de Cătălin Tăgârță şi Alexandru Brădescu
Ați fost diagnosticat(ă) cu celiachie, tiroidită cronică autoimună sau altă afecțiune ce presupune respectarea dietei fără gluten? De acum, stilul dumneavoastră alimentar trebuie să se schimbe în proporție de 80%. De ce? Pentru că excluzând din alimentație produsele pe bază de grâu, secară, orz și ovăz procesat nu veți renunța doar la pâine, ci și la produsele de patiserie și prăjituri, la pastele făinoase, inclusiv la șnițele, la supa cu găluști, la covrigi sau la bere. În plus, verificați cu atenție etichetele produselor, fiindcă pot fi contaminate și alte alimente, precum mezelurile. Meniul zilnic se va schimba total, iar cel mai greu va fi să pregătiți masa de dimineață, care era formată până acum din pâine prăjită cu unt, cereale cu lapte sau un corn și cafea. Iată, așadar, câteva exemple de mic dejun sățios și sănătos.
Read more: Mic dejun fără glutende Gabriela Militaru şi Raluca Ogaru
James Martin adoră să exploreze nu doar tărâmuri noi, dar mai ales rețete specifice zonei pe care o vizitează. Recent, chef-ul britanic a vizitat Statele Unite ale Americii și de aici au rezultat o carte de bucate și o emisiune difuzată de TV Paprika, „Aventurile lui James Martin în America”. James prepară propriile versiuni ale mâncărurilor clasice americane, iar rezultatul e incredibil.
Read more: Reţetele americane ale lui chef James Martinde Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Mitul dulciurilor care îngrașă nu mai există! Asta pentru că există o sumedenie de bunătăți delicioase pe care le puteți consuma oricând, fără să vă simțiți vinovați. Dar mai ales fără să vă puneți silueta în pericol.
Read more: Dulciuri irezistibile care nu pun silueta în pericolde Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Aflată chiar în inima Europei, Slovacia nu se remarcă doar prin castelele medievale unde se simte încă fiorul secolelor trecute, ci și cu o gastronomie surprinzătoare, în care la loc de cinste sunt așezate mirodeniile, laptele și... cârnații. Dacă vi s-a făcut deja poftă, iată câteva dintre cele mai căutate bunătăți slovace.
Read more: La masă cu slovaciide Călin Popa şi Florica Pintea
În 2013, chef Bernard Vaussion s-a retras din bucătăria reședinței șefilor de stat ai Franței, unde a gătit pentru președinții țării din 1974. În cartea „La Cuisine de l’Elysée - a la Table des Présidents” („Bucătăria de la Elysée - La masa președinților”) sunt expuse obiceiurile alimentare ale șefilor de stat francezi, precum și episoade în care maestrul a pregătit preparate sofisticate pentru alte înalte oficialități de stat.
Read more: Chef Bernard Vaussion: „Mâncarea preşedinţilor Franţei este mai uşoară decât în urmă cu 15 ani“de Simona Lazăr şi Florica Pintea
Unde sunt catifelatele, aromatele, picantele zacuşti, pentru pregătirea cărora nevestele-şi trimiteau bărbaţii, cu noaptea în cap, la piaţă, să cumpere cele mai dolofane vinete, cei mai înfocaţi gogoşari, cele mai grăsulii şi rotunjoare roşii, cei mai aromaţi morcovi, cele mai pietroase cepe...?
Read more: Zacuştile românilor, reţete de sezon culese de la gospodinele din ţarăde Gabriela Militaru şi Florica Pintea
Născut în Pescia, Italia, Enrico Bartolini este un chef de renume mondial, nu numai datorită intuiției și creativității sale culinare, ci şi grație numeroaselor distincții pe care le-a primit încă de la începutul carierei sale gastronomice. Enrico este cel mai tânăr chef italian care a primit o stea Michelin (la 29 de ani). De asemenea, el este singurul chef din istoria recentă care a primit patru stele Michelin în același timp. Cu restaurante deschise și premiate în întreaga Europă, Enrico Bartolini este încă o dovadă că bucătăria de inspirație italiană a fost și va rămâne una dintre cele mai savuroase.
Read more: Cele mai premiate reţete ale lui Chef Enrico Bartolinide Valentin Țigău
În urmă cu câțiva ani, lumea medicală era bulversată de o descoperire: dieta călugărilor din Athos a fost declarată „cea mai sănătoasă din lume”. Asta în condițiile în care, începând din 1994, timp de două decenii au fost semnalate doar 11 cazuri de cancer în rândul celor 1.500 de rezidenți ai singurei republici monastice din lume.
Read more: Monahul Epifanios, de la Mylopotamos: „Trebuie să găteşti pentru oameni ca şi cum ai găti pentru...de Călin Popa şi Florica Pintea
Originare din Palermo și din Messina, cannoli, delicioasele tuburi de aluat umplute cu delicatese de tot felul, sunt cunoscute în toată Italia drept „cannoli siciliani” și vin din timpuri imemoriale. Astăzi au cucerit lumea și, chiar dacă nu sunt tocmai ușor de preparat, fac să merite tot efortul.
Read more: Cannoli - prepararea desertului iconic al Siciliei, pas cu pasde Gabriela Militaru şi Florica Pintea
Jamie Oliver este unul dintre cei mai cunoscuți chefi ai lumii. El și-a început activitatea gastronomică într-o patiserie, unde s-a familiarizat inițial cu modul de preparare a deserturilor italienești. În 1999, el și-a lansat primul show tv, „Cheful gol-goluț”, în timp ce, tot în 1999, prima sa carte de bucate a fost cel mai bine vândut volum din Marea Britanie. În același an, el a fost invitat să gătească prânzul prim-ministrului de la vremea aceea, Tony Blair. De atunci, Oliver a publicat nu mai puțin de 22 de cărți de bucate și a moderat 30 de emisiuni televizate. În 2015, la numai 40 de ani, Jamie a fost cotat drept cel de-al doilea cel mai influent antreprenor din Marea Britanie. Tată a cinci copii, Jamie Oliver este faimos pentru modul neconvențional în care își pregătește rețetele, combinând ingrediente dintre cele mai inedite.
Read more: Reţete faimoase ale lui Jamie Oliverde Gabriela Militaru şi Alexandru Brădescu
Conceptul „Gault & Millau” își are originea în Franţa anului 1962. Este vorba despre iniţiativa a doi jurnalişti pasionaţi de gastronomie, Henri Gault şi Christian Millau, care au lansat un ghid al restaurantelor. Fenomenul a luat amploare în mai bine de 20 de ţări ale lumii, iar de anul acesta este prezent și în România. Cele mai delicioase rețete gătite în cele mai diverse restaurante sunt răsplătite de specialişti și promovate în cadrul ghidului „Gault & Millau”. Vă invităm să încercați câteva dintre acestea, însoțite de numele chefilor care le-au propus.
Read more: Reţete delicioase recomandate de ghidul „Gault & Millau“de Simona Lazăr
Călătorului pe Valea Prahovei, în această decadă de iulie, i se susură la ureche povestea unei nunți de demult. Ultima nuntă a unui vlăstar regal, pe pământ românesc, pe timpul Regatului României. O nuntă de poveste, care a ținut, cum se cuvine... în povești... trei zile și trei nopți. Bineînţeles, şi cu un meniu pe măsură.
Read more: Meniul unei nunţi regalede Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Siropurile naturale sunt adevărate elixiruri de sănătate și oricine trebuie să le aibă în casă. Pe lângă faptul că sunt gustoase și se prepară foarte ușor, siropurile din fructe au rolul de a întări organismul. Iată care sunt cele mai bune rețete de siropuri ca la mama acasă.
Read more: Siropuri ca la mama acasăde Roxana Istudor şi Eduard Popa
Ce, cum și cât mănâncă liderii politici a fost dintotdeauna un subiect în prim-planul opiniei publice. De la obsesiile dictatorilor la alegerile culinare ale președinților priviți ca modele de stil de viață, bizareriile se țin lanț.
Read more: Obiceiuri alimentare ciudate ale „puternicilor“ lumiide Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu
Pastele sunt un meniu pentru care s-au perfecționat nenumărate tipuri de sosuri. Pe lângă cele tradiționale, există și unele variante mai speciale, cu ingrediente-surpriză, pentru cazurile în care doriți să ieșiți din rutina sosurilor clasice.
Read more: Sosuri pentru paste cu ingrediente-surprizăde Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu
În perioada fierbinte din vară, supele și ciorbele vă asigură hidratarea optimă, ajutându-vă să vă săturați cu puține calorii și multe vitamine. Ce spuneți de rețete inedite de supe și ciorbe care au la bază fructele de sezon, care se pot servi fierbinți sau reci și sunt un adevărat deliciu pentru papilele gustative?
Read more: Supe de varăde Gabriela Militaru şi Florica Pintea
Adrian Richardson și-a luat permisul de pilotaj la 16 ani și se pregătea să urmeze cariera tatălui său, când moștenirea ereditară a hotărât să sară o generație și să-l orienteze pe tânărul australian către pasiunea bunicului său: gătitul. De atunci, Adrian este un nelipsit al show-rilor de televiziune cu tematică gastronomică și autor a două ghiduri de gătit sănătos.
Read more: Meniu complet à la chef Adrian Richardsonde Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea
Cunoscute și sub denumirea de „fructele Paradisului”, delicioasele curmale, întâlnite fie în formă naturală, fie deshidratate, bogate în fier și acid folic, surprind prin conținutul foarte scăzut de calorii, putând fi consumate și de persoanele care se află la dietă. Iată câteva idei de dulciuri pe bază de curmale, care satisfac și cele mai pretențioase gusturi.
Read more: Dulciuri orientale cu „fructele Paradisului“de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu
Bogăția și originalitatea tradițiilor Mongoliei sunt subliniate și de specialitățile culinare, în frunte cu celebrele gogoși cu carne huushuur și cu băutura națională airag, care fac din această țară un spațiu unic, de o savoare aparte.
Read more: Mâncarea mongolilor, gustul vieţii nomadede Gabriela Militaru şi Adrian Barna
Bucătarul britanic Hugh Fearnley-Whittingstall și colegul său australian Paul West au pus la cale o aventură inedită: o gospodărie sustenabilă, în New South Wales. Experiența lor a fost detaliată la TV Paprika, în emisiunea „River Cottage Australia”, și ne-a arătat cum este să te rupi de lume timp de mai mulți ani și să gătești sănătos. Cât despre rețete, acestea sunt, după cum veți vedea, delicioase!
Read more: Delicioasele reţete prezentate în emisiunea „River Cottage Australia“de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Inovația pe direcția alimentelor și băuturilor nu pare să cunoască limite, mergând în pas cu avansul tehnologic. Unele dintre ultimele invenții uimesc prin ingeniozitate și originalitate.
Read more: Inovaţii alimentare uimitoare