de Simona Lazăr
Celor care țin toate posturile de peste an, nu le va fi greu să înțeleagă că „de dulce”, în cazul de față, nu se referă la deserturi, ci la preparate din care carnea nu lipsește. De data aceasta, vom face popasul pe sub dealurile cu sol și ierburi sărăturoase, pe unde hălăduiau cândva haiducii, pentru a ne aminti de mâncăruri pe care aceștia, ca și țăranii acelor meleaguri, le prețuiau și le pregăteau în anotimpul frunzelor ce cad.
Read more: Reţete cu carne, pentru o toamnă „de dulce“de Călin Popa şi Adrian Barna
Cu miezul lor savuros, dulce-acrișor, cu textură densă și pulpă parfumată, prunele sunt o adevărată bogăție culinară. Dincolo de statutul lor de fructe versatile, ideale pentru tot felul de deserturi, aceste roade excepționale ale toamnei sunt vedete ale unor feluri principale inedite, pline de savoare și de nutrienți.
Read more: Roadele toamnei în formule culinare inedite Feluri principale cu prunede Călin Popa şi Florica Pintea
Oul de prepeliță este un campion al nutrienților pe care îi aduce organismului uman, fiind recomandat pentru prevenirea unui mare număr de afecțiuni și, de asemenea, pentru susținerea funcționării optime a metabolismului. În plus, este delicios, are un gust distinct, dens, apreciat de gurmanzii din toată lumea și poate fi preparat în meniuri care surprind și încântă.
Read more: Bogăţia gustului în forme minimaliste Reţete-surpriză cu ouă de prepeliţăde Simona Lazăr
Preparatele dulci sau de patiserie pregătite în mănăstirile grecești se apropie foarte mult de cele pe care le fac azi urmașele Penelopei, în cuhniile lor. Unele dintre ele sunt „de toată ziua” - precum budincile de orez, halvaua (obținută din griș, zahăr, apă, ulei, miere și arome, simplă sau coaptă, caz în care este denumită „ravani”), plăcintele și prăjiturile („bougatsa”, „boureki”, „kataífi”, „saraigli”) -, în vreme ce prepararea altora e legată de o anumită sărbătoare: „kourabyedes”, de exemplu, se pregătesc numai de Anul Nou. Se folosesc foarte mult mierea și migdalele, uleiul de măsline, lămâile și portocalele, iar pentru preparatele de patiserie: brânzeturile - sărate sau dulci. Pentru că aproape nu există mănăstire care să nu aibă și câteva căprițe, brânza proaspătă de capră - numită aici „myzithra” - este unul dintre ingredientele cu care se umplu, de obicei, delicioasele „boureki” (rulouri din foi subțiri de plăcintă). „În comunitățile monahale” - aveam să aflu de la Arhimandritul Dositheos din Tatarna - „mesele erau mult mai bogate decât cele ale asceților, pentru că monahii trebuiau să satisfacă și serviciile liturgice, în biserică, să muncească pentru comunitate, având nevoie de mai multă forță și rezistență și, deci, de o hrană mai consistentă”.
Read more: Dulciuri mănăstireşti din Grecia continentalăde Călin Popa şi Silviu Ghering
Brânzeturile sunt o sursă excelentă de calciu și proteine. Consistentă și sățioasă, o brânză de calitate se combină excelent cu multe alimente, fiind vedeta unor rețete delicioase. Dacă se acordă atenție cantității, întrucât brânza are multe calorii, acest aliment poate fi o adevărată infuzie de gust și sănătate.
Read more: Delicii cu beneficii Reţete cu cele mai sănătoase tipuri de brânzăde Călin Popa şi Silviu Ghering
Vinetele sunt, fără îndoială, legumele-vedetă ale verii, sezonul în care sunt la un maxim de nutrienți și de gust. Delicioase, cu o aromă profundă, inconfundabilă, aceste legume pot fi preparate în meniuri deosebite, unele ieșite din tipare, care le potențează savoarea de excepție.
Read more: Inconfundabila aromă a verii Reţete deosebite cu vinetede Călin Popa şi Silviu Ghering
Fruct exotic, dar și plin de vitamine și nutrienți care aduc organismului o mulțime de beneficii, kiwi este atât de versatil și de gustos, încât poate sta în centrul unor meniuri dintre cele mai spectaculoase și în combinații neașteptate.
Read more: Un cocteil de vitamine pentru orice dietă Un cocteil de vitamine pentru orice dietăde Călin Popa şi Silviu Ghering
Puține legume coapte sunt mai parfumate și mai versatile decât ardeii. Delicioși, irezistibili, ardeii copți sunt în centrul multor feluri culinare tradiționale sau interpretate, cu precădere din spațiul mediteranean, și îmbogățesc cu o aromă deosebită orice meniu.
Read more: Parfum culinar mediteranean Reţete irezistibile cu ardei copţide Simona Lazăr
Este probabil unul dintre acele preparate care sunt în măsură să contribuie la identificarea unei comunități prin simpla rostire a denumirii sale: „bocconotto” (am putea traduce acest cuvânt prin „delicatesă”) este un desert specific pentru o arie restrânsă. Practic, „bocco- notto” se pregătește numai în Castelfrentano (provincia Chieti, regiunea Abruzzo), iar cu unele variante o întâlnim și în comunele limitrofe - Casoli, Lanciano, San’Eusanio del Sangro. Ce are specific acest preparat? Este o tartletă, de formă tronconică, umplută cu o „farsă” consistentă, compactă, obținută din cioco- lată (uneori și cu marmeladă), scorțișoară și migdale măcinate, acoperită cu o foaie de aluat și dată la cuptor. Se servește pudrată cu zahăr aromat cu vanilie.
Read more: „Bocconotto“ şi alte „delicatese“ din Abruzzo, pentru o vară dulce şi parfumatăde Călin Popa şi Florica Pintea
Marea oferă gusturilor variate ale oamenilor una dintre cele mai savuroase, mai bogate și mai sănătoase opțiuni culinare: midiile. Versatile, ușoare, cu un gust de excepție și o aromă memorabilă, aceste fructe de mare sunt vedete ale meniurilor verii.
Read more: Savoarea mării în bucătărie Reţete estivale cu midiide Daria Mândru şi Silviu Ghering
Nu aveți nevoie de o tonă de ingrediente ca să gătiți ceva nutritiv și delicios. Fie că sunt cu ouă bogate în proteine, numai bune ca să vă începeți ziua cu dreptul, ori o înghețată fără lactate, făcută cu banane bogate în potasiu, aceste 6 rețete se pot face cu doar maximum cinci ingrediente și toate au sub 350 de calorii per porție.
Read more: Reţete din 5 ingrediente, sub 350 de calorii porţiade Simona Lazăr
Vreme de secole, pescarii de pe coasta sudică a regiunii Provence au reușit să supraviețuiască datorită unui peștișor lung și subțire cât degetul arătător. Nu era el chiar „peștișorul de aur”, dar fără niciun fel de reținere poți să-l numești „peștișorul de argint”, mai ales dacă ți s-a întâmplat măcar o dată ca în zorii zilei să te afli în vreunul dintre porturile de pe Coasta de Azur, la vremea când se întorc bărcile cu „prada” nopții.
Read more: La pescuit la lumina lunii, în Golful Îngerilor Recomandări nostalgice pentru o masă cu bucate ca...de Călin Popa şi Florica Pintea
Actriță, cântăreață și o adevărată vedetă de showbiz încă de când era copil, Lea Michele (foto) este, în același timp, și o promotoare faimoasă a unui stil de viață sănătos. Și nu doar verbal, ci chiar prin exemplu personal; Lea le transmite fanilor, atunci când timpul îi permite să gătească, rețete cu ajutorul cărora oricine se poate hrăni curat și alcalin și care fac parte chiar din meniul vedetei.
Read more: Celebrităţi în bucătărie Reţete sănătoase de la Lea Michelede Călin Popa şi Sorin Dumitrescu
Vedete incontestabile ale meniurilor estivale, dovleceii pot reprezenta centrul oricărui meniu sănătos, aerat și delicios. Savoarea acestor legume pline de nutrienți este faimoasă, iar felul în care pot fi adaptate pentru a crea feluri de mâncare spectaculoase le situează printre cele mai populare opțiuni culinare.
Read more: Spectacolul legumelor de sezon Reţete speciale cu dovleceide Călin Popa şi Silviu Ghering
Unul dintre alimentele-vedetă ale anului 2021, perioadă marcată de revenirea postpandemie, este versatilul iaurt. Considerat un ingredient care susține sănătatea mintală și buna funcționare a organismului, acest produs de lactate deosebit de gustos stă la baza unor rețete surprinzătoare, pline de savoare, aerate și delicioase.
Read more: Un ingredient-cheie pentru sănătate şi optimism Reţete aerate cu iaurtde Simona Lazăr
Fără a fi o „țară gastronomică” prin excelență, Elveția are totuși câteva sute de rețete „cu istorie”, care permit configurarea unui profil culinar aparte.
Read more: Reţete elveţiene care au intrat în istoriede Călin Popa şi Silviu Ghering
Cireșele sunt unele dintre cele mai iubite fructe ale începutului de vară. Preparate în toate felurile, pun la dispoziția celor cu plăceri culinare rafinate un gust dulce-acrișor, care îmbogățește și potențează inclusiv diferite tipuri de carne, în formule de meniuri memorabile.
Read more: Gusturi rafinate Reţete de cărnuri diverse cu cireşede Simona Lazăr
Muschetarii lui Dumas-tatăl au încântat copilăria și adolescența a sute de milioane de lectori, fie că vorbim despre francezi, fie că ne referim la cititori din peste 140 de țări, în limbile cărora a fost tradus romanul „Cei trei muschetari”. Cu siguranță este cel mai îndrăgit roman de „capă și spadă” din literatura mondială. Personajele lui Dumas sunt... gurmande. Și nu doar Porthos (cel mereu nesătul) sau Planchet (valetul veșnic flămând al lui D’Artagnan).
Read more: Ce bucate îi plăceau celui mai îndrăgit muschetar? Trei reţete gascone din bucătăria lui D’Artagnande Călin Popa şi Silviu Ghering
Năutul este un aliment bogat în vitamine şi minerale, preţuit încă din Antichitate, atât în Europa, cât şi în Orientul Mijlociu. Versatil, sățios și delicios, năutul este ingredient-vedetă în unele dintre cele mai speciale rețete, pe care le puteți încerca oricând acasă.
Read more: Un ingredient pentru toate gusturile Reţete speciale cu năutde Călin Popa şi Silviu Ghering
Bucătăria taiwaneză este un amestec cuceritor de arome puternice de condimente, arome suculente și combinații exotice, care fac din experiența culinară în această parte a lumii una memorabilă.
Read more: Reţete exotice din Taiwande Carmen Ciripoiu şi Silviu Ghering
Cine a spus că doar mielul poate fi vedetă pe masa tradițională de Paște? Aveți acum posibilitatea să savurați câteva preparate delicioase cu carne de ied, pentru care să fiți apreciate la adevărata valoare.
Read more: Reţete delicioase cu ied pentru masa de Paşte