de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Alimentele prăjite sunt irezistibile pentru milioane de oameni - unele dintre cele mai iubite preparate ale lumii sunt rumenite. Alături de nenumăratele variante gastronomice crocante consacrate, lumea prăjelilor are și repre- zentanți de-a dreptul bizari - spiritul aventuros al unora a pus la fript unele dintre cele mai neașteptate ingrediente. Demn de menționat este faptul că aceste preparate chiar se... consumă!
Read more: Oamenii frig... lucruri trăsnite Cele mai bizare prăjelide Roxana Istudor şi Flori Pintea
Japonezii nu sunt mari amatori de prăjituri, considerându-le un adaos ocazional la meniuri. Dar atunci când le savurează, au grijă să fie la fel de simple și de minimum gătite ca toate celelalte feluri pe care le consumă și, neapărat, cu ingrediente sănătoase, de cea mai bună calitate și în porțiile mici care i-au făcut celebri.
Read more: Delicii în porţii mici Deserturi japonezede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Restaurantul Boragó, al lui Rodolfo Guzmán, din Santiago, Chile, este considerat cel mai bun din țara sud-americană, după mai mulți ani în care s-a menținut constant în top prin abordarea de pionierat legată de ingredientele locale, printre care la loc de cinste se situează… algele.
Read more: „Gustări sănătoase şi delicioase, de la mare“ Chef Rodolfo Guzmán şi revoluţia meniurilor din algede Gheorghe Zmaranda
Istoria ne dezvăluie de fiecare dată atât de multe lucruri despre civilizațiile anterioare, cuceriri sau înfrângeri memorabile, personalități extraordinare care au marcat cursul unor evenimente. Dincolo de evenimentele istorice marcante, avem și dovezi ale existenței obișnuite ale acestor civilizații, dovezi despre viața lor de zi cu zi, despre portul lor sau despre gastronomie. Marius Ardeleanu (foto), arheolog în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare, doctor în Istorie și specialist al perioadei antice (dacice), spune că Dacia avea o cultură gastronomică destul de complexă. Mărturie a acestui lucru stau descoperirile arheologice de pe teritoriul nostru. Așadar ce mâncau și cum își preparau dacii hrana?
Read more: Descoperiri arheologice de pe teritoriul ţării noastre Marius Ardeleanu: „Gastronomia dacică nu...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Trecerea la meniuri sănătoase nu înseamnă obligatoriu renunțarea la felurile de mâncare preferate, chiar dacă acestea în mod normal sunt îndesate de calorii. Variantele cu puțini carbohidrați sunt sănătoase și cu nimic mai prejos din perspectiva aspectului și savorii decât originalele - minus carbohidrații și grăsimile în exces.
Read more: Gust desăvârşit în variante sănătoase Reţete sărace în carbohidraţi ale unora dintre cele mai...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Considerat unul dintre condimentele cele mai populare, consumat de oameni din negura timpului, piperul roșu este un adevărat star al gastronomiei. Pline de beneficii pentru organism, cu o aromă dulceagă, pregnantă, boabele stacojii accelerează metabolismul și duc antioxidanți în toate celulele corpului. Blând și parfumat, piperul roșu poate fi oricând ingredientul în jurul căruia se construiește un meniu special.
Read more: Un condiment-vedetă Reţete cu piper roşude Sorin Dumitrescu şi Silviu Ghering
Bucătăria românească este una dintre cele mai apreciate bucătării de pe teritoriul Europei. Românii s-au dovedit a fi printre cei mai mari maeștri în arta culinară din vechi timpuri. Prima carte de bucate în limba română de pe teritoriul Țărilor Române a fost scrisă la 1841 în Moldova, având ca autori două personalități cu totul surprinzătoare prin faptul că proveneau din cu totul altă zonă de acțiune decât domeniul bucătăriei. Este vorba despre doi dintre participanții la Revoluția de la 1848, intelectualii Mihail Kogălniceanu și Costache Negruzzi, care, însă, au semnat doar cu inițialele, pentru că nu se cădea să le apară numele complete pe acest gen de lucrări, fiind ceva sub demnitatea lor. La 1847 a apărut prima carte de bucate de pe teritoriul Țării Românești, scrisă de Maria Maurer, iar pe teritoriul Transilvaniei, în limba română, avem la Brașov, în 1874. Pentru că altminteri ar trebui să ne întoarcem mai mult în timp, la „Cărticica meseriei de bucătar”, tipărită la Cluj în 1695, traducere după lucrarea scrisă în limba maghiară, o carte cu nu mai puțin de 800 de rețete culese de la curtea nobiliară din Transilvania.
Read more: Sunt culese o mulţime de reţete culinare de pe teritoriul provinciilor noastre Prima carte de...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Minunata lavandă a ajuns o adevărată modă - câmpuri întregi colorate într-un purpuriu unic emană un miros îmbătător, iar această aromă de excepție nu a scăpat interesului amatorilor de produse culinare deosebite. Așa se face că lavanda, binecunoscută pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate și stare de bine, este un ingredient-vedetă al unor deserturi surprinzătoare.
Read more: O floare pentru eternitate Reţete surprinzătoare cu lavandăde Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Unele dintre cele mai populare alimente au o istorie fascinantă. Puțini știu de când au început oamenii să facă vin sau să „conserve” carnea de bizon, iar descoperirile arheologice nu încetează să uimească.
Read more: Istoria uimitoare a celor mai apreciate alimentede Simona Lazăr
Timp de multe secole, Orientul Mijlociu a fost punctul de legătură între Est și Vest. Bogate în combinații, mâncărurile își datorează în bună măsură varietatea caravanelor care l-au traversat timp de milenii, „mișcând” și ingredientele, și rețetele, dintr-un loc în altul. Dacă iubiți gastronomia arabă, încercați împreună cu noi cele mai delicioase mâncăruri, cele mai bune preparate. Faceți din gătit o plăcere reală! Vă oferim, aici, mâncăruri cu arome tipice, tradiționale pentru Iordania și, în general, pentru lumea arabă. Năutul cu iaurt are un gust proaspăt, ușor acidulat, fiind, de fapt, o salată. Un fel de mâncare delicios și faimos îl reprezintă o variantă de sarmale în frunze de viță-de-vie, cu umplutură de orez, roșii și pătrunjel, care poate fi servit rece sau cald. Din categoria legumelor cu diferite umpluturi face parte și rețeta cu vinete pe care v-o propunem în această pagină. Supa de linte este iarăși un preparat specific, pe care îl poți întâlni atât în sate și orașe, cât și în... deșertul Wadi Rum, printre nomazi. Dintre mâncărurile cu carne, am ales azi un fabulos preparat: porumbei umpluți. Ah! Să nu uit să mulțumesc pentru rețete ghidului nostru iordanian, Adel Mahadin, care mi-a împărtășit secretele culinare ale țării lui!
Read more: Savoarea Orientului la voi acasă Reţete iordanienede Roxana-Ioana Ancuța
Marțipanul este o pastă dulce, obținută din migdale măcinate și zahăr, adesea folosită pentru a crea decoruri și figurine comestibile în industria patiseriei. Este apreciat pentru textura sa maleabilă, care permite modelarea detaliată a diferitelor forme și designuri. De marțipan s-a îndrăgostit și Radu Solovăstru (medalion), profesor de artă și fost rector al Universității de Artă și Design din Cluj, care, de peste 10 ani, face săptămânal naveta la Brașov pentru a crea în laboratorul unei cofetării locale adevărate opere de artă din marțipan, produse comestibile în forme neconvenționale, ale căror prețuri pot ajunge chiar şi la 6.000 de euro, datorită complexității și originalității designului. Fiecare tort sau prăjitură realizată de Solo, așa cum i se spune în mediul artistic, este o combinație perfect echilibrată între estetic și gustos, captivând privirile și papilele gustative ale celor care au privilegiul să le deguste.
Read more: Transformă marţipanul în opere de artă comestibile Radu Solovăstru: „Marţipanul este un mediu al...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cei care încearcă pentru prima dată wasabi sunt cuceriți de gustul pregnant, inimitabil, al celebrului „hrean japonez”. Considerat un adevărat superaliment, cu nenumărate beneficii pentru sănătate, acest condiment popular în toată lumea nu este doar un ingredient faimos de pe mesele celor mai longevivi locuitori ai planetei, ci și conferă o savoare unică unui mare număr de meniuri, pe care le poate personaliza într-o manieră de excepție.
Read more: Un ingredient faimos de pe mesele celor mai longevivi locuitori ai planetei Reţete cu wasabide Roxana Istudor şi Flori Pintea
Foarte multe persoane consideră că cireșele ar trebui să devină gem sau dulceață, iar vinetele zacuscă. Dar imaginația umană a trecut multe frontiere, așa că unor chefi le-a venit ideea să facă din cireșe sos pentru fripturi de porc, iar din vinete un delicios… gem! Pentru toți cei care sunt amatori de deserturi-unicat, dulcețurile și gemurile neobișnuite sunt o bună ocazie de a experimenta gusturi noi, deosebite.
Read more: Deserturi-unicat Gemuri şi dulceţuri neobişnuitede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Gastronomia turcească este apreciată în întreaga lume, iar această faimă include și deserturile. Remarcându-se prin faptul că sunt delicii preparate din foarte puține ingrediente, cu arome care variază, aceste bunătăți dulci au intrat în enciclopedia Taste Atlas, care a listat până în prezent peste 10.000 de preparate tradiționale din fiecare țară de pe planetă.
Read more: Savoare de renume Deserturi turceşti celebre în toată lumeade Roxana Istudor şi Flori Pintea
Unul dintre preparatele care s-au dovedit irezistibile indiferent de vremuri și de gusturi, pe toate meridianele și în toate formele, este budinca. Versatil, ușor de preparat, acest desert incredibil de simplu nu cere aptitudini de chef, include ingrediente puține și, mai ales, arată spectaculos.
Read more: Un desert pentru fiecare Cele mai populare reţete de budincă din lumede Roxana Istudor şi Adrian Barna
Primul restaurant cu zero deșeuri din lume este deschis la Londra și până acum a rămas fără egal. Se numește Silo și fondatorul său, Douglas McMaster, vorbește despre o abordare „în primul rând” a designului meniului, despre pasiune și despre modul în care ultima sa întreprindere își propune să aducă acest sistem fără coșuri de gunoi și în bucătăriile casnice. În 2021, Silo a primit o Stea Verde a Ghidului Michelin pentru Sustenabilitate și și-a menținut acest statut timp de trei ani consecutiv.
Read more: „Schimbarea sistemică“ Primul restaurant din lume fără deşeuri, deschis în Londrade Roxana Istudor şi Flori Pintea
Tămăduitor de top al lumii vegetale, păpădia poate sta la baza unor adevărate delicii culinare, care, pe lângă faptul că sunt de o savoare deosebită, unică, pentru papilele gustative, conțin și extraordinarele proprietăți și beneficii pentru organism ale uneia dintre cele mai populare plante medicinale din lume.
Read more: Deserturi… terapeutice Delicii din păpădiede Gheorghe Zmaranda
În Duminica Floriilor creștinii se bucură de a doua dezlegare la pește din Postul Mare al Paștelui. Cu siguranță, că și pe masa celor care nu au ținut post, dar mai cu seamă pe cea a celor care l-au ținut se vor servi preparate din pește. Profităm de acest prilej de sărbătoare pentru a vă invita alături de noi la o discuție cu un tânăr dintr-o familie de pescari din Delta Dunării. Filip Mastică (foto) ne-a vorbit despre eforturile lui de a promova regiunea de unde este originar, dar și despre o specie de pește foarte gustos. Calcanul, pe care l-a numit „regele” Mării Negre, este ușor de preparat și foarte gustos. Așadar, printre poveștile despre Delta Dunării veți descoperi și rețete de preparare a calcanului.
Read more: Reţete pescăreşti şi poveşti din Delta Dunării Calcanul, un peşte gustos din care se poate face...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Cândva era un semn de bogăție, astăzi, când caloriile sunt numărate cu strictețe, este mai mult o curiozitate, ceva uimitor - prăjitura tradițională poloneză Baba (Babka în original), desert de Paște care în rețeta veche încorporează nu mai puțin de 96 de gălbenușuri, alături de făină, drojdie și o cantitate apreciabilă de unt. Calitățile acestui desert au trecut și granițele Poloniei, și pe ale perioadei Sărbătorilor de Paște.
Read more: Gastronomie la extrem Baba, un desert cu... 96 de gălbenuşuri!de Roxana-Ioana Ancuța
În lumea deserturilor, turta dulce se remarcă prin aspectul jucăuş și gustul dulce, aromat și condimentat. Într-un interviu plin de savoare, Cristina Minea (foto), specialista care transformă turta dulce în adevărate opere de artă comestibile, ne-a dezvăluit secretele creațiilor sale variate. De la buchete de flori delicate și fluturi colorați, la logo-uri personalizate și mărturii pentru botezuri, îmbinând priceperea sa în modelarea formelor cu o reţetă specială, în care zahărul este redus la minimum.
Read more: Delicii dulci şi creativitate Cristina Minea: „Turta dulce devine un portal către nostalgie şi...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
O friptură bună este irezistibilă pentru miliarde de oameni. De-a lungul secolelor, prepararea acestui meniu s-a rafinat, dar în esență, felul în care este prezentată sau însoțită nu face decât să pună și mai mult în valoare unul dintre alimentele care, se pare, vor rămâne cu oamenii pentru totdeauna: carnea friptă. O demonstrează un top mondial al celor mai suculente și savuroase fripturi.
Read more: Gustul perfect Topul mondial al celor mai savuroase fripturi