Main menu

header

550 10 1de Carmen Ciripoiu

Specialiștii spun că ochiul uman poate transmite 1,5 milioane de mesaje simultan, iar pe parcursul unei singure zile, acesta se mișcă de peste 100.000 de ori. Mai mult, în fiecare ochi există un număr de 137 de milioane de terminații nervoase ce rețin orice mesaj vizual trimis de la ochi spre creier. Cum ne protejăm naturist sănătatea ochilor pentru a ne bucura de splendoarea unui răsărit de soare, ne spune dr. Ruxandra Constantina (foto).

Cataplasmele cu ceai de silur sau de sulfină, utile în conjunctivită

- Care sunt principalele cauze ale apariției afecțiunilor oculare?

- Tulburările de vedere pot fi cauzate de infecții și inflamații, de diferite leziuni, de un stil de viaţă nesănătos, și aici mă refer la: alimentație, lipsa protecției UV, expunerea prelungită la monitor sau la televizor. Afecțiunile oculare pot apărea ca și complicații în cadrul altor boli, cum ar fi, de exemplu, retinopatia diabetică sau pot fi provocate de administrarea îndelungată a unor medicamente sau de vârsta înaintată.

- Conjunctivita sau ochii roșii reprezintă forma cea mai comună de iritație oculară. Cât de bine cedează la tratamentele naturiste?

- Inflamația conjunctivei sau conjunctivita poate fi de natură infecțioasă (virală sau bacteriană), iritativă (vânt, poluare, cosmetice) sau alergică. Toate formele beneficiază de ajutorul naturii, dar efectele se văd cel mai bine la conjunctivitele iritative și alergice, unde rezultatele sunt excelente.  Se pun comprese cu ceai călduț de albăstrele, gălbenele, frunze de viță-de-vie, petale de trandafir, silur, sulfină. Se pot folosi și picăturile naturale din comerț ce conțin plante cu efecte descongestionante și antialergice - mușețel, gălbenele, fenicul, albăstrele.

Salvia, indicată în glaucom

550 10 2- Pot emoțiile și stările psihice negative să crească tensiunea arterială și oculară, provocând glaucomul? Există remedii naturiste și pentru această boală care apare la tot mai multe persoane?

- Stresul în general este o cauză favorizantă a apariției glaucomului. În acest caz este bine să consumăm multă vitamina A și betacaroten, vitamina C, vitamina PP, extrase de măceș, afin, Ginkgo Biloba, ceai de salvie (intern, două căni/zi). Din păcate însă, la ora actuală nu există un medicament care să vindece glaucomul, se poate obține doar o întârzire a evoluției bolii, de aceea este foarte important să ne facem periodic, după 40 de ani, un control oftalmologic.

- Este adevărat că degenerescența maculară este atât o boală genetică, dar şi una dată de stilul de viață? Cum o ținem departe?

- Este o afecțiune degenerativă influențată de genetică, dar favorizată și de un stil de viață nesănătos, ce duce la diabet, hipercolesterolemie, fumat, expunerea prelungită la razele solare fără protecție UV. De aceea, foarte importantă este o alimentație bazată pe legume, verdețuri, fructe proaspete de toate culorile, deci aport de antioxidanți (în special, carotenoizii, luteina și zeaxantina), vitamine (A, E, C), minerale (zinc, seleniu, cupru), consum de grăsimi sănătoase din pește, nuci, uleiuri vegetale presate la rece cum este cel de măsline sau cel de cânepă.

Polenul, benefic în miopie

- Mai în glumă, mai în serios, se spune că un consum mare de spanac scade cu 40% riscul apariției cataractei. Este acesta singurul leac al naturii?

- Este adevărat, deoarece spanacul conține o substanță - luteina - care ne protejează de cataractă, dar și betacaroten, zeaxantină. Aceleași efecte benefice le are și consumul de varză, broccoli, conopidă, țelină, morcovi, fructe de pădure, prune, cireșe.

- Cât de grave sunt miopia și hipermetropia? Ne puteți recomanda câteva scheme naturiste de tratament?

- Netratate la timp, aceste boli evoluează și duc la diminuarea marcantă a acuității vizuale. Este recomandată o alimentație bogată în afine, măceșe, cătină, mure, coacăze negre, morcovi, țelină, produse apicole, în special polen, comprese cu infuzie din frunze de corn.

Lacrimile viței-de-vie, un leac excepțional

550 10 3- Şi seva de viță-de-vie are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice și o enigmatică acțiune de mărire a rezistenței la infecții la nivelul ochilor. Cum trebuie folosită corect?

- Această sevă trebuie colectată primăvara în sticluțe, atunci când vița-de-vie este tăiată, și lichidul se scurge din vârful ramurilor mai groase. Explicația este simplă: conține un antioxidant foarte puternic. Se pun cataplasme cu tifon umezite în această sevă pe ochii închiși, timp de 10-15 minute, de două-trei ori/zi.

- Unde vă pot găsi persoanele care au nevoie de ajutorul dumneavoastră?

- La cabinetul meu de terapii naturiste din București, Cabinet de consultanță naturopată dr. Ruxandra Constantina, programări la numărul de telefon 0734.410.417.

Cătina are rezultate foarte bune asupra vederii copiilor

550 10 4- Se spune despre cătină că este campioana vitaminei A, cu rol important în procesele de regenerare care se desfășoară la nivelul ochilor. Recomandați remediile cu cătină și copiilor care au probleme cu ochii?

- Remediile cu cătină sunt excelente pentru menținerea sănătății organismului, deci au efecte deosebit de bune și asupra vederii atât la adulți, cât și la copii. De aceea recomand cătină cu miere naturală, o linguriță/zi, pe toată perioada anotimpului rece.

Spirulina contribuie la formarea pigmenţilor retinieni, măreşte acuitatea vizuală şi corectează deficienţele de vedere