de Gabriela Niculescu
Pentru sezonul rece, supele-cremă de legume sunt cel mai potrivite. Acestea nu doar vă încălzesc, dar au şi un aport important de vitamine şi de minerale. Sunt uşor de preparat, sunt savuroase şi se pot adapta oricărui gust. Reţetele multor supe-cremă se pot modifica pentru perioada postului, astfel încât să beneficiaţi de o masă săţioasă şi cu aport important de nutrienţi pentru această perioadă.
Read more: Supele-cremă de legume sunt cel mai hrănitoarede Diana Georgescu
Simpli, cu ciocolată sau cu fructe, în funcţie de ingredientele alese, biscuiţii pot fi o alternativă mai sănătoasă şi convenabilă pentru toţi membrii familiei. Pot însoţi o cană cu ceai sau cafea, pot înlocui gustarea celor mici la şcoală sau pot fi soluţia mereu la îndemână, pentru zilele săptămânii, în care timpul nu permite pregătirea unui desert. În plus, au avantajul de a putea decide exact ce cantitate de zahăr şi grăsimi să introduceţi în alimentaţie.
Read more: Biscuiţi pentru toate gusturilede Gabriela Niculescu
Medalioanele din carne sunt preparate foarte gustoase. Sofisticate şi pline de savoare, acestea răspund tuturor aşteptărilor amatorilor de carne. Puteţi încerca să preparaţi aceste mâncăruri la orice eveniment, zi de naştere sau petrecere, pentru că succesul va fi garantat. Vă invităm să încercaţi câteva reţete uşor de preparat, dar delicioase.
Read more: Medalioane pentru mese festivede Gabriela Niculescu
Ne aflăm în luna Sărbătorilor de iarnă, iar mesele, mai ales atunci când avem oaspeţi, trebuie să fie deosebite faţă de cele din restul zilelor anului. Tocmai de aceea ne-am gândit să vă oferim câteva sugestii pentru a pregăti aperitive speciale.
Read more: Aperitive ce poartă magia Sărbătorilorde Diana Georgescu
Un produs de cofetărie, relativ uşor de preparat, turta dulce este asociată cu sărbătoarea şi vremea rece, de iarnă. Aroma sa evocă multora dintre noi perioada copilăriei şi bucuria unui cămin cald şi a atmosferei festive. Tendinţa actuală, spre revenirea la reţetele tradiţionale şi la prepararea în casă a dulciurilor, a readus în prim-plan acest desert, care, cu puţină imaginaţie, poate deveni foarte sofisticat. Decorarea acesteia cu diverse glazuri, bombonele, fructe uscate sau chiar construirea unor figurine, poate face deliciul celor mici.
Read more: Sărbători cu gust de turtă dulcede Diana Georgescu
O dată cu sosirea sezonului rece, necesarul de carbohidraţi al organismului creşte, iar tendinţa de a apela la mese frugale dispare. Salatele calde, adică alăturarea legumelor şi fructelor proaspete cu ingrediente mai săţioase, cum sunt pastele, carnea şi fasolea, preparate termic, pot fi soluţia pentru o masă gustoasă şi uşor de preparat. În funcţie de ingredientele alese, acestea pot reprezenta o cină sau chiar un prânz savuros.
Read more: Salate calde pentru zile recide Roxana Brănişteanu
Pe lângă calitatea de a fi unul dintre cele mai apreciate şi consumate fructe din lumea întreagă, mărul este un adevărat izvor de sănătate. Merele sunt pline de fibre şi antioxidanţi, betacaroten şi vitamina C, au puţine calorii şi nu conţin grăsimi şi colesterol. Cele mai multe idei de preparare pe care le avem ne duc, invariabil, cu gândul către un desert, dar iată că avem pentru dumneavoastră câteva reţete surprinzătoare, în care merele pot fi incluse în felul principal.
Read more: Reţete speciale cu merede Gabriela Niculescu
Copiii sunt uneori mofturoşi când vine vorba despre mâncare, dar unul dintre trucurile prin care îi puteţi ademeni este să le pregătiţi micul dejun, prânzul, cina sau gustările în moduri cât mai atractive. Vă prezentăm preparate din aluat care v-ar putea inspira pentru masa lor.
Read more: Preparate din aluat, pentru copiide Diana Georgescu
Gustul şi aroma inconfundabilă a ciocolatei preparate în casă, care rememorează copilăria, îi determină pe mulţi dintre consumatori să râvnească la micile comori ale bomboneriilor şi ciocolateriilor. Cu puţină pricepere şi ingrediente extrem de accesibile, aceste minuni pot fi realizate şi în căminele dumneavoastră.
Read more: Bomboane şi dulciuri de casăde Diana Georgescu
Topinamburul este o plantă înrudită cu floarea-soarelui, mai puţin cunoscută şi apreciată în gastronomia românească. De la ea se folosesc tuberculii subterani, ştiuţi de mulţi sub denumirea de mărul-de-pământ, morcovul sau napul-porcesc. Ei pot fi consumaţi în salate, fierţi sau fripţi, dar şi sub formă de suc sau dulceaţă. Asocierea lor cu legume sau fructe care să le împrumute din arome, îi poate face foarte apreciaţi şi savuraţi, fiind vedetele unor preparate neaşteptate.
Read more: Reţete inedite cu topinamburde Diana Georgescu
O alternativă mult mai sănătoasă şi mai accesibilă ca preţ decât snacksurile atât de îndrăgite sunt clasicele sărăţele sau cornuri de casă. Aproape trecute în uitare, ele au avantajul că pot fi preparate cu ajutorul brânzeturilor rămase în frigider, cu ingrediente existente în casă şi fără a depune mare efort.
Read more: Sărăţele şi cornuri pentru berede Diana Georgescu
Combinaţiile de legume murate cu ierburi aromate sunt absolut delicioase şi au avantajul că sunt simplu de preparat. Iar dacă sunt reuşite şi frumos prezentate, pot constitui un plăcut cadou. După ce încercaţi variantele propuse aici, puteţi folosi principiile de bază, pentru a realiza amestecuri proprii, în funcţie de preferinţe.
Read more: Delicioasele legume muratede Diana Georgescu
Tomatele conservate pentru iarnă sunt incontestabil folositoare în bucătărie, dar ele pot deveni un deliciu în sine. Cele uscate, asociate cu condimente şi seminţe, pot fi servite alături de brânzeturi, preparate din carne şi peşte, paste sau chiar pizza. Sucul de roşii se poate consuma şi ca atare, fiind consistent, răcoritor şi bogat în vitamine şi antioxidanţi. Conservele din roşii, de tot felul, sunt extrem de populare, iar cu puţină pricepere pot fi realizate în propria gospodărie.
Read more: Savoarea roşiilor din borcande Alina Anghel
Partea estică a Anatoliei reprezintă cea mai mare regiune geografică a Turciei şi are legături cu Marea Neagră, dar şi cu Georgia, Armenia, Iran şi Irak. Aici se găseşte cel mai înalt munte din Turcia, Agri Dagi sau Muntele Ararat, cu o înălţime de circa 5.137 de metri (considerat a fi acelaşi munte menţionat în Biblie în care s-a oprit Arca lui Noe după încetarea potopului). Erzurum (sau Cetatea Anatoliei de Est), capitala provinciei cu acelaşi nume, a fost fondată la poalele Munţilor Paladoken, la o altitudine de 1.950 m, fiind un important centru comercial, pe ruta de tranzit dintre Ankara, Trabzon şi Teheran. Indiferent în ce oraş din estul Anatoliei ajunge vizitatorul, găseşte aproximativ aceleaşi feluri de mâncare. Câteva reţete vor fi de ajutor să vă faceţi o idee a gastronomiei acelor locuri.
Read more: Gusturi şi arome din estul Anatolieide Diana Georgescu
Desert, gustare sau chiar antreu, delicioasele brioşe şi-au făcut loc printre preferinţele gurmanzilor, datorită gustului lor inconfundabil, îmbogăţit cu unt şi ouă. Iniţiaţii folosesc aluatul drept pretext pentru a-l umple cu tot felul de combinaţii rafinate. Dar ele pot constitui o gustare mereu la îndemână, apreciată de copii şi uşor de realizat.
Read more: Brioşe pentru oricare moment al zileide Dana Purgaru
Vreţi să vă revigoraţi cu ceva gustos pe ultima sută de metri înainte de venirea sezonului rece şi să vă reamintiţi de zilele petrecute la plajă? Iată câteva reţete de îngheţate, uşor de preparat, cu care veţi reuşi să vă impresionaţi familia sau oaspeţii.
Read more: Îngheţate delicioasede Dana Purgaru
Uşor de digerat şi greu de uitat. Astfel se poate descrie una dintre cele mai cunoscute bucătării din lume, cea a Thailandei, caracterizată prin folosirea cu preponderenţă a peştelui ori a creveţilor, a legumelor şi a plantelor aromatice într-un melanj de simplitate şi de exotism. Vă prezentăm câteva dintre preparatele tradiţionale thailandeze, iar după ce le veţi dezlega misterul, cu siguranţă vă veţi îndrăgosti de gustul lor.
Read more: Descoperiţi tainele bucătăriei thailandeze!de Diana Georgescu
Minunate amestecuri de legume, care dau organismului aportul necesar de vitamine şi fibre, supele de vară au avantajul că unele dintre ele pot fi preparate la rece. Este cazul popularei gazpacho, o reţetă tradiţională spaniolă, care are la bază tomata, un fruct extrem de complex şi de benefic. Bucătăria multor popoare cunoaşte reţete care derivă din acest amestec tradiţional, preparate termic, sau nu, după caz. Vă oferim câteva exemple, pentru a vă inspira şi a vă delecta.
Read more: Supe răcoroase de varăde Diana Georgescu
Pentru după-amiezile relaxante, serile festive sau chiar pentru o zi de vacanţă petrecută cu prietenii, cocteilul este o băutură aproape nelipsită. Abundenţa de ingrediente exotice existentă în magazine permite prepararea acestora acasă, fără mari eforturi. Vă oferim câteva idei pentru cocteiluri răcoroase, slab alcoolizate sau chiar fără alcool, puţin diferite faţă de reţetele tradiţionale. Toate ingredientele sunt calculate pentru un pahar dacă nu este specificat altfel.
Read more: Cocteiluri celebre reinterpretatede Diana Georgescu
Zilelor călduroase le putem face faţă mai uşor dacă introducem în alimentaţie mai multe fructe şi legume, sub diverse forme, mai ales în deserturi. Mult râvnitul produs îngheţat, având la bază sirop de zahăr, ouă şi frişcă, la care se adaugă diverse ingrediente savuroase cum sunt alune, alcool şi chiar fructe, este mult mai la îndemână decât aţi crede.
Read more: Reţete de Parfaitde Dana Purgaru
După ce în numărul trecut am dezlegat misterul unor bunătăţi italiene precum lasagna, calzone, risotto, tagliatelle, tortellini, minestrone, sgroppino şi faimoasele paste bolognese, de această dată a venit rândul unor preparate ce i-au făcut pe mulţi, din lumea întreagă, să exclame: „Mamma mia!”
Read more: Preparate din... „Cizmă“ (II)