Main menu

header

Salata tradiţională cu icre de crap, protejată în UE

875 26 1de Roxana-Ioana Ancuţa

Salata de icre este unul dintre cele mai populare produse culinare de la noi din ţară. Oare există român care să nu fi auzit de ea? Sau există român căruia să nu-i placă salata de icre? Asta… nu ştim, dar ce ştim cu siguranţă este că salata de icre a fost înscrisă, de curând, în registrul European al Specialităţilor Garantate.

Read more: Salata tradiţională cu icre de crap, protejată în UE

Gastronomie de esenţă tare Reţete tradiţionale ucrainene

874 26 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Bucătăria ucraineană oferă o serie de preparate faimoase în toată lumea, unele servite chiar în restaurantele cu pretenții foarte mari, cum este, de pildă, puiul Kiev. Plină de arome puternice și în combinații care confirmă faptul că mâncarea este una dintre plăcerile vieții, gastronomia tradițională din Ucraina este una de esență tare, plină de gust și savoare.

Read more: Gastronomie de esenţă tare Reţete tradiţionale ucrainene

„Fructul îngerilor“, versatil şi delicios Reţete exotice cu papaya

873 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Originar din America Centrală și sudul Mexicului, papaya este un fruct tropical cu gust dulceag, exotic, deosebit, cu o aromă unică și, foarte important, cu un indice glicemic scăzut. Versatil în gastronomie, acest minunat rod al Pământului este vedeta unor meniuri memorabile.

Read more: „Fructul îngerilor“, versatil şi delicios Reţete exotice cu papaya

Textură unică, gust de excepţie Reţete apetisante de creier

871 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

De fiecare dată când este gătit, creierul oferă o adevărată sărbătoare a gustului. Cu textura și gustul său unic și felul versatil în care se integrează cu celelalte ingrediente pentru un rezultat final spectaculos, această carne foarte specială și-a câștigat renumele de delicatesă.

Read more: Textură unică, gust de excepţie Reţete apetisante de creier

Savoare şi faimă Preparate delicioase, numite după oameni celebri

870 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Chefii din toată lumea s-au inspirat din popularitatea unor personalități de seamă ale vieții publice pentru a crea preparate speciale, delicioase, sofisticate, care au purtat până în zilele noastre numele acestor oameni de seamă, care îi reprezintă și îi omagiază.

Read more: Savoare şi faimă Preparate delicioase, numite după oameni celebri

Aromă, gust, versatilitate Reţete spectaculoase cu coaste de porc

869 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Marinate îndelung, fierte în prealabil, rumenite sau înăbuşite, coastele de porc sunt definiţia unei fripturi aromate şi gustoase. Sunt minunate pe grătar, iar când vremea nu permite acest tip de gătire, se pot obține rezultate excelente în cuptor. Spectaculoase și savuroase, coastele de porc se pregătesc ușor, nu necesită multe ingrediente și sunt irezistibile.

Read more: Aromă, gust, versatilitate Reţete spectaculoase cu coaste de porc

Aranjarea mâncării, arta deschiderii apetitului Secretele unui plating irezistibil

868 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Contează cu adevărat prezentarea alimentelor pe farfurie? Numeroase studii atestă că da. Un studiu al gastrofizicianului Charles Spence, profesor la Oxford, arată că aranjarea alimentelor face mâncarea respectivă să aibă un gust mai bun. Chefii recomandă mai multe mijloace de a face din deschiderea apetitului o adevărată artă.

Read more: Aranjarea mâncării, arta deschiderii apetitului Secretele unui plating irezistibil

Gust, aspect, savoare, beneficii Reţete săţioase cu gulii

867 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Legumă înrudită cu varza, gulia este versatilă, sățioasă, aspectuoasă și apreciată în bucătăriile din toată lumea pentru gustul bogat și nenumăratele beneficii. Printre multe altele, acest aliment conține foarte puține calorii și aduce organismului vitamine și minerale importante.

Read more: Gust, aspect, savoare, beneficii Reţete săţioase cu gulii

Delicatese pentru un festin culinar Reţete speciale cu carne de struţ

866 26 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Struțul furnizează gastronomiei o carne superioară, fragedă și gustoasă. Deși face parte din categoria cărnurilor roşii, aceasta are un conţinut redus de grăsimi şi colesterol, fiind astfel o adevărată delicatesă. În schimb, se poate prepara la fel ca şi celelalte cărnuri cunoscute în alimentaţia tradiţională, calitățile sale transformând meniurile care o conțin în festinuri culinare.

Read more: Delicatese pentru un festin culinar Reţete speciale cu carne de struţ

Reţete irezistibile de burgeri

865 26 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

În SUA, burgerul este o comoară naţională. Bucătarii din toată lumea se întrec în a descoperi noi formule, cât mai savuroase, editorii scot cărți despre acest preparat irezistibil, iar răspândirea burgerului continuă în pas alert. Deliciosul fel culinar cucerește și România, în variante dintre cele mai variate și mai gustoase.

Read more: Reţete irezistibile de burgeri

Măsuri după excesele de Sărbători Reţete delicioase de... detoxificare

864 26 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Perioada Sărbătorilor este încărcată de mâncăruri grele, iar efectele negative ale mâncatului excesiv se prelungesc în timp, dar există metode de purificare și de recuperare a controlului asupra corpului. Practic, detoxificarea reprezintă eliminarea din organism a deșeurilor toxice și restabilirea unui mediu intern corect la nivelul tuturor țesuturilor. Procesul are efecte pozitive remarcabile asupra stării de sănătate, de la întărirea imunității la scăderea în greutate.

Read more: Măsuri după excesele de Sărbători Reţete delicioase de... detoxificare

Meniuri pentru mesele festive

863 28 1de Gheorghe Zmaranda şi Silviu Ghering

Robin Fox, profesor de antropologie la Universitatea Rutgers din New Jersey, spune că mâncatul împreună nu este doar despre mâncare și nutriție și că trebuie să îi redescoperim importanța și valoarea. „A împărți o masă cu cei dragi ar trebui considerat un eveniment special, care aproape poate lua forma unui ritual sau a unei ceremonii, așa cum era practicată de strămoșii noștri pentru care a găsi mâncarea era o luptă continuă”. Afirmațiile lui au și mai mult sens dacă le plasăm în această perioadă a anului, când sărbătorile și mesele festive nu au aceeași savoare dacă nu le împărțim cu cei dragi. Și pentru că o masă gustoasă, cu o atmosferă fabuloasă în jurul ei, rămâne în amintiri vă propun să „aranjăm” împreună întâlnirea cu cei dragi. Ce putem găti, ce deserturi și vinuri putem servi aflăm de la Nafea Assad, brand manager la „Oala cu bunătăți”, Petre Adrian Butoianu, cofetar-patiser, participant la Bake Off Romania și producătorul local de vinuri Aurelian Lupu, de la crama cu același nume.

Read more: Meniuri pentru mesele festive

Embleme culinare Delicii europene tradiţionale de Crăciun

862 26 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Un nou Crăciun… o nouă ocazie de a ne bucura de vestea Nașterii Mântuitorului alături de toți cei dragi. Europa creștină celebrează marele moment cu deserturi tradiționale de excepție, care nu lipsesc de pe mesele de sărbătoare.

Read more: Embleme culinare Delicii europene tradiţionale de Crăciun

Sarmale româneşti Reţete culese din toată ţara

861 26 1de Simona Lazăr

Lume multă, în jurul oalei cu sarmale. Înveșmântată în costumul maramureșensc - cu cămașă împodobită cu dantelă de mână și fustă cu vrâste roșii, verzi și negre, așa cum purtaseră, din veac, mama, și bunica, și străbunica, și toate înaintașele ei - Iulia Corău împarte sarmalele ei cu păsat, pregătite așa cum se face la Botiza. O știu de două decenii, de la târgurile culinare din țară, motiv pentru care nu ezit să-i cer rețeta bucatelor care au făcut-o vestită în lume.

Read more: Sarmale româneşti Reţete culese din toată ţara

Ce mâncăm în perioada postului, gustos şi sănătos Specialist nutriţie Corina Dan: „Năutul este un excelent înlocuitor al cărnii“

860 27 2de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Unii consideră perioada postului o corvoadă, din pricina aşa-ziselor restricţii alimentare sau pentru că li se pare că au un meniu limitat. „Ce să mănânc de post?” este întrebarea frecventă. Ei bine, există variante şi reţete extrem de gustoase, uşor de preparat şi, cel mai important, foarte sănătoase. Specialiştii recomandă dietele bazate pe produse vegetale chiar şi în afara postului. Corina Dan (medalion), specialist nutriţie SanoVita, ne-a vorbit despre importanţa acestor alimente, cum pot fi asociate, la ce ajută organismul, dar şi câteva reţete pe care le poate face oricine acasă.

Read more: Ce mâncăm în perioada postului, gustos şi sănătos Specialist nutriţie Corina Dan: „Năutul este un...

Hrana viitorului este aici! Uluitoare inovaţii alimentare

859 26 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Fie că dezvoltă noi produse pentru băcănii sau creează noi piețe unde cumpărătorii le-ar putea găsi, mai multe companii din lume arată calea de urmat pentru întreaga industrie alimentară. De la înghețata de laborator la cafeaua fără boabe, hrana viitorului se întrezărește prin inovațiile prezentului.

Read more: Hrana viitorului este aici! Uluitoare inovaţii alimentare

Textură şi savoare Reţete exotice cu caracatiţă

858 26 1de Roxana Istudor şi Silviu Ghering

Caracatiţa este, fără îndoială, o delicatesă uşor identificabilă de oricine datorită tentaculelor. Proaspătă, în conservă sau congelată, această carne are o textură remarcabilă, unică și o savoare care face din orice preparat care are în centru versatila caracatiță unul memorabil.

Read more: Textură şi savoare Reţete exotice cu caracatiţă

În ultimii ani, meniurile sofisticate venite din afară au câştigat mult teren Chef Alex Petricean: „Bucătăria nouă românească remodelează valenţa gusturilor tradiţionale sub o altă înfăţişare“

857 26 1de Ştefania Băcanu şi Silviu Ghering

Chef Alex Petricean, pe care cei mai mulți îl știu de la MasterChef, a cucerit publicul cu viziunea sa asupra meniurilor tradiţionale româneşti, concept pe care îl promovează cu succes şi în „Noua”, căsuța bucătăriei autohtone de pe Popa Nan, ale cărei baze le-a pus timid, dar sigur. Astăzi, se bucură de un adevărat succes, graţie implicării, dăruirii, dar mai ales reţetelor excepţionale cu care îşi întâmpină clienţii, zi de zi. Ne-a împărtăşit şi nouă din secretele bucătăriei tradiţionale şi ne-a învăţat cum să preparăm un meniu ca la carte.

Read more: În ultimii ani, meniurile sofisticate venite din afară au câştigat mult teren Chef Alex Petricean:...

Reţete de vis de la Stanley Tucci

856 26 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Binecunoscutul și foarte îndrăgitul protagonist al unor succese de box-office, ca „Jocurile foamei”, „Diavolul se îmbracă de la Prada”, „Spotlight”, „Onoarea familiei Prizzi”, „Panică pe Wall Street” sau „Căpitanul America: Primul Răzbunător”, Staney Tucci se recuperează după o luptă crâncenă cu un cancer agresiv și, în acest timp, împărtășește lumii dragostea sa pentru mâncare, într-o serie realizată la CNN, intitulată „În căutarea Italiei”, precum și felul în care reînvață gustul vieții, după cum mărturisește în recentul său volum, „Taste” („Gust”).

Read more: Reţete de vis de la Stanley Tucci

Alternative la varianta din făină de grâu Varietăţi sănătoase şi gustoase de pâine

855 26 1de Călin Popa şi Flori Pintea

Există diverse motive pentru care o persoană poate dori să evite pâinea din făină albă de grâu. Indiferent că argumentele sunt din categoria problemelor medicale sau din motive de greutate corporală în plus, există în prezent numeroase alternative, varietăți speciale și gustoase, potrivite pentru un stil sănătos de viață.

Read more: Alternative la varianta din făină de grâu Varietăţi sănătoase şi gustoase de pâine

Marmelade naturale, desertul delicios al toamnei

854 26 1de Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering

Potrivit specialiștilor, una dintre cele mai vechi rețete cunoscute pentru un „marmelet” de portocale (aproape de ceea ce reprezintă astăzi o marmeladă) provine din cartea de rețete a lui Eliza Cholmondeley, în jurul anului 1677. Indiferent din ce fructe ați alege să o preparați, marmelada rămâne o ispită a toamnei, îndrăgită de toți cei care iubesc dulcele.

Read more: Marmelade naturale, desertul delicios al toamnei