Main menu

header

Oamenii frig... lucruri trăsnite Cele mai bizare prăjeli

996 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Alimentele prăjite sunt irezistibile pentru milioane de oameni - unele dintre cele mai iubite preparate ale lumii sunt rumenite. Alături de nenumăratele variante gastronomice crocante consacrate, lumea prăjelilor are și repre- zentanți de-a dreptul bizari - spiritul aventuros al unora a pus la fript unele dintre cele mai neașteptate ingrediente. Demn de menționat este faptul că aceste preparate chiar se... consumă!

Read more: Oamenii frig... lucruri trăsnite Cele mai bizare prăjeli

Delicii în porţii mici Deserturi japoneze

995 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Japonezii nu sunt mari amatori de prăjituri, considerându-le un adaos ocazional la meniuri. Dar atunci când le savurează, au grijă să fie la fel de simple și de minimum gătite ca toate celelalte feluri pe care le consumă și, neapărat, cu ingrediente sănătoase, de cea mai bună calitate și în porțiile mici care i-au făcut celebri.

Read more: Delicii în porţii mici Deserturi japoneze

„Gustări sănătoase şi delicioase, de la mare“ Chef Rodolfo Guzmán şi revoluţia meniurilor din alge

994 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Restaurantul Boragó, al lui Rodolfo Guzmán, din Santiago, Chile, este considerat cel mai bun din țara sud-americană, după mai mulți ani în care s-a menținut constant în top prin abordarea de pionierat legată de ingredientele locale, printre care la loc de cinste se situează… algele.

Read more: „Gustări sănătoase şi delicioase, de la mare“ Chef Rodolfo Guzmán şi revoluţia meniurilor din alge

Descoperiri arheologice de pe teritoriul ţării noastre Marius Ardeleanu: „Gastronomia dacică nu era cu mult diferită de cea a străbunicilor noştri de acum 100 de ani“

993 27 1de Gheorghe Zmaranda

Istoria ne dezvăluie de fiecare dată atât de multe lucruri despre civilizațiile anterioare, cuceriri sau înfrângeri memorabile, personalități extraordinare care au marcat cursul unor evenimente. Dincolo de evenimentele istorice marcante, avem și dovezi ale existenței obișnuite ale acestor civilizații, dovezi despre viața lor de zi cu zi, despre portul lor sau despre gastronomie. Marius Ardeleanu (foto), arheolog în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare, doctor în Istorie și specialist al perioadei antice (dacice), spune că Dacia avea o cultură gastronomică destul de complexă. Mărturie a acestui lucru stau descoperirile arheologice de pe teritoriul nostru. Așadar ce mâncau și cum își preparau dacii hrana?

Read more: Descoperiri arheologice de pe teritoriul ţării noastre Marius Ardeleanu: „Gastronomia dacică nu...

Gust desăvârşit în variante sănătoase Reţete sărace în carbohidraţi ale unora dintre cele mai populare meniuri

993 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Trecerea la meniuri sănătoase nu înseamnă obligatoriu renunțarea la felurile de mâncare preferate, chiar dacă acestea în mod normal sunt îndesate de calorii. Variantele cu puțini carbohidrați sunt sănătoase și cu nimic mai prejos din perspectiva aspectului și savorii decât originalele - minus carbohidrații și grăsimile în exces.

Read more: Gust desăvârşit în variante sănătoase Reţete sărace în carbohidraţi ale unora dintre cele mai...

Un condiment-vedetă Reţete cu piper roşu

992 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Considerat unul dintre condimentele cele mai populare, consumat de oameni din negura timpului, piperul roșu este un adevărat star al gastronomiei. Pline de beneficii pentru organism, cu o aromă dulceagă, pregnantă, boabele stacojii accelerează metabolismul și duc antioxidanți în toate celulele corpului. Blând și parfumat, piperul roșu poate fi oricând ingredientul în jurul căruia se construiește un meniu special.

Read more: Un condiment-vedetă Reţete cu piper roşu

Sunt culese o mulţime de reţete culinare de pe teritoriul provinciilor noastre Prima carte de bucate în limba română, semnată de… Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi!

991 26 1de Sorin Dumitrescu şi Silviu Ghering

Bucătăria românească este una dintre cele mai apreciate bucătării de pe teritoriul Europei. Românii s-au dovedit a fi printre cei mai mari maeștri în arta culinară din vechi timpuri. Prima carte de bucate în limba română de pe teritoriul Țărilor Române a fost scrisă la 1841 în Moldova, având ca autori două personalități cu totul surprinzătoare prin faptul că proveneau din cu totul altă zonă de acțiune decât domeniul bucătăriei. Este vorba despre doi dintre participanții la Revoluția de la 1848, intelectualii Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi, care, însă, au semnat doar cu inițialele, pentru că nu se cădea să le apară numele complete pe acest gen de lucrări, fiind ceva sub demnitatea lor. La 1847 a apărut prima carte de bucate de pe teritoriul Țării Românești, scrisă de Maria Maurer, iar pe teritoriul Transilvaniei, în limba română, avem la Brașov, în 1874. Pentru că altminteri ar trebui să ne întoarcem mai mult în timp, la „Cărticica meseriei de bucătar”, tipărită la Cluj în 1695, traducere după lucrarea scrisă în limba maghiară, o carte cu nu mai puțin de 800 de rețete culese de la curtea nobiliară din Transilvania.

Read more: Sunt culese o mulţime de reţete culinare de pe teritoriul provinciilor noastre Prima carte de...

O floare pentru eternitate Reţete surprinzătoare cu lavandă

990 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Minunata lavandă a ajuns o adevărată modă - câmpuri întregi colorate într-un purpuriu unic emană un miros îmbătător, iar această aromă de excepție nu a scăpat interesului amatorilor de produse culinare deosebite. Așa se face că lavanda, binecunoscută pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate și stare de bine, este un ingredient-vedetă al unor deserturi surprinzătoare.

Read more: O floare pentru eternitate Reţete surprinzătoare cu lavandă

Istoria uimitoare a celor mai apreciate alimente

989 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Unele dintre cele mai populare alimente au o istorie fascinantă. Puțini știu de când au început oamenii să facă vin sau să „conserve” carnea de bizon, iar descoperirile arheologice nu încetează să uimească.

Read more: Istoria uimitoare a celor mai apreciate alimente

Savoarea Orientului la voi acasă Reţete iordaniene

988 26 1de Simona Lazăr

Timp de multe secole, Orientul Mijlociu a fost punctul de legătură între Est și Vest. Bogate în combinații, mâncărurile își datorează în bună măsură varietatea caravanelor care l-au traversat timp de milenii, „mișcând” și ingredientele, și rețetele, dintr-un loc în altul. Dacă iubiți gastronomia arabă, încercați împreună cu noi cele mai delicioase mâncăruri, cele mai bune preparate. Faceți din gătit o plăcere reală! Vă oferim, aici, mâncăruri cu arome tipice, tradiționale pentru Iordania și, în general, pentru lumea arabă. Năutul cu iaurt are un gust proaspăt, ușor acidulat, fiind, de fapt, o salată. Un fel de mâncare delicios și faimos îl reprezintă o variantă de sarmale în frunze de viță-de-vie, cu umplutură de orez, roșii și pătrunjel, care poate fi servit rece sau cald. Din categoria legumelor cu diferite umpluturi face parte și rețeta cu vinete pe care v-o propunem în această pagină. Supa de linte este iarăși un preparat specific, pe care îl poți întâlni atât în sate și orașe, cât și în... deșertul Wadi Rum, printre nomazi. Dintre mâncărurile cu carne, am ales azi un fabulos preparat: porumbei umpluți. Ah! Să nu uit să mulțumesc pentru rețete ghidului nostru iordanian, Adel Mahadin, care mi-a împărtășit secretele culinare ale țării lui!

Read more: Savoarea Orientului la voi acasă Reţete iordaniene

Transformă marţipanul în opere de artă comestibile Radu Solovăstru: „Marţipanul este un mediu al plăcerii, al savorii şi al extazului“

988 27 1de Roxana-Ioana Ancuța

Marțipanul este o pastă dulce, obținută din migdale măcinate și zahăr, adesea folosită pentru a crea decoruri și figurine comestibile în industria patiseriei. Este apreciat pentru textura sa maleabilă, care permite modelarea detaliată a diferitelor forme și designuri. De marțipan s-a îndrăgostit și Radu Solovăstru (medalion), profesor de artă și fost rector al Universității de Artă și Design din Cluj, care, de peste 10 ani, face săptămânal naveta la Brașov pentru a crea în laboratorul unei cofetării locale adevărate opere de artă din marțipan, produse comestibile în forme neconvenționale, ale căror prețuri pot ajunge chiar şi la 6.000 de euro, datorită complexității și originalității designului. Fiecare tort sau prăjitură realizată de Solo, așa cum i se spune în mediul artistic, este o combinație perfect echilibrată între estetic și gustos, captivând privirile și papilele gustative ale celor care au privilegiul să le deguste.

Read more: Transformă marţipanul în opere de artă comestibile Radu Solovăstru: „Marţipanul este un mediu al...

Un ingredient faimos de pe mesele celor mai longevivi locuitori ai planetei Reţete cu wasabi

987 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cei care încearcă pentru prima dată wasabi sunt cuceriți de gustul pregnant, inimitabil, al celebrului „hrean japonez”. Considerat un adevărat superaliment, cu nenumărate beneficii pentru sănătate, acest condiment popular în toată lumea nu este doar un ingredient faimos de pe mesele celor mai longevivi locuitori ai planetei, ci și conferă o savoare unică unui mare număr de meniuri, pe care le poate personaliza într-o manieră de excepție.

Read more: Un ingredient faimos de pe mesele celor mai longevivi locuitori ai planetei Reţete cu wasabi

Deserturi-unicat Gemuri şi dulceţuri neobişnuite

986 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Foarte multe persoane consi­deră că cireșele ar trebui să devină gem sau dulceață, iar vi­netele zacuscă. Dar imaginația umană a trecut multe frontiere, așa că unor chefi le-a venit ideea să facă din cireșe sos pentru fripturi de porc, iar din vinete un delicios… gem! Pen­tru toți cei care sunt amatori de de­ser­turi-unicat, dulcețurile și gemurile neobișnuite sunt o bună ocazie de a experimenta gusturi noi, deosebite.

Read more: Deserturi-unicat Gemuri şi dulceţuri neobişnuite

Savoare de renume Deserturi turceşti celebre în toată lumea

985 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Gastronomia turcească este apreciată în întreaga lume, iar această faimă include și deserturile. Remarcându-se prin faptul că sunt delicii preparate din foarte puține ingrediente, cu arome care variază, aceste bunătăți dulci au intrat în enciclopedia Taste Atlas, care a listat până în prezent peste 10.000 de preparate tradiționale din fiecare țară de pe planetă. 

Read more: Savoare de renume Deserturi turceşti celebre în toată lumea

Un desert pentru fiecare Cele mai populare reţete de budincă din lume

984 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Unul dintre preparatele care s-au dovedit irezistibile indiferent de vremuri și de gusturi, pe toate meridianele și în toate formele, este budinca. Versatil, ușor de preparat, acest desert incredibil de simplu nu cere aptitudini de chef, include ingrediente puține și, mai ales, arată spectaculos.

Read more: Un desert pentru fiecare Cele mai populare reţete de budincă din lume

„Schimbarea sistemică“ Primul restaurant din lume fără deşeuri, deschis în Londra

984 27 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Primul restaurant cu zero deșeuri din lume este deschis la Londra și până acum a rămas fără egal. Se numește Silo și fondatorul său, Douglas McMaster, vorbește despre o abordare „în primul rând” a designului meniului, despre pasiune și despre modul în care ultima sa întreprindere își propune să aducă acest sistem fără coșuri de gunoi și în bucătăriile casnice. În 2021, Silo a primit o Stea Verde a Ghidului Michelin pentru Sustenabilitate și și-a menținut acest statut timp de trei ani consecutiv.

Read more: „Schimbarea sistemică“ Primul restaurant din lume fără deşeuri, deschis în Londra

Deserturi… terapeutice Delicii din păpădie

983 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Tămăduitor de top al lumii vegetale, păpădia poate sta la baza unor adevărate delicii culinare, care, pe lângă faptul că sunt de o savoare deosebită, unică, pentru papilele gustative, conțin și extraordinarele proprietăți și beneficii pentru organism ale uneia dintre cele mai populare plante medicinale din lume.

Read more: Deserturi… terapeutice Delicii din păpădie

Reţete pescăreşti şi poveşti din Delta Dunării Calcanul, un peşte gustos din care se poate face orice fel de mâncare

982 26 1de Gheorghe Zmaranda

În Duminica Floriilor creștinii se bucură de a doua dezlegare la pește din Postul Mare al Paștelui. Cu siguranță, că și pe masa celor care nu au ținut post, dar mai cu seamă pe cea a celor care l-au ținut se vor servi preparate din pește. Profităm de acest prilej de sărbătoare pentru a vă invita alături de noi la o discuție cu un tânăr dintr-o familie de pescari din Delta Dunării. Filip Mastică (foto) ne-a vorbit despre eforturile lui de a promova regiunea de unde este originar, dar și despre o specie de pește foarte gustos. Calcanul, pe care l-a numit „regele” Mării Negre, este ușor de preparat și foarte gustos. Așadar, printre poveștile despre Delta Dunării veți descoperi și rețete de preparare a calcanului.

Read more: Reţete pescăreşti şi poveşti din Delta Dunării Calcanul, un peşte gustos din care se poate face...

Gastronomie la extrem Baba, un desert cu... 96 de gălbenuşuri!

982 27 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Cândva era un semn de bogăție, astăzi, când caloriile sunt numărate cu strictețe, este mai mult o curiozitate, ceva uimitor - prăjitura tradițională poloneză Baba (Babka în original), desert de Paște care în rețeta veche încorporează nu mai puțin de 96 de gălbenușuri, alături de făină, drojdie și o cantitate apreciabilă de unt. Calitățile acestui desert au trecut și granițele Poloniei, și pe ale perioadei Sărbătorilor de Paște.

Read more: Gastronomie la extrem Baba, un desert cu... 96 de gălbenuşuri!

Delicii dulci şi creativitate Cristina Minea: „Turta dulce devine un portal către nostalgie şi fericirea simplă a zilelor de sărbătoare“

981 26 1de Roxana-Ioana Ancuța

În lumea deserturilor, turta dulce se remarcă prin aspectul jucăuş și gustul dulce, aromat și condimentat. Într-un interviu plin de savoare, Cristina Minea (foto), specialista care transformă turta dulce în adevărate opere de artă comestibile, ne-a dezvăluit secretele creațiilor sale variate. De la buchete de flori delicate și fluturi colorați, la logo-uri personalizate și mărturii pentru botezuri, îmbinând priceperea sa în modelarea formelor cu o reţetă specială, în care zahărul este redus la minimum.

Read more: Delicii dulci şi creativitate Cristina Minea: „Turta dulce devine un portal către nostalgie şi...

Gustul perfect Topul mondial al celor mai savuroase fripturi

980 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

O friptură bună este irezistibilă pentru miliarde de oameni. De-a lungul secolelor, prepararea acestui meniu s-a rafinat, dar în esență, felul în care este prezentată sau însoțită nu face decât să pună și mai mult în valoare unul dintre alimentele care, se pare, vor rămâne cu oamenii pentru totdeauna: carnea friptă. O demonstrează un top mondial al celor mai suculente și savuroase fripturi.

Read more: Gustul perfect Topul mondial al celor mai savuroase fripturi