Main menu

header

951 24 1de Gheorghe Zmaranda

Parcul Domeniului Cantacuzino de la Florești, Prahova, are o suprafață de 150 de hectare, iar alături de Palatul Micul Trianon, ambele fondate de Gheorghe Grigore Cantacuzino, reprezintă monumente istorice de o eleganță aparte. Construit în manieră eclectică franceză, triumfală, de factură romantică şi cu referinţă directă la stilul Ludovic al XIV-lea, Palatul Micul Trianon din Florești a fost conceput pentru a transmite apartenenţa la cultura europeană şi aspiraţiile avute de România la începutul secolului XX, în plină epocă de modernizare şi prosperitate. Această locație s-a dovedit a fi ideală pentru desfășurarea unui Concurs Complet de echitaţie „cu ștaif”, inspirat de cele vest-europene. Destinat cuplurilor călăreț-cal de până la 4*, acesta reuneşte cele trei ramuri ale sportului ecvestru: dresaj, cross-country şi sărituri peste obstacole. Originea probei complete de călărie se regăseşte în concursurile la care participau ofiţeri de cavalerie, demonstrând abilităţile excepţionale ale cailor și în vânătoarea de vulpi de pe domeniile nobiliare. Anul acesta, Karpatia Horse Show va avea loc în intervalul 22-24 septembrie. Mioara Pestriţu (medalion), PR Manager Karpatia Horse Show, ne-a vorbit despre cele trei zile de concursuri ecvestre de la Florești.

„Construim o tradiție și avem un public fidel”

951 24 2- Are România o cultură a evenimentelor ecvestre?

- Da, dar se mai poate construi, cu siguranță! Asta facem de opt ani și lumea e din ce în ce mai atrasă de acest tip de festival. Construim o tradiție și avem alături un public fidel.

- Care este „istoria” acestui eveniment? A câta ediție este organizată anul acesta?

- Este a opta ediție și va avea loc între 22 şi 24 septembrie, pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova. Karpatia Horse Show va aduce prin Concursul Complet Internațional destinat călăreților și cailor de până la 4* puncte valoroase pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Cupluri de cai și călăreți din România și de peste hotare se vor reuni la Florești pentru un eveniment unic în Europa de Sud-Est. Domeniul Cantacuzino va asigura un cadru elegant, cu prestigiu istoric pentru spectaculoasele probe de călărie și spectacolele din lumea ecvestră ce vor entuziasma publicul.

„Se diferențiază de alte concursuri hipice prin organizarea unor activități în aer liber, demonstrații ecvestre și lifestyle, concerte live”

951 24 3- Cum a fost gândită ediția de anul acesta?

- Gândit ca un „festival” ecvestru, evenimentul Karpatia Horse Show se diferențiază de alte concursuri hipice prin organizarea unor activități în aer liber, concerte live, demonstrații ecvestre și lifestyle. Vor fi trei zile pline de aventură și distracție, în care clasicele concursuri de dresaj, cross-country, obstacole, atelaje, vor fi dublate de concertele unor soliști și trupe foarte apreciate de public. Pe scena Micul Trianon va concerta în premieră la Florești faimoasa solista Laura Bretan, acompaniată de Mariano Castro la pian, venită special în această perioadă din SUA în România. Alte concerte live incendiare vor susține Dora Gaitanovici, Cristina Lupu și trupa indie-rock, Jurjak. Evenimentul în sine este o invitație la evadarea din cotidian, alături de familie, prieteni sau colegi de birou. Domeniul Cantacuzino este la doar o oră distanţă de Capitală și de alte orașe din județele Prahova, Dâmbovița și Giurgiu. Ca în fiecare an, organizatorii au pregătit activităţi variate pentru public, atât pentru adulți, cât și pentru copii: de la demonstrații și concursuri ecvestre mai puțin cunoscute și echitație de agrement, la ateliere creative, sportive și de aventură, experienţe culinare gourmet, aventura park, târg de lifestyle și chiar o lojă VIP pentru publicul doritor de intimitate. De reținut este că am gândit anul acesta și zone de parcare diferențiate pentru a permite accesul facil cu autoturismele.

„Cele trei probe de dresaj, cross-country și sărituri peste obstacole vor decide în final câștigătorul”

951 24 4- Care este programul zilelor în care se va desfăşura Karpatia Horse Show?

- Publicul va putea admira mişcările elaborate - cuprinse acum în proba de dresaj, care se derulează vineri, 22 septembrie. A doua zi concurenţii vor parcurge până la șase kilometri pe teren variat, sărind peste obstacole naturale spectaculoase şi iazuri, dovedindu-şi rezistenţa şi viteza în orice condiţii în proba de cross-country programată sâmbătă, 23 septembrie. În această zi publicul este invitat la o promenadă pe întregul domeniu și poate urmări evoluţia fiecărui concurent şi provocările aduse de fiecare obstacol amenajat într-un punct de belvedere. Proba finală, de duminică, 24 septembrie, cea de sărituri peste obstacole mobile, era şi este menită să evidenţieze salturi în cadenţă precisă, contra-cronometru, pe un parcurs care solicită abilităţi tehnice şi de strategie, susţinute de o condiţie fizică ireproşabilă a unui astfel de cal-campion. Cele trei probe de dresaj, cross-country și sărituri peste obstacole vor decide până la final câștigătorul și vor aduce puncte prețioase pentru Jocurile Olimpice ce vor avea loc la Paris, la fix 100 de ani de când acestea s-au desfășurat tot în Orașul Luminilor. La Karpatia Horse Show, publicul este invitat nu numai să ia parte la unul dintre cele mai aşteptate evenimente dedicate universului ecvestru din România, dar și să se îmbrace în ținute de inspirație hipică și să se alăture celebrei parade a eleganței de duminică, 24 septembrie, în care se vor dărui ca în fiecare an premii consistente.

„Anul trecut au fost în jur de 20.000 de vizitatori în cele trei zile de Karpatia Horse Show“

„Vor fi trei zile magice în compania cailor, dar și un spectacol complet al performanţei sportive, descoperirea atleților care vor face concursuri demonstrative de voltijă, ori a marilor maeştri cu atelaje însoțite de doi și patru cai, care vor face un spectacol unic, precum și a probelor de working-equitation“

„O parte din fondurile strânse prin vânzarea biletelor vor fi direcţionate către consolidarea Domeniului Cantacuzino şi a Palatului Micul Trianon,  care necesită intervenţiiimediate de restaurare“

„S-au înscris în concurs călăreţi din România, Ecuador, Elveţia, Spania, Marea Britanie, Cehia şi Bulgaria“

951 24 5- Vor participa echipe din toată lumea la concursul de la Florești?

- Suntem încântați că această ediție este calificativă pentru Jocurile Olimpice de la Paris care vor sărbători 100 de ani de la ediția din 1924. Franța a găzduit șase ediții ale Jocurilor Olimpice (trei de vară și trei de iarnă) care înseamnă miliarde de telespectatori, milioane de spectatori, peste 40 de competiții și 10.000 de sportivi. Pregătirile la Paris au început deja și iată că succesul acestui eveniment sportiv se răsfrânge și asupra Karpatia Horse Show. Avem deja înscriși în concurs călăreți din Ecuador, Elveția, Spania, Marea Britanie, Cehia și Bulgaria, precum și cunoscuți călăreți din România care participă anual la Karpatia Horse Show. Toți vor acumula puncte importante pentru Jocurile Olimpice, dar vor asigura și un spectacol excepțional și unic. Asta va reprezenta o șansă unică pentru publicul din România să îi urmărească live în spectaculoasele probe de dresaj, sărituri peste obstacole și mai ales aventuroasa probă de cross-country. Totodată, marii maeștri ai atelajelor din zona Transilvaniei vor face, ca în fiecare an de altfel, un spectacol extraordinar de măiestrie ecvestră și abilitate tehnică.