Main menu

header

857 8 2de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Condiment cu un gust de excepție și cu o aromă pregnantă, chimenul este omniprezent în gastronomia internațională, îmbogățind cu un gust picant, de nucă și pământ, nenumărate preparate delicioase. În plus, chimenul are certe proprietăți terapeutice, confirmate ca atare de un mare număr de cercetări internaționale.

Diminuează simptomele colonului iritabil

Chimenul a fost folosit în medicina tradițională de secole. Studiile moderne au confirmat multe dintre beneficiile pentru care este cunoscut condimentul, inclusiv ușurarea digestiei și reducerea infecțiilor transmise de alimente. De altfel, aceasta este direcția cea mai consolidată pe care se remarcă acest condiment, iar cercetările de dată recentă au relevat faptul că sporește activitatea enzimelor digestive, accelerează digestia, susține eliberarea bilei și astfel ajută la digerarea grăsimilor și a anumitor nutrienți din intestin. Unul dintre studii s-a derulat pe voluntari cu sindrom al colonului iritabil, care au raportat o diminuare a simptomelor după ce le-a fost administrat extract de chimen timp de două săptămâni.

Compensează pierderile de sânge din timpul menstruației

Semințele de chimen sunt în mod natural bogate în fier - o linguriță cu condiment măcinat conține aproape 20% din doza recomandată pentru adulți. Dat fiind faptul că deficiența de fier afectează circa 20% din populația lumii, chimenul susține creșterea copiilor, favorizează buna oxigenare a organismului și compensează pierderile de sânge din timpul menstruației. Pe de altă parte, condimentul a manifestat în numeroase cercetări proprietăți antimicrobiene. Concret, atunci când este digerat, chimenul eliberează o substanță numită megalomicină, care are proprietăți antibiotice și a demonstrat că poate reduce rezistența la medicamente a anumitor bacterii, notează healthline.com.

Contracarează deteriorarea vederii vârstnicilor

Substanțe ca terpenele, fenolii, flavonoidele și alcaloizii din chimen acționează ca antioxidanți, reducând efectele nocive ale radicalilor liberi, în principal inflamațiile și daunele aduse ADN. Pe de altă parte, unele dintre componentele chimenului s-au dovedit promițătoare în tratarea diabetului. Un studiu clinic a pus în evidență faptul că administrarea de suplimente concentrate de chimen a îmbunătățit indicatorii timpurii ai diabetului la persoanele supraponderale. De altfel, condimentul con- ține inclusiv substanțe care contracarează unele dintre efectele pe termen lung ale acestei afecțiuni, acționând remarcabil pentru prevenirea deteriorării ochilor, rinichilor, nervilor și vaselor de sânge mici, de care suferă vârstnicii diagnosticați cu diabet.

Chimenul susține pierderea de kilograme și reducerea nivelului grăsimilor din corp

Bukhari

857 8 3Ingrediente: 1 pui dezosat, tăiat bucăţele, 200 g năut, 3 cepe, 12 căţei de usturoi, tăiați feliuţe, 4 pahare cu orez, 8 pahare cu apă, ulei de măsline, chimen, sare, piper, nucşoară.

Mod de preparare: ceapa, tăiată peştişori, se pune la călit în ulei de măsline, se adaugă usturoiul, apoi puiul. După ce carnea are culoare albicioasă, se presară piper şi se lasă la foc mic, în vasul acoperit, circa o oră. După ce puiul este gătit, se pun năutul spălat, orezul, nucşoara, chimenul și se potrivește preparatul de sare. Se toarnă apa, iar după ce bukhari dă în clocot, se fierbe la foc puternic, în vasul cu capac, timp de cinci minute, apoi încă 30 de minute, pe flacără mică, amestecând ușor la jumătatea intervalului. Preparatul se servește fierbinte, alături de salată sau murături.