Main menu

header

Localul unde o masă trebuie rezervată cu câteva luni înainte Mirazur, cel mai bun restaurant din lume-nr742-sapt8-14-aug-2019

742 26 1de Andreea Vasilescu şi Gabriela Militaru

Restaurantul francez Mirazur, condus de maestrul bucătar argentinian Mauro Colagreco şi situat în Menton, un oraş din sudul Franţei, a fost desemnat cel mai bun stabiliment gastronomic din lume de editorii revistei britanice specializate „Restaurant”, în cadrul unei ceremonii organizate în Singapore. Este vorba despre prima instituţie franceză care obţine acest titlu de când a fost creat clasamentul în 2002. Restaurantul Mirazur a ocupat locul al treilea în topul din 2018, în fruntea căruia s-a aflat Osteria Francescana, un restaurant condus de chef Massimo Bottura.

Read more: Localul unde o masă trebuie rezervată cu câteva luni înainte Mirazur, cel mai bun restaurant din...

Cum se duse Marin la Poarta Raiului cu paporniţa plină cu praz Reţete olteneşti de vară

741 26 1de Simona Lazăr

Fusei și eu o dată prin Oltenia cea sărutată de soare și mă-ndrăgostii de bucatele ei. Grozave bucate, drept să vă spui! Și puse alăture de-o bărdăcuță cu zaibăr parcă și mai bune-mi părură!

Read more: Cum se duse Marin la Poarta Raiului cu paporniţa plină cu praz Reţete olteneşti de vară

Cele mai bune şi mai vechi reţete de ciorbe consumate de români

740 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Nu mai e nicio îndoială pentru nimeni că românii sunt o nație de ciorbari. Și pentru că se spune că ciorba este examenul maturizării pe care îl puteți da oricând, vă punem la dispoziție câteva dintre cele mai vechi și mai bune rețete consumate de-a lungul timpului.

Read more: Cele mai bune şi mai vechi reţete de ciorbe consumate de români

8 decenii din istoria (gastronomică a) României Mese şi meniuri regale. Eleganţă, fast şi bun gust

739 26 1de Simona Lazăr

Istoria mare e, de cele mai multe ori, cauționată sau anturată de „faptele” a ceea ce se mai numește „istoria măruntă”, a vieții cotidiene. Iar atunci când această „viață cotidiană” explorată de pasionați și de istorici (ori de istorici pasionați) este cea a unor familii exponențiale, totul capătă o aură magică, un parfum, o aromă...

Read more: 8 decenii din istoria (gastronomică a) României Mese şi meniuri regale. Eleganţă, fast şi bun gust

Reţete din Arhipelagul lui Ulysse

738 26 1de Simona Lazăr

Insulele din Marea Ionică (vestul Greciei), cunoscute și sub numele de „Arhipelagul celor șapte”, se află, din punct de vedere culinar, la o „răscruce” interesantă, din perspectiva geografiei și prin prisma istoriei zbuciumate.

Read more: Reţete din Arhipelagul lui Ulysse

Gusturi egeene Reţete din insule

737 26 1de Simona Lazăr şi Adrian Barna

Hai că a venit vacanța cu arome de... insule grecești. Vă invităm să călătorim împreună pe Marea Egee, cea de culoarea smaraldului ridicat în soare, făcând când și când popas, pe un țărm sau altul, ca să învățăm a găti grecește. Peștele și fructele de mare sunt ingredientele „de aur” ale acestei bucătării care s-a dezvoltat, de-a lungul mileniilor, ținând cont de ceea ce oferă pământul puțin și marea care se-ntinde dincolo de linia orizontului.

Read more: Gusturi egeene Reţete din insule

Poveşti şi reţete cu mere, de la Sfântul Petru la Sfântul Ilie

736 26 1de Simona Lazăr

În satul meu moldovenesc care-și află culcuș între dealuri precum feliile de mere văratice între aluaturi, există câteva cutume legate tocmai de acest fruct edenic, creditat, pe de o parte, de a adăposti într-însul cunoașterea de la începuturile lumii, dar și de a fi fost pricina izgonirii întâilor oameni din Rai. Cred că asocierea aceasta între gestul ispitirii lui Adam și îmbietoarele fructe cărnoase ale verii a dus, în trecut, la cutuma pe care vreau s-o amintesc. Și anume: femeile satului meu nu aveau voie să mănânce mere până în ziua de Sfântul Ilie.

Read more: Poveşti şi reţete cu mere, de la Sfântul Petru la Sfântul Ilie

Chef David Rocco dezvăluie misterele Indiei cu un meniu complet

735 26 1de Gabriela Militaru şi Eduard Popa

David Rocco este unul dintre cei mai respectați chefi de origine canadiană ai momentului. În vârstă de 48 de ani, Rocco este, în același timp, și producător de televiziune și autor a nu mai puțin de patru cărți de bucate. El a produs două emisiuni cu temă gastronomică, dintre care „Dolce India cu David Rocco” este difuzată la TV Paprika. Fiecare episod al emisiunii prezintă o temă indiană: un ingredient sau un fel de mâncare care ne îmbie să luăm exemplul și să gătim propriile variante de rețete indiene. Pentru gustul european s-ar putea să fie prea picant, de aceea puteţi înjumătăţi cantităţile.

Read more: Chef David Rocco dezvăluie misterele Indiei cu un meniu complet

Bucătăria dervişilor rotitori

734 26 1de Simona Lazăr

Într-una dintre călătoriile pe care le-am făcut în inima Turciei, am trecut și prin cetatea în care, cu aproape opt veacuri în urmă, un mare învățat al acelui timp punea bazele ordinului religios al călugărilor Mevlevi. Am fost la Konya, „acasă” la Mevlana, în mănăstirea „dervișilor rotitori”... Și am adus cu mine câteva rețete ale bucatelor gătite în vechile „tekke” (mănăstiri) și câteva legende și istorii interesante.

Read more: Bucătăria dervişilor rotitori

Delicii ale bucătăriei tradiţionale ruseşti

732 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

La data de 12 iunie este celebrată Ziua Națională a Rusiei, una dintre cele mai mari păstrătoare de tradiții dintre națiunile lumii. La loc de cinste lângă cultura impresionantă și ortodoxia predominantă stă bucătăria rusă, de o bogăție unică.

Read more: Delicii ale bucătăriei tradiţionale ruseşti

Reţete pe bază de gulii

732 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Legumă extrem de apreciată în țările nordice, gulia este o sursă bogată de vitaminele C și B6, dar și de minerale, precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu sau cupru. Și tot gulia este prietena celor care vor să slăbească, întrucât în 100 g se regăsesc doar 27 de calorii. Iată câteva rețete senzaționale pe bază de gulii.

Read more: Reţete pe bază de gulii

Paul McCartney, de la chitara „Beatles“ la coada cratiţei Reţete pentru „Lunea fără carne“

730 26 1de Simona Lazăr şi Adrian Barna

Lansată la puțină vreme după nunta lui Paul McCartney cu moștenitoarea unui miliardar, cartea de bucate a fostului component al legendarei trupe „Beatles” a devenit în scurt timp un bestseller, în Marea Britanie.

Read more: Paul McCartney, de la chitara „Beatles“ la coada cratiţei Reţete pentru „Lunea fără carne“

Preparate savuroase din insula Madeira

729 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Gastronomia portugheză mai are încă multă savoare de relevat iubitorilor de gusturi interesante. Cu certe influențe arabe, centrată pe fructe de mare și preparate simple, bucătăria din Madeira atrage și seduce.

Read more: Preparate savuroase din insula Madeira

Pacea din suflet şi rugăciunea îmbunătăţesc gustul mâncării Bucate mănăstireşti

726 26 1de Florica Pintea şi Sorin Dumitrescu

Oricine a poposit într-o mănăstire de maici sau de călugări la ceas de servire a mesei şi a fost binecuvântat să mănânce din bucatele de la trapezărie ştie că acestea sunt încântătoare. Cu siguranţă, sunt de neuitat prin savoarea lor unică, ce se combină perfect cu atmosfera paşnică şi miresmele de lemn şi fum ce dau ocol locului suspendat în spaţiul atemporal ce-l definește. Pentru nostalgicii care doresc să se mai bucure de astfel de gusturi chiar la ei acasă am pregătit câteva reţete mănăstirești de o delicatețe aparte.

Read more: Pacea din suflet şi rugăciunea îmbunătăţesc gustul mâncării Bucate mănăstireşti

Reţete vegetariene à la Marius Vornicescu

725 26 1de Florica Pintea şi Adrian Barna

Alegând ingredientele cu grijă și punându-le în combinațiile potrivite, puteți obține rețete delicioase, care să vă umple chipul de fericire, sufletul de bucurie și trupul de sănătate. Hrana vegetariană completată de yoga, mișcare și o gândire pozitivă fac parte din ritualul zilnic al terapeutului Marius Vornicescu. Între emisiunile tv la care participă, cursurile de yoga și reiki pe care le predă și ședințele de terapie pe care le ține, specialistul își face timp să și gătească. Și nu doar o dată a făcut demonstrații de gătit în public, pentru a confirma că preparatele vegetariene pot fi la fel sau chiar mai gustoase decât cele cu carne. Pentru a vă convinge, Marius Vornicescu vă propune să încercați cele patru rețete pe care le gătește cu mare plăcere. „Ciorba de legume cu smântână à la Marius Vornicescu poate fi servită în orice anotimp. O ciorbă care nu te lasă să pleci de la masă dacă ai mâncat doar o farfurie”, ne-a spus vegetarianul când ne-a încredințat rețetele sale, pe care intenționează să le pună curând și într-o carte de bucate.

Read more: Reţete vegetariene à la Marius Vornicescu

Bucătăreasa provensală. Arome şi savori din sudul francez

724 26 1de Simona Lazăr

Prima „cartografiere” exhaustivă a gastronomiei provensale a fost făcută de către marele „chef” al Provenței, J.B. Reboul (1861-1926), într-o culegere de rețete care avea să se retipărească, timp de un secol, în peste 50 de ediții, dintre care 28 în timpul vieții autorului. Însumate, peste un milion de copii!

Read more: Bucătăreasa provensală. Arome şi savori din sudul francez

Chiftele de post mănăstireşti şi alte reţete să vă fie de folos

723 26 1de Simona Lazăr şi Florica Pintea

Se spune că, odată, un călugăr era nemulțumit de sine, pentru că nu se putea stăpâni de la a mânca mult. Ceruse sfatul duhovnicului său, iar acesta i-a spus că va rezolva problema dacă „va sta de vorbă cu sine însuși și dacă va ține seama de sfaturile ce singur și le va da”.

Read more: Chiftele de post mănăstireşti şi alte reţete să vă fie de folos

Deserturi franţuzeşti à la chef Michel Roux Jr

722 26 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Michel Roux Jr provine dintr-o familie cu tradiție în domeniul gastronomic, atât tatăl, cât și unchiul său fiind faimoși pentru îndeletnicirile lor culinare. Cei doi sunt cei care au pus bazele celebrului restaurant londonez „Le Gavroche”, în 1967. În 1993, Michel Roux Jr a preluat conducerea localului pe care îl conduce cu succes și în prezent. În vârstă de 56 de ani, Roux Jr și familia sa desfășoară, în fiecare an, o importantă competiție, „Bursa Roux”. În particular, Roux și-a fondat propria școală de gătit, „Cactus Kitchen”, și a publicat șase cărți de bucate, una dintre ele fiind chiar recompensată cu un premiu la World Gourmand Cookbook Awards. Într-una dintre emisiunile sale, „Preparate de patiserie cu Michel Roux”, difuzată la TV Paprika, Michel Roux le dezvăluie telespectatorilor secretele delicateselor dulci de inspirație franțuzească.

Read more: Deserturi franţuzeşti à la chef Michel Roux Jr

Reţete ruseşti tradiţionale

721 26 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

În Rusia, legumele au jucat dintotdeauna un rol extrem de important. Ele erau folosite ca gustare la un pahar cu vodcă și nu numai. Și în prezent, în satele tradiționale, se pregătesc pentru iarnă butoaie cu murături, adevărate remedii pentru boli, dar și slănina sărată cu usturoi și supa rusească cu carne de porc și varză murată, care poartă denumirea de șhi. Colțunașii fierți, micul dejun al copiilor de grădiniță, este un alt fel de mâncare extrem de căutat. Iată rețetele preparatelor, care vă vor scoate din încurcătură la mesele festive și vă vor salva de dureri de cap după mahmureală.

Read more: Reţete ruseşti tradiţionale

Meniu complet à la Thomas Keller

720 26 1de Gabriela Militaru şi Eduard Popa

Thomas Keller este renumit pentru abilitățile sale culinare și standardele sale excepțional de ridicate privind gastronomia. El este primul și singurul bucătar american care a primit simultan trei stele de la prestigiosul Ghid Michelin pentru două restaurante diferite. În prezent, la 63 de ani, vestitul chef deține nu mai puțin de șapte stele Michelin. Keller și-a început cariera culinară la o vârstă fragedă, lucrând în restaurantul Palm Beach, administrat de mama sa. Mai târziu, el și-a deschis primul restaurant, Rakel, în New York City, în 1986. În prezent, Thomas are opt restaurante și două brutării în SUA și este autorul a mai multe cărți de bucate premiate la concursuri de gen. Cheful Thomas Keller se remarcă prin finețea și prin culorile vii care se regăsesc în platingurile sale.

Read more: Meniu complet à la Thomas Keller

Reţete delicioase cu un superaliment: varza kale

719 26 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Varza kale este o legumă plină de substanțe nutrivite valoroase, considerată superaliment și care nu ar trebui să lipsească din meniurile de fiecare zi, întrucât este foarte versatilă.

Read more: Reţete delicioase cu un superaliment: varza kale