de Simona Lazăr
Fără a fi o „țară gastronomică” prin excelență, Elveția are totuși câteva sute de rețete „cu istorie”, care permit configurarea unui profil culinar aparte.
Read more: Reţete elveţiene care au intrat în istoriede Călin Popa şi Silviu Ghering
Cireșele sunt unele dintre cele mai iubite fructe ale începutului de vară. Preparate în toate felurile, pun la dispoziția celor cu plăceri culinare rafinate un gust dulce-acrișor, care îmbogățește și potențează inclusiv diferite tipuri de carne, în formule de meniuri memorabile.
Read more: Gusturi rafinate Reţete de cărnuri diverse cu cireşede Simona Lazăr
Muschetarii lui Dumas-tatăl au încântat copilăria și adolescența a sute de milioane de lectori, fie că vorbim despre francezi, fie că ne referim la cititori din peste 140 de țări, în limbile cărora a fost tradus romanul „Cei trei muschetari”. Cu siguranță este cel mai îndrăgit roman de „capă și spadă” din literatura mondială. Personajele lui Dumas sunt... gurmande. Și nu doar Porthos (cel mereu nesătul) sau Planchet (valetul veșnic flămând al lui D’Artagnan).
Read more: Ce bucate îi plăceau celui mai îndrăgit muschetar? Trei reţete gascone din bucătăria lui D’Artagnande Călin Popa şi Silviu Ghering
Năutul este un aliment bogat în vitamine şi minerale, preţuit încă din Antichitate, atât în Europa, cât şi în Orientul Mijlociu. Versatil, sățios și delicios, năutul este ingredient-vedetă în unele dintre cele mai speciale rețete, pe care le puteți încerca oricând acasă.
Read more: Un ingredient pentru toate gusturile Reţete speciale cu năutde Călin Popa şi Silviu Ghering
Bucătăria taiwaneză este un amestec cuceritor de arome puternice de condimente, arome suculente și combinații exotice, care fac din experiența culinară în această parte a lumii una memorabilă.
Read more: Reţete exotice din Taiwande Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering
Cine a spus că doar mielul poate fi vedetă pe masa tradițională de Paște? Aveți acum posibilitatea să savurați câteva preparate delicioase cu carne de ied, pentru care să fiți apreciate la adevărata valoare.
Read more: Reţete delicioase cu ied pentru masa de Paştede Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna
Vedete atât ale verii, cât și ale toamnei, ardeii sunt excepționali atunci când vreți să pregătiți mâncăruri rapide, dar extraordinar de gustoase și mai ales sănă- toase. Și asta pentru că ardeii conțin nu doar vitamina C, ci și cantități importante de alte substanțe necesare organismului, precum vitamina A, vitamina E, licopen, acid folic și potasiu.
Read more: Reţete inedite cu ardeide Călin Popa şi Adrian Barna
În timp ce întreaga lume contemplă „începutul sfârșitului” crizei sanitare mondiale odată cu debutul vaccinării, unele schimbări de stil de viață din timpul anului de restricții 2020 se vor menține. Printre acestea se află cele nutriționale, chefii cu experiență trasând reperele alimentației din era post-COVID-19.
Read more: Mâncarea în era post-COVID-19 Mari trenduri nutriţionale în anul 2021de Călin Popa şi Florica Pintea
Unul dintre cele mai populare preparate ale planetei, pizza, înregistrează nenumărate variațiuni de toppinguri. Fie că este vorba despre adaptare la preferințele locale sau despre imaginația nesfârșită a chefilor, ingredientele care acoperă minunatul blat crocant sunt uneori neobișnuite.
Read more: Toppinguri neobişnuite pentru pizzade Călin Popa şi Silviu Ghering
Simpli, gustoși, exotici, tăițeii asiatici au cucerit întreaga lume. De o versatilitate faimoasă, pot fi gătiți în variante picante sau dulci-acrișoare, iar rezultatele vor fi uimitoare și delicioase de fiecare dată. Pentru un prânz sau o cină rapidă, care să nu îngreuneze digestia și să nu adauge kilograme nedorite, delicioasele și savuroasele rețete asiatice cu tăiței sunt formula gastronomică ideală.
Read more: Reţete savuroase cu tăiţei asiaticide Simona Lazăr
În crucea toamnei, mă-ndemn adeseori să iau la pas satele săsești din „arcul interior” al Carpaților. Caut rețetele de odinioară, păstrate cu greu, în ultima jumătate de veac, de când, rând pe rând, mulți dintre locuitorii care au întemeiat aceste așezări au plecat spre alte zări ori s-au „coborât” în pământul pe care sunt ridicate biserici-cetate. Le aflu când de la ultimii sași de prin sate, când de la bătrânele săsoaice care se întorc vara în satul natal...
Read more: Reţete vânătoreşti de prin satele săseştide Călin Popa şi Florica Pintea
Pentru iubitorii de carne, savoarea raței este incomparabilă. Carne cu o textură specială, bogată, rața permite stil, personalizare, ingrediente inedite și combinații spectaculoase, care îi pun mereu în valoare gustul de lux.
Read more: Gust de lux Reţete inedite cu carne de raţăde Călin Popa şi Florica Pintea
Juliet Sear este o specialistă a deliciilor coapte și a deserturilor delicioase de toate felurile, de la prăjituri festive la fursecuri, dulciuri sănătoase și chiar fără gluten. Prezență fermecătoare și inspirată în show-urile de televiziune prin propria producție, „Beautiful Baking with Juliet Sear” („Prăjituri frumoase cu Juliet Sear”), autoarea de cărți de bucate care a gătit, printre alții, pentru Prințul Harry, Kate Moss, Bryan Adams sau Sir Ian McKellen își aduce rețetele și secretele și pentru telespectatorii români, într-o nouă emisiune la TV Paprika.
Read more: Reţete irezistibile, pentru toate gusturile Deliciile coapte ale lui Juliet Searde Călin Popa şi Silviu Ghering
Alcoolul, sub diverse forme, este folosit drept ingredient într-un număr mare de reţete - în sosuri, în marinate sau drept principală aromă. În acest din urmă caz, meniurile care rezultă, în special cele cu băuturi tari, au o savoare explozivă, un gust pregnant și sunt adevărate aventuri gastronomice.
Read more: Explozie de savoare Reţete speciale cu alcoolde Călin Popa şi Florica Pintea
Leurda a devenit tot mai mult una dintre cele mai apreciate verdețuri ale primăverii. Asociată cu ieşirea animalelor din hibernare, această plantă-tratament energizează, conferă savoare preparate- lor și permite o mulțime de interpretări culinare.
Read more: Reţete revigorante cu leurdăde Călin Popa şi Florica Pintea
Una dintre formulele de îndulcitor care intră tot mai mult în prim-planul gastronomiei mondiale ca alternativă sănătoasă la zahăr este siropul de arțar. Mult mai mult decât un lichid omniprezent pe clătitele de la mesele de dimineață de peste Ocean, acest produs este de o uimitoare versatilitate și potențează gustul unui mare număr de meniuri cu aroma sa unică.
Read more: Reţete aromate, cu sirop de arţarde Călin Popa şi Florica Pintea
Cartoful dulce este un adevărat aliment-minune, plin de calități nutriționale și cu un mare număr de beneficii pentru sănătate. Spectaculos în orice meniu, acest tip de cartof poate fi vedeta oricărei mese, fiind foarte apreciat și de vegetarieni.
Read more: Gustul cremos al unui aliment-minune Reţete vegetariene cu cartofi dulcide Călin Popa şi Florica Pintea
Lumea gastronomică românească, atât de bogată în ingrediente și savoare, are în prim-plan o frumoasă continuitate a coacerii plăcintelor de tot felul. Cu rețete transmise din generație în generație, aceste preparate irezistibile duc întotdeauna cu gândul la bucuria copilăriei și la gustul unic al tradiției.
Read more: Gustul de acasă Reţete de plăcinte tradiţionale româneştide Călin Popa şi Florica Pintea
Pentru iubitorii preparatelor din carne, chefii au imaginat numroase variante de cruste care fac din „miezul” delicios și plin de proteine un preparat spectaculos, cu „coajă” crocantă și parfumată, care face din orice friptură un deliciu.
Read more: Reţete de cărnuri în crustă „Miez“ suculent în „coajă“ delicioasăde Călin Popa şi Florica Pintea
Autoare a unei cărți de bucate și pasionată de bucătăria savuroasă, dar sănătoasă, îndrăgita actriță Kate Hudson propune un meniu de petrecere cu gustări delicioase, cu un aspect îmbietor și care respectă toate regulile îmbinării dintre gust, aport de nutrienți și beneficii pentru siluetă.
Read more: Vedete în bucătărie Meniu de petrecere de la Kate Hudsonde Călin Popa şi Florica Pintea
Atunci când imaginația gastronomică întâlnește tradiția culinară, se pot ivi trenduri care se perpetuează în timp, prin savoare. Din acest fenomen face parte și ieșirea portocalelor, vedete ale iernii, din segmentul dulciurilor și combinarea parfumului lor unic cu cărnuri și condimente.
Read more: Reţete speciale cu portocale