Main menu

header

Reţete din veacul al XV-lea ale Lucretiei Borgia

764 26 1de Simona Lazăr şi Adrian Barna

Era o vreme când toate fetele voiau să aibă cartea lor de bucate. Azi le interesează cel mult o carte de diete... sau una de trucuri pentru un chip perfect. Însă, prin anii ’70, când Dorothy Martin și soțul său, Blinder, au tipărit cărțulia despre care o să vorbim ceva mai jos, toate fetele își cumpărau tomuri de bucătărit, ca să devină bune gospodine, soții și mame pricepute.

Read more: Reţete din veacul al XV-lea ale Lucretiei Borgia

Delicii cu bacon

763 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Dacă faceți parte din categoria celor îndrăgostiți de bacon, trebuie să știți că acesta e considerat cea mai veche carne procesată de pe planetă și, în consecință, este și sărbătorit. În fiecare an, la 30 decembrie. Baconul a fost folosit încă din anul 1500 î.Hr., fiind inventat de chinezi, care obișnuiau să conserve burta de porc în sare, iar ulterior, romanii și grecii au preluat și ei acest obicei. Iată câteva dintre cele mai delicioase preparate cu bacon, pentru toți pofticioșii.

Read more: Delicii cu bacon

O fostă concurentă Masterchef este şef de sală la unul dintre cele mai mari restaurante din Paris Loredana Haşu: „Pentru mine, mâncarea este doar o scuză pentru a ajunge la desert!“

762 26 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

Face magie când intră în bucătărie și nu a dovedit-o doar la Masterchef, concursul culinar de la Pro TV la care a participat în urmă cu doi ani. Loredana Hașu (42 de ani), originară din Cluj-Napoca, nu știe ce înseamnă complicat atunci când vine vorba despre vreun preparat culinar și le-a arătat și francezilor cum se gătește acasă, dar a „furat” și din rețetele lor sofisticate pe care acum le gătește şi cu ochii-nchiși. Stabilită cu soțul și cei doi copii de cinci ani la Paris, românca noastră nu s-a oprit niciun moment din a experimenta în bucătărie. La început i-a fost greu să se angajeze, pentru că nu era familiarizată cu limba, dar de două luni este chef de rang la Hotelul Intercontinental din orașul de pe Sena și duce la mesele francezilor farfurii cu bucate alese, atent gătite și preparate din ingrediente selecționate. Despre drumul ei de la Masterchef la unul dintre cele mai bune restaurante din Paris, ne-a povestit chiar Loredana Hașu, care a împărtășit cu cititorii revistei Taifasuri un meniu apetisant pentru masa de Revelion.

Read more: O fostă concurentă Masterchef este şef de sală la unul dintre cele mai mari restaurante din Paris...

Prăjituri senzaţionale de pe vremea Imperiului Austriac

761 28 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Nu e nicio îndoială că dulceaţa Crăciunului este dată şi de aromele deosebite şi de parfumul cozonacilor, plăcintelor şi dulciurilor de toate felurile. Iată câteva surse de inspirație, rețete inedite din perioada vechiului Imperiu Austriac, pregătite și acum cu multă dragoste de gospodinele din zona Banatului.

Read more: Prăjituri senzaţionale de pe vremea Imperiului Austriac

Trucuri de la bunica pentru preparate perfecte de Sărbători

761 29 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

În ziua de Crăciun, familiile și prietenii se adună în jurul meselor bogate, iar pentru gospodine pare un adevărat test ca preparatele să arate exemplar și să aibă un gust desăvârșit. Pentru a vă impresiona musafirii, vă recomandăm câteva trucuri păstrate de la bunica care vă vor fi de mare ajutor.

Read more: Trucuri de la bunica pentru preparate perfecte de Sărbători

Chef Massimo Bottura Meniul complet din cel mai bun restaurant din lume

760 26 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Massimo Bottura este unul dintre cei mai renumiți chefi ai momentului. Italianul în vârstă de 57 de ani deține restaurantul Osteria Fancescana din Modena, Italia, care a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume în 2018. Bottura a deschis restaurantul în 1995 și curând a devenit un reper în materie de gastronomie. În prezent, Massimo Bottura își petrece cea mai mare parte a timpului la New York pentru a răspândi dragostea pentru bucătăria italiană.

Read more: Chef Massimo Bottura Meniul complet din cel mai bun restaurant din lume

Amintirile delicioase ale copilăriei: Găluştele

759 26 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Oricine retrăiește cu drag toamna copilăriei, când de la masă nu lipsea niciodată cel mai bun desert: găluștele dulci. Iată câteva rețete de pe vremea bunicii, care să vă aducă în suflet bucuria de altădată.

Read more: Amintirile delicioase ale copilăriei: Găluştele

Cei mai buni burgeri vegetarieni

758 28 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Vreți să faceți o pauză de carne, dar nu puteți renunța la burgerii preferați? Iată câteva rețete de burgeri vegetarieni delicioși.

Read more: Cei mai buni burgeri vegetarieni

Reţete delicioase cu dovleac, cu mai puţin de 300 de calorii

757 26 1de Daria Mândru şi Florica Pintea

Dovleacul nu e doar un minunat element decorativ specific sezonului de toamnă, ci e și o vedetă a nutriției sănătoase, care își datorează frumoasa culoare portocalie antioxidanților precum betacarotenul (care e transformat de organism în vitamina A). Totodată, e foarte bogat în fibre sățioase, vitamine și minerale. Dați frâu liber creativității culinare și folosiți dovleacul în preparate delicioase dulci, dar și sărate. Iată șase astfel de rețete, fiecare cu mai puțin de 300 de calorii porția.

Read more: Reţete delicioase cu dovleac, cu mai puţin de 300 de calorii

Invitaţie la masa tătarilor dobrogeni

756 26 1de Simona Lazăr

 Se numește... Eden. Ayvaz Eden. Iar numele ei - deși tare i-ar plăcea, nu înseamnă „Raiul pe pământ”, ci „Cea liniștită”. Este un nume frumos, dat adeseori, în comunitatea tătărească, atât fetelor, cât și băieților. „Părinții mei erau oameni cu un temperament vulcanic, iar o mătușă, când m-am născut eu, le-a spus să îmi dea acest nume, poate că eu voi fi mai puțin năvalnică”... Așa a început dialogul meu cu Ayvaz Eden, pe una dintre străzile Sighișoarei, la Festivalul Intercultural ProEtnica de la Sighișoara, unde pe scenă urmau să urce și reprezentanții Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

Read more: Invitaţie la masa tătarilor dobrogeni

Soţia fostului fotbalist Florentin Petre şi pasiunea pentru deserturi extrem de gustoase şi sărace în calorii Margarita Petre: „Îmi plac prăjiturile făcute acasă“

755 26 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Când spui soţie de fotbalist, te gândeşti, poate, la acea femeie care stă acasă şi are grijă de familie, în timp ce bărbatul asigură veniturile. Margarita Petre (medalion), soţia fostului internaţional Florentin Petre, iese din acest tipar. Frumoasă, cu un titlu de Miss Bulgaria, Mimi, aşa cum o alintă prietenii, şi-a dorit să se facă utilă şi, totodată, să contribuie la cheltuielile casei. Cum? Făcând prăjituri. Şi nu orice prăjituri. A urmat chiar şi un curs în domeniu, iar acum recomandă propriile reţete.

Read more: Soţia fostului fotbalist Florentin Petre şi pasiunea pentru deserturi extrem de gustoase şi sărace...

Trucuri culinare de la bunici

754 26 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Sunteți începători în deslușirea tainelor culinare și nu vă ies preparatele de fiecare dată ca la carte? Nu vă gândiți să abandonați, pentru că bunica are un truc pentru fiecare preparat culinar.

Read more: Trucuri culinare de la bunici

Patru istorii şi niscaiva reţete pentru Halloween

753 26 1de Simona Lazăr

Halloween ori Hallowe’en este o sărbătoare pe care o regăsim, tradițional, în mai multe țări din vestul Europei și din nordul Americii, care se celebrează la 31 octombrie, când în calendar este „Ziua Tuturor Sfinților”. În ultimele decenii, ca și în cazul Crăciunului, Halloweenul nu mai este o tradiție tipică pentru țările creștine unde s-a dezvoltat inițial, fiind adoptată pe întregul mapamond, indiferent și independent de credințe religioase și moșteniri culturale.

Read more: Patru istorii şi niscaiva reţete pentru Halloween

Reţete inedite de murături pentru iarnă

751 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Ce murături puneți pentru această iarnă? Cât și cum? Asta e întrebarea pe care o pun gospodinele cel mai des în acest sezon. Iată câteva idei senzaționale de conserve pentru iarnă mai puțin cunoscute. O adevărată provocare!

Read more: Reţete inedite de murături pentru iarnă

Delicii dulci cu fructe de toamnă

751 26 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Serile toamnei pot deveni mult mai frumoase dacă le veți petrece alături de o prăjitură delicioasă, obținută din cele mai bune fructe de sezon.

Read more: Delicii dulci cu fructe de toamnă

Reţete tradiţionale de paste, orez şi supă „Primi piatti“ în Toscana gusturilor sublime

750 26 1de Simona Lazăr

Supele și pastele sunt clasicele „primi piatti” din bucătăria toscană. Iar acolo unde sunt paste, trebuie să fie și... sos pentru paste. Un prieten toscan îmi povestea deunăzi că - apropo de sosuri - unul dintre cele mai îndrăgite este cel denumit „sugo finto”, ceea ce ar însemna „sos fals”. Fals, fals, dar și el se pregătește după reguli anume, foarte exacte. Iar „făcătura” vine din faptul că seamănă foarte bine cu sosurile de roșii și carne - tip „ragu” - doar că este preparat numai din ierburi aromatice și legume.

Read more: Reţete tradiţionale de paste, orez şi supă „Primi piatti“ în Toscana gusturilor sublime

Cosmin Tudoran, expert în vinuri: „Românii sunt din ce în ce mai buni. Am luat 15 medalii de aur la concursul Mundus Vini“

749 26 1de Valeria Roman şi Adrian Barna

Cosmin Tudoran (40 de ani), fost solist în trupa Ca$$a Loco şi fost prezentator al show-ului PRO TV „Vara ispitelor” (2001), a revenit în forță în atenția publicului. Din 9 septembrie, face parte din echipa „MasterChef”, fiind cooptat în noul sezon, în rol de jurat. Cosmin Tudoran este student în ultimul an la Horticultură, expert în vinuri și mai așteaptă doar diploma de oenolog ca să se apuce de făcut propriile licori bahice, în cramă! Până atunci, îl vedem pe micile ecrane la „MasterChef”, unde este unul dintre cei mai exigenți jurați ai noului sezon. Despre cum a trecut de la muzică la vinuri și de la ele la concursul de la Pro TV, ne-a povestit chiar el într-un interviu spumos ca vinurile pe care le degustă.

Read more: Cosmin Tudoran, expert în vinuri: „Românii sunt din ce în ce mai buni. Am luat 15 medalii de aur...

Reţete din cartea de bucate a unui mare scriitor George Bernard Shaw, vegetarianul

748 26 1de Simona Lazăr şi Florica Pintea

La vârsta de 25 de ani, scriitorul George Bernard Shaw a devenit vegetarian. El atribuia această schimbare a habitudinilor sale unui distih din poemul lui Shelly „Revolta Islamului”: „Niciodată sânge de pasăre sau bestie/ Nu vor mai fi pentru om un festin”. Istoricii literari atribuie însă azi această schimbare mai degrabă sărăciei decât poeziei.

Read more: Reţete din cartea de bucate a unui mare scriitor George Bernard Shaw, vegetarianul

Secrete din bucătăria grădinarilor bulgari din nordul Dunării Reţete de odinioară din Licuriciul Teleormanului

746 26 1de Simona Lazăr

E-hei, ce vremuri erau odată! Chipul mătușii Ioana a lu’ moș Florea Nicolae din Licuriciul Teleormanului se umplea de zâmbet când își aducea aminte de bucatele de demult, așa cum se găteau în vremurile „de sărăcie”, dar bogate în bucurii ale copilăriei și tinereții domniei sale. Și ce ritualuri mai erau atunci, în toate anotimpurile!

Read more: Secrete din bucătăria grădinarilor bulgari din nordul Dunării Reţete de odinioară din Licuriciul...

Regele patiseriei britanice: Paul Hollywood

745 26 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Paul Hollywood este unul dintre cei mai cunoscuţi chefi britanici specializați în patiserie. În vârstă de 53 de ani, Paul și-a făcut primii ani de ucenicie gastronomică în Cipru, de unde s-a întors decis să-și popularizeze cât mai mult rețetele de tarte și budinci. El este autorul a nu mai puțin de şase cărți de bucătărie și a participat ca jurat în mai multe emisiuni și show-uri tv de gen.

Read more: Regele patiseriei britanice: Paul Hollywood

Popas culinar la Mănăstirea Dintr-un Lemn Prăjituri monahale şi conserve de vară

743 26 1de Simona Lazăr

Strecurată printre florile de mușcată, lumina lină a amiezii pătrunde dincolo de verandă, în cancelaria Mănăstirii Dintr-un Lemn. Să tot fie un deceniu de când tot port cu mine amintirea asta și-a întâlnirii cu maica stareță, stavrofora Emanuela Oprea. Ca să-mi fie mai lesne istorisirea, o trec la timpul prezent, un prezent continuu și nedefinit, ca amiezile de vară în Vâlcea...

Read more: Popas culinar la Mănăstirea Dintr-un Lemn Prăjituri monahale şi conserve de vară