Main menu

header

Chef Massimo Bottura Meniul complet din cel mai bun restaurant din lume

760 26 1de Gabriela Militaru şi Adrian Barna

Massimo Bottura este unul dintre cei mai renumiți chefi ai momentului. Italianul în vârstă de 57 de ani deține restaurantul Osteria Fancescana din Modena, Italia, care a fost desemnat cel mai bun restaurant din lume în 2018. Bottura a deschis restaurantul în 1995 și curând a devenit un reper în materie de gastronomie. În prezent, Massimo Bottura își petrece cea mai mare parte a timpului la New York pentru a răspândi dragostea pentru bucătăria italiană.

Read more: Chef Massimo Bottura Meniul complet din cel mai bun restaurant din lume

Amintirile delicioase ale copilăriei: Găluştele

759 26 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Oricine retrăiește cu drag toamna copilăriei, când de la masă nu lipsea niciodată cel mai bun desert: găluștele dulci. Iată câteva rețete de pe vremea bunicii, care să vă aducă în suflet bucuria de altădată.

Read more: Amintirile delicioase ale copilăriei: Găluştele

Cei mai buni burgeri vegetarieni

758 28 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Vreți să faceți o pauză de carne, dar nu puteți renunța la burgerii preferați? Iată câteva rețete de burgeri vegetarieni delicioși.

Read more: Cei mai buni burgeri vegetarieni

Reţete delicioase cu dovleac, cu mai puţin de 300 de calorii

757 26 1de Daria Mândru şi Florica Pintea

Dovleacul nu e doar un minunat element decorativ specific sezonului de toamnă, ci e și o vedetă a nutriției sănătoase, care își datorează frumoasa culoare portocalie antioxidanților precum betacarotenul (care e transformat de organism în vitamina A). Totodată, e foarte bogat în fibre sățioase, vitamine și minerale. Dați frâu liber creativității culinare și folosiți dovleacul în preparate delicioase dulci, dar și sărate. Iată șase astfel de rețete, fiecare cu mai puțin de 300 de calorii porția.

Read more: Reţete delicioase cu dovleac, cu mai puţin de 300 de calorii

Invitaţie la masa tătarilor dobrogeni

756 26 1de Simona Lazăr

 Se numește... Eden. Ayvaz Eden. Iar numele ei - deși tare i-ar plăcea, nu înseamnă „Raiul pe pământ”, ci „Cea liniștită”. Este un nume frumos, dat adeseori, în comunitatea tătărească, atât fetelor, cât și băieților. „Părinții mei erau oameni cu un temperament vulcanic, iar o mătușă, când m-am născut eu, le-a spus să îmi dea acest nume, poate că eu voi fi mai puțin năvalnică”... Așa a început dialogul meu cu Ayvaz Eden, pe una dintre străzile Sighișoarei, la Festivalul Intercultural ProEtnica de la Sighișoara, unde pe scenă urmau să urce și reprezentanții Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

Read more: Invitaţie la masa tătarilor dobrogeni

Soţia fostului fotbalist Florentin Petre şi pasiunea pentru deserturi extrem de gustoase şi sărace în calorii Margarita Petre: „Îmi plac prăjiturile făcute acasă“

755 26 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Când spui soţie de fotbalist, te gândeşti, poate, la acea femeie care stă acasă şi are grijă de familie, în timp ce bărbatul asigură veniturile. Margarita Petre (medalion), soţia fostului internaţional Florentin Petre, iese din acest tipar. Frumoasă, cu un titlu de Miss Bulgaria, Mimi, aşa cum o alintă prietenii, şi-a dorit să se facă utilă şi, totodată, să contribuie la cheltuielile casei. Cum? Făcând prăjituri. Şi nu orice prăjituri. A urmat chiar şi un curs în domeniu, iar acum recomandă propriile reţete.

Read more: Soţia fostului fotbalist Florentin Petre şi pasiunea pentru deserturi extrem de gustoase şi sărace...

Trucuri culinare de la bunici

754 26 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Sunteți începători în deslușirea tainelor culinare și nu vă ies preparatele de fiecare dată ca la carte? Nu vă gândiți să abandonați, pentru că bunica are un truc pentru fiecare preparat culinar.

Read more: Trucuri culinare de la bunici

Patru istorii şi niscaiva reţete pentru Halloween

753 26 1de Simona Lazăr

Halloween ori Hallowe’en este o sărbătoare pe care o regăsim, tradițional, în mai multe țări din vestul Europei și din nordul Americii, care se celebrează la 31 octombrie, când în calendar este „Ziua Tuturor Sfinților”. În ultimele decenii, ca și în cazul Crăciunului, Halloweenul nu mai este o tradiție tipică pentru țările creștine unde s-a dezvoltat inițial, fiind adoptată pe întregul mapamond, indiferent și independent de credințe religioase și moșteniri culturale.

Read more: Patru istorii şi niscaiva reţete pentru Halloween

Reţete inedite de murături pentru iarnă

751 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Ce murături puneți pentru această iarnă? Cât și cum? Asta e întrebarea pe care o pun gospodinele cel mai des în acest sezon. Iată câteva idei senzaționale de conserve pentru iarnă mai puțin cunoscute. O adevărată provocare!

Read more: Reţete inedite de murături pentru iarnă

Delicii dulci cu fructe de toamnă

751 26 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

Serile toamnei pot deveni mult mai frumoase dacă le veți petrece alături de o prăjitură delicioasă, obținută din cele mai bune fructe de sezon.

Read more: Delicii dulci cu fructe de toamnă

Reţete tradiţionale de paste, orez şi supă „Primi piatti“ în Toscana gusturilor sublime

750 26 1de Simona Lazăr

Supele și pastele sunt clasicele „primi piatti” din bucătăria toscană. Iar acolo unde sunt paste, trebuie să fie și... sos pentru paste. Un prieten toscan îmi povestea deunăzi că - apropo de sosuri - unul dintre cele mai îndrăgite este cel denumit „sugo finto”, ceea ce ar însemna „sos fals”. Fals, fals, dar și el se pregătește după reguli anume, foarte exacte. Iar „făcătura” vine din faptul că seamănă foarte bine cu sosurile de roșii și carne - tip „ragu” - doar că este preparat numai din ierburi aromatice și legume.

Read more: Reţete tradiţionale de paste, orez şi supă „Primi piatti“ în Toscana gusturilor sublime

Cosmin Tudoran, expert în vinuri: „Românii sunt din ce în ce mai buni. Am luat 15 medalii de aur la concursul Mundus Vini“

749 26 1de Valeria Roman şi Adrian Barna

Cosmin Tudoran (40 de ani), fost solist în trupa Ca$$a Loco şi fost prezentator al show-ului PRO TV „Vara ispitelor” (2001), a revenit în forță în atenția publicului. Din 9 septembrie, face parte din echipa „MasterChef”, fiind cooptat în noul sezon, în rol de jurat. Cosmin Tudoran este student în ultimul an la Horticultură, expert în vinuri și mai așteaptă doar diploma de oenolog ca să se apuce de făcut propriile licori bahice, în cramă! Până atunci, îl vedem pe micile ecrane la „MasterChef”, unde este unul dintre cei mai exigenți jurați ai noului sezon. Despre cum a trecut de la muzică la vinuri și de la ele la concursul de la Pro TV, ne-a povestit chiar el într-un interviu spumos ca vinurile pe care le degustă.

Read more: Cosmin Tudoran, expert în vinuri: „Românii sunt din ce în ce mai buni. Am luat 15 medalii de aur...

Reţete din cartea de bucate a unui mare scriitor George Bernard Shaw, vegetarianul

748 26 1de Simona Lazăr şi Florica Pintea

La vârsta de 25 de ani, scriitorul George Bernard Shaw a devenit vegetarian. El atribuia această schimbare a habitudinilor sale unui distih din poemul lui Shelly „Revolta Islamului”: „Niciodată sânge de pasăre sau bestie/ Nu vor mai fi pentru om un festin”. Istoricii literari atribuie însă azi această schimbare mai degrabă sărăciei decât poeziei.

Read more: Reţete din cartea de bucate a unui mare scriitor George Bernard Shaw, vegetarianul

Secrete din bucătăria grădinarilor bulgari din nordul Dunării Reţete de odinioară din Licuriciul Teleormanului

746 26 1de Simona Lazăr

E-hei, ce vremuri erau odată! Chipul mătușii Ioana a lu’ moș Florea Nicolae din Licuriciul Teleormanului se umplea de zâmbet când își aducea aminte de bucatele de demult, așa cum se găteau în vremurile „de sărăcie”, dar bogate în bucurii ale copilăriei și tinereții domniei sale. Și ce ritualuri mai erau atunci, în toate anotimpurile!

Read more: Secrete din bucătăria grădinarilor bulgari din nordul Dunării Reţete de odinioară din Licuriciul...

Regele patiseriei britanice: Paul Hollywood

745 26 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Paul Hollywood este unul dintre cei mai cunoscuţi chefi britanici specializați în patiserie. În vârstă de 53 de ani, Paul și-a făcut primii ani de ucenicie gastronomică în Cipru, de unde s-a întors decis să-și popularizeze cât mai mult rețetele de tarte și budinci. El este autorul a nu mai puțin de şase cărți de bucătărie și a participat ca jurat în mai multe emisiuni și show-uri tv de gen.

Read more: Regele patiseriei britanice: Paul Hollywood

Popas culinar la Mănăstirea Dintr-un Lemn Prăjituri monahale şi conserve de vară

743 26 1de Simona Lazăr

Strecurată printre florile de mușcată, lumina lină a amiezii pătrunde dincolo de verandă, în cancelaria Mănăstirii Dintr-un Lemn. Să tot fie un deceniu de când tot port cu mine amintirea asta și-a întâlnirii cu maica stareță, stavrofora Emanuela Oprea. Ca să-mi fie mai lesne istorisirea, o trec la timpul prezent, un prezent continuu și nedefinit, ca amiezile de vară în Vâlcea...

Read more: Popas culinar la Mănăstirea Dintr-un Lemn Prăjituri monahale şi conserve de vară

Localul unde o masă trebuie rezervată cu câteva luni înainte Mirazur, cel mai bun restaurant din lume-nr742-sapt8-14-aug-2019

742 26 1de Andreea Vasilescu şi Gabriela Militaru

Restaurantul francez Mirazur, condus de maestrul bucătar argentinian Mauro Colagreco şi situat în Menton, un oraş din sudul Franţei, a fost desemnat cel mai bun stabiliment gastronomic din lume de editorii revistei britanice specializate „Restaurant”, în cadrul unei ceremonii organizate în Singapore. Este vorba despre prima instituţie franceză care obţine acest titlu de când a fost creat clasamentul în 2002. Restaurantul Mirazur a ocupat locul al treilea în topul din 2018, în fruntea căruia s-a aflat Osteria Francescana, un restaurant condus de chef Massimo Bottura.

Read more: Localul unde o masă trebuie rezervată cu câteva luni înainte Mirazur, cel mai bun restaurant din...

Cum se duse Marin la Poarta Raiului cu paporniţa plină cu praz Reţete olteneşti de vară

741 26 1de Simona Lazăr

Fusei și eu o dată prin Oltenia cea sărutată de soare și mă-ndrăgostii de bucatele ei. Grozave bucate, drept să vă spui! Și puse alăture de-o bărdăcuță cu zaibăr parcă și mai bune-mi părură!

Read more: Cum se duse Marin la Poarta Raiului cu paporniţa plină cu praz Reţete olteneşti de vară

Cele mai bune şi mai vechi reţete de ciorbe consumate de români

740 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Nu mai e nicio îndoială pentru nimeni că românii sunt o nație de ciorbari. Și pentru că se spune că ciorba este examenul maturizării pe care îl puteți da oricând, vă punem la dispoziție câteva dintre cele mai vechi și mai bune rețete consumate de-a lungul timpului.

Read more: Cele mai bune şi mai vechi reţete de ciorbe consumate de români

8 decenii din istoria (gastronomică a) României Mese şi meniuri regale. Eleganţă, fast şi bun gust

739 26 1de Simona Lazăr

Istoria mare e, de cele mai multe ori, cauționată sau anturată de „faptele” a ceea ce se mai numește „istoria măruntă”, a vieții cotidiene. Iar atunci când această „viață cotidiană” explorată de pasionați și de istorici (ori de istorici pasionați) este cea a unor familii exponențiale, totul capătă o aură magică, un parfum, o aromă...

Read more: 8 decenii din istoria (gastronomică a) României Mese şi meniuri regale. Eleganţă, fast şi bun gust

Reţete din Arhipelagul lui Ulysse

738 26 1de Simona Lazăr

Insulele din Marea Ionică (vestul Greciei), cunoscute și sub numele de „Arhipelagul celor șapte”, se află, din punct de vedere culinar, la o „răscruce” interesantă, din perspectiva geografiei și prin prisma istoriei zbuciumate.

Read more: Reţete din Arhipelagul lui Ulysse