de Alina Anghel
Băuturile sunt nelipsite de pe masa noastră de zi cu zi. Putem alege între o multitudine de reţete, cu sau fără alcool, fierbinţi sau reci, dulci sau iuţi. Scorţişoară, cuişoare, cardamom, rom sau votcă sunt doar o mică parte dintre ingredientele ce se regăsesc în multe dintre preparatele alcoolice servite în preajma Sărbătorilor de iarnă în diferite colţuri ale lumii. Chiar dacă multe dintre ele sunt băuturi, acestea pot servi şi ca bază pentru prepararea altor licori savuroase, în funcţie de preferinţe.
Read more: Savoare la pahar, de Sărbătoride Dana Purgaru
Cu toate că în comerţ poate fi găsită la raioanele cu cereale, hrişca nu face parte din această categorie. Seminţele sunt asemănătoare celor de grâu şi se prepară la fel ca orezul sau ca alte cereale, prin fierbere sau înmuiere în apă fierbinte. Este originară din Asia, iar la noi în ţară se cultivă şi se prepară în special în Moldova. Mâncărurile obţinute din hrişcă sunt sănătoase şi săţioase, fiind recomandat ca aceste seminţe să fie consumate cât mai des, deoarece protejează sistemul cardiovascular, apără organismul de infecţii, reduce riscul de diabet, previne apariţia pietrelor la rinichi, susţin ficatul şi sunt de mare ajutor în curele de slăbit.
Read more: Bunătăţi cu hrişcăde Dana Purgaru
Broccoli este o legumă din ce în ce mai cunoscută la noi, ce poate fi preparată într-o varietate de reţete. Acestea vor fi atât gustoase, cât şi sănătoase, deoarece bucheţelele verzi, asemănătoare conopidei, sunt o sursă excelentă de vitaminele A, B2 şi C, dar şi de acid folic, fier, potasiu, seleniu şi de sulf. De asemenea, broccoli conţine calciu într-o cantitate aproape echivalentă cu a laptelui. Vă prezentăm câteva idei de preparare a acestei legume, uşor de realizat.
Read more: Broccoli în bucatede Dana Purgaru
Roşcovul (Ceratonia Siliqud) sau carobul - aşa cum mai e numit - este un arbore din familia leguminoaselor, răspândit în zona mediteraneană, inclusiv sudul Europei, Africa de Nord, Orientul Mijlociu, Asia de Vest şi Insulele Canare. Fructele lui sunt nişte păstăi brun-roşcate, ce se coc toamna şi au un gust plăcut, aromat, dulceag, asemănător cu cel de cacao. De asemenea, au o mare importanţă terapeutică şi alimentară, deoarece conţin o cantitate însemnată de fibre, glucide, mucilagii, amidon, vitamine, pectine, zinc şi foarte mult calciu, fiind folosite în special ca detoxificant şi antidiareic, dar şi împotriva gastritei, a enterocolitei şi a colicilor bebeluşilor. La noi, praful de roşcove se găseşte în comerţ, în special la magazinele tip plafar.
Read more: Reţete cu roşcovede Gabriela Niculescu
Nuca are o utilitate versatilă în gastronomie, fiind un ingredient excelent atât pentru prăjituri, cozonaci sau ciocolată, cât şi pentru salate şi mâncăruri rafinate. Fie că folosiţi miezul întreg, zdrobit sau măcinat, proaspăt sau prăjit, acesta conferă o aromă specială preparatelor. În plus, nucile sunt bogate în acizi graşi Omega-3 şi contribuie la scăderea colesterolului. Un consum moderat de miez de nucă reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, duce la îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de concentrare, dar şi la întărirea sistemului imunitar, fiind o sursă importantă de fibre, proteine, grăsimi, antioxidanţi, minerale şi vitamine.
Read more: Reţete cu „vedetele toamnei“: nucilede Gabriela Niculescu
- „Aveam în jur de 8 ani la prima experienţă culinară“
Anca Rusu este prezentatoarea Observatorului de week-end al Antenei 1 şi este pasionată de arta culinară. Fiind o persoană foarte activă, nu-i rămâne prea mult timp la dispoziţie pentru gătit, dar iubeşte să-şi primească prietenii la masa pe care a pus preparatele sale... cu dragoste. Aşa a ajuns Prinţesa Polonic, după cum s-a intitulat ştirista, să creeze un site dedicat celor care vor să gătească sănătos, gustos şi fără risipă de timp.
Read more: Anca Rusu sau... Prinţesa Polonicde Gabriela Niculescu
Preparatele din dovlecei, vinete sau fasole verde sunt recomandate inclusiv persoanelor cu diabet, boli de inimă sau celor care ţin dietă. Fripturile, peştele şi fructele de mare pot fi consumate alături de o serie de legume preparate la aburi, la grătar sau soté. Cel mai sănătos este să folosiţi sare marină brună şi de măsline. Pentru că alăturarea dintre preparatele din carne (proteine) şi cartofii prăjiţi (carbohidraţi) este cea mai frecventă şi cea mai dăunătoare organismului nostru, am dorit să vă oferim alternativa corectă. Specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi (foto) vă recomandă câteva feluri de garnituri care pot fi consumate inclusiv de persoanele cu probleme de sănătate.
Read more: Garnituri sănătoase pentru fripturăde Ana Trifan
Dacă e să luăm în calcul cât e de sărbătorit şi de lăudat, dovleacul poate fi declarat una dintre legumele-vedetă ale toamnei. Spre exemplu, de Halloween, copiii umblă din uşă în uşă cu felinare realizate din dovleac, îmbrăcaţi în costume înspăimântătoare şi cer dulciuri. Acest obicei a fost adus de irlandezi în America şi apoi a fost adoptat peste tot în lume, astfel că la 31 octombrie, în majoritatea ţărilor, dovleacul şi măştile fioroase sunt la ordinea zilei. Această legumă este nelipsită şi de Ziua Recunoştinţei, când americanii nu uită să o aşeze, din nou, pe mese, în diverse forme, însă şi la români este foarte apreciată. Iată câteva reţete ce vă pot încânta papilele gustative.
Read more: Regele de toamnă: dovleaculde Adela Stăncescu
Pregătite sub formă de dulceaţă, compot, sirop, gem sau amestecate cu miere, boabele de cătină îşi păstrează proprietăţile şi când sunt folosite în mâncăruri cu carne sau în prăjituri preparate la cuptor. Cu un conţinut bogat în vitaminele A, C, E şi F, aceste miraculoase fructe sunt capabile să ridice imunitatea, să vindece virozele respiratorii şi gripa, să regleze sistemul endocrin şi nivelul de lipide, să reducă inflamaţiile şi să prevină îmbătrânirea.
Read more: Bunătăţi cu cătinăde Dana Purgaru
Bucătăria vegană câştigă din ce în ce mai mulţi adepţi în întreaga lume, persoane preocupate de sănătatea lor şi a familiei, care cred în puterea vindecătoare a hranei vii, vegetală, nepreparată termic. Ligia Pop, expertă în alimentaţia raw, crudă, ne-a împărtăşit câteva reţete rapide, ce vă pot ajuta să vă schimbaţi complet modul de viaţă.
Read more: Delicii din bucătăria veganăde Adela Stăncescu
Reţetele culinare din inima Balcanilor sunt cunoscute şi apreciate la noi de foarte multă vreme. Mai multe mâncăruri, deja incluse în meniurile noastre zilnice, le putem găsi şi în „Cartea de bucate macedonene”, editată în şapte volume de Asociaţia Macedonenilor din România. Vă oferim câteva reţete din aceasta, printre care şi musaca cu praz, o legumă adusă pe meleagurile româneşti chiar de această comunitate.
Read more: Bunătăţi macedonenede Adela Stăncescu
Prinţul Charles este cunoscut pentru pasiunile sale culinare şi pentru promovarea alimentaţiei sănătoase. Moştenitorul coroanei Marii Britanii a împărtăşit şi publicului meniurile sale favorite, precum şi numeroase secrete ale bucătăriei regale în prima sa carte de bucate tradiţionale englezeşti, „Duchy Originals Cookbook”, ce poartă numele fermei bio pe care a înfiinţat-o în 1990 şi care are acum peste 200 de produse, de la cârnaţi până la şampoane. Volumul cuprinde peste o sută de reţete, majoritatea cu ingrediente produse la ferma sa. Unele dintre mâncărurile preferate de Casa Regală erau deja cunoscute de britanici, însă ei nu ştiau cum să le prepare, iar acum au un ajutor... princiar. Recent, Prinţul Charles a mai publicat o carte de bucate, de data aceasta preferate de Regina Mamă, cu titlul „A taste of Mey”, după numele castelului din Scoţia pe care aceasta l-a îndrăgit. Volumul cuprinde povestiri, fotografii şi sfaturi pentru pregătirea mâncărurilor favorite ale bunicii sale.
Read more: Meniuri britanice à la Prinţul Charlesde Ana Trifan
Cuşcuş este un preparat granulat, asemănător la formă cu orezul. Este specific bucătăriilor din partea de nord a Africii, Maroc, Tunisia, Egipt, Algeria, Libia, dar a devenit popular în întreaga lume. Cuşcuşul se prepară din făină de grâu dur, iar după ce boabele s-au format sunt pudrate cu făină albă. Îl puteţi achiziţiona şi din magazinele din România, iar noi vă oferim câteva idei pentru a-l prepara într-un mod delicios.
Read more: Cuşcuş în stil arăbescde Dana Purgaru
Este atât de faimoasă în Statele Unite ale Americii, încât este prezentă nu numai pe mesele locuitorilor acestei naţiuni, cât şi în melodii, nume de filme sau obiecte de artă. Plăcinta americană este însă foarte uşor de preparat şi la noi, în special acum, când pieţele sunt pline de fructe, însă trebuie să se ţină cont de un truc: aluatul trebuie să aibă destulă grăsime (untură, margarină, unt), pentru a face crustă la suprafaţă, şi să fie destul de firav, dar totuşi ferm, pentru a permite ca o felie să fie mâncată cu mâna. Crusta de dedesubt trebuie să fie consistentă şi uşor maronie, la fel ca şi cea de deasupra.
Read more: Plăcinte „made in SUA“de Dana Purgaru
şi Mariana Borloveanu
Dacă o simplă „ocheadă” aruncată fructelor de zmeură creează o stare de bine, trebuie să ştiţi că prin consumarea oricărui preparat ce are la bază acest ingredient, sângele devine curat şi organismul sănătos, deoarece bobiţele roşii conţin vitaminele A, B, C, E, K şi magneziu, calciu, potasiu şi fier. Aşadar, putem spune că zmeura este un „medicament” plin de aromă şi savoare.
Read more: Delicii cu zmeurăde Ana Trifan
Supele de fructe sunt o combinaţie inedită între gustul dulce şi cel acrişor, fiind servite, în general, cu smântână sau cu frişcă. Sunt răcoritoare, perfecte pentru zilele călduroase de vară, dar le puteţi face oricând doriţi să aveţi la masă o mâncare deosebită. Deşi, la prima vedere, par nişte preparate exotice greu de realizat, sunt foarte uşor de preparat şi, cu siguranţă, după ce le veţi gusta o dată nu o să mai renunţaţi la ele.
Read more: Supele de fructe, delicii dulci-acrişoarede Elena Şerban
Cocteilurile se numără în topul preferinţelor clienţilor care merg la terase, iar atunci când timpul ne permite, le preparăm şi acasă. Ce nu trebuie să uităm este faptul că, pe lângă conţinutul caloric ridicat, ele mai conţin şi coloranţi nu tocmai sănătoşi. Pentru a evita să acumulăm kilograme nedorite în acest sezon cald, nutriţioniştii oferă alternative mai sănătoase: cocteilurile dietetice. Reţetele următoare conţin ingrediente pentru patru porţii.
Read more: Cocteiuluri dietetice pentru sezonul caldde Ana Trifan
Multe persoane consideră meiul o hrană pentru păsări, însă acesta este un ingredient excelent pentru mesele noastre. De pildă, în Asia, este foarte apreciat şi folosit la prepararea mâncărurilor, iar în Occident este foarte căutat de persoanele cu intoleranţă la gluten. În plus, meiul este una dintre puţinele cereale ce pot fi consumate de cei care suferă de boală celiacă. De asemenea, e apreciat de nutriţionişti, deoarece furnizează un număr aproape dublu de proteine, comparat cu orezul. Vă prezentăm câteva reţete care vă vor face să priviţi altfel această cereală.
Read more: Un ingredient aparte: meiulde Elena Şerban
Bogate în fosfor, calciu, vitaminele A, C, E şi niacină (B3), bananele reprezintă una dintre cele mai sănătoase gustări. De asemenea, conţinutul important de potasiu face ca numai două fructe pe zi să asigure întreaga cantitate necesară din acest mineral, esenţială unei bune funcţionări corespunzătoare a organismului. Vă prezentăm câteva reţete cu banane, de la deserturi răcoritoare până la... grătar.
Read more: Reţete cu banane pentru toate gusturilede Ana Trifan
Sophia Loren este admirată pentru felul în care şi-a conservat, de-a lungul anilor, frumuseţea naturală şi pentru modestia de care a dat dovadă întotdeauna. Şi cum provine din sudul Italiei, unde se pune mare preţ pe bucătărie, actriţa a adus la Hollywood nu numai tipul clasic de frumuseţe italiană, ci şi reţetele tradiţionale din ţara sa. Le-a publicat în două cărţi numite: „Sophia Loren - reţete şi amintiri” şi „Sophia Loren - în bucătărie, cu dragoste”. Şi cum ar fi putut să fie altfel, când actriţa a mărturisit că secretul frumuseţii sale stă tocmai în spaghete şi ulei de măsline, ingrediente nelipsite din bucătăriile italienilor.
Read more: Delicatese italieneşti à la Sophia Lorende Ana Trifan
Cântăreaţa şi actriţa americană Sheryl Crow, acum în vârstă de 49 de ani, a trecut prin momente dificile în urmă cu cinci ani. Medicii i-au descoperit un cancer de sân, peste care a trecut cu bine, însă de atunci vedeta şi-a schimbat stilul de a mânca. A devenit vegetariană şi are grijă să folosească ingrediente ecologice în meniurile pe care le consumă. Vedeta a ţinut să-şi facă publice pasiunile pentru gătit şi pentru o viaţă sănătoasă într-o carte de reţete. Pornind de la piesa care a făcut-o celebră, „If it makes you happy” („Dacă te face fericit”), Sheryl a realizat împreună cu bucătarul său personal cartea de bucate „If it makes you healthy” („Dacă te face sănătos”).
Read more: Gătiţi cu vegetariana Sheryl Crow!