Main menu

header

Mâncarea în era post-COVID-19 Mari trenduri nutriţionale în anul 2021

827 26 1de Călin Popa şi Adrian Barna

În timp ce întreaga lume contemplă „începutul sfârșitului” crizei sanitare mondiale odată cu debutul vaccinării, unele schimbări de stil de viață din timpul anului de restricții 2020 se vor menține. Printre acestea se află cele nutriționale, chefii cu experiență trasând reperele alimentației din era post-COVID-19.

Read more: Mâncarea în era post-COVID-19 Mari trenduri nutriţionale în anul 2021

Toppinguri neobişnuite pentru pizza

826 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Unul dintre cele mai populare preparate ale planetei, pizza, înregistrează nenumărate variațiuni de toppinguri. Fie că este vorba despre adaptare la preferințele locale sau despre imaginația nesfârșită a chefilor, ingredientele care acoperă minunatul blat crocant sunt uneori neobișnuite.

Read more: Toppinguri neobişnuite pentru pizza

Reţete savuroase cu tăiţei asiatici

825 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Simpli, gustoși, exotici, tăițeii asiatici au cucerit întreaga lume. De o versatilitate faimoasă, pot fi gătiți în variante picante sau dulci-acrișoare, iar rezultatele vor fi uimitoare și delicioase de fiecare dată. Pentru un prânz sau o cină rapidă, care să nu îngreuneze digestia și să nu adauge kilograme nedorite, delicioasele și savuroasele rețete asiatice cu tăiței sunt formula gastronomică ideală.

Read more: Reţete savuroase cu tăiţei asiatici

Reţete vânătoreşti de prin satele săseşti

824 26 1de Simona Lazăr

În crucea toamnei, mă-ndemn adeseori să iau la pas satele săsești din „arcul interior” al Carpaților. Caut rețetele de odinioară, păstrate cu greu, în ultima jumătate de veac, de când, rând pe rând, mulți dintre locuitorii care au întemeiat aceste așezări au plecat spre alte zări ori s-au „coborât” în pământul pe care sunt ridicate biserici-cetate. Le aflu când de la ultimii sași de prin sate, când de la bătrânele săsoaice care se întorc vara în satul natal...

Read more: Reţete vânătoreşti de prin satele săseşti

Gust de lux Reţete inedite cu carne de raţă

823 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Pentru iubitorii de carne, savoarea raței este incomparabilă. Carne cu o textură specială, bogată, rața permite stil, personalizare, ingrediente inedite și combinații spectaculoase, care îi pun mereu în valoare gustul de lux.

Read more: Gust de lux Reţete inedite cu carne de raţă

Reţete irezistibile, pentru toate gusturile Deliciile coapte ale lui Juliet Sear

822 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Juliet Sear este o specialistă a deliciilor coapte și a deserturilor delicioase de toate felurile, de la prăjituri festive la fursecuri, dulciuri sănătoase și chiar fără gluten. Prezență fermecătoare și inspirată în show-urile de televiziune prin propria producție, „Beautiful Baking with Juliet Sear” („Prăjituri frumoase cu Juliet Sear”), autoarea de cărți de bucate care a gătit, printre alții, pentru Prințul Harry, Kate Moss, Bryan Adams sau Sir Ian McKellen își aduce rețetele și secretele și pentru telespectatorii români, într-o nouă emisiune la TV Paprika.

Read more: Reţete irezistibile, pentru toate gusturile Deliciile coapte ale lui Juliet Sear

Explozie de savoare Reţete speciale cu alcool

821 26 1de Călin Popa şi Silviu Ghering

Alcoolul, sub diverse forme, este folosit drept ingredient într-un număr mare de reţete - în sosuri, în marinate sau drept principală aromă. În acest din urmă caz, meniurile care rezultă, în special cele cu băuturi tari, au o savoare explozivă, un gust pregnant și sunt adevărate aventuri gastronomice.

Read more: Explozie de savoare Reţete speciale cu alcool

Reţete revigorante cu leurdă

820 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Leurda a devenit tot mai mult una dintre cele mai apreciate verdețuri ale primăverii. Asociată cu ieşirea animalelor din hibernare, această plantă-tratament energizează, conferă savoare preparate- lor și permite o mulțime de interpretări culinare.

Read more: Reţete revigorante cu leurdă

Reţete aromate, cu sirop de arţar

819 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Una dintre formulele de îndulcitor care intră tot mai mult în prim-planul gastronomiei mondiale ca alternativă sănătoasă la zahăr este siropul de arțar. Mult mai mult decât un lichid omniprezent pe clătitele de la mesele de dimineață de peste Ocean, acest produs este de o uimitoare versatilitate și potențează gustul unui mare număr de meniuri cu aroma sa unică.

Read more: Reţete aromate, cu sirop de arţar

Gustul cremos al unui aliment-minune Reţete vegetariene cu cartofi dulci

818 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cartoful dulce este un adevărat aliment-minune, plin de calități nutriționale și cu un mare număr de beneficii pentru sănătate. Spectaculos în orice meniu, acest tip de cartof poate fi vedeta oricărei mese, fiind foarte apreciat și de vegetarieni.

Read more: Gustul cremos al unui aliment-minune Reţete vegetariene cu cartofi dulci

Gustul de acasă Reţete de plăcinte tradiţionale româneşti

817 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Lumea gastronomică românească, atât de bogată în ingrediente și savoare, are în prim-plan o frumoasă continuitate a coacerii plăcintelor de tot felul. Cu rețete transmise din generație în generație, aceste preparate irezistibile duc întotdeauna cu gândul la bucuria copilăriei și la gustul unic al tradiției.

Read more: Gustul de acasă Reţete de plăcinte tradiţionale româneşti

Reţete de cărnuri în crustă „Miez“ suculent în „coajă“ delicioasă

816 29 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Pentru iubitorii preparatelor din carne, chefii au imaginat numroase variante de cruste care fac din „miezul” delicios și plin de proteine un preparat spectaculos, cu „coajă” crocantă și parfumată, care face din orice friptură un deliciu.

Read more: Reţete de cărnuri în crustă „Miez“ suculent în „coajă“ delicioasă

Vedete în bucătărie Meniu de petrecere de la Kate Hudson

815 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Autoare a unei cărți de bucate și pasionată de bucătăria savuroasă, dar sănătoasă, îndrăgita actriță Kate Hudson propune un meniu de petrecere cu gustări delicioase, cu un aspect îmbietor și care respectă toate regulile îmbinării dintre gust, aport de nutrienți și beneficii pentru siluetă.

Read more: Vedete în bucătărie Meniu de petrecere de la Kate Hudson

Reţete speciale cu portocale

813 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Atunci când imaginația gastronomică întâlnește tradiția culinară, se pot ivi trenduri care se perpetuează în timp, prin savoare. Din acest fenomen face parte și ieșirea portocalelor, vedete ale iernii, din segmentul dulciurilor și combinarea parfumului lor unic cu cărnuri și condimente.

Read more: Reţete speciale cu portocale

Reţete de turtă dulce pentru Sărbători

812 32 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Ocazie perfectă de distracție alături de copiii care se pot juca la nesfârșit cu aluat, bezea și bomboane, turta dulce este delicioasă, decorativă și un simbol al celebrării culinare tradiționale a Nașterii Domnului.

Read more: Reţete de turtă dulce pentru Sărbători

Reţete delicioase de sosuri pentru legume

811 26 1de Daria Mândru şi Florica Pintea

Sărace în calorii și bogate în fibre și micronutrienți, legumele sunt o parte crucială din orice dietă echilibrată. Dacă nu sunteți înnebuniți după ele, poate fi dificil să încorporați o varietate prea bogată în regimul dumneavoastră alimentar. Pe lângă faptul că pot fi gătite într-o multitudine de feluri, un alt mod e să le mâncați cu delicioase sosuri sănătoase.

Read more: Reţete delicioase de sosuri pentru legume

Reţetele speciale ale lui André Rieu

810 26 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Gătește cu aceeași plăcere cu care ridică publicul în picioare la fiecare spectacol. Rețetele preferate ale lui André Rieu sunt însuflețite de culoare, de plăcerea combinării ingredientelor până la rezultatul ideal și sunt „ornate” cu „accente” personale și cu zâmbetul irezistibil al unuia dintre cei mai iubiți violoniști contemporani.

Read more: Reţetele speciale ale lui André Rieu

Reţete irezistibile de piure de cartofi, de la vedete

809 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Cu cât epoca preparatelor culinare elaborate a avansat și și-a consumat statutul de modă, reîntoarcerea la simplitate, generată de reacția globală în fața risipei, a readus în atenție formulele de meniuri mai simple, care potențează la maximum gustul celor câteva alimente care le alcătuiesc. Este și cazul popularului piure de cartofi, care trăiește un timp al reîntoarcerii la aromele primare.

Read more: Reţete irezistibile de piure de cartofi, de la vedete

Reţete deosebite cu flori comestibile

808 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Vibrante, parfumate și pline de culoare, florile comestibile adaugă nu doar un plus de spectacol în farfurie, ci și combinații unice de antioxidanți. Este suficient să le scufundați în apă, să înlăturați staminele, care pot avea un gust amar, și să împodobiți cu minunatele corole feluri delicioase.

Read more: Reţete deosebite cu flori comestibile

Ghebele şi alţi bureţi de toamnă O poveste şi mai multe reţete

807 26 1de Simona Lazăr

De câteva zile, pădurile din împrejurimile Sinăii sunt pline de... ghebe. Ploile din ultima vreme le-au făcut să crească, pâlcuri-pâlcuri, după cum le este „obiceiul”. Deh, ciuperci! Ce pot face și ele, când apa cea bună pătrunde printre frunze uscate și mușchi, până la patul lor de miceliu? Acum, în toate casele se fac zacuști, se pun ghebe la murat sau măcar la congelator.

Read more: Ghebele şi alţi bureţi de toamnă O poveste şi mai multe reţete

Oamenii de ştiinţă i-ar putea ajuta pe cei care şi-au pierdut simţul gustului Neurogastronomia sau cum creierul percepe aromele mâncării

807 27 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Pot cercetătorii să ne manipuleze creierul, astfel încât morcovul să aibă gust de hamburger? Răspunsul stă în neurogastro- nomie, termen inventat de profesorul de neurobiologie Gordon M. Shepherd, de la Școala de Medicină a Universității Yale. Știința presupune stu- diul percepției aromelor și a posibilităților în care acestea ne afectează cunoașterea și memoria. Experții speră că cercetările ar putea face posibilă într-o zi manipularea gustului, lucru ce ar aduce contribuții remarcabile pentru persoanele care suferă de Alzheimer, Parkinson, obezitate, diabet de tip II, dar și pentru bolnavii de cancer care fac chimioterapie.

Read more: Oamenii de ştiinţă i-ar putea ajuta pe cei care şi-au pierdut simţul gustului Neurogastronomia sau...