviți ceva nu foarte greu de preparat, dar care va face senzație? O plăcintă aspectuoasă, savuroasă şi aromată va atrage, cu siguranţă, ca un magnet, pe toată lumea la masa dumneavoastră. Vă prezentăm câteva idei potrivite pentru mai multe gusturi.
Read more: Plăcinte pentru toate gusturilede Diana Georgescu
Fructele de mare reprezintă opțiunea perfectă pentru zilele toride ale verii, fiind ușor de preparat și de digerat. În plus, ele asigură nutrienții necesari organismului pentru a face față deshidratării. Vă oferim câteva variante savuroase de preparare ale acestora.
Read more: Delicii cu fructe de marede Dana Purgaru
Într-o zi friguroasă, când vă așezați la masă, nimic nu poate pica mai bine decât o supă-cremă fierbinte, savuroasă, ce parcă se topește în gură și vă încălzește din interior spre exterior. Vă oferim câteva idei cu care vă puteți bucura familia în această iarnă.
Read more: Supe-cremă de iarnăde Gabriela Niculescu
Masa de Sărbători întotdeauna a fost una specială. În jurul ei se adună toți cei dragi, iar preparatele trebuie să-i impresioneze atât prin gust, cât și prin aspect. Pe lângă tradiționalul cozonac de Crăciun și tortul de Anul Nou, rețetele oferite de Dana Toma (foto), deținătoarea brandului „Sunt o Dulce”, v-ar putea aduce bucuria și spiritul Sărbătorilor internaționale acasă.
Read more: Deserturi minunate pentru Sărbători specialede Gabriela Niculescu
Luna decembrie este luna magiei Sărbătorilor, iar fiecare prilej de reuniune cu cei dragi trebuie marcat prin ceva special. Astfel, ne-am gândit să vă oferim câteva rețete de acadele colorate, de bezele „vesele” și de dropsuri, care să vă readucă în suflete parfumul copilăriei.
Read more: Magia Sărbătorilor... dulcide Gabriela Niculescu
Fasolea mung este o plantă anuală din familia fabaceelor, cultivată pentru seminţele şi mugurii ei. Conţine multă vitamina C, vitamine din grupa B, vitamina E, fier şi potasiu. Albuminele existente în seminţe, lipidele şi amidonul sunt foarte uşor asimilabile pentru organism. Acestea îmbunătăţesc asimilarea substanţelor care ajung în organism sub forma componenţilor nutritivi. Tocmai de aceea germenii mung sunt ideali în dietele sănătoase de slăbit.
Read more: Slăbiţi sănătos cu germeni de fasole Mungde Raluca Grințescu
În copilărie, când mama îmi zicea că mergem în oraș, salivam deja cu gândul la bunătățile siropoase și colorate de pe rafturile cofetăriei comuniste. Geta cofetăreasă, o femeie plinuță de ea și de viață, se amuza mereu de „slăbiciunea” mea pentru dulcegării. Bineînțeles, de fiecare dată, pe farfuriuța mea se găseau cel puţin trei prăjituri. Am adunat câteva rețete pentru a reînvia puțin gustul dulce al acelor timpuri, pe care, cu siguranță, mulți dintre dumneavoastră nu le pot uita!
Read more: Clipele delicioase ale comunismului (V)de Raluca Grințescu
În copilărie, când mama îmi zicea că mergem în oraș, salivam deja cu gândul la bunătățile siropoase și colorate de pe rafturile cofetăriei comuniste. Geta cofetăreasa, o femeie plinuță de ea și de viață, se amuza mereu de „slăbiciunea” mea pentru dulcegării. Bineînțeles, de fiecare dată, pe farfuriuța mea se găseau cel puţin trei prăjituri. Am adunat câteva rețete pentru a reînvia puțin gustul dulce al acelor timpuri, pe care, cu siguranță, mulți dintre dumneavoastră nu le pot uita!
Read more: Clipele delicioase ale comunismului (IV)de Raluca Grințescu
În copilărie, când mama îmi zicea că mergem în oraș, salivam deja cu gândul la bunătățile siropoase și colorate de pe rafturile cofetăriei comuniste. Cofetăreasa Geta, o femeie grăsuță și pusă pe șotii, se amuza mereu de „slăbiciunea” mea pentru dulcegării. Bineînțeles, de fiecare dată, pe farfuriuțele mele se găseau mai multe prăjituri: Chou à la crême, Ora 12 și ecler, cu mici variațiuni. Preferata mea era întotdeauna Africana! Am adunat câteva rețete pentru a reînvia puțin gustul dulce al acelor timpuri, pe care, cu siguranță, mulți dintre dumneavoastră nu le pot uita!
Read more: Clipele delicioase ale comunismului (III)de Raluca Grințescu
În copilărie, când mama îmi zicea că mergem în oraș, salivam deja cu gândul la bunătățile siropoase și colorate de pe rafturile cofetăriei comuniste. Cofetăreasa Geta, o femeie grăsuță și pusă pe șotii, se amuza mereu de „slăbiciunea” mea pentru dulcegării. Bineînțeles, de fiecare dată, pe farfuriuțele mele se găseau mai multe prăjituri: Chou à la crême, Ora 12 și ecler, cu mici variațiuni. Preferata mea era întotdeauna Africana! Am adunat câteva rețete pentru a reînvia puțin gustul dulce al acelor timpuri, pe care, cu siguranță, mulți dintre dumneavoastră nu le pot uita!
Read more: Clipele delicioase ale comunismului (II)