de Roxana Istudor şi Adrian Barna
În cel mai deplin spirit britanic, preparatele care se servesc la Palatul Buckingham reflectă tradiţia monarhiei. Noua domnie care începe, cea a Regelui Charles al III-lea, păstrează în centru aceleaşi repere gastronomice - meniuri delicioase, sănătoase, simple și, mai ales, de sezon și cu ingrediente ușor de procurat. Cartea de bucate „Royal Teas” („Ceaiuri regale”), a bucătarilor regali Mark Flanagan și Kathryn Cuthbertson, reflectă pe deplin faptul că preparatele cu care se delectează membrii Familiei Regale a Marii Britanii, generaţie după generaţie, cuceresc prin gust și eleganța prezentării.
Read more: Gusturi regale Reţete de la Palatul Buckinghamde Simona Lazăr
Peste 70 de rețete, reprezentând 27 de țări de pe 5 continente - astfel poate definit volumul „Mountain recipes: Cooks in high places” pe care FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) a pregătit-o și lansat-o, într-un efort concertat, din ultimii ani, de a face cunoscute lumii cele mai apreciate rețete ale planetei. Bucătăria montană a captat interesul bucătarilor și editorilor colaboratori ai FAO. Cartea conține și 30 de rețete de la concursul organizat de FAO de Ziua Internațională a Muntelui (în 2019), a cărui câștigătoare a fost nepaleza Ashmita Lama, din Valea Sinja. „Pe măsură ce veți găti” - spun realizatorii cărții - „vă veți aminti rolul pe care îl joacă munții în hrana noastră, în cultura noastră, în viața noastră de fiecare zi”.
Read more: O varietate de reţete culese de la locuitorii celor mai înalte aşezări de pe planetă Bucătăria...de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Sănătoși, sățioși, plini de fibre și vitamine, cartofii sunt legume extrem de versatile, care permit nenumărate meniuri diverse. Unele dintre cele mai gustoase și mai populare feluri pe bază de cartofi sunt salatele, în infinitele lor variațiuni, preferate și gătite în toată lumea.
Read more: Sănătate şi saţietate Cele mai gustoase salate de cartofide Simona Lazăr
Volumul „Buna menajeră”, de Ecaterina (col.) Steriady, din care am extras câteva rețete care să vă inspire pentru masa pascală este prima carte de bucate românească din timpul lui Carol I. În epocă, o carte de bucate se număra printre piesele de rezistență ale trusoului de nuntă. Cărții asupra căreia ne vom opri acum îi putem conferi mai multe „titluri”: cea dintâi carte de bucate din timpul lui Carol I, cea dintâi publicată într-un oraș de provincie (s-a tipărit prima dată la Galați, în 1871), cea mai longevivă carte de bucate românească antebelică, primul nostru bestseller culinar (veritabil).
Read more: Reţete pentru masa de Paşti, din primul bestseller culinar românesc „Buna menajeră“ a...de Valentin Țigău
Dacă fixăm începuturile creștinismului - ca și, mai apoi, pe cele ale vieții mănăstirești - în ținuturile din partea estică a Mediteranei, Grecia este exponențială (cu Athosul, cu Meteorele ș.a.) și se cuvine să căutăm în același areal rețetele reprezentative pentru marile sărbători ortodoxe. Înainte de Paști - „Pesah” sau „trecerea” dinspre moarte spre Viață și dinspre întuneric spre Lumină - însoțindu-l pe Hristos, creștinul marchează încă un moment emblematic: Intrarea Domnului în Ierusalim. Sau Floriile! Care vin nu doar cu soare (vorba poetului), ci și cu bucate ritualice - de legume, fructe de mare și pește -, reţete culese de noi de prin mănăstirile grecești.
Read more: Să ne „pregătim“ stomacul pentru mesele îmbelşugate care vor urma după Postul Mare Preparate...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Tulpinile de rubarbă, pline de antioxidanți, vitamine și minerale, acrișoare, parfumate, delicioase, sunt ingrediente-vedetă ale unui mare număr de feluri culinare, de la salate la feluri principale. Dar poate nicăieri savoarea acestei legume unice nu este mai apreciată decât în rețetele de deserturi.
Read more: O legumă acrişoară în deserturi delicioase Reţete cu rubarbăde Simona Lazăr
La Buna Vestire (25 martie) începe pământul a prinde culoare verde, ieşind iarba şi toate celelalte plante. De asemenea, încep a zbura de colo-colo insecte, în zare se văd primele rândunele, iar cucul începe a-și spune cântecul, în fiecare dimineață.
Read more: Reţete româneşti de peşte, pentru masa de Buna Vestirede Roxana Istudor şi Flori Pintea
De fiecare dată când vine vorba despre semințele de mac în bucătărie, primul gând este la delicioase deserturi. Dar minunatul condiment este suficient de versatil încât să dea un gust de excepție unor feluri principale sau antreuri savuroase, surprinzătoare.
Read more: Parfum, savoare şi… antioxidanţi Reţete-surpriză cu seminţe de macde Roxana Istudor şi Flori Pintea
Pentru acele zile în care oricine se poate simți stors de puteri, ușor răcit sau slăbit, unele rețete de supă au capacitatea de a energiza și de a repune organismul pe picioare în foarte scurt timp. Pline de vitamine, hidratante și parfumate, cele mai faimoase supe pentru recăpătarea forțelor sunt binevenite oricând, grație gustului delicios.
Read more: Delicii cu beneficii Reţete savuroase de supe energizantede Roxana Istudor şi Silviu Ghering
Mult mai simplă și mai frugală decât gastronomiile sudice, bucătăria arctică este, practic, un mod de a trata hrana pe care oamenii îl redescoperă. Bazate pe puținele soluții pe care le oferă natura, încărcate de proteine, dar în același timp foarte sănătoase, felurile de mâncare din nordul extrem stârnesc interesul chefilor din toată lumea, care le perpetuează sau le reinterpretează, grație unei comuniuni neîntrecute cu resursele lumii naturale. Carnea de vânat care stă la baza acestor preparate se găsește congelată în unele supermarketuri.
Read more: Frugalitatea nordului extrem Retete arcticede Roxana Istudor şi Flori Pintea
Micul dejun este o masă crucială pentru foarte mulți oameni. În toată lumea, această primă savoare a zilei este marcată cum se cuvine, prin feluri consistente, dar ușoare, care să asigure necesarul de energie pentru cât mai multe ore și să pună organismul în funcțiune.
Read more: Savoarea primei mese a zilei Reţete internaţionale pentru micul dejunde Simona Lazăr
Călătorind peste apa Prutului, în zona „luncii” care precede vărsarea acestui râu-graniță în apele Dunării, aveam să cunoaștem o comunitate aparte, mândră de istoria ei, care îl pomenește, între alții pe fiul lui Ștefan cel Mare, Petru Rareș „Pescarul” sau „Majarul”. Între multele variante ale legendei, una zice că acolo, la Văleni, ar fi primit acesta vestea că a fost ales să urce pe tronul Moldovei. Mai există acolo, în Văleni, și „legende” mai noi, precum este cea a bunicii Vasilina, bătrâna al cărui chip a făcut înconjurul lumii atunci când, la Eurovision, a devenit personajul-cheie al cântecului formației Zdob și Zdub, din „Bunica bate toba” (dar despre povestea ei și a soțului ei, meșter de tobe și alte instrumente muzicale tradiționale, vom mai avea prilejul să vorbim). Tot la Văleni, în Lunca Prutului de Jos, în Republica Moldova, am întâlnit-o și pe Vera Caminschi (foto), fondatoarea Muzeului Pâinii, cu care am stat... la Taifasuri!
Read more: „Jucatul nunţii cu 12 colaci“ şi alte obiceiuri din Lunca Prutului de Jos Vera Caminschi: „Muzeul...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Vedetă a medicinei tradiționale, plantă aromatică de excepție, menta este apreciată în toată lumea și pentru aspectul său proaspăt, și pentru aroma deosebită, și pentru proprietățile vindecătoare remarcate din cele mai vechi timpuri. Rețetele cele mai obișnuite devin imediat unele foarte speciale prin simpla adăugare a acestui condiment excepțional.
Read more: O aromă inedită pentru meniuri tradiţionale Reţete speciale cu mentăde Simona Lazăr
Vă propun să facem azi o călătorie culinară: în spațiu - până în exotica insulă Corsica; în timp - până pe vremea în care Napoleone di Buonaparte (Împăratul Napoleon I de mai târziu) era doar un copil care se juca pe o stradă a orașului Ajaccio, fluturând o sabie de lemn. Era o amiază caldă și senină, iar mama sa, Maria Letizia Ramolino, căsătorită cu Carlo Buonaparte (avocat și politician corsican) își chema familia la masă. Ce vor fi mâncat Maria Letizia, Carlo și cei opt copii ai lor? Ei bine, la această întrebare vă răspund chiar acum!
Read more: Reţete din bucătăria corsicană, ca-n vremea copilăriei lui Napoleon Bonapartede Simona Lazăr
În „câșlegi”, perioada cuprinsă între sfârșitul unui post și începutul celuilalt - cum ar fi, acum, între Postul Crăciunului și Postul Mare al Paștelui - se mănâncă „de dulce”. Firește, respectând zile de post din fiecare săptămână, bine stabilite de părinții bisericii, cei din vechime - miercurea și vinerea (ca și lunea, pentru aceea care se țin mai strâns de litera Cărții). Cum suntem, acum, în câșlegii de iarnă, e cum nu se poate mai nimerit a vă dărui câteva rețete de preparate cu carne, culese de prin satele românești. Și, bineînțeles, așa cum ne stă nouă bine aici, la Taifasuri, să însoțim aceste rețete cu câte o poveste.
Read more: Din Bucovina, în Moldova şi apoi în Basarabia de Sud, pe urmele bucatelor tradiţionale Reţete cu...de Roxana Istudor şi Flori Pintea
Dieta mediteraneană s-a clasat din nou pe primul loc din perspectiva efectelor benefice asupra sănătății. Acest regim alimentar care este un adevărat stil de viață face ca portughezii să fie unii dintre cei mai longevivi cetățeni ai Europei și ai lumii. Această performanță este o urmare directă a felului simplu, dar delicios în care se combină ingredientele în meniuri tradiționale de toată savoarea.
Read more: Longevitate în bucate Reţete tradiţionale portughezede Simona Soare şi Flori Pintea
Prin procesul de înghețare, ne bucurăm de alimentele preferate chiar și în afara sezonului. Totuși, unele produse nu se congelează niciodată, pentru că își pot pierde gustul, aspectul şi chiar nutrienții. Pentru a beneficia de toate proprietățile acestora, consumați-le proaspete, păstrate la frigider sau într-un spațiu ferit de razele soarelui.
Read more: Temperaturile foarte scăzute pot modifica nu doar gustul produselor, ci şi aspectul acestora...de Simona Lazăr
Poate că Elvis Presley (născut la 8 ianuarie 1935) a fost „Regele”, dar a mâncat ca un om obișnuit „din Sud”, permițându-și prea puțin extravaganțe culinare. Ce mânca era bun și gustos și, se vede și în fotografiile din ultimii săi ani, se cam „lipea” de șolduri și aducea kilograme în plus!... Budincile și sendvișurile dulci se numărau printre preferatele lui. Îndrăgea bananele, untul de arahide și carnea de vită. Probabil cel mai cunoscut preparat din lunga listă de bucate favorite a lui Elvis Presley este sendvișul cu unt de arahide și banane. Într-una dintre cărțile care explorează (și exploatează) relația artistului cu mama lui, Gladys, este amintit acest preparat, care cunoaște mai multe variante. E vorba, practic, despre o franzelă albă, tăiată pe lung, umplută cu unt de arahide și felii de banane sau, în unele cazuri, și cu slănină, tăiată cubulețe și bine rumenită. Legenda spune că Elvis se trezea adeseori peste noapte sau dimineața foarte devreme, își pregătea aceste sendvișuri (nu doar unul!) și le înfuleca apoi cu o foame pantagruelică.
Read more: Meniul „Regelui rock-and-roll-ului“ Elvis Presley şi reţetele lui preferatede Mariana Borloveanu
Când ajungi pentru întâia oară la Mănăstirea Văratec, sfințenia locului te surprinde cu o pace de nedescris, dar când ajungi iarna, trăiești senzația că tocmai ai poposit pe un tărâm de poveste. Și pentru că am ajuns aici în preajma prăznuirii Nașterii Domnului, am căutat să întregim atmosfera de sărbătoare și rugăciune, cu lumea mai puțin cunoscută a ascultărilor. Am poposit în locul învăluit în miresme de sărbătoare, acolo unde măicuțele, cuprinse de magia colindelor și a rugăciunii, frământau și coceau colacii și cozonacii pentru Crăciun.
Read more: O reţetă veche a măicuţelor de la Văratec Cozonac tradiţional mănăstirescde Simona Lazăr
Multe vorbe am auzit despre șezătorile satului românesc. Ba că „se mărită”, cum fac codanele ajunse la vârsta îndrăgostirii, ba că „se botează”, ca pruncii veniți pe lume să aducă slavă Atotștiutorului. Dar ca aici, la Geoagiu de Sus (pe Valea Teiușului - județul Alba), să faci „adălmașul șezătorii”, n-am mai aflat. Femeile și bărbații care au umblat prin clăci și șezători tot Postul Crăciunului se adună acum, în preajma Nașterea Domnului, să-și ia rămas bun de la timpuri ca acelea. Și nici noi n-am putut să nu răspundem chemării la masa cea mare a adălmașului.
Read more: Sfârşitul Postului Crăciunului, pe Valea Teiuşului, vine cu obiceiuri şi reţete păstrate din...de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Bucătăria turcească este un spectacol al aromelor orientale, combinate în preparate unice, faimoase în toată lumea. Vedetele acestui stil culinar ca niciun altul sunt deserturile dense și parfumate, care trimit cu gândul la o lume somptuoasă, încărcată de legende.
Read more: Bogatele arome orientale Reţete dulci turceşti