de Diana Georgescu
Printre alimentele puţin exploatate în bucătăria românească se află şi lintea. Aceasta este foarte bogată în molibden, un metal ce face parte din structura unor enzime folositoare organismului uman, întrucât arde grăsimile sangvine, ajută la formarea hemoglobinei şi îmbunătăţeşte metabolismul celular. De asemenea, aduce un imens aport de acid folic şi de fibre, două elemente absolut vitale, precum şi alţi nutrienţi importanţi precum manganul, fierul, fosforul, proteinele, cuprul, potasiul şi vitamina B1. Vă prezentăm câteva reţete care au la bază lintea, asociate cu condimente ce îi sporesc savoarea şi potenţează gustul plăcut al acesteia. Sunt uşor de preparat, nu costă mult şi sunt benefice şi hrănitoare în zilele reci.
Read more: Delicii calde cu linte, ideale în zilele recide Diana Georgescu
Datorită abundenţei de legume şi fructe exotice, importate pe întregul parcurs al anului, avem posibilitatea de a ne satisface mici capricii, indiferent de anotimp. Fie că le cumpărăm special în acest scop sau se află de ceva timp în frigiderul nostru, ca rezultat al unui imbold de moment survenit în magazine, multe dintre fructele şi legumele mai puţin obişnuite pot deveni un deliciu exotic. Alăturarea câtorva ingrediente precum ghimbir şi lime (lămâie verde) potenţează aroma fructelor sau legumelor şi o pune în valoare. Iată câteva reţete simple, care vă pot stimula imaginaţia şi vă pot deschide apetitul pentru a încerca şi alte combinaţii.
Read more: Dulceţuri exoticede Daniela Anton
Sosurile dau un plus de gust şi de savoare unui număr mare de feluri de mâncare. Secretul nu constă însă numai în prepararea lor meşteşugită, ci şi în asezonarea corectă.
Read more: Meşteşugul sosurilorde Gabriela Niculescu
Acest articol se adresează celor care s-au convins deja de nocivitatea băuturilor carbogazoase „naturale” produse industrial, chimizate până la refuz şi îndulcite sintetic, colorate ţipător, care în plus ruinează sănătatea. Oferim aici o reţetă pentru prepararea în casă a unei beri din... ghimbir, folosind ingredinte exclusiv naturale. Este bună pentru sistemul digestiv, vitalizantă, afrodiziacă şi redă pofta de viaţă.
Read more: Cum puteţi prepara acasă bere de ghimbirde Gabriela Bunea
Arborele tonka, cu denumirea ştiinţifică Dipteryx odorata, este originar din nordul Americii de Sud (Guyana, regiunea Orinioco), iar principalii producători de seminţe de tonka de astăzi sunt Nigeria şi Venezuela. Arborele, ce atinge înălţimi de 8-10 metri, are frunzele ovale de culoare verde-cenuşiu, iar boabele de tonka sunt, de fapt, seminţele fructului. Acestea sunt deosebit de aromate, cu un gust dulceag, cu parfum de vanilie şi miros foarte puternic de fân proaspăt cosit, având diverse întrebuinţări.
Read more: Tonka, un condiment cu aromă inconfundabilăde Gabriela Niculescu
Roxana Iliescu a fost atrasă de bucătărie dintotdeauna, dar, de când au venit pe lume cele două fiice ale sale, preocuparea sa pentru arta culinară a devenit pasiune. O pasiune pentru alimentaţie sănătoasă, dar gustoasă. Şi pentru că a primit întrebări şi-a dorit să dea răspunsuri, iar acest lucru îl face acum la şcoala de bucătărie pe care a deschis-o: „Scuola di Cucina Semplice Semplice”. Din aceeaşi pasiune s-a născut şi un DVD cu zece reţete speciale pentru Sărbători, şi nu numai. Pe câteva dintre ele ni le-a oferit şi sperăm să vă inspire.
Read more: Roxana Iliescu: „Bucătăria înseamnă... bucurie, imaginaţie, culoare, recunoştinţă“de Elena Şerban
Crude sau gătite, merele asigură aportul de vitamine de care organismul are nevoie. Spre deosebire de alte fructe, merele nu au contraindicaţii în nicio boală şi sunt indicate atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. În cazul acestora din urmă, în special al celor care fac nazuri la mâncare, este recomandat mamelor să le pregătească micuţilor preparate din aceste fructe.
Read more: Delicii cu merede Diana Georgescu
Broccoli este încă o legumă puţin cunoscută şi îndrăgită în ţara noastră. Asocierea acesteia cu unt, smântână, lapte, brânză sau cu condimente şi alte legume îi poate conferi o savoare deosebită, permiţându-vă să o introduceţi în reţetarul cotidian. Vă oferim câteva idei, ce pot constitui baza pe care puteţi experimenta şi adapta, după gust, multe alte reţete.
Read more: Descoperiţi savoarea din broccolide Diana Georgescu
Bazată pe ingrediente proaspete şi pe condimente ce favorizează digestia, bucătăria indiană este preferata multor altor popoare. Savuroasă şi incitantă, datorită aromelor exotice, mâncarea indiană este sănătoasă şi ajută organismul să-şi revină după excesele obişnuite în perioada Sărbătorilor. Vă prezentăm câteva delicatese indiene, unele dintre cele mai populare preparate culinare de bază.
Read more: Delicii indiene de tradiţiede Diana Georgescu
După festinurile copioase prilejuite de Crăciun, un meniu sofisticat, dar mai puţin laborios este ceea ce-şi doreşte fiecare dintre noi pentru petrecerea din noaptea de Revelion. Am alcătuit un astfel de meniu, din ingrediente cât mai sănătoase, prezentate cât mai atrăgător, dar pentru a căror preparare să nu fie necesar să alocaţi foarte mult timp şi efort. Vă rugăm să vă inspiraţi şi să vă bucuraţi!
Read more: Delicii pentru noaptea Anului Noude Diana Georgescu
Mesele festive prilejuite de Sărbătoarea Crăciunului oferă, pe lângă bucuria reunirii familiei, satisfacţii gastronomice îndelung aşteptate. Dar au dezavantajul că necesită un volum de muncă foarte mare şi ne pot pune sănătatea în pericol, din cauza exceselor culinare. Vă prezentăm o alternativă pentru meniul de Crăciun, cu ajutorul căreia puteţi evita tradiţionalele preparate din carne de porc şi nelipsiţii cozonaci şi puteţi scurta timpul petrecut în bucătărie.
Read more: Meniu special pentru Crăciunde Dana Purgaru
Ce poate fi mai spectaculos când aveţi oaspeţi decât să le serviţi un fel de mâncare flambat sau chiar să le oferiţi un spectacol... incendiar în preajma aragazului? O tigaie cu „un fel doi”, cu banane, cu clătite sau chiar cu îngheţată deasupra căreia se ridică flăcări, va constitui, cu siguranţă, un eveniment de zile mari. De aceea vă oferim câteva idei de preparare, ce vor încânta mesenii-spectatori.
Read more: Reţete incendiarede Diana Georgescu
Sezonul rece este un excelent prilej de reunire în faţa unei ceşti cu cafea sau cu ceai. Căldura căminului şi a băuturii preferate poate fi completată de savoarea unei prăjituri de casă, care are avantajul că este pregătită din ingrediente sănătoase. Cu puţină fantezie poate respecta şi rigorile postului. Vă prezentăm câteva reţete de bază, urmând ca dumneavoastră să le adaptaţi gusturilor familiei şi prietenilor.
Read more: Prăjituri şi fursecuri pentru ceai sau cafeade Diana Georgescu
Perioada postului, pe lângă beneficiile deja cunoscute, mai are şi avantajul de a pune în valoare peştele, fiind alimentul la care vă puteţi dedulci în zilele desemnate de calendarul creştin. Pentru aceia dintre dumneavoastră care respectă perioada postului, am selectat câteva reţete, care vă vor ajuta să apreciaţi mai mult acest aliment. Pentru ceilalţi este o oportunitate de a vă familiariza cu preparate din peşte mai puţin cunoscute. Rămâne doar să alegeţi.
Read more: Reţete savuroase cu peşte
de Diana Georgescu
Morcovii, consideraţi în mod eronat o rădăcinoasă banală, pot constitui feluri de mâncare delicioase, o surpriză plăcută pentru întreaga familie. În bucătăria tradiţională a altor popoare, această legumă este exploatată şi pusă mult mai bine în valoare, căpătând savoare şi aspect deosebite. Vă oferim câteva idei de bază, amintindu-vă că morcovul îmbunătăţeşte gustul şi culoarea aproape fiecărui preparat pe bază de legume.
Read more: Reţete inedite cu morcovi
de Dana Purgaru
Aşa cum ne place să ne condimentăm viaţa de zi cu zi cu tot felul de mici plăceri şi de aventuri, aşa tânjim şi după feluri de mâncare apetisante, garnisite cu sosuri asortate pe măsură. Dar, ca şi în cazul vinului, nu orice sos se potriveşte la orice meniu.
Read more: Sosuri în bucatede Alina Anghel
Deşi rafturile magazinelor abundă de conserve cu murături, este de preferat ca acestea să se prepare în casă, fără adaosuri de conservanţi. În plus, conservele realizate în casă (ciuperci marinate, un sos pentru friptură, ardei picanţi dar nu foarte, sfeclă roşie murată şi, cel mai nou preparat, murături regale) sunt mult mai bune, mai parfumate şi arată mult mai bine decât cele cumpărate.
Read more: Conserve delicioase din cămara buniciide Dana Purgaru
Quiche este un fel de mâncare tradiţională, ale cărui rădăcini se pierd în negura vremii. Iniţial, era preparat din aluat de pâine umplut cu ouă, smântână, condimente, mai târziu brânză şi, la Sărbători, cu şuncă afumată. În zilele noastre, modul de preparare s-a emancipat, quiche poate fi gătit cu zeci de ingrediente, iar aluatul cel mai des folosit este cel de patiserie. Deşi este considerat o specialitate franţuzească, se pare că ar avea origini germane, provenind din zona Alsacia-Lorena. Dar cine mai stă să piardă vremea cu astfel de amănunte istorice când are pe masă o porţie rece şi apetisantă de quiche?
Read more: Un deliciu franţuzesc: quichede Diana Georgescu
Sfecla roşie este bogată în vitamine şi minerale, fiind un ajutor preţios în bucătărie, mai ales în perioada rece. Ea poate fi consumată crudă sau preparată, şi vestea bună e că îşi păstrează o parte semnificativă din proprietăţi şi după ce a fost fiartă. Cunoaşterea mai multor modalităţi de pregătire a acestei rădăcinoase vă poate oferi ocazia de a savura preparate benefice şi accesibile.
Read more: Bunătăţi cu sfeclă roşiede Alina Anghel
Bucătăria arabă este bazată în principal pe consumul legumelor şi fructelor uscate, acestea regăsindu-se în aproape toate reţetele. Grâul, orzul, orezul sau curmalele au fost la început, alături de preparatele din lapte (mai ales Labneh), ingredientele din care se preparau mâncărurile. Carnea de miel, vită sau de pui completează preparatele ce se pun pe masă. Religia musulmană interzice arabilor consumul cărnii de porc, dar şi alcoolul, singura băutură acceptată, în afara cafelei, fiind ceaiul. Pentru a ajunge măcar cu gândul în ţările arabe, vă oferim câteva reţete relativ uşor de preparat.
Read more: Delicii din Orientul Mijlociude Alina Anghel
Croissante simple sau cu diverse umpluturi, Beef Wellinghton, coşuleţe voeul-au-vent pline cu umpluturi dulci sau sărate, prăjitură Napoleon sunt doar cîteva dintre felurile de mâncare ce au la bază aluatul foitaj. Este unul dintre aluaturile cel mai dificil de realizat, însă este şi cel mai folosit atunci când vine vorba despre aperitive sau feluri principale pentru o masă cu invitaţi de soi.
Read more: Foitaj pe toate gusturile